6 Юли, 2018 18:00 3 705 19

Ройтерс: Русия показа най-доброто си лице с разтърсващото световно по футбол

  • футбол-
  • русия-
  • световно първенство по футбол

Забравете всичко, което някога сте чели за Русия

Ройтерс: Русия показа най-доброто си лице с разтърсващото световно по футбол - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Толкова бързах със събирането на багажа, че заедно с невежеството ми към Русия, почти послушах съвета на съпругата ми да си взема вълнена шапка за световното първенство по футбол, преди да тръгна от Венецуела. Слава богу, че не го направих заради по-високите летни температури до река Волга в сравнение с дома ми на Карибите.

Това пише Андрю Коуторн за "Ройтерс".

Това не беше единственото погрешно схващане, което аз - репортер на "Ройтерс", и ордите от фенове, които също никога не са били тук, имаха за нацията на домакините за студено време и студени хора. Освен нашата колективна радост, възпитание и малко повече от леко притеснение, тази Русия, която открихме, беше гостоприемна, организирана, модерна и готова да ни помогне.

Назначението ми беше в Нижни Новгород - "затворен град" по време на съветската ера, за която бях чел предварително. Това ми напомни за сивите изображения на блокове и опашки за храна, които бяха основен акцент в английските медии по време на Студената война в детството ми.

Каквото и да е било миналото, този град с 1.2 милиона жители, където се пресичат реките Волга и Ока, сега е приветлив и разтърсващ. От летището до стадиона, хотела и обществените площади, младите доброволци от местните езикови училища се стараеха да покажат английския си и ни попречиха да се запънем при изговарянето на фразите "спасибо" (благодаря) и "здравствуйте" (здравей).

На прекрасния нов стадион в Нижни Новгород, чиито сини и бели нюанси символизират водата и вятъра, съоръженията бяха идеални за журналистите - високоскоростен интернет, просторни бюра с телевизор за повторения, прекрасен изглед към терена и специални автобуси, за да ни пробият път през тълпата.

По улиците местните жители пееха, танцуваха и си правеха селфита с армии от фенове от Панама до Южна Корея. Често разговорите се провеждаха гладко чрез телефонни приложения за превод.

Забравете всичко, което някога сте чели за Русия

Когато Русия играеше в друг град, местните жители излизаха по улиците, скандираха и пълнеха фензоната със сцени на оживен патриотизъм. Това надмина всичко, на което съм бил свидетел на първенствата в Бразилия през 2014 г. и Южна Африка 2010.

Дори страшните английски хулигани не излязоха на показ. Вместо това феновете на "трите лъва" развяваха знамената си и се забавляваха с руснаците по кафенета и булеварди, докато полицията обикаляше дискретно в страничните улички в очакване на проблемите, за които бяха обучени.

"Забравете за всичко, което някога сте чели или мислели за Русия. Всичко е абсолютно блестящо. Толкова е срамно, че много хора се отказаха да пътуват", заяви 33-годишният английски фен Чарли Карлайн, отпивайки бира в слънчевата фензона до замъка "Кремъл" на върха на хълма над реките.

Някои от неговите приятели, ветерани от предишни световни първенства, останаха вкъщи от страх да не се повторят руско-английските сблъсъци във Франция на европейското през 2016 г. или да има враждебност заради обтегнатите политически отношения между Лондон и Москва.

Фотографката Луси Никълсън от Лос Анджелис, която е отразила седем олимпийски игри за "Ройтерс", но никога преди не е била на световно по футбол, беше развълнувана, че най-накрая ще види Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

"Едно от най-удивителните неща на световното по футбол, в сравнение с олимпийските игри, е колко популярно е то сред мъжете. Мнозинството от феновете, медиите и очевидно играчите са мъже", сподели Никълсън.

"Като се има предвид това, беше изненадващо на колко малко грозни сцени станах свидетел. Срещнах съвсем обикновени руснаци, особено жените, които винаги бяха милостиви и топли. Това приветливо поведение може да бъде вдъхновено от гордостта за националното събитие или заради топлото време, но повече изглеждаше да е спонтанно и истинско."

Най-чистият град, който някога съм виждала

Най-голямото предизвикателство за Никълсън било пътуването между няколко града - от Калининград на Балтийско море до Сочи на брега на Черно море. Тя взела 14 полета за 18 дни с компаниите Aeroflot и Siberia Airlines, като веднъж дори заспала от изтощение на стадиона преди мач.

"Беше интересно да посетя части от Русия, които рядко се виждат от туристите. Ограниченията върху масовите събирания бяха отменени за световното, което създаваше необичайна карнавална атмосфера", каза Никълсън.

За фотографа на "Ройтерс" в Австралия Дейвид Грей това беше четвърто поредно световно в Самара. "Това световно първенство се различава от всички останали поради една съществена причина - моите предубеждения за това какво да очаквам", заяви той, отразявайки мнението на повечето западни посетители от епохата на Студената война.

"Общуването с руснаците по време на това събитие разшири разбирането ми за тяхната изключителна национална гордост. Гордост, която намирам за възхитителна. Както и най-чистите градски улици, които някога съм виждал", разказва Грей, за когото звукът на машините, които мият улиците, е станал рутинен като този на автомобилите.

Впечатлен е и от стадиона в Самара, наподобяващ летяща чиния. "Скандирането и пеенето отекваха красиво над кръглия покрив и както на всички световни първенства, кънтенето в ушите ви остава в продължение на седмици."

Вероятно ще настъпи отрезвяване с връщането към реалността след любовта с Русия. Тук все още има сняг през останалите сезони, зад забавленията на феновете може да се крият някои сериозни политически проблеми и критиците ще кажат, че президентът Владимир Путин е използвал турнира, за да изчисти имижда на страната в чужбина.

Но за славното лято на 2018 г. Русия показа най-доброто си лице на световното по футбол. И светът й се усмихна в замяна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихихи

    61 3 Отговор
    Ааа,без такива проруски статии! Русия трябва да е лоша! Ма к'ат си помисля,там сега е световното, а на Албиона се редят на опашка да се гътват от Новичок!
  • 2 СссереМ

    3 41 Отговор
    Няма проблем,заповядайте и след финала .....ама не носете денги с вас.
  • 3 Ivan S

    3 40 Отговор
    Путин купи Ройтерс за жълти копейки...
  • 4 А стига бе

    34 3 Отговор
    Соросии...сороси-даже Ройтерс казва открито-лъгали са ни за реалито и хората в Русия..НПО партенките за две седмици бяха опровергани. Айде сега почвайте да измисляте нови лъжи и безумия...
  • 5 Да уж

    30 2 Отговор
    Аз отдавна пиша на русофобите, че по добре е за тях да не ходят в Русия, по здравословно е, но не е в смисъла, че нещо ги заплашва в моята Родина, а в смисъла, че ще се сграмолясат всичките опорни точки, на които те базират своите русофобски излияния. Даже ако те няма да се признаят в това. Сами ощетяват себе си.
  • 6 соросоидни кърлежи

    30 1 Отговор
    А германски медии мълчат след траур по техния отбор ,който хич дори не и немски, а сбор от талибани и други такива...
  • 7 СороШче

    33 2 Отговор
    Соросоидна тишина.Що така бе амерски подлоги? И Ройтерс ли са ушанки и русофили?
  • 8 Pinko

    2 19 Отговор
    Поръчкова статия. Бил съм в Русия няколко пъти.Смотана държава на алкохолици. Отврат!

    Коментиран от #18

  • 9 Azazel

    3 13 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Дори страшните английски хулигани не излязоха на показ. Вместо това феновете на "трите лъва" развяваха знамената си и се забавляваха с руснаците по кафенета и булеварди, докато полицията обикаляше дискретно в страничните улички в очакване на проблемите, за които бяха обучени."
    Към това ще прибавя и още една такава статия на друг англичанин, който освен подобни впечатления, разказваше по-подробно как много руснаци са ходили при англичаните със знамена на Англия и английски отбори, пеели са английски песни с тях, снимали са се за спомен и т.н... И, какво се оказа сега - българските русофили ненавиждат Англия, само повтарят как Русия щяла да я заличи от земята и как руските ултраси щели да избият всеки английски "джендър", който стъпи в Русия, а се оказа, че самите руснаци обичат англичаните, посрещат ги изключително приятелски и са фенове на английските отбори... За пореден път се вижда как българските русофили си живеят в своя собствена паралелна реалност, която няма нищо общо нито с Русия, нито с останалия свят и, че те са просто обикновени хейтъри и тролове, които се правят на по-католици от папата...

    Коментиран от #10

  • 10 Да уж

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Azazel":

    Не видях нищо подобно на цитат из вашата послание, което приписват е на българите русофили.
    Прекалено елементарно прозвуча това, което сте написали:
    "само повтарят как Русия щяла да я заличи от земята и как руските ултраси щели да избият всеки английски "джендър", който стъпи в Русия, а се оказа, че самите руснаци обичат англичаните".

    Коментиран от #11

  • 11 Azazel

    1 7 Отговор

    До коментар #10 от "Да уж":

    Говоря за коментарите на русофилите тук по отношение на Англия от години, а след случая Скрипал се засилиха още повече. Няма как да ги цитирам всичките, под всяка статия по въпроса са поне по 5-10 такива и ти много добре знаеш това, тъй като си професионален руски трол (поне, за разлика от някои твои колеги, чистосърдечно си признаваш, че си руснак, а не лъжеш, че си българин и патриот...) и сигурно стоиш зад немалко такива. Все пак, за да не спекулирам с подобни изказвания, така, както правите ти и твоите колеги, потърсих статия с тема "Великобритания" във Факти и първата, която ми попадна е тази: https://fakti.bg/world/296324-britanskite-iztrebiteli-v-kipar-v-palna-boina-gotovnost
    Моля, прочети внимателно коментарите отдолу и ми кажи кое от написаното от мен не е вярно?

    Коментиран от #12

  • 12 Да уж

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Azazel":

    Много лошо, че не признавате право на другите да имат мнение, различно от вашето. Това е толкова де-моде, направо, моветон е. Не известно по каква причина давате някакви прякори на хората, имащи различно мнение от вашето, наричате ги с някакви странни думи. Липсва на възпитание или неизлечима русофобия?

    Коментиран от #13

  • 13 Azazel

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Да уж":

    Не съм аз този, дето дава имена... Изобщо не съм русофоб - харесвам доста образци на руската култура - Чехов, Достоевски, Чайковски, Рахманинов, Тарковски и куп други. Имам обаче сериозен проблем с руските политици от последните 100 години и особено - с агресията им към държавата ми и останалите държави в региона. Също така, нямам нищо против хората с различно мнение, стига то да зачита правата, свободата и неприкосновеността на околните. В изброените от мен случаи, уви, такова зачитане няма.

    Коментиран от #14

  • 14 Дивуй

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Azazel":

    Още един обичащ руския народ и култура и от сто години мразещ управляващите.Тая опора остаря ве човек , вече не е интересна.

    Коментиран от #15

  • 15 Да уж

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дивуй":

    Така е. Изключително изтъркано и примитивно това твърдение на русофобите, които отделят руската култура от руския народ и неговите правители. Във времената на соца нямаше таково тоталитарно влияние на умовете на хората, каквато сега е в общността на хора с някои съвременни "ценности". То не бе липса на самостоятелното мислене, липса на самостоятелните възприятия на ситуацията...Каквото в спуснато отгоре, това се говори. Не случайно западните медии, когато им е спуснато да плюят по Русия в определен момент, говорят с едни и същи думи и изрази.
    Такъв тоталитаризъм в промиването на мозъка нямаше при и соца.

    Коментиран от #16

  • 16 Azazel

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "Да уж":

    Много сте жалки руските тролове - налагате мнението, че Русия = Путин... Подарили сте държавата си на един диктатор, но нищо ново за вас - още сте си крепосни селяни и не можете да се отървете от това наследство. Естествено, че ще разделям културата и народа на една държава от политиците ѝ, и това, че не харесвам някакви политици, по никакъв начин не ми пречи да харесвам дадени книги, филми, пиеси, музика и т.н. Аз и българските политици не харесвам, а по вашата логика - щом не обичам Бойко Борисов, значи не обичам България, така ли?... Обвинявате всеки, който не повтаря вашите опорни точки, че повтаря "спуснати отгоре" чужди опорни точки?... Нали беше много лошо това - да не се признава правото на други да имат собствено мнение?... Или това важи само за другите, вие имате правото да не признавате мнение, различно от вашето?... И разберете руснаците веднъж завинаги, че такова хомогенно образувание като "западните медии" не съществува! Това не ви е Русия - една държава с авторитарна власт и финансирани, и контролирани от държавата държавни медии... "Западът" е съвкупност от над 30 различни държави, които се конкурират помежду си, имат различни правителства и интереси. Във всяка една от тях има стотици медии, почти всички от които са частни и също се конкурират помежду си. Няма как някой да им "спусне" нещо на всички, такива неща могат да се случват само на контролирани и финансирани от държавата медии, като RT...
  • 17 Да уж

    4 2 Отговор
    "вие сте - руските тролове..... подарили сте държавата си...."😀😀😀
    Да, ние сме руските ГРАЖДАНИ, които са милиони в Русия, не зависимо дали са етнически руснаци или не, ДОВЕРИЛИ сме властта в нашата Родина на един от нас. Така сме преценили, така сме решили и такъв избор сме направили. Сами. В пълното съзнание и в добра памет и, най важното, при пълна свобода на избора. Завиждате ли? Съчувствам ви.
    Между другото, националната култура - това не е само съвкупност от духовни и материални ценности, но и начин на взаимодействие на нацията в различни сфери на живота, в това число и в политическата. Устройството на нашата държава - това също е част от нашата култура, основана на нашия менталитет, който е отворен към света, към хубавото в него, което ние никога не отричаме , а усвояваме и развиваме .
    Нашата литература и нашите писатели, поети, художници, артисти и т. не. е част от същата руска култура. Често елитарно е, не е за всеки и за всички, но несъмнено е уникално.
    То е резултат на цивилизационното развитие на нацията.
    Мислите ли, че милионите от хората на нашата нация са по-глупави, по- нецивилизовани и по необразованите от тези, които си позволяват да ни дават характеристики, наричайки ни с оскърбителни епитети и съвети, какво да правим в нашата Родина?
  • 18 до Pinko

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Pinko":

    И аз съм бил в Италия.Цигани,смрад,боклуци по улиците.За престъпност няма да те отварям.За 24ч. в Милано се крадът 13-15 автомобила,Без Почивен Ден!А в "Дойч" и кравите са по-хубави от жените им!
    P.S.Така харесва ли ти
  • 19 без мозък

    5 1 Отговор
    Ройтерс ви го е казал! А вие... да, ама...! Е няма да, ама! Това са фактите!