11 Септември, 2018 13:52 1 649 16

Увеличават вноската за здраве?

  • здраве-
  • вноски-
  • вноска за здраве

Здравният министър иска и задължително допълнително осигуряване

Увеличават вноската за здраве? - 1

Здравната вноска да се увеличи от 8 процента върху дохода на 10 на сто или да се повиши с 12 лева на месечна база. Тези два варианта се обсъждат в здравното министерство като част от новия здравноосигурителен модел, който се очаква да предложи ресорният министър Кирил Ананиев.

Идеята е допълнителният процент да се внася при застрахователни компании, заяви пред радио „Дарик“ председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Идеята е била обсъдена със съсловните организации на лекари, зъболекари и фармацевти, предстоят разговори и с болнични асоциации, посочи д-р Стойчо Кацаров. Основната разлика между настоящия модел и този, който предлага здравният министър Кирил Ананиев, е, че във втория се предвижда задължително допълнително здравно осигуряване.

„Те обсъждат два варианта. Единият вариант е 2 процента върху дохода. Сега е 8 процента, добавят се още два. Ще станат 10 процента, 2, от които – за застрахователите, а другите 8 в НЗОК, както до сега. Другият вариант е да не е 2 процента върху дохода, а да бъде като плоския данък – всеки да плаща по 12 лева месечно, независимо от дохода“, обясни Кацаров.

Цените на медицинската помощ вече няма да се определят чрез преговори със съсловните организации, а от министъра на здравеопазването. На срещата с организациите е станало ясно също така, че министерството обмисля държавните и общинските болници да се преобразуват по модела на БДЖ.

Подготвяла се и промяна в нормативната уредба на Националната здравноосигурителна каса, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Така, според д-р Кацаров, водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    36 1 Отговор
    Ааааааа НЕЩО ДА СЕ НАМАЛИ ОСВЕН ЗАПЛАТИТЕ НА ДАНАКОПЛАТЦИТЕ ИМА ЛИ ?
  • 2 Белчо

    24 2 Отговор
    Да се увеличат вноските - добре.
    А кога ще имаме здравни карти? Вече двадесет и седем години, всеки министър идва с обещанията за здравна карта. Сигурно сме единствената държава в ЕС,без здарвни карти.Този анонимник Ананиев, ако иска да го запомним с нещо хубаво, да въведе задължителни здравни карти.
    Е, тогава бялата мафия няма да може да краде безогледно, но пък хората ще го благославят.
  • 3 сори майна

    22 2 Отговор
    Що така бе миме, някой доктор да не остана без нов джип?
  • 4 Киркор

    29 1 Отговор
    Правилно.Модела БДЖ се оказа много печаливш,а застрахователите-най надежните институции!
  • 5 гост

    17 0 Отговор
    Глупост след глупост.Само се чудят как да скубят народа.Писна ми да внасям осигуровки и накрая пак да си плащам за да получа адекватна медицинска помощ.Искам да имам партида ,колкото повече плащам толкова по-голям пакет здравни услуги .И да спрат с източването на касата.Не искат да вкарат нещата в ред и това е...
  • 6 народ

    17 1 Отговор
    Няма ли кой да ни пусне една бомба???
  • 7 Българин

    10 1 Отговор
    Да увеличете всичко да може българина да поумнее и да си вдигне главата от кенефа...
  • 8 Така де

    10 2 Отговор
    Тоя палячо и екипа му знаят само вноски да увеличават, но не да направят икономия. Вкички вноски към държавата трябва да се премахнат и вместо да плащаме 20 лева рекет на държавата , да се плащат от 30 лева нагоре при застраховател. Също така да намали броя на болниците и лекарите с поне 30%, защото те източват пари с фиктивни прегледи и лечения. Здравната вноска е измама, която служи да се плащат заплати на безполезни Джипита. Държавата иска да има Джипита, за да може да затруднява достъпа до лечение на пациентите, защото за да се лекуваш трябва да отидеш пъпво на опашката пред кабинета на Джипито и да се молиш за бележка. Така хората си губят времето, особено ако Джипито не е на работа , тогава тряцва да си плащаш или да чакаш. Затова СТОП НА ЗДРАВНИ ВНОСКИ и ВЪН НА ДЖИПИТАТА
  • 9 1994

    12 1 Отговор
    Гарантирано от ГРОБ
  • 10 Пешо

    12 2 Отговор
    Болниците трябва да се приватизират, защото в държавните и общинските политиците назначават свойте хора, като директори, зам директори, членове на Управителни и контролни съвети и накрая се оказва, че тези болници са с милиони дългове, а ръководствата им с милиони в джоба. Допълнително осигуряване - да, но доброволно. И пак не се решава основния проблем - плащащите здравни осигуровки плащаме лечението на мангустите. Всеки трябва да е с лична здравноосигурителна сметка. И стига крадохте вече!
  • 11 МУРГАВИТЕ СА МНОЖАТ В

    7 2 Отговор
    ГИОМЕТРИЧНА ПРОГРЕСИЯ А С ТОВА И ИЗДРЪЖКАТА ИМ. БЕЛИТЕ РОБИ РОБОЛЕПНО ША ПОЕМАТ И ТОЗИ ТОВАР.
  • 12 У лево е Крим

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На срещата с организациите е станало ясно също така, че министерството обмисля държавните и общинските болници да се преобразуват по модела на БДЖ.
    Че кое му е успешното на модела на БДЖ? - По- затънала от БДЖ организация има ли? Що за тъпотии? - ИНаче е ясно, че здравната вноска ще расте. Всяка година страната напускат 50 000 души! - Тези хора вече не внасят осигуровки. Следователно системата затъва и то сериозно. Ето Ви тъпата сметка: - Ако тези 50 000 души са се самоосигурявали, то те към момента би трябвало да внасят Здравни Осигуровки в размер на 40,80лв. - Залагаме приемлива величина защото вероятно една част от тези хора са внасяли по- голяма сума, а други да речем по- малка. 50 000 души по 40,8лв за една година правят почти 25 милиона лева по- малко в здравната система. Междувременно пенсионерите и циганите се увеличават, а хората в трудоспособна възраст и работещи намаляват. Сами разбирате как изглеждат нещата. Въпросът не е в това каква да е сумата, а как да накараш циганите да внасят осигуровки. Тогава бюджетът може и да се закърпи!
  • 13 Тъп

    6 1 Отговор
    Малко е ,язе предлагам да е 30 процента.Требе да има за усвояване за всички по веригата.
  • 14 1234

    8 1 Отговор
    Нищо да не се увеличава,а правителството да върне на здравната каса двата милиарда лева дето ги вземаха с министър Дянков преди няколко години.
  • 15 Колю

    6 0 Отговор
    Ау ,пак застрахователите. И пак второ задължително . Що не Ви е.... и мръсните крадци . Хората се самоубиват и трепят от вашите вечни кражби .Не наядени крадци. От 20 години обирате парите на хората и повечето не смеят да отидат на доктор защото ще го ограбят още. Колко хора ще си позволят става за 7-10000 лв ? Ами взехте ги предварително и сега пак да плащат . Само пример. Къде са тези пари. Стига с тази тъпа "солидарност" . От онези дето ходят само на "Спешен кабинет" ,от алкохолици имащи пари да се тровят ,а не работят ,наркомани и др.такива пак работещия бедняк ще страда. Преди две години такива обирджийски новини имаше на няколко месеца .Основно с тока . Сега през 2 часа все нещо е измислено за да окрадете народа. Спрете се защото сте тръгнали към здравеопазване за шепа ваши хора ,но когато няма кой да Ви внася ще закъсате и Вие ,господа оправляващи застрахователи и олигарси.
  • 16 дралчо

    3 0 Отговор
    те затова го сложиха този финансист, да обира народа , вместо да си стегне редиците и да няма кражби, лесно така се прави реформа с вдигане на процентите, вашта ......................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове