26 Август, 2018 15:29 11 342 25

Шофьорът на катастрофиралия автобус с първа версия за касапницата

  • автобус-
  • своге

Продължава разследването на причините, довели до тежката катастрофа край Своге, при която вчера загинаха 16 души, а 18 бяха ранени след падане на автобус с туристи в крайпътна пропаст. В момента продължават разпитите на водача на катастрофиралия автобус.

Той е обяснил пред полицията, че за миг е изпуснал контрола над превозното средство и така се е стигнало до инцидента. Проверката на тахошайбите на автобуса е показала, че в момента на катастрофата скоростта на автобуса е била около 45 километра в час, съобщава БНР.

Участъкът е с ограничение до 40 километра, обясниха пред "Хоризонт" източници от МВР. Алкохолната проба на водача е отрицателна. Най-вероятната версия за катастрофата е съчетание между тежките метеорологични условия в района и невнимание от страна на шофьора.

Днес започва и вторият оглед на мястото. Той ще изясни какъв е спирачния път на автобуса, както и ще бъдат проведени други експертизи.

По време на катастрофата е имало силен дъжд. Именно затова все повече започва да се прокарва и една от версиите, че е възможно инцидентът да е станал вследствие на аквапланинг. Резултатите от тях ще бъдат огласени по-късно.

В 14:00 часа в МВР ще има съвещание на няколко министерства по въпросите на пътната безопасност. Там е възможно да бъдат дадени и нови подробности около тежката катастрофа.

Фирмата-превозвач притежава общо 6 автобуса. Транспортното министерство я е проверявало преди няколко месеца, когато всичко е било изрядно.

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов: "Всички документи на фирмата са изправни. Нашите съмнения са, че той не е минал на повторна техническа проверка". Местните хора споделиха, че този участък от пътя е изключително рисков и там често стават катастрофи. МВР откри телефонна линия, на който роднини на пострадалите могат да потърсят информация за своите близки: 02 982 50 39.

Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус – Григор Григоров, е от Божурище и по договор с общината обслужва от 7-8 години района. Григоров е и собственик на фирмата за автобусен превоз „Мобилус – 5”.

С фирмата не сме имали проблеми, Григор Григоров винаги е карал внимателно, не е имало оплаквания от него, каза пред БTВ кметът на Божурище Георги Димов.

По 5-годишен договор след обществена поръчка „Мобилус – 5” превозва деца до детски градини и училище.

Собственикът управлява автобусите постоянно заедно със своя съдружник и още двама-трима шофьори. Всички са хора спокойни, уверени, с дългогодишен опит, каза кметът на Божурище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    36 7 Отговор
    45 км/ч аквапланинг на тежък автобус???

    Коментиран от #3, #17

  • 2 Хихихи

    29 7 Отговор
    Около всеки голям християнски празник, Бог взема своя курбан и ни напомня колко сме грешни...... На 25.08.18г. 16 наши братя и сестри, сред които и едно малко ангелче са изминали последния си път към вечността........ Сега пред тях е само безкрая...... Дано в царството небесно намерят покой...... 😢😢😢

    Коментиран от #5

  • 3 Физика

    13 20 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Като си отсъствал от часовете по физика ще ти е чудно, да.

    Коментиран от #24

  • 4 Вонави

    28 3 Отговор
    "Публикувано във факти.бг:... че този участък от пътя е изключително рисков и там често стават катастрофи..."
    Институциите какво направиха по въпроса?-Сложиха знак.И вече всичко е наред,нали?Не ви ли писна от "прах в очите" за всичко?
    Сега ще има комисии,статистики и всякакви дебелосерковци ще ни дават акъл как да се борим с "войната по пътищата".Най-вероятно ще променяме закони и наредби и ще увеличаваме в тях наказанията(които не се спазват и сега).

    Коментиран от #15, #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хихихи

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Винаги пиша от един и същ ник, не като повечето присъстващи тук, които имат по няколко. Аз винаги съм си "Хихихи".

    Коментиран от #8

  • 7 дедо Боре

    31 1 Отговор
    Фирмата ,която направи ремонт на пътя трябва да носи наказателна отговорност за некачествено свършена работа не само на този фатален участък а на цялата отремонтирани в кавички отсечка на пътя в района на общината.Това само слепец не може да го види.Но някой гледат да прибират парите и да си затварят очите.Затова сме на тоя хал.Съжалявам че съм се родил навремето в тая държава.

    Коментиран от #10

  • 8 Бесен Язовец

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хихихи":

    Ясно бе човек, но този ник, за такъв коментар е неуместен, нищо нямаше да ти стане, ако веднъж си бе написал името или някой друг ник поне да си беше измисил, уверявам те, че изобщо не е сложно.

    Коментиран от #9

  • 9 Хихихи

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Уверявам те, че винаги така ще се пиша. Това ми е ника. Все едно всеки ден, заедно с именните дни да си сменям името, защото имам повод....
  • 10 Ванци

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "дедо Боре":

    Някой да ми каже в тая ш.б.на държава кой носи наказателна отговорност освен кокошкарите...
  • 11 шофер

    22 0 Отговор
    Аз карам бетоновоз и трябва да ви кажа че колкото съм по тежък по време на дъжд толкова повече се пързаля и с 20 км да карам

    Коментиран от #12

  • 12 шофер

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "шофер":

    Имам впредвид че е благодарение на пътната стара асфалтова настилка според мене
  • 13 miro

    5 3 Отговор
    Трябва във всички стари или нови автобуси да има задължителни колани
  • 14 Bingo

    21 1 Отговор
    Спокойно хора не се косете толкова, в държавата на лумпените всяко чудо е за три дни. След седмица всичко ще е забравено, и ще остане мъката на близките на жертвите заключени в панелките си. Тази система работи безотказно вече години наред. Бойковците мбого добре го знаят, очаквайте тези дни някоя МВР акция за замазване на очите и изместване на темата от телевизиите. Стригането и доенето на овцете ще продължи.
  • 15 Пешо

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вонави":

    Не си прав! Как така институциите да не са направили нищо по въпроса? Направили са - сума пари са откраднали от ремонта на този път.
  • 16 Ivaan

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вонави":

    Мантинелата седи 2месеца изкривена и паднала около 10метра. И никой не я оправи, и твърдят, че била изправна и кой е отговорен за това

    Коментиран от #18

  • 17 Оле оле

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    И аз точно това щях да кажа. В Германия са ме возили със 140 не на мокър а на аутобан над който валеше сняг!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 кокото

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Напуснал МВР":

    Браво Пич, точен си .....
  • 20 Не е само Шофъора

    10 0 Отговор
    Много уж малки пропуски винаги водят до един голям ужас!
    Винаги!
    Въпросния път от околовръстния път до Мездра изграждането му беше цяла епопея!Епопея като поизчезнали пари,увеличаване на сумата и тн стандартните Български измамнически простотии, и като времетраене, а като качество вече е ясно на всички май.Ами защо е така ли
    ами откъде иначе пари за по 4-5 Апартамента в София ,джипки на некадърните но крадливи пикли по веригата,разходки по всякакви екзотични места къде ли не под формата на курсове ,побратимявания,обмяни на опит и тн !Откъде за самолети и яхти по Испания ,курсове по дайвинг от другата страна на земята,откъде се покриват всичките тези разходи по тоя стандарт на живот?
    И леко встрани но пак по случая а Някой знае ли какви суми изчезват от така на вид небрежни и маломерни дейности като Екскурзиики на Пенсионерски клубчета,Културни прояви,Културни проекти,Екстравагантни ремонтчета на Школа и подобни уж незебележими дейности?Доста пари чезнат!
    Ами в конкретния случай Шофъора нямал преглед нямал уведомление за Случаен превоз!Ами Районните кметове които организират такива прояви и взимат Комисионни за всичко за какво гледат освен да си приберът парите!
    Промени не очакваме, всички са по веригата и постоянно се затъва !
    Трейс е велика фирма

    Коментиран от #22

  • 21 SAAB

    5 0 Отговор
    Аквапланинг с тая скорост ? ......Е айде чели сме повече от Винету ......
  • 22 Бенц

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не е само Шофъора":

    Много точно написано. Е за това ще си сидим в блатото наречено БГ ...(за голямо съжаление...)..
  • 23 Ива

    3 0 Отговор
    Факт е, че държавата умира. Във всяка една сфера положението е плачевно. Няма значение кой ни управлява, пътят е винаги надолу. Аз съвсем съзнателно насочвам децата си към развитие в чужбина. Искам те да живеят достоен живот, който за съжаление тук не могат да намерят.
  • 24 Практика

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Физика":

    А ти си отсъствал от практиката.
  • 25 гост

    4 0 Отговор
    Небивалици само си само да се отклони вниманието от фирмата изпълнител. Всяка заложена скорост по пътищата е с един резерв за сигурност, например на 60км/ч може да преминеш безопасно и с 70-75км/ч. Само глупаци може да повярват, че 5км/ч са решаващи и шофьора, ако бе карал с тези 5км/ч по-малко щеше да премине без никакъв проблем през участъка. Не може от години да се разследва, водят дела, проверки и какво ли още не за този участък, а сега само и единствено шофьора да е отговорен. Утре нали никой няма да иска да се качи да кара автобус за 500лв на месец като знае, че ще го обвинят при катастрофа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове