Last news in Fakti

13 Септември, 2018 09:00 5 233 27

Защо българите пречат на здравния министър?

  • здраве-
  • нзок-
  • здравни вноски-
  • здравеопазване

В здравеопазването се изливат милиарди, а ползи няма

Защо българите пречат на здравния министър? - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо българите пречат на здравния министър? Този въпрос ме измъчва, след като се запознах с предложенията на министерството на здравеопазването, отнасящи се с повишаването на данъчното бреме за всички работещи българи. Управляващите успокояват, че промените ще влязат в сила през 2020 г. Но в момента е известно, че след две години

ще плащаме още по-скъпо за лечение,

а няма да имаме гаранции, че в болниците ще получаваме по-добри грижи. В момента никой в здравното министерство не декларира, не казвам обещава или намеква, за отпадането на лимитите в болниците.

Осигуровката от 8%, която сега отива в Здравната каса, ще се запази, но се въвежда допълнителна, която ще е задължителна и ще отива в застрахователите. В момента се спряга, че всеки българин ще трябва да заделя по 12 лева месечно. Няма гаранция, че след две години няма да ни искат поне десет пъти повече, за да се застраховаме за лечение.

Предлаганият нов модел за здравно осигуряване слага край на солидарния модел. Изведнъж се казва на хората, които последните 20 години редовно са се осигурявали за здраве – кой платил, платил, но ще плащате още, ако искате да се лекувате. Не трябва да има таван за лечение за тези, които с години са се осигурявали за здраве.

В същото време има стотици държавни чиновници, които получават заплати над 1500 лева, но не дават и лев за здраве. Тяхното лечение се поема от всички работещи в частния сектор.

По този начин управляващите се опитват да запълнят дупката в бюджета.

Държавата прибра над 1 млрд. лева, които не стана ясно къде отидоха, заяви пред БНТ председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

Експерти отдавна бият тревога, че не се правят дългосрочни разчети в здравеопазването, не за една година дори – за 5, за 10, за 20 г. Няма ясен модел за заболеваемостта на населението, нито за възрастовата структура на населението, нито за доходите на населението, струва ли си да питаме дали някой е чул предвижданията за цените на лекарствата, на труда на лекарите, сестрите, санитарите и прочие. И на базата на това изчисляват колко трябва да бъде осигурителната премия, в случая здравната вноска и какъв обем от услуги може да се покрие с тези средства. При нас бюджетът се приема по следния модел - министърът на финансите казва – това остана тази година за здравеопазване, толкова ще са парите. И се вади ножицата за рязане.

В същото време въвеждането на задължителна здравна застраховка предвиждат промени в здравноосигурителния модел у нас, но и ножицата в ръцете на финансовия министър остава.

Само да припомним, че през 2010 г. сумата от 1,4 млрд. лева бе взета от резерва на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Те бяха излишък и стояха на специална сметка в БНБ.

Пет години по-късно той призна, че е посегнал на тези 1,4 млрд. лв., за да плати пенсиите. Дефицитът бе голям и затова единият вариант бе да вземем външен заем, а другият – да използваме това, което е събрано в Касата, оправда се тогава Симеон Дянков.

Факт е, че 1,4 млрд. лв. бяха иззети от НЗОК и никой не мисли да ги връща в бюджета на Касата. Защо?! Ние сме виновни....

Държавата пак се скатава да плаща за здраве за чиновниците

Служители, на които сега държавата поема осигуровките, е предвидено сами да си доплащат тези 12 лв. За пенсионерите и социално слабите се правят разчети да се заделят около 400 млн. лв. от държавния бюджет, който да покрие разходите.

В момента няма отговор на въпроса кой ще плаща застраховката за децата. Ако бях циничен тип, бих казал, че „държавата ще го начука на родителите“...

Видно е, че продължава да подкрепя чиновниците с парите, събрани от всеки българин, който всяка сутрин или вечер отива на работа. Време е и чиновниците да си плащат за здраве, а не да използват нашите данъци.

Какво да кажем за онези 1,3 млн. души в работоспособна възраст, които не се трудят и не смятат да си търсят работа. Това показват статистическите данни на НСИ за последното тримесечие на миналата 2017 година. В същото време част от тях са потребители на здравни услуги. Сметката за лечението им остава в болниците, защото голяма част от този 1,3 млн. души не са правили вноски за здраве. Голяма част от тях са част от специфично малцинство, известно, че е потребител на социални и здравни услуги, без да плаща за тях.

Експертите посочват, че стъпките в реформите в здравеопазването трябва да водят до

демонополизация на НЗОК.

От 2006 г. Здравната каса е монополист. Така се стигна до сегашната ситуация на практика държавата да решава колко пари да се отпускат за лечение.

Именно постепенното одържавяване на касата и на практика все по-малката роля на управителя й за сметка на правомощията на Надзорния съвет на фонда най-вероятно са една от неизказаните гласно причини и за оставките на предишните управители на Касата. Продължителността на мандатите на управителите е около една година.

В същото време работещите българи няма да могат да избират къде да се лекуват. Те ще бъдат закрепостени към НЗОК.

Демонополизацията на Здравната каса и приемането на факта, че здравето струва пари ще е първата стъпка към решаването на проблемите. В противен случай се стига до сталинисткото предложение съсловните организации да не участват в договарянето на клиничните пътеки и всичко да се решава от здравния министър.

Ясно е, че идеята парите за здраве да не се управляват само от Касата е добра, но така разписана, поражда твърде много въпросителни и е спорно дали може да заработи, още повече пък успешно.

Защо българите пречат на здравния министър? Не!

Истинският въпрос не е за падането на лимите в болниците, а ние, като данъкоплатци, да прекрачим нашата граница на търпение.

Прекалено много стана на нашия гръб – чиновници, безработни, специфично малцинство и корупционни практики.

Само да припомним, че от създаването си бюджетът на НЗОК се увеличава с всяка година. Социологическите агенции обаче отчитат, че с всяка година българинът става по-недоволен от здравеопазването.

Нужно е да счупим монопола на НЗОК.

Статистиката показва, че близо 4 млрд. лева са нерегламентираните плащания в здравната система. Те отиват за корупция и за доплащания от страна на пациентите.

В същото време българският пациент е късно диагностициран. Въпреки това обаче той е един от най-скъпо доплащащите на ръка, независимо дали е здравно осигурен или не.

Вместо да се справи с този проблем здравният министър казва, че ще бърка по-дълбоко в джоба на българина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъъъъъъ

    7 12 Отговор
    Ко каза ?!?
  • 2 Я па тия

    63 1 Отговор
    Не е вярно че българите пречат на здравния министър управляващите сами си пречат ! Някой помни ли как постната пица ощипа едни 1.3 милиарда лева от здравната каса ? Не пиша че ги е откраднал но запушиха някоя дупка а там от парите на хората никой НЯМА право да бута а държавата защо го направи ? И даде ли отчет на българите за какво се похарчиха парите, е как така, тогава ще искат пак да бъркат в пробития джоб на българите още и още а дали някой ще си плаща ?После има вой , ма българите не си плащали , ми как да си плащат като виждат какво става и како виждат че други етности въобще не си плащат а ползват каквото си искат?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 УЕИШЩКСДЗ

    11 41 Отговор
    ЗДРАВЕАПАЗВАНЕТО ТУК Е ПОСЛЕДНОТО НЕЩО ОСТАНАЛО ОТ СОЦИАЛИЗМА.ТО ЕДИНСТВЕНО Е ИЗГРАДЕНО И РАБОТИ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ПРИНЦИП ЗА СОЛИДАРНОСТ А ТОЙ ДАВА ГОЛЯМ ШАНС ДА СЕ КРАДЕ КАКТО СЕ КРАДЕШЕ НА ВРЕМЕТО МАСОВО ОТ ТЕЗИ КОЙТО РАБОТЕХА В ЗАВОДИТЕ,ФАБРИКИТЕ ТКЗС И ДРУГИ ПОДОБНИ. ОБАЧЕ 12 ЛЕВА Е ЕДНА СПУКАНА ГУМА ИЛИ 3 ПО ХУБАВИ СВЕЩИ В МАНАСТИР ИЛИ 2 РАКИИ ИЛИ 10 БИРИ.ЗА ВСИЧКО ТОВА БЪЛГАРИНА ИМА ПАРИ СВИКНАЛ Е ДА ГИ ДАВА И ТО С КЕФ ОБАЧЕ КОГА СТАНЕ ДУМА ЗА ЗДРАВЕТО МУ ТАМ СТОТИНКАТА СЕ ЦЕПИ.ТАРИКАТ ИСТИНСКИ АНДРЕШКО.ОБАЧЕ МЛАДИТЕ ДОКТОРИ ДЕТО СЕГА ИДВАТ НЕ СА НОСИЛИ ЧЕРВЕНА ВРЪЗКА ,НЕ СА СМАЧКАНИ ОТ СОЦА И ЗАТВОРЕНИ КАТО ГОВЕДА .ТЕ МНОГО ЛЕСНО ЕМИГРИРАТ ЗАЩОТО И НА ЗАПАД ТРУДНО НЯКОЙ СЕ НАВИВА ДА СТАВА ДОКТОР.ИМА ЛЕКИ ПРОФЕСИИ КАТО ДАСКЪЛ И СЕ РАБОТИ ПОЛОВИН ГОДИНА ДРУГАТА ПОЛОВИНА 5 ЧАСА ПО 30 МИНУТИ И ЗВЪНЕЦА БИЕ И ТИ ВДИГАТ ЗАПЛАТАТА 3 ПЪТИ ГОДИШНО..В ОПЕРАЦИИОНИТЕ И В СПЕШНО НАМА ЗВЪНЕЦ,НЯМА ПРАЗНИК,НЯМА ИЛИ СА НА ПРЕВЪРШВАНЕ И БУДАЛИТЕ ДЕТО ЩЕ СЛУГУВАТ ЗА ЗАПЛАТА НА ЧИСТАЧКА В БАНКАТА.

    Коментиран от #12

  • 5 Batko Mahno

    22 11 Отговор
    Време е тази комунистическа солидарна система да се измете в управлението на здравната каса и социалните грижи.
    Не е задължително всички да оцеляват !!!!
    За благополучието си и здравето си всеки трябва да положи усилие .....който не го е осъзнал .......R.I.P
  • 6 волен сидеров

    36 1 Отговор
    трябва да се краде от някъде,удариха на камък За Сега от пенсионните фондове,остана от здравните вноски и пари за образование.От пътищата яко точат..то ще спрат европарите,българите ще избягаме по чужбина ...е тогава ще стане интересно-роми в едно с политици-мафиоти ще крадат едни от други-сеир пълен
  • 7 Мунчо

    39 1 Отговор
    Ако ще и 50% да стане здравната осигуровка, пак парите на касата няма да стигат. Там пробойните са огромни. Така е замислено!
  • 8 Петър Волгин

    12 1 Отговор
    Вноските за здравната каса са 2,5 милиарда лева. Държавните служители дължат 350 милиона за такива вноски. Пенсионерите дължат 600 милиона. Децата дължат 500 милиона. Макар децата да са половината на пенсионерите. До тук парите са 3,95 милиарда. 4 милиарда, а Бойко казва, че парите за здраве са 5 милиарда годишно. Значи един милиард остава за безработните които са един милион. Според световната банка, обществените средства за здраве са над 700 лева на човек. Тоест като думите на премиерът. Пък 700 и нещо лева на човек за здраве, не в кеш, са ДВА ПЪТИ под тези в Германия, като процент от БВП. И 13 пъти като пари.
  • 9 окобоко

    18 4 Отговор
    Трябва да стане като в САЩ имаш пари лекуват те, нямаш аут. Вижте колко нови болници има само, ако им плащаха директно циганите дали щеше да ги има.

    Коментиран от #10, #17

  • 10 Крокодил

    30 4 Отговор

    До коментар #9 от "окобоко":

    Не си наясно със САЩ! Там има и т.н. Хосписи в които се лекуват социално слаби!
    Ще попиташ откъде идват парите ли? Ами лекари " надделяли си на масрафа" работят там в свободното си време в полза на обществото! Нещо на което българският лекар ( в по-голямата си част) не е склонен да прави!!!
  • 11 Трезвомислеща

    11 2 Отговор
    За българските условия е изключено НЗОК да се демонополизира, защото ще стане като в частните пенсионни фондове - никога няма да дочакаме нормални пари от тях, защото под една или друга форма се крадат и няма сила или механизъм който да спре това. А и не това е проблемът. Проблемът е надписването особено в частните болници които никнат като гъби и са неправилно районирани и далаверите с лекарствата. Кардинално решение е въвеждането на изцяло здравна осигуровка, но това е невъзможно след дългият период на безплатно здравеопазване и е немислимо да го направи която и да е политическа сила, защото веднага ще бъде свалена от власт. Т.е. опираме до изработването на някакъв механизъм на контрол който да бъде приет след масово обсъждане и съгласие.

    Коментиран от #20

  • 12 Aчо

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "УЕИШЩКСДЗ":

    То е много лесно да си даскал,па особенно ако не си даскал е най-леко и меко!
    Отговорно е да си хирург нали?Те затова ли текарат да подписваш едни документи,че ако случайно не се събудиш...или оплескат те нещата ще си си виновен ти ?
    Бъркам нали?Нощо такова не се подписва?Докторе....
  • 13 НАТО ВЕЦ

    13 1 Отговор
    Авторът говори за "демонополизация" на "Здравната каШа" и същевременно отрича искането на герберастите за допълнителни вноски в частни фондове. Айде да се разберем. Касата по замисъл не трябваше да е държавна, а обществена структура, ако изобщо в тиквовистан някой прави разлика между тези неща. За да може да се крадат лесно парите за здраве, фондът на касата бе вкаран в "консолидиран държавен бюджет". От там идва и възможността на разни министърчета да се бъркат във финансирането на здравеопазването и отменянето на практика на договорното начало. И към момента съществуват частни здравни фондове и който желае внася в тях и използва услугите им. Същината на нововъведението е, че ще се гарантира на едни "застрахователи" от Олимпийски тип, лапачка от чиста пара, около 300 000 000 за година, като същевременно "Касата" ще си остане лична касичка за "бъркане" на министерски съвет. Ако се редуцира държавната администрация, ще отпаднат много проблеми в тази държава, включително "тежестта" от осигуряването им. Деца и пенсионери в територията са на привършване, така че и този "проблем" е с тенденция да се "саморазреши", а за ефимизмът със "специфичните малцинства", направо нямам думи. Що никой "отговорен фактор" не нарече "проблема" с истинското му име - ЦИГАНИ.
  • 14 Вътрешни врагове

    0 12 Отговор
    Това е неразрешим проблем и е по-добре ГЕРБ да не се занимава с него особено преди избори. Хората на Борисов го подвеждат и той се опитва да разреши вече твърде много неразрешими проблеми за които е ясно още от самото начало, че са такива и след това дава заден ход. Това е в полза само на опозицията. Крайно време е Борисов да разбере, че около него има твърде много хора които са от средите на БСП и макар, че са слънчогледи а може би и именно поради тази причина вече играят в отбора на БСП.

    Коментиран от #18

  • 15 опаааа

    16 1 Отговор
    При положение, че за всяко нещо си плащаш като влезеш при лекар, не смятам че трябва въобще да се плащат здравни осигуровки! Всеки да си има застраховка и при нужда от там да се теглят средства за лечение. Друг вариант е лична партида където да постъпват здравните осигуровки и в случай, че се наложи от там да се покрива лечението. За всички останали неработещи, пенсионери и деца държавата може да се погрижи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Така де

    11 0 Отговор
    Ананиев е една дърта гнойна плюнка като шефовете си! Здравната вноска към държавата трябва да се премахне и да се премине към здравна застраховка към частник, в която застрахователите да имат право да определят системата на взаимно плащане с министерството. Така смесено ще е най-добре. Също така трябва да се премахнат Джипитата, защото те струват 1 милиард на хазната и още толкова взимат от джоба на пациенти за такса посещение и разход до кабинета им. Трябва да се премахнат болници със стара апаратура и некомпетентни лекари, а не да взимат парите за прегледи и лечения, апък пациентите да излизат още по-болни. Държавните сружите да си доплащат минимум 50%, както социално слабите. Аз съм свидетел как мургави гласоподаватели си купуват цигари по 5 лева, но лежат в болницата без платени вноски. Ясно е, че партия ГРОБ не иска да лекува хората, а иска да ги осакатява и убива. Това е най-злата партия досега

    Коментиран от #21

  • 20 Иво

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Трезвомислеща":

    Проблема са не частните, а държавните болници. Държавните болници не се контролират и проверяват, обществените поръчки в тях са опорочени, натоварени са с огромна ненужна администрация на хранилка - протежета на политици, липсва качествен персонал, масово се вземат рушвети...
  • 21 Иван Гешев

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Така де":

    Така е. Стари болници без апаратура и добри специалист трябва да се превръщат в хосписи за лечение на здравнонеосигурени лица и без достъп до средства на касата.
  • 22 боко

    8 0 Отговор
    Защо държавните служители не плащат здравни осигуровки????
    До като е така НЯМА как парите за здраве да стигат!!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Петър Волгин

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "боко":

    Вноските за здравната каса са 2,5 милиарда лева. Държавните служители дължат 350 милиона за такива вноски. Пенсионерите дължат 600 милиона. Децата дължат 500 милиона. Макар децата да са половината на пенсионерите. До тук парите са 3,95 милиарда. 4 милиарда, а Бойко казва, че парите за здраве са 5 милиарда годишно. Значи един милиард остава за безработните които са един милион. Според световната банка, обществените средства за здраве са над 700 лева на човек. Тоест като думите на премиерът. Пък 700 и нещо лева на човек за здраве, не в кеш, са ДВА ПЪТИ под тези в Германия, като процент от БВП. И 13 пъти като пари.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Да де

    11 2 Отговор
    Партия ГРОБ не прави реформи. При тях се увеличава държавния дълг, данъците за автомобил и жилища, таксите за здраве, храните се увеличават, тока се увеличава... САМО ЗАПЛАТИТЕ НАМАЛЯВАТ. Ей това са Гробарите, пак гласувайте за тях стадо долно
  • 26 хаха

    3 1 Отговор
    Милиарди изчезват ,от касата ,милиони български граждани от лицето на земята!
    Обаче едни крадци са доволни!
  • 27 NIAKOI

    1 1 Отговор
    SABUDETE SE HORA----BORETE SE----PROMENETE TOVA POLOJENIE---ISTINA VI KAZVAM--PODGOTVIAT VI ZA ROBI..