Last news in Fakti

27 Август, 2018 12:57 3 643 13

Лицемерната безсмислица „национален траур“

  • своге-
  • национален траур-
  • катастрофа

Даваме ли си сметка, че като не наказваме виновните ние повторно убиваме жертвите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселина Седларска за сайта „Редута“

Понеделник е денят на регламентирана скръб по 16-те жертви на катастрофата в Искърското дефиле. Ден на национален траур – тази лицемерна безсмислица, с която темата за затрития поради некадърност, безотговорност или алчност живот приключва. Без виновни, без възмездие, без справедливост.

От 1990 година досега сме имали 23 такива дни. В десетилетието между 1990 и 2000 година сме траурили национално три пъти. Два от тях на знаменателните дати 25 декември (10 удавени военнослужещи в р. Върбица) и 15 август (14 войници в камион край София). Може би оттам тръгва мрачната прокоба, че такива неща у нас се случват около голям християнски празник. Не, нещастията ни не слизат от небето. Правим си ги тук, на земята.

Между 2000 и 2010 година има 8 дни на национален траур. Вие пресметнете колко са пред последните 8 години.

Колкото повече стават националните ни траурни дни, толкова повече си даваме сметка за живота само в случай на смърт. Държавата ни прилича на всяко западнало българско село – всички електрически стълбове, врати и стени облепени с вопли по некролозите за починали по всички възможни календарни поводи от смъртта, а гробището край селото – запуснато, тревясало, грозно. Нашата скръб е креслива и демонстративна, нашият траур е мазохизъм без вътрешно осмисляне.

Откъде идва у нас това безжалостно към близките на жертвите втренчване в смъртта и това пълно безразличие към опазването на живота? Държавата, чиято работа е да опазва живота, обявява ден на национален траур, за да ни официализира скръбта. Стига! Скърбим от вчера, скърбим днес. А утре искаме не да си спуснете черни знамена по учрежденията, да се премените с черни костюми и да си сложите тъжните физиономии, а да ни кажете кой е виновен и как ще помогнете на онези, чиято единствена вина е, че останаха живи след този ад.

През 2009 година на Бакаджика загинаха също толкова, 16 души. Кой понесе отговорността за това, кой плати вината, че един раздрънкан автобус „Чавдар“ премаза 16 души? Нещастният шофьор, който е бил зад кормилото на развалината. И нещастният шафнер в изгорелия влак. Кой е виновен за останалите катастрофи? Кой е виновен за катастрофата, при която загина детето на министър Московски? Хайде да вземем в деня на национален траур да получаваме отговори на такива въпроси, а не да спускаме черни знамена и да облечем водещите на телевизионните екрани в скръбни цветове. Даваме ли си сметка, че като не наказваме виновните ние повторно убиваме жертвите. Г-н Борисов, г-н Московски – видяхте ли снимките на Никой Колев – Босия. За него ще правим ли ден на национален траур или ние и без това си живеем всеки ден в подобен ритуал?

Коментар на Веселина Седларска за сайта „Редута“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    10 34 Отговор
    За безродниците като босия траур няма да има,да сгъваш по 3 дюнера на ден 3 месеца траур не се полага,но за невинно загиналите ДА.Ако си забравила Веске наскоро и в Италия имаше траур в памет на загиналите при падналия мост,така че сведи глава и се прекръсти,ако можеш де.
  • 2 Пешо

    40 8 Отговор
    Московски е министър за пример, много лош пример.
  • 3 умрелите не са ти нито виновни нито мате

    4 21 Отговор
    Веселинке,викаш то да не е Хитрино,че траур да има!А?Едно че си нагла,второ тъпа,трето-със много странни статии си изкарваш хляба,трето,четвърто,пето.......................................https://news.bg/bulgaria/den-na-natsionalen-traur-za-zhertvite-ot-hitrino.html
  • 4 Гоуст

    4 12 Отговор
    Шш, авторке 1990 (1989) да не ти е Христовата година бе? Преди нея - рай, след нея ад
  • 5 Гост

    25 3 Отговор
    Да има национален траур когато е станало земетресение или друго природно бедствие -да! Когато цялата държава е пропита от корупция начело с “министър за пример” - никой няма да успокои този траур - да може да е необходим, но не е достаъчен! Хората искат справедливост.
  • 6 Така де

    16 2 Отговор
    Бездушния народ не се трогва от чуждото нещастие. Ако всеки ден започнат да се случват такива катастрофи на хората дори ще спре да им прави впечатление, както за инвалидите, които не трогнаха никой гражданин с техните палаткови лагери. В България борбата за справедливост е загубена кауза, защото самите граждани масово нямат мяра за справедливост. Оправията не е само изгонване на политиците, а и елиминиране на всеки бездушен българин. Една България с 1 милион отговорни граждани е много по-хубава, от една България с 7 милиона бездушни овце. Всички бездушни граждани, лекари, политици, чиновници и прочие трябва да се елиминират или нормалните да емигрират, защото добър човек няма как да живее в хармония с лош човек. Вместо хората поне да пишат гневни коментари и писма на политиците в сайтовете пишем 5 едни и същи човека. Както знаете мълчанието е вид съгласие със ситуацията и кервана си преминава спокойно. По - добре да лаеш по кервана, поне малко да му надуеш главата, пък няма значение дали ще подмине. Важното е да се чуе, че не си траеш. Обаче, когато си мълчиш и кервана си минава, тогава няма как политиците дори да имат лек помисъл за народа, защото те си мислят или че народа е добре, или са взели страха на хората и вече могат да правят каквото си искат
  • 7 Бъг

    4 13 Отговор
    Тъпа патка
  • 8 ТОЧКАТА

    9 3 Отговор
    Койе виновен???Има само един---капитализмът....Той създаде,узакони,проповядва и съблюдава ПРАВИЛАТА ПО КОИТО ЖИВЕЕМ!!!А ТЕ логично водят до такива резултати и факти.....
  • 9 Живите мъртви на България

    8 3 Отговор
    Не трябва да се забравят и предишните жертви на "успешното" управление на Борисов: онези от гръмнатия завод за унищожение на боеприпаси, тези от Хитрино, резултат на неремонтирана инфраструктура, на жената, която загина в тунела на Хемус (падналата лампа е резултат от липса на ремонт), и много други. Когато Борисов не си върши работата, наросът загива. Бойко, върви си. Махни ни се от главата. Нямаме нужда от теб и твоята шайка от некадърници.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Живите мъртви на България":

    Шайката от некадърници ше се насочи към следващата партия де ше управлява и па ше се краде...тук трябва чужд да ни управлява щото българското робство е пагубно
  • 12 Някой си

    3 1 Отговор
    национален траур и до кога, сега изкараха шофьора виновен, и как определихте че е карал с 52 км/ч, а къде са истинските виновни които са причинили смъртта на хората, кога ще ги видим пред съда? Мантинелите били проектирани за да спрат коли, тогава забранете преминаването на камино и автобуси и измислете алтернативен маршрут, или просто си прибрахте едни пари...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.