Last news in Fakti

15 Август, 2018 13:00 2 084 22

А те подрусват хорце…

  • рила-
  • хоро

Чудо голямо

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Група български граждани, облечени в архаични и навярно нехигиенични дрехи, хванати за ръце, извършват в дъга ритуални подрусвания край Рилските езера, а дори и в едно от тях, казва в блога си Александър Андреев.

Чудо голямо.

Хорото било израз на българската идентичност, на чувството за общност между селяните-християни по времето на Османската империя, твърдят етнографите. И още: то не е единствено български танц – има го в Гърция (и думата е гръцка), има го в Сърбия, Хърватия и Македония, има го дори в Турция.

Чрез своя танцов акт участниците в хорото значи се идентифицират като българи, като селяни и християни. Първите две изглеждат очевидни, третото – никой не знае. Още повече, че хорото със сигурност има далеч по-древен, предхристиянски произход, като някакъв магически ритуал, сключващ кръг около жертвено животно.Танцьорите в Рила са излезли на въздух, направили са малко фитнес и са си попели. Всичко е прекрасно, ако не броим безразборно паркираните им автомобили сред природата и екзотичното облекло. Но всъщност – нека си носят калпаците, потурите, беневреците и цървулите – не е страшно.

Страшното е друго. Докато румънците протестират в подкрепа на правовата държава, българите друсват хорце. В подкрепа на своята идентичност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаил

    26 13 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Страшното е друго. Докато румънците протестират в подкрепа на правовата държава, българите друсват хорце. В подкрепа на своята идентичност.
    Е това беше най-смисленото от цялата публикация!Ама на овчия народ му дай хоро да играе...да се идентифицира...

    Коментиран от #9

  • 2 Gost

    20 13 Отговор
    Прост народ - слаба държава.
  • 3 наблюдател

    15 4 Отговор
    В тая държава всеки си друса каквото си иска..
  • 4 Българин

    15 5 Отговор
    И какво лошо има да предприемаш различни неща в подкрепа на своята (в случая българската) идентичност. Друг е въпросът,че това не е може би най-подходящият начин, а и част от участвуващите едва ли точно това са имали предвид, но в принципен план това си е една съвсем добра идея и е нещо което не ни достига и от което имаме нужда.

    Коментиран от #8

  • 5 Владо

    13 7 Отговор
    Как ще ги стигнем................румънците? Кога? Овчето търпение няма ли свършване? Мазохисти ли са българите?
  • 6 ТОНИ

    15 5 Отговор
    Евала ама на Румънците.
  • 7 Чеп

    18 7 Отговор
    И кой е написал тази простотия?

    Коментиран от #18

  • 8 Владо

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Българино, танците и веселбите са предостатъчно и винаги са били. Сега на българите не им достига кураж да потърсят отговорност и смелост да извоюват правата си. Всъщност тези две качества никога не са достигали на преобладаващата част от българите. Малцина са тези в историята, които са тръгнали да изпълняват дълга си и да защитават честта си. За съжаление тези хора са смятани за луди и са останали неразбрани от простия български народ. Някой даже още не разбират делата на тези достойни българи.Останалите винаги са чакали някой друг да ги освободи и да им подреди жалкия животец, а докато чакат са се омазали обилно с вазелин и доволно си връткат задника пред властимащите дерибеи. Нямат чест, нямат достойнство........ важното е днес задника им да е доволен, пък за утре и за другите никога не се е мислело. За това в момента ситуацията ни е такава. Няма български народ, няма български дух, понятия като чест и дълг отдавна са забравени, а държавата ни е само очертание на географската карта..........засега

    Коментиран от #10

  • 9 хигиенист

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаил":

    Пък дойчевеле, подрусва обичайното лай.нце, над устите на медийните си зомбита.
  • 10 Българин

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Владо":

    Принципно много точни неща си написал... Но това не означава, че не трябва да се обръща подобаващо внимание на формирането и съхраняването на българската идентичност, българския дух и култура. Наистина едва ли става точно (или само) чрез увеселителни мероприятия, но и това е нужно, да се съчетават нещата, а и участниците да са искрени, не да ходят само за "купона".
  • 11 ЕДИН БЪЛГАРИН

    8 3 Отговор
    ВСЕ БЯХ ЧЕЛ ТЪПНЯ АМА КАТО ТАЗИ НЕ БЯХ , НЕЗНАМ ДАЛИ ДРЕХИТЕ НА ХОРОТРОПЦИТЕ СА НАВРЕДИЛИ НА ОКОЛНАТА СРЕДА, НО ТОЗИ ПАСКВИЛ ИЗБИ РИБАТА В ЕЗЕРАТА !
    ЯСНО Е, ЧЕ НЯКОЙ МУ СЕ ИСКА ДА ВЪЗКАЧИ ПРЕДАТЕЛСКАТА ПАРТИЯ БСП НА ВЛАСТ, НО ДОСТАТЪЧНО ГЛЕДАХМЕ КАК СЕ РАЗГРАБВАШЕ БЪЛГАРИЯ !!!

    Коментиран от #19

  • 12 Деян

    11 2 Отговор
    Тоя блогърист май си няма друга работа, освен да пише простотии. Александър Андреев явно си няма хал хабер за протестите в Румъния и обществените проблеми там или щом е протест, значи е добро. Аман от всезнайковци, със сигурност децата на Рила хванати за ръка са мислели за древния обред около жертвено животно... Нямам думи.
  • 13 Кирка в капака

    8 0 Отговор
    Българско хоро на Рила - кощунство. Пази Боже ако пък някой от тези граждани облечени в нехигиенични дрехи е пръднал край езерото.
  • 14 Иванов

    6 0 Отговор
    Сигурен съм, че ако хората на Прокопиев от "зелените" бяха друснали едно хорце в някое от езерата, нямаше да се създаде такъв шум и едва ли не щяха да бъдат изкарани като герои!
  • 15 Иван

    8 1 Отговор
    Зелените отклоняват темата от проблемите с Търговския регистър, които се оказват забъркани от Христо Иванов!
  • 16 Ицо

    5 0 Отговор
    Как пък един от ония хиперактивните зелени не е обади по тоя повод? А гледат само къде ще се стровт лифтове и дали може да се къмпнгува на Корал.
  • 17 Колю

    8 0 Отговор
    Окрадоха горите , изораха за субсидии и бреговете на реките, застроиха де що беше лозе около градовете и после природата и хорото виновно. Тоя дето го е писал само но жълтите плочки ли играе хоро ? Или чалга в кръчмата след 23 часа ?
  • 18 БГ коментар

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Чеп":

    DW. Дали някой е забелязал как се отклонява чрез медийте целта на това мероприятие /напр. позицията на МОСВ за налагане на глоби и др. / и как впоследствие DW изразява становище и дори цитирайки някой си ал. андреев. Следва цитат: "Страшното е друго. Докато румънците протестират в подкрепа на правовата държава, българите друсват хорце. В подкрепа на своята идентичност." Да тази идентичност, която ни е запазила с векове и която през послените години всячески се опитват да ни отнемат.
  • 19 Без политика

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЕДИН БЪЛГАРИН":

    Коментарът ти беше добър за мен до момента, в който го политизира. Сигурно това не те интересува, но от мен имаш "минус".
  • 20 Росен

    5 0 Отговор
    И един така наречен зелен не излезе да каже нещо, защото не им пука за природата въобще.
  • 21 siniyat

    0 0 Отговор
    horo misle çe proizliza ot tatarska duma horon tansat e poçti sıştıyat ot Krimski begalrsi e rasprostranen i v severna Tursiya po severnoto TÇERNO MORİYE...drevnite Kumani sa go donesli mojebi predi 800 godini te sa rodnini i na bılgarite i sa çast ot tatarite tova i e moe mneniye ne nauçen fakt
  • 22 ГосТ

    0 1 Отговор
    Много гнила статия,като "човека" дето я е писал. Тъжно е , че младите са толкова безперспективни -блогъри, мениджъри, "арт"натури,хипстъри и тем подобни миндили. Това е най тъжното. Седнал този мухъл да се прави на интересен. Нехигиенични били дрехите...и хоро и в Македония имало.