Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 13:49 2 301 8

ВМРО: Пътят на Сърбия към ЕС минава през Западните български покрайнини

  • вмро-
  • сърбия-
  • западни покрайнини
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предстоящото обсъждане на даването на статут на Сърбия на кандидат член на ЕС е възможност България да постави официални искания за повече права на българското малцинство в западната ни съседка.

С такива искания вече излезе съседна Румъния – по повод наличието на влашко население на територията на Сърбия. През това време България открива „училище за политика” в Тунис.

Подкрепата на България за сръбското членство в Европейския съюз не може да е безусловна и зависи от отношението на сръбската страна към българското малцинство в Западните покрайнини.

Белград потъпква систематично българското национално самосъзнание на малцинството ни там. По закона за защита на името и делото на Тито (!) сръбските власти наскоро призоваха на съд шефа на културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов, защото е издигнал българско знаме на 3 март 2011 г.

По същия закон беше призован и председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов.

От години ВМРО настоява българската подкрепа за еврочленството на Сърбия да се обвърже с правата на българите от Западните покрайнини. През април 2010 г. ВМРО изпрати протестно писмо до председателя на НС Цецка Цачева срещу заявената от нея „безусловна” подкрепа за еврочленството на Сърбия.

В писмото ВМРО настоя българската държава да изиска връщането в пределите на България на незаконно окупираните от Сърбия Западни български покрайнини. До момента на фактическото връщане на Западните покрайнини те трябва да имат автономния статут на областта Воеводина.

През лятото на 2010 г. ВМРО поиска оставката на външния ни министър Николай Младенов заради безотговорната му позиция за ратифициране в българския парламент на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Европейските общности и Сърбия.

Точно преди една година, през февруари 2011, ВМРО подкрепи протеста в София на българите от Западните покрайнини. Поводът тогава беше посещението на сръбския премиер Мирко Цветкович у нас и безпрецедентната забрана, която наложи сръбското МВР за честване пред паметника на Васил Левски в Босилеград.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ааа

    0 0 Отговор
    Единствено ВМРО защитава българските национални интереси...май на другите избори ще гласувам за тях!
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Аз съм член на РЗС,но на другите избори не само АЗ ,но и други около мен приятели ще гласуват за ВМРО.Аз имам пряк роднина в ПИРОТ/куса врана/имаме и земя, наша балгарска до "ПОГАНСКИЯ МАНАСТИР"..........Имаме само една молба КАРАКАЧАНОВ да се пока е и да убеди хората,че времето е изисквало неизбежно неговото положение.Ако това стане ВМРО печели новите избори!ИРАКЛИС
  • 3 миланова

    0 0 Отговор
    В момента,в Пирот се извършва кражба на защитен продукт-българската луканка,която се представя в сръбските медии,като "пиротска",която те сега били "открили?!Същото се случва и с "пиротския кашкавал"и Чипровските килими,които се представят,като "пиротски"?!Най-смешното е,че вместо българи от Западните покрайнини,които умишлено са държани в бедност-сърби инвестират в тази кражба и като резултат имаме лоша имитация на тези продукти,особено на луканката и кашкавала,които са с развален вкус.
  • 4 Генади

    0 0 Отговор
    Много сърби имат и българска кръв.Артиста Милош Жутич играещ кнез Лазар БОЯ НА КОСОВО-1389г.популярен-сръбски филм този артист има нещо прабългарско в неговият физически тип.Знае се,че в Косово и по р.Морава са живяли много българи до 15 век,а и до 1916г.по св.на Гаврил Занетов.
  • 5 Генади

    0 0 Отговор
    Гледал съм клипове на българи от Княжевац,Пирот,Босилеград-невероятни-български танци и песни с чуден български говор.Не вярвам,че Сърбия или Е.С ще ни върнат тези земи към България-тя голямата политика от обикновен човек не зависи.Споменатите наши сънародници от онези краища ще отстоят българският си дух до второто Господне пришествие.
  • 6 Генади

    0 0 Отговор
    И сръбската телевизия признава,че в Лесковъцко живеят българи.В клип по интернет даваха българско-хоро на сръбски-Бугарка-мисла,че от гр.Лесковъц.Играчите са истински-българи по физиономии,играха-чуден танц с буреносна бълг.нородна музика.Тия наши сънародници от тези краища са невероятни-родолюбци.
  • 7 ГЕНАДИ

    0 0 Отговор
    По времето на княз Лазар Хребелянович сърбите са знаели,коя е истинската Сърбия.В песента създадена от тях преди битката на Косово-Поле-1389г.те са пяли-Христе Боже-Разпети и Свети-през сръбската земя облак лети,лети пряко небесните височини-крилата са и на Морава и Дрина т.е.е.на С-я.Босилеградско ще си остане-крепост на българския дух.
  • 8 Генади

    0 0 Отговор
    Певицата Драгана Миркович е от смесен българо-сръбски произход.Личи си от почти прабългарския и физически тип с илирски черти.В песните и често има моралния кодекс на Аспаруховите българи-вярност в любовта песента-Дойди още любов има-1988г.Не случайно тя е харесвана в България...