Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Проф. Пламен Киров: Президентът си го върна на премиера, заради отиването му на сесията на ООН

Борисов изпрати топката във вратата на Радев. И в момента го води с две на нула, твърди конституционалистът

Публикувана: 16 Септември, 2018 19:00
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2461
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
 
Източник:
Епицентър
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Проф. Киров, неиздаденият указ на президента Радев за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов блокира промените в кабинета, които днес трябваше да бъдат гласувани в парламента. Решението на МС за указа е изпратено вчера на президента, а днес той замина за Рига. Има ли някакви юридически основания държавният глава да не издаде въпросния указ?

- Става въпрос за назначаване и освобождаване на главния секретар по Закона за МВР и в този случай попадаме в хипотезата на т.нар. споделени правомощия между изпълнителната власт и президента на Републиката. В смисъл правителството предлага, а президентът назначава с указ. Когато се предлага за назначаване, президентът може да има някакви съображения и да каже: "Абе, този дето ми го предлагате, не кореспондира с моите разбирания за професионализъм, pd добросъвестност, честност и т.н. Я, си помислете и дайте да някой друг, предложете, да не е този, защото имам сериозни възражения". Но когато се освобождава от пост - може ли насила президентът да остави едно лице да действа в дадено министерство, въпреки нежеланието на изпълнителната власт да работи с това лице?

Представете си и другата хипотеза - ако Младен Маринов си беше подал оставката като главен секретар, тогава Министерският съвет щеше да направи на това основание предложение до президента да го освободи. Нима при това положение президентът ще му каже: "Не, твоята оставка нищо не означава за мен, аз настоявам ти да си изпълняваш функциите". Това е абсурдно!

- В мотивите си за освобождаване Младен Маринов е визирал член 36, ал. 1 от Закона за МВР, според който, правомощията на главния секретар се прекратяват по негово искане. И на това основание правителството взима решение да предложи на президента да издаде указа. Има ли някаква несъвместимост?

- Не! Президентът е длъжен да издаде указ и да освободи главния секретар на МВР.

- А има ли срок за издаване на указа?

- Няма срок, но ние все пак сме хора, които мислят рационално. Но не да мислим рационално под въздействие на страсти и емоции. Като ще управляваме държава, трябва да действаме според законите. Правителството иска Младен Маринов да стане министър, президентът трябва да се съгласи с това желание на премиера, а народните представители да го гласуват. Това е редът.

- Не е ли била необходима предварително съгласувателна процедура между администрацията на премиера и на президента, преди да излезе решението на правителството, за което намекват от "Дондуков 2"?

- Тази съгласувателна процедура визира само назначаването на дадена кандидатура. Тогава президенът може да възрази. Но не и за освобождаването. Правителстното не предлага на мястото на Младен Маринов нов човек, правителството предлага той да бъде освободен. Какво има да се съгласува в случая? Ако решението МС за указа беше – да бъде освободен Младен Маринов и на негово място да бъде назначен еди кой си, тогава в тази съгласувателна процедура можеше да се разменят аргументи относно качествата на този, който се предлага да заеме поста. А в случая няма такава хипотеза. Нещата са толкова тривиални, че няма накъде повече. Президентът явно си връща, заради факта, че правителството реши тази година премиерът Борисов да отиде на откриването на годишната сесия на ООН. Май няма такава държава в Европа като нашата.

Още нещо - по закон Младен Маринов е прав. Той казва: Аз изпадам в конфликт на интереси и в едномесечен срок трябва да бъда освободен, което е изискването на стария закон за установяване, предотвратяване конфликта на интереси. Този текст е в новия закон за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Значи той обявява, че е в несъвместимост. И в едномесечен срок от настъпването на тази несъвместимост Маринов предприема действия по прекратяването на това положение. Ами ако той беше управител на търговски дружество и го избират за министър? Подава си оставката, но трябва да има общо събрание на акционерите, за да бъде освободен и да бъде вписан в Търговския регистър. Но след като той си е подал оставката, какво повече да направи? Е, какво, да чакаме вписването в Търговския регистър, та да бъде избран за министър ли?

- Проф. Киров, вие сте утвърден конституционалист. Но има и друго мнение. Обади ми се Сабрие Сапунджиева, която беше преди години в юридическия екип на президенството. Беше гневна и каза: На какво основание президентът ще освободи Младен Маринов от МВР. Казах ѝ - на основание на решението на МС. Какви са мотивите?, пита тя. Ами, ако Маринов не бъде избран за министър? Тоест, г-жа Сапунджиева смята, че Младен Маринов първо трябва да бъде избран за министър и тогава да има указ за освобождаването му от поста в МВР. Даде за пример депутатите, когато отиват в правителството. Те първо се избират от парламента на новия пост, а после парламентът прекратява правомощията им като народни представители.

- Няма пречка и така да стане. Възниква обаче конфликт на интереси. Затова в този случай този конфликт на интереси се разрешава като кандидатът се освобождава от позицията главен секретар.

- Но има съществена разлика в това, което вие казвате и това, което твърди г-жа Сапунджиева. Тя е категорична – нека първо го изберат Маринов за министър и тогава да има указ за освобождаването му от поста, който сега заема в МВР.

- Няма никакъв проблем и едното, и другото. Но по-чистият въриант е да го освободят и след това да го изберат, защото в противен случай възниква конфликт на интереси. Просто президентът намери начин да си го върне на премиера, заради ООН.

- Нима допускате, проф. Киров, че на такова ниско ниво ще се решават въпросите в държавата?

- Най-вероятно е такова, като знам какво е нивото на някои хора, които съветват Румен Радев в президентската администрация. Да си припомним, че когато Румен Радев трябваше да се кандидатира за президент, Плевнелиев за един ден му издаде указа за освобождаване от съответната длъжност във ВВС. Можеше ли да го върти Плевнелиев? Можеше, ама не го направи. Добре известно е, че не съм фен на Плевнелиев. Това са дребни заяждания, които са контрапродуктивни. В този случай Борисов изпрати топката във вратата на Радев. И в момента го води с две на нула, заради глупостите, които върши президентът под въздействие на съветниците си.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Олеле
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Някой разбра ли какво иска да каже този "професор" с това многословно нищословие?

Коментиран от #3, #13


Оценка:
-5 +42

проф. Киров
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Лош, лош, лош Радев

Оценка:
-14 +8

гост
(гост)

Неутрално
3 Отговор

До коментар #1 от "Олеле":


Прочети статията,не само заглавието! Заглавието е точно обратно на статията. Журналисти ,какво да ги правиш,но иначе големи претенции.

Оценка:
-0 +20

Ха ха ха
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Дребни заядливи действия, като в детската градина !!! Грозно и тъпо това да го прави Президент и Премиер в една държава !! Освен при нас и в Македония май няма такъв цирк никъде , което показва , че няма култура в политиците ни ....Много жалко !!!

Оценка:
-1 +14

Българофил
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Орел, рак и щука! Колко актуална и днес! Винаги съм застъпвал тезата, че нашият народ е в състояние на шизофрения( раздвоение на личността). Хем да сме в капитализма, хем непрекъснато хленчим за социализма.Още в началото на прехода голямата част от интелектуалният елит се отдръпна стреснат от демокрацията. Жалкото е, че и сега май пак има нещо такова. Пример- президентът! Хубав, интелигентен човек, ама и той аленее.Уж натовец, ама партийният билет е скътан някъде.Докато умните хора не се разберат, няма да има прогрес! Справка- периодът "Мейджи" в Япония в през 19- ти век!

Оценка:
-2 +9

ВЪЗРАСТЕН
(гост)

Неутрално
6 Отговор
ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ХОРА НЕ ПОСТЪПВАТ ТАКА , ТОВА Е ПОСТЪПКА НА НИСКО ОБРАЗОВАН ЧОВЕК СЪС САМОЧУСТВИЕ БЕЗ ПОКРИТИЕ !

Оценка:
-6 +11

До другаря ПРУФЕСУР
(гост)

Неутрално
7 Отговор
ДРУГАРЮ КОНСТИТУЦИАЛИСТ, ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ХИТРЕЦИ, ТОЗИ НАРОД, КОЛКОТО И МАЛОБРОЕН ДА Е ОСТАНАЛ, ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА УЛИЦАТА, ЗА ДА ВИ СМАЖЕ КАТО ГНИДИ. Е, ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ГО- БЕЗСПОРНО СТЕ СИ ГО ИЗВОЮВАЛИ. ЗАРАДИ ИЗМИСЛЕНИТЕ ВИ И НАЛУДНИЧАВИ ТЪЛКУВАНИЯ, ИДВА ВРЕМЕ ВЕЧЕ И ВИЕ ДА ТЕГЛИТЕ, ДРУГАРЮ ПРОСТАКЕСЪЛ.

Оценка:
-9 +18

8
Този коментар е премахнат от модератор
А, хубава работа!
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Къде ли ми се подвизава коментарчето за гербовисткото професорче? "Независимите факти" биха ли ми отговорили на елементарното въпросче, моля!

Оценка:
-5 +7

патриотъ
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Герберските мекерета атакуват президента-единственият нормален политик в тази скапана държава!Уви,народа в болшинството си подкрепя и одобрява президента,така че,всичките ви усилия,господа гербери,са напразни!Пък и народа вече не ви иска и е време да си отивате,а не да се разкарвате по света!

Оценка:
-3 +6

Лъже- професор
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Зяпомнете думите на този продажник, та да го видим в следващия цирк, каква роля ще играе. Клоуните от герб си отиват, включително и те самите си го знаят . да видим кой- накъде ще поеме!

Оценка:
-2 +3

Сакс Кобург Гота
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Ал Бънди пак се издъни. Съветниците му се оказаха ялови бесепари.

Оценка:
-0 +1

хитеp
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #1 от "Олеле":


Да! Каза го директно че президента ни е много глупав!

Оценка:
-1 +1

Борис Енчев
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Публикувано във факти.бг: Най-вероятно е такова, като знам какво е нивото на някои хора, които съветват Румен Радев в президентската администрация. Това направо ми хареса. Да го научат и глухите и слепите и путиноидите.

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Димо Гяуров
Бившият директор на Националната разузнавателна служба пред Нова телевизия по повод заплахата с изпратеното до премиера Бойко Борисов писмо с патрон:
Много важно е да се направи разликата между патрон и куршум."

Още бисери