Last news in Fakti

29 Юли, 2018 06:32 26 015 102

Винетките на Швейцария

  • швейцария-
  • винетка-
  • пътища-
  • тунел

Това е разликата между швейцарския и българския капитализъм

Винетките на Швейцария - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро трябваше да мина с кола през Швейцария. Влязох от Франция и на Базел две млади швейцарски полицайчета ми махат да спра. Викам си – опа, видяха български номер и се почна.

Това пише в профила си във „Фейсбук“ Георги Даскалов.

Но не. Питат ме къде отивам. На устата ми беше да им кажа – вас какво ви засяга, но все пак учтиво им отговорих – Италия. Те викат – завий тука надясно. Мислех, че ще ме проверяват нещо, но се оказа, че там стои един чичка и лепи винетки. Преди мен имаше една чешка кола, видях, че подадоха 50 евро и аз направих така.

Човекът взе парите, върна ми 10 евро и 4 франка и залепи отляво на стъклото годишна швейцарска винетка. Други няма. Като го сметнах в български пари, излезе, че една винетка струва 70 лева. За швейцарците това е смешна сума, за нас, българите са си пари. Особено пък за едно само минаване. Но никой не ме е канил, сам дойдох, както се казва.

Самите швейцарски пътища са разкош, повечето – магистрали, и макар движението да е натоварено, се кара относително леко.

Вече към Италия се минава и през тунела Сен Готард, стария, 16 км и половина и за моя изненада там не ми искаха пари.

В същото време в България за една магистрала и половина, общо не повече от 700 км и с обща дължина на тунелите, която едва достига тази на Сен Готард, винетката е 97 лева.

Лилето Павлова преди няколко години, в битността си на министър на благоустойрството, се кълнеше, че винетките няма да поскъпват и само след няколко дни ни сурвакаха с новата цена. Затова и я направиха европредседателка. Щото хубаво лъже.

Мисля си, че ако имахме швейцарските пътища, управляващата каста нямаше да се посвени да ни друсне 200 лева за винетка, а Бойко и прилежащите му медии щяха да ни обясняват как хубавото е с пари и че все пак ни е много евтино.

Това е разликата между швейцарския и българския капитализъм.

В Швейцария са наясно, че за да има мир и просперитет, цените трябва да са справедливи, хората да са доволни от труда си и да си гледат живота вместо ката ден да блокират пътища и да протестират.

В България властта смята, че е в законното си право да те одере, а на всичкото отгоре иска и благодарности.

Какво друго да кажа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Oпелофоб

    106 209 Отговор
    ами що не кажеш колко струва в италия магистралата?или колко са данъците в швейцария и как всички чинно си ги плащат и сами си правят референдум да си вдигнат местните данъци.да точно така сами си вдигат местните данъци,а тука се чудим как да минем метър за всичко и в същото време искаме всичко да е като там.я кажи колко струва гражданската и годишния данък на колата.аман от професори.българина трябва да разбере че докато никой за нищо не дава пари няма да е като на запад,това че си платил винетка за 97 лв нищо не значи защото годишния ти данък е 16 лв.

    Коментиран от #2, #4, #5, #10, #14, #17, #28, #56, #60, #66, #68, #100, #102

  • 2 Браво

    185 42 Отговор

    До коментар #1 от "Oпелофоб":

    Какви са им доходите за да са им такива данъците и пак цените на потребителските стоки и горивата са по ефтинки от тук. Голям ербаб си бе господин опелофоб европеецо

    Коментиран от #15, #16, #50, #86

  • 3 Гост

    132 15 Отговор
    Като се краде толкова много у нас все от някъде трябва да се взимат тия пари. Като казвам крадене говоря за всички хоря на всякакви нива в частни и държавни предприятия, доктори, мафия и пр.
  • 4 Намират се

    139 35 Отговор

    До коментар #1 от "Oпелофоб":

    Човек,ти направо счупи тъпОмера!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 е къде

    60 3 Отговор
    е несправедливостта на тол системата ??? плащат тези които ползват пътищата и толкова повече колкото ги ползваш .а за положението в България са виновни българите които заради дребен егоизъм и мързел избират постоянно мошенници да ги управляват . а между другото тол таксата за пътуване между милано и рим е около 40 евро....само в едната посока

    Коментиран от #44

  • 7 ЗЕВС

    131 6 Отговор
    Лилето Павлова преди две години години, като министър на благоустойрството, казваше, че с увеличаването на цената на винетките ще има достатъчно пари за ремонт на пътищата!
    Какво казва Наследника на Лилето. Николай Нанков министър на регионалното развитие и благоустройството:
    "Тол системата ще ни даде ресурса да оправим всички пътища". Въпроса е, кой от двамата лъже? - Отговора, и двамата.

    Коментиран от #8, #20

  • 8 спор няма

    58 8 Отговор

    До коментар #7 от "ЗЕВС":

    , че колкото и пари да се съберат управляващите ще ги окрадат НО според мен тел системата е много по-справедлива . при тол системата плаща само този който ползва точно този път и толкова колкото пъти го ползва. при винетките се плаща на калпак и се товарят най вече хората с ниски доходи които реално ползват колата си по малко и на по кратки разстояния отколкото по богатите а плащат същата винетка . за тировете пък винетката въобще не покрива амортизацията която причиняват
  • 9 Uflaf

    103 2 Отговор
    Данък местни дупки защото всички знаем общинските и вътре в малките населени места какви са пътищата- 186 лв за 150 к.с. Живеем в село на 50 км от града. Гражданска 240 лв. преди поредното увеличение и ще гоним 300 . Нямам нито едно нарушение ,не ПТП ,а нарушение вече 30 години. Прегледа беше 40 лв и автомивката +10 стават 50. Сега колко ще е ??? Винетка 100 лв за около 60 км хубав асвалт , не казвам магистрала или нещо подобно.Просто няма дупки много. Две ленти по една във всяка посока. Чакаш камиона с дървата да стигне там където да изпревариш .Паметници на убити до асфалта колкото щеш ,но поне е гладко. Около 700 лв с ремонти ,гуми ,масла и т.н. без да я караш колата. Селото няма транспорт автобус или ЖП . Най-близкия е на 15 -20 км. и за да стигнеш до влака искат 1 лв. в посока с училищния автобус.Жълтурчето . Та ето за това се обезлюдяват села и градчета. Това е наема за една стая и кухня в града за 4 месеца. Като махнеш горивото и си платил 7-8 месеца. На село и без това няма вече какво да се работи. Арендаторите разораха всичко и ни-животни да гледаш ,ни нива да сееш....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Колю

    83 3 Отговор
    Феодализъм който сами си харесваме. Никакъв капитализъм не е . Червен феодализъм ,чорбаджийство, гарниран с цигански тероризъм.
  • 12 РАСО

    33 5 Отговор
    .....не разбрах какво искаше да каже въпросния Гошо с това си изказване.....то и в съседна Гърция за да стигнеш от Кулата до остров Закинтос ,трябва да се бръкнеш с около 30 евро в едната посока,само моста им край Патра е 12 евро.Освен това ,плащаш и доста по високи цени на горивата,така че....който иска да пътува, ще си плаща...в БГ не е по различно, само дето качеството е по ниско, но и цените за същото са по ниски, колкото и да не искате да е така....въпросния тунел м/у Италия и Франция струва 24евро в едната посока и е дълъг 16 км......за строежа му са дадени около 3 млрд. евро......

    Коментиран от #23, #52

  • 13 демо

    71 8 Отговор
    Магистралата София Бургас е ужасна за една година се амортизира като за 10.
  • 14 677

    47 7 Отговор

    До коментар #1 от "Oпелофоб":

    А колко ти е заплатата?А какви са ти пътищата?Изобщо друго такова крадливо племе няма.
  • 15 Гост

    34 10 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Я кажи кои стоки са по-еФтини в България,че нещо не се сещам???

    Коментиран от #21

  • 16 гост

    33 11 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Искаш ли аз да ти кажа какви са доходите и данъците ? Минимална заплата (не за нелегални) 4500 франка - 7600 лева !! Обаче преди да припаднеш от кеф да ти кажа , наем на гарсониера в сравнително голям град -5000 франка , без режийните !! Пица в най-скапаната пицария която може да си представиш 15-20 франка !! За бира - още толкова !! Дори в най-евтиния супермаркет всичко е по три оттук , а за покупка на жилище никой на "заплата" не си и мечтае , освен ако не е някоя забутана колиба из балкана , ама и там почват от 200-250 000 франка , няма да ти го обръщам в левове , че прекалено ще се депресираш !!

    Коментиран от #37, #64, #98

  • 17 Boxer

    43 53 Отговор

    До коментар #1 от "Oпелофоб":

    Имаш плюс от мене. В Хърватия разстояние Загреб - Сплит 400км е 30 евро, в една посока. В Япония, в Щатите за да отидеш на работа плащаш пътни такси 15-20 долара ,а да се върнеш още толкова. Хората слагат минуси на подобни външни информации, щото отказват да приемат, че в сравнение със заплати/разходи, качеството ни на живот е на световно ниво. Има чужди интереси, да се втълпява на българите, че тука е много зле, а навън е цвете!

    Коментиран от #25, #30, #55, #89

  • 18 България е виновна за всичко

    17 9 Отговор
    Какво друго да кажеш... Че ДДС и ДОД издържат пътищата в Швейцария. Това би било по-полезно. В България ДДС отива за пенсии, защото осигуровките са смешни като ставка, но емигрантите и без това не ги плащат.
  • 19 незнайко

    32 16 Отговор
    Ето това е статия на място !!! В БЪЛГАРИЯ НИ ЛЪЖАТ КАКТО СИ ИСКАТ А НИЕ ИМ ВЯРВАМЕ !!!
  • 20 ъйхх

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "ЗЕВС":

    ще им даде ресурса да си оправят животъ до 9то коляно и в чужбина, щот тук ще има разкол скоро...
  • 21 Ще ти кажа професоре:

    33 13 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    В гр Букс има супермаркет точно до DHL и цените са почти ,като нашите само дето там мин заплата е 6-7000 франка разбирачо!
  • 22 мнение

    41 5 Отговор
    Швейцария е единствената демократична държава в света. Няма нишо общо с нашия модел "демокрация". Там има правила за всичко и те се спазват. Когато се спазват правилата, обществения живот е по-лесен и уреден. За това съществува държавата. У нас, въпреки че имаме синхронизирано с ЕС законодателство, е пълен хаос и държавата не изпълнява ролята си в нито една област - здравеопазване, образование, правораздаване и т.н. Освен това, властимащите постоянно се стремят да намалят разходите за обществото и да увеличат парите за далавери.
  • 23 Добре де пацоооо!

    22 7 Отговор

    До коментар #12 от "РАСО":

    А в бг, колко пари са дадени за магистрали и колко са откраднати та винетката ни е 97 лв,а за качеството изобщо да не говориме(то е според откраднатите пари)
  • 24 Генерал

    22 3 Отговор
    А, Швейцария в ЕВРопЕЙСКИЯ Съюз ли е??
  • 25 Не ве тъпчо!!

    44 12 Отговор

    До коментар #17 от "Boxer":

    Е ти тука как се справяш с 800 лв заплата в сравнение с Швейцарската от. Мин 7000 ,какъв стандарт какви 5 лв бе смешник!!хората умират от глад тука (говоря за 90%)а ти ръсиш мозъци!!по СВЕТА нормалните пенсионери живеят нормален живот(екскурзии и т.н)а тука бабати с 280 лв неможе киселото мляко да си купи!

    Коментиран от #31

  • 26 Западните Балкани

    55 3 Отговор
    Не съм карал кола в Западна Европа, но съм живял в Германия около две години и в холандия половин. Хората си живеят живота и то с не толкова големи заплати (под 3000 евро на месец), качеството на улиците и пътищата е супер, чистотата също. Храната - има и много скъпа, но има и много по-евтина от България. Тук два пъти ходих до морето по Тракия - в дясната лента е бабуни, а и коловози се виждат (след Нова Загора). Парите са от ЕС и там не са пестени пари. Защо не е направено добре? Заради Западна Европа или заради нашите политици? Нека който иска да се разходи по Дондуков - защо тротоарът е на вълнички? Заради Западна Европа или заради нашите политици? Така че не България е виновна за всичко, а българските политици са виновни, те са тези, от които зависи нещата да са на място, да е качествено, а не от Западна Европа. Чуждото влияние минава и се пречупва през нашите партийци - бивши комсомолци, които са за боклука.
  • 27 Някои факти

    16 1 Отговор
    Площта на Швейцария е почти 3 пъти по-малка от тази на България. Магистрлите и са над 2 пъти по дълги, но строежите им са завхршени отдавна 8 само се поддържат. Например въпросния тунел е от 1980 год. В Новите тунели таксите са 20_30 франка. ..
  • 28 чавдар

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Oпелофоб":

    много си прост бре,да не си някой чиновник
  • 29 Гого

    33 6 Отговор
    До колкото си спомням кака Лили казваше че като се вдигне цената ще караме по истински пътища а реално още си караме по старите дупки. У нас изграждането на километър път е в пъти по скъпо от колкото останалите страни за пример в Холандия с 50 милиона евро правят 50 километра а у нас 25 километра и то некачествено.
  • 30 Браво, браво

    13 4 Отговор

    До коментар #17 от "Boxer":

    Значи ако минималната им заплата е 7000 франка твоята ако си швейцарец минималната ли ще е? А след като си отговори помисли с 15000 франка дали се справят. Не съм на 100% сигурен но мисля, че те говореха за четири дневна работна седмица защото им стига.
  • 31 Boxer

    11 8 Отговор

    До коментар #25 от "Не ве тъпчо!!":

    По-удобно е другите да са виновни, нали? Не реви, ами действай! Аз така правя и съм доволен : )

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Е точно така:

    12 4 Отговор

    До коментар #31 от "Boxer":

    То и за отбрани хора в държавата е мн добре положението тука ама говоря ти ,че 90% от хората тук са бедни!!а ти какво толкова действаш ,като даваш акъл и правиш за просперитета на БГ?!?!

    Коментиран от #35

  • 33 Ще те питам ,ако си:

    20 2 Отговор

    До коментар #31 от "Boxer":

    Пенсионер на 250 лв пенсия ще ревеш ли?!ще действаш ли?!?
  • 34 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    28 3 Отговор
    И 20 000 евра да е виненката пътищата ше са асфалт с коловози дупки кръпки вдлъбнатини пукнатини защото това е заложено на българина далаверката да открадне парите да кажа бал нъм им маиката колко съм велик и да иде в чалгите и да пръска пари за салфетки а нормалните хора демек балъците да го дуат
  • 35 Boxer

    11 8 Отговор

    До коментар #32 от "Е точно така:":

    Ако си убеден, че животът ти е мизерен, че за това е виновен някой друг, никой не може да ти помогне! С тоя начин на мислене, правите щастливи хора, дето ви мислят за добитък. Това е и за другият ти коментар.

    Коментиран от #61

  • 36 гоги

    9 0 Отговор
    А при нас как е- шефа на пътностроителна фирма за икономии кара с една винетка няколко камиона лепи винетката на прозрачно фолио и от един камион на друг и естествено сигурно и плаща на контролните органи и не се проверяват камионите и така че скоро няма да стигнем нито Американци нито Швейцарци
  • 37 Гост

    15 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Смятам, че това е основният ни проблем - ниските доходи. 30 години преход доходите ни вместо да се увеличават и изравняват с европейските - намаляват. И за това няма виновни?!? Които и мошеници да са управляващи се оправдават с предишните. Липсата на справедливост и антагонизма между хората са в основата на пропадането ни като народ.
  • 38 Шаран БГ

    18 3 Отговор
    Всички разумни политици се грижат за страната си и народа си! Пресичайки Швейцария / от Базел до Лугано/г-н Даскалов заплаща около 80 лева. В тази цена сигурно влиза и преминаването през кой да е от тунелите Симплон или Сен Готард. От единия се влиза в Пиемонт, от другия в Ломбардия, но те /тунелите/ са на територията на Швейцария. Най-новия тунел през Алпите директно от Франция за Италия е Тунел дю Монблан и е от Шамони до Курмайо в провинция Аоста. За преминаване през последния се заплаща.
    На нашите управници много им се иска да наложат европейски такси, налози, мита ,данъци и цени на вода и електричество. В същото време много от цените на хранителните стоки у нас са по-високи от тези из Европата. И се надпреварват кой да лъже по-вече. При доходите , които имаме в страната,е по-вече от срамно и обидно да се вдигат цени и да се въвеждат нови способи за "дране на кожи". За да си дойда с лека кола от Испания по магистралите съм заплатил както следва: Испания -15, Франция-52, Италия - 59, Словения-15, Хърватска-20, Сърбия - 15 и за България за един месец -15 евра - общо около 180 евра. Сега открито ни лъжат, че за леките автомобили няма да вземат тол-такса. Т.е пътният данък /който обещаваха да премахнат с въвеждането на винетните такси/ и
    винетката за сега ни стигат !! Само след година-две ще си пишем отново.........
  • 39 Един от народа

    11 1 Отговор
    Политика се прави с пари
    Вижте кои фирми вземат държавни поръчки, на тиквата обкръжението кой е кмет на село Петърч, на тиквата личния кучкар
    главата му празна но слуша тиквата
  • 40 Иво78

    23 15 Отговор
    НЕ СТЕ НОРМАЛНИ!!!!САМО ИДИОТИ ЩЕ СРАВНЯВАТ НАЙ-БОГАТАТИЯ С НАЙ-БЕДНИЯ И ЩЕ СЕ ТЮХКАТ!!! ШВЕЙЦАРИЯ Е НАЙ-УРЕДЕНАТА ДЪРЖАВАТА И ТАКА ЩЕ БЪДЕ!!! И БЪЛГАРИЯ Е БИЛА СОЧЕНА ЗА ТАКАВА,ПРЕЗ 1934Г. СМЕ ИМАЛИ ЗЛАТЕН КОНВЕРТИРУЕМ ЗА ЦЯЛ СВЯТ ЛЕВ!НО ИДВА НА ВЛАСТ ЧЕРВЕНАТА ЧУМА И В МАГАЗИНИТЕ ВСИЧКО СТАВА С КУПОНИ,ИЗЧЕЗВА ЗЛАТНИЯ ПЕНСИОНЕН ФОНД, ОТВАРЯТ ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТА И ЧЕРВЕНИТЕ ФАМИЛИИ ЗАГРАБВАТ НАШАТА РОДИНА, ЗАЩОТО СИ МИСЛЯТ,ЧЕ ВСИЧКО ДЪРЖАВНО Е ЛИЧНО ТЯХНО!!! ЦЯЛАТА СТАТИЯ Е ЖАЛКА ЧЕРВЕНА ПРОПАГАНДА,НО НА УМРЕЛИЯ НИЩО НЕ ПОМАГА.КОМУНИЗМА УМРЯ ЗАВИНАГИ!!!

    Коментиран от #45, #69

  • 41 Гост

    9 5 Отговор
    Българина е крадливо племе!
  • 42 РАСО

    5 3 Отговор
    ....колко са откраднати е друг въпрос, този въпрос може да се реши много лесно, и той е когато ние гражданите вземем нещата в свои ръце , а това в случая значи да има строг граждански контрол, в Швейцария ,както и в Италия, Германия и Франция ( в тези държави съм бил много време) става чрез профсъюзите и гражданските организации,които , повярвай ми , са толкова силни, че за един ден бутат правителства....Но тук не става въпрос за кой колко е откраднал, отклонил от средствата , предназначени за нещо, в случая магистрала,тук става въпрос за това, че когато искаш нещо, трябва да си го платиш, в случая, искаш да пътуваш - трябва да си платиш.....просто и лесно е....навсякъде по Европа и света е така, само тук не е,и за това си патиме....в съседна Сърбия също е платена магистралата и то не малко, а заплатите са по ниски и от тук...
  • 43 Глупи

    6 1 Отговор
    Давайте да видим кой какво има, колко харчи и какви доходи е декларирал, иначе само се джафкаме. Дето казали едно време, разделяй и владей. Крадливи сме били, мързеливи, завистливи и т. н. не знам какви си още. Обективно да се видим. Който създава блага за другите и покрай това има и за нега-добре. Който забогатява бързо, за сметка на "потта,кръвта и сълзите" на другите-да връща всичко, ама да плати и глоба и да се извини. Знам, че няма да стане.
  • 44 Кратун

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "е къде":

    Всички говорите за тол такса,а никой не каза,че всяка една платена магистрала на запад си има алтернатива която е напълно безплатна.

    Коментиран от #96

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Иво

    16 11 Отговор
    Пропускаш една дребна но много важна подробност - Швейцария не е била "освобождавана" от червената армия и там не са били извършвани гнусни руски експерименти по опростачване на хората. Та в общи линии където е минал пияния руснак и трева не никне.

    Коментиран от #48, #53

  • 47 Иван

    6 3 Отговор
    Сравнението е добро, но липсва един момент, който допълва картината. Пътищата се поддържат от таксите за преминаващите камиони. От там е по-големият приход, не е само от винетките. Така, че като няма такъв приход, нама как да има много и качествени нови пътища
  • 48 чичо Шорош

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "Иво":

    А така, днес си с премия!
  • 49 Българин

    22 2 Отговор
    За всички които пишат без да знаят. В Швейцария заплатата заопчва от 6000 франка.Това са някъде 10 000 лева. Има магазини в които цените на стоките са най много 20% о скъпи от българските.Бензина е около 2.60 лева.Качеството му няма да коментирам в БГ дори 100 октана е по зле и пак струва 2.60.
    Винетката ви я казаха 70 лева.
    Това е държава с може би най истинската демокрация.Всяко важно решение се взема с референдум.
    Боковци,Лилета,Калинки и т.н. там не виреят.Когато народа си каже думата всички изпълняват.То и такива феномени завършили Симеоново няма как да станат там друго освен ниско разрядни пожарникари в някое село.Лилието там щеше да е краварка и да говори с мармотите докато увиват шоколада.
    Няма и баби Меркел с меченца да чакат ислямисти,Юнкер и разни други либерасти да диктуват на народа какво да прави и все такива “демократи"
    Дай боже и при нас някой ден да постигнем такава демокрация.

    Коментиран от #59

  • 50 Да командироват

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Лиляна Павлова да им разкаже играта!
  • 51 Справедливофил

    10 1 Отговор
    А ти защо не кажеш какви са заплатите в Швейцария и как всички изброени от теб плащания са нищожна част от доходите им и тогава защитавай българските кожодери. Интересно понеже там е много скъпо и невъзможно да се живее защо цяла България постоянно се изнася да работи в тези страни и скоро няма да има кой да им работи на българските робовладелци.
  • 52 КАТ

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "РАСО":

    Човека ти пише за тунела Сен Готард, който свързва Цюрих с Милано, каква Франция какви 5 лв и какво лошо е написал, та започват едни словоизлияния тука, да ти се доповръща.
  • 53 Червената армия

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "Иво":

    е освободила Австрия и там пътищата са перфектни! Ама такива, като теб все тъпеят!
  • 54 фонази

    4 4 Отговор
    А на бас, че в България е по-хубаво от Швейцария и най-хубавото нещо навярно предстои.

    Коментиран от #58

  • 55 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Boxer":

    Така е! Ние в Бг искаме по много и от всичко...
    Спомням си един спор с колега през 90 - те, който разпалено твърдеше, че не е необходимо да се променя системата и да се отварят очите на органите за незаконни действия с цел промяна на законодателството.. Аз и още двама - трима му опонирахме.. Както и да е.. Сега той е милионер, а ние.. Ние не сме.. !
  • 56 Опе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Oпелофоб":

    Опело..... Тропара ти го прочетохме много хора, има нещо което ни обединява, ти познай какво!?!?
  • 57 зайо

    2 2 Отговор
    След 2 години като ни начукат 10ст на км толтакси (или до морето 40лв) София Пловдив 12лв ще си говорим друго... Аз съм готов да плащам заветните 145лв годишна винетка ;) И аз наистна в Швейцария е толкова... Но нека да не станем като Италия.
  • 58 Оня

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "фонази":

    И ехото отговорило: навярно предстои, навярно предстои..........
  • 59 българин

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Цените за храните са като българските, само че умножени по 1,5 в Франкове. Цените за горивата, които си посочил също не са реални. Само в Австрия са с 40% по-евтини. И защо да няма други винетки освен годишни в Швейцария? За няма и 4 часа транзит - 40 евро. Това коректно ли е? Така ако стоят в БГ нещата незнам какво би писал човека, но виждам че е доволен от дадените евра в Швейцария. И накрая, въобще не смятам българите за хора с по-малък IQ, напротив. Но категорично швейцарците са по -организирани и дисципинирани, а държавата им е една от най-подредената и богата в Европа.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ама ти или си тъп или:

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Boxer":

    Избягваш въпроса ми!!!такива дейстащи ,като тебе бол ама хората бедни!!!нали много работите за развитието на БГ,ама то се върви надолу ,защото сами се облагодетелствате(действащите)а хората (бабати)чака на такива ,като тебе да и дигнат пенсията ама уви ВИЕ само приказвате а не действате да им вдигнете пенсиите!

    Коментиран от #67

  • 62 да помислим

    0 2 Отговор
    Цената на винетката за която и да е държава следва да е функция на разходите за строежа и подържането и, което пък да е равно на събираните за ползването суми. Ако в Швейцария могат да си позволят да имат само годишна винетка, то в България все още това не е справедливо. Какво пречи правителството и съотв. агенция да пробват и с еднодневна винетка. Сигурен съм, че за 5 лева дневна няма да има никакви спорове, а който не си я купи, то наистина да му спрат колата за 1 ден освен глобата и така всички ще са удовлетворени. Когато винетката стане електронна, не виждам какво ще пречи цената за администрирането да е примерно 1 лев /по аналогия с паркирането това е достатъчна цена/ и другото да отива за пътищата,
  • 63 Раптор

    10 2 Отговор
    Писна ми вече да се правят на идиоти. Борисов е долен национален предател. Всеки коъто твърди обратното е идиот също. Борисов дава на супермаркети да ни дискриминират със второ качество храна и висжки цени. Не прави нищо эа промената на адски глупави эакони. Не действа в името на справедливостта. Концесиите ни ограбнат а той думичка не каэва. Армията ни е като на колония. Эаплатите като се дигат с 50 лева и електричеството също се дига плюс всичкж и аъде. Само дето са ни дигнали. Ми пенсионелите дето са на 200 лева още. Мръсния въэдох дето ни иэбива също. Това е геноцид. Който го оспорва да върви да се гръмне.
  • 64 Добре де пацоооо!

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Това за минималната 4500 го разбрахме ,а я изчисли при 10000 франка заплата ,колко пици може да си позволиш в сравнвние с нашите 500 лв заплата!!не умувай много те хората не ревът ,че са зле и всичко им е наред!и има супермаркети дето цените са като нашите (почти)въпрос на избор откъде да пазаруваш!
  • 65 гост1

    3 0 Отговор
    Тол системата е доста по-скъпа от винетката. Минаваш Сърбия - Унгария - 12 евро в едната посока, оп после пак 12 евро. В Унгария си взимаш винетка за 10 дни - 15 евро. В Италия не е по-различно, нито в Полша, нито, където и да е било с тол система. В Хърватска за 300 км - 17-20 евро. В Швейцария винетката наистина е евтина спрямо доходите им, но като цяло стандарта им е измислен, в смисъл, че едни обувки, където другаде ги има по 40-50 евро, там са 100... храната също им е доста скъпа. Хлябчето е 4-5 франка, кафетата, ресторантите..., НО всичко това отговаря на заплатите им, като взимат по 5000 франка... иначе не е кой знае какво, спрямо другите европейски държави.
  • 66 бобо

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Oпелофоб":

    до коментар 1
    Ти си много малоумен това да знаете е някое тъпо ченге с промит мозък.Как българина да дава пари, като на българина парите не му стигат да си покрие разходите заради еитакива, като теб шапкарчета чиновничета.
  • 67 Boxer

    3 3 Отговор

    До коментар #61 от "Ама ти или си тъп или:":

    Не се жаля когато има работа. В критични ситуации взимам правилни решения. Когато има проблем, не обвинявам другите, ами търся решението. По този начин имам по-добър контрол. За белязал съм, че хора, дето не знаят или не могат, обвиняват системата, държавата и всички други, но не и тях, защото така е по-удобно, нали?

    Коментиран от #77

  • 68 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Oпелофоб":

    А ЗАЩО НЕ КАЖЕШ КОЛКО Е ЗАПЛАТАТА ???
  • 69 ПРАВ СИ АМА НАПОЛОВИНА

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "Иво78":

    ЩОТ ТОГАВА НЕ СА ДАВАЛИ НЯ КОНЦИСИИ ЗЛАТНИТЕ СИ НАХОДИЩА БДЖ РУДНИЦИ ЛЕТИЩА А СА ОТСТОЯВАЛИ БЪЛГАРСКОТО СЕГА КАТЕГОРИЧНО НЕ Е ТАКА НАЛИ ......
  • 70 vasik atanasova

    2 0 Отговор
    тука се вдига и гражданската отговорност с 20 %
  • 71 Доктор Ох Боли

    4 6 Отговор
    ..... нема да чета по-надолу коментарите..... щото съм сигурен , че доста хора ни са си пили хапчетата..... ха ха ха.... Швейцария.... имало пътища... ми има.... ама е немало 50 г. социализам... В Швейцария винетките са само годишни... тунелите са платени и в Австрия е така... затова ги и има.... В България със 100 лв. караш на воля! ....турските гастербайтери си препредаваха винетки на границата, тировете минават за безпари и мачкат магистралата.... Бойко се усети ...и.... айде тол такси за тировете и електронни винетки.... След соца дамо разруха... нищо друго!.....
  • 72 Изборът е ваш!

    8 0 Отговор
    Драги чужденци! Ако ви липсват развлечения и умирате от скука по вашите гладки пътища, вдигнете си адреналина по магистрала "Тракия"- една българска атракция! Колата ви ще подскача, ще залита по добре оформени неравности и прекрасни коловози, ще можете да покажете чудесните си шофьорски умения и да възхитите дамата или семейството си, които возите. Ако пък сте избрали Слънчев бряг за почивка, дълго време няма да можете да забравите безсънните нощи и евтиния алкохол. Та, добре дошли!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Теодоси

    2 4 Отговор
    С този коментар и ти си бил на връх Бузлуджа!!!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Георги

    1 2 Отговор
    Виж данъците на колите колко са им ? И акциза на горивата ? (Към автора)

    Коментиран от #78

  • 77 То се е видяло че:

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Boxer":

    Едно си знае баба и това си бае!!!няма смисъл да се хабя с тебе!ти си като политиците дето ги обвиняваме ,а те се правят на две и половина!!!може и да си един от тях!!!

    Коментиран от #87

  • 78 Какво да ги гледаме:

    4 1 Отговор

    До коментар #76 от "Георги":

    Те хората са пресметнали кое ,колко трябва да е щом икономически са екстра и си живеят живота!!опитай с нещо друго ,тука не уцели!

    Коментиран от #80

  • 79 Такт

    0 0 Отговор
    Така е!
  • 80 Такт

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Какво да ги гледаме:":

    Прав си
  • 81 qwerty

    5 0 Отговор
    Онзи ден писах и пак се повтарям - половината РУМЪНСКИ каруцари в Гърция са БЕЗ БЪЛГАРСКА ВИНЕТКА, т..е преминали са през България БЕЗ ВИНЕТКА. КЪДЕ СА ПОЛИЦАИТЕ?
  • 82 Todor

    3 1 Отговор
    Пълни глупости. Няма нищо вярно в статията. Тунела между Италия и Швейцария е 45 евро в едната посока. За няколко километра тунел. После почват тол таксите да минеш Италия е около 50 евро после във Франция имаш на няколко места по 4 евро. Едно пътуване от Франция до швейцария е близо 160 евро в едната посока. Стига сте ревали
  • 83 Morgoth

    1 3 Отговор
    От статията просто лъха на посредственост! И още по-лошо на типичното "колко са добре на запад и колко е зле при нас". С това мислене и с тази нагласа - толкова. За повече ще ни трябва не швейцарския капитализъм, а швейцарското мислене.
  • 84 4 години

    3 2 Отговор
    От 4 години и нещо съм в швейцария непрекъснато. Единственото скъпо нещо тук са наемите на жилище и да ходиш на лекар. Всички останали битовизми са супер мега евтини ! Лидъл е 2 пъти по евтин от БГ ...примерно... Техниката е по евтина...
  • 85 4 години

    4 2 Отговор
    От 4 години и нещо съм в швейцария непрекъснато. Единственото скъпо нещо тук са наемите на жилище и да ходиш на лекар. Всички останали битовизми са супер мега евтини ! Лидъл е 2 пъти по евтин от БГ ...примерно... Техниката е по евтина...
  • 86 Morgoth

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Ти в Швейцария ходил ли си? Влез в един магазин, зареди един път колата на бензиностанция и много бързо ще си избиеш от главата за ниските им цени на потребителските стоки! Швейцария е богата и много скъпа, точка!

    Коментиран от #93

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 1234

    1 0 Отговор
    България ще се оправи когато има по три задължителни референдума като в швейцария а нв някакви оли гофевни да чакам да решат в софия моите местни проблеми! За занъците общ доход не отиват в местния бюджет като в шв ? Откъде общините да имат пари като софия граби всичко?
  • 89 минаващ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Boxer":

    Как ли пък не. Ако ходиш на работа с влака в Япония, не плащаш нищо. Справка: Книгата За Япония като за Япония. Без да броим, че минималната пенсия в Япония е колкото МРЗ в Швейцария. Ама Ганьо дори и за 5 км. ходи на работа с колата си. Сам. В задръстванията

    Коментиран от #92

  • 90 справедливо

    4 0 Отговор
    Добре де, така е. Винетките и тол таксите са им по-скъпи почти навсякаде. Обаче там плащаш само за магистрали и то по-добри от нашите. За първокласни, второкласни и скоростни пътища нищо не дължиш. Тук се плаща и от село до село и до нивата да отидеш пак си плащаш. Аз съм съгласен, като в Хърватия и Сърбия, но само магистралите да се плащат. Така не им изнася на наще оправници, защото ще събират много по-малко и несигурни пари. Те знаят, колко годишнш винетки се продават.
  • 91 Морук

    1 0 Отговор
    Нищо не може да кажеш ,има арменски поп той ще ни помогне шишето Павлова и всичките там до девето коляно не ги мисли те са си добре
  • 92 Boxer

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "минаващ":

    Темата не беше ли за винетките? Пък ако идеята ти е за по-евтин вариант , може да дадеш пример за каране на колело или вървене пеш...
  • 93 Ей глупак!

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Morgoth":

    Ходя в месеца по 2 пъти и зареждам редовно там !!обяснявай на някой друг ,врели некипели!!дизела е по скъп ама малко,за тяхния стандарт е същото ,като тука да е 0,20 ст,и пазарувам прахове и др и ги продавам на балъци като тебе, защото според тебе са по-скъпи!!бягай лягай и не се изказвай неподготвен!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Винету Винетков

    0 0 Отговор
    Всъщност най-интересното е "чичката" дето лепи винетки. Явно не може да минеш без винетка. Рискувам да ме глобят, но си признавам, че едва на трето минаване през Унгария разбрах, че имало винетки. За Австрия разбрах на четвърто минаване. В България никой не обръща внимание на чужденците дали имат винетка.
    Та така - не им гледам данъците, а колко от тях се събират. Според мен едва ли има 5%, които не са платили НАВРЕМЕ, а не изобщо да не са платили. За мен това е важното - да си получиш парите навреме. Ако не си получиш заплата през месеца, а след половин година - тя вече не може да плати сметката, защото има лихви, инфлация и други изненади.
  • 96 Swagman

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Кратун":

    Точно! Аз карам по паралелния път на магистралата. Не плащам, а и пътя си е първокласен и не много натоварен.

    Коментиран от #97

  • 97 Алпоец

    2 0 Отговор

    До коментар #96 от "Swagman":

    Да добавя че винетка на е валидна 14 месеца (1 декември до 31 януари по следващата година). На светлинни години сме от тях. Ако така правиха при нас пътищата за крадене нищо нямаше да има и правилните различни ще изчезнат
  • 98 Поздрави от швейцария

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Гаросониера за 5000 ти луд ли си. За тристаен 80 кв. 1550 заедно с режийните вода парно такси за блока, безплатни перални в сутерена. Понеже е гадно за това 25 процента от населението са чужденци. Прекрасна страна със здрава храна и уникален въздух
  • 99 Швейцарка

    4 0 Отговор
    Така е. Богата страна е Швейцария, но никой не заобикаля закона. Наемите не са 5000 франка. В Цюрих можеш да живееш в двустаен с кухня за 1500 франка. Бензина е малко по-скъп. Само 2.60 лв. Има вериги в които стоките са по-евтини отколкото у нас. НО, има и много скъпи магазини и с храна и с други стоки, ама само за богатите. Данъците обаче са 1/3 та от годишният доход. Швейцарците обаче са много работни. Къщите и градините им блестят като те сами си ги поддържат. А там където трябва да го прави държавата го прави с данъците без да ги е окрала. И като добавим, че Хитлер ги е заобиколим. Че болшевики не е имало и че парите на целият свят са в тях картината е пълна за просперираща страна. Там правителството е от мисля 6 или 7 души и всяка година друг е премиер-министър. И като им свърши мандата си отиват и не стоят пожизнено да крадат. Ами как да не е добре, като законите важат за всеки и се спазват. Просто няма място за сравнение.
  • 100 раптър

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Oпелофоб":

    ГРОБОФИЛ,знаеш ли каква е заплатата в Швейцария икакво вземат хората в България / тези които не са гербоподлоги/, гнидо продажна герберастка!!!!
  • 101 Георги

    1 0 Отговор
    Тука май уцелих, защото коментар №78 видимо го боли ! :))))))
    Плащай Е 5,000 данък за колата тогава, и нека ти е 1 евро винетката ! Да те видя :)))))))
  • 102 Бенц

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Oпелофоб":

    Първо трябва да ги вземе за да ги даде , не ставай смешен.....