22 Септември, 2018 09:55 19 649 119

На Запад е трудно, но в България се задушавам

  • българи-
  • работа-
  • чужбина
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 2014 година насам Снежана Митова е болногледачка в чужбина. Намерила работата чрез българския офис на една полска фирма, наемаща болногледачи за Западна Европа. Преди да замине, 57-годишната жена изкарала курс по немски език.

През първите две седмици в Германия тя обгрижвала една неподвижна възрастна германка в село до Улм. След това била изпратена в Аугсбург, където се грижела за собственик на хотел, който бил в инвалидна количка. Спомените на Снежана от времето, прекарано в Аугсбург, не са особено хубави. Два пъти била удряна и блъскана от мъжа без причина - в присъствието на неговата съпруга, която пък незабавно поискала нова гледачка. "От фирмата ме посъветваха да пусна жалба заради насилието. Направих го, но и до днес не съм получила отговор", разказва тя.

Третата ѝ спирка в Германия била Льовенщайн в провинция Баден-Вюртемберг. Там в продължение на четири седмици обгрижвала онкоболна жена - помагала ѝ да се придвижва от количката на леглото и обратно.

Така минали първите два месеца в Германия, след които Снежана се върнала у дома в софийското село Лозен. Зачакала фирмата да я потърси за нов ангажимент.

Когато човек издъхне в ръцете ти

Позвънили ѝ обаче едва седем месеца по-късно - през април 2015. Казали ѝ, че още на следващата сутрин трябва да тръгне отново за Германия. "Този път имах късмет. Грижех се за един възрастен мъж. Семейството му беше много добро и пожела да остана по-дълго", разказва 57-годишната жена. "Работих там една година, разкошни хора бяха", спомня си тя.

По-късно Снежана намерила друга фирма, набираща подобни кадри. Тя обаче предлагала работа в Австрия и условията били доста по-различни. Договорите били за по два месеца, след които болногледачът трябвало да се прибира в родината си и да чака ново позвъняване. Когато отишла за трети път в Австрия, болният човек, за когото се грижела, починал в ръцете ѝ. Преживяла тежък стрес. Събрала куфара и пак се прибрала у дома. Снежана още няколко пъти заминавала и се връщала в България. "Болногледачът е смазан от стреса, страшно е да гледаш умиращия в очите и да не можеш да помогнеш", казва 57-годишната жена.

През март тази година се наложило да обгрижва възрастна жена в Инсбрук с много напреднала деменция. Обяснили ѝ, че при всяко излизане задължително трябва да изключва бушоните, за да не стане беля, ако на бабата ѝ хрумне да включи тока. "Замисляли ли сте се колко в България могат да си позволят да плащат за денонощна грижа за родител с това заболяване? В нашата страна това е голям проблем", коментира Снежана.

Болногледачката е работила и в дома на българка. Въпросната жена била 4-годишна, когато родителите ѝ избягали на Запад, сега е на около 82. "Да не попадаш при българи! Мъжът ѝ също е българин, а синът им беше получил инсулт. Тя се държеше ужасно с мен, непрекъснато вдигаше скандали, искаше да съм денонощно чистачка, перачка, гладачка и да съм постоянно около сина ѝ", разказва Снежана. Там била принуждавана да мие прозорците и пода всеки ден. И редовно била обвинявана, че нищо не прави. Болногледачката не издържала и поискала фирмата да я освободи от ангажимента. Отново се прибрала у дома за месец и пак се върнала в Инсбрук, този път да обгрижва старец.

За безизходицата в България

"Какво ли не съм работила в България - всичко! Когато дойде демокрацията, работех в предприятието "Книгоразпространение" в София. Бях управител на склад за учебници за техникумите. Но складовете се разпродадоха през 1992 и ме съкратиха", разказва Снежана. Продавала дини на пазара, после няколко месеца работила в едно кафене, след което и на вестникарска сергия.

"По време на целия безкраен преход към демокрация съм работила какво ли не, хващах се и на смени. Добре, че родителите ми навремето ми помагаха с децата", разказва тя. Често получавала откази заради това, че има и деца. Накрая научила за професията на болногледачка, заела се да учи немски език. "Бях готова да сменям памперси, да чистя къщите, но в замяна на това да получавам свестни пари, с които да помагам на семейството си. По договор ние нямаме задължението да хигиенизираме целия дом на болника, а само помещението, където се намира той, но от всички семействата изискват това - плюс пране, готвене, гладене", уточнява тя.

През октомври Снежана пак поема към Инсбрук. Няма намерение да се отказва от прелитанията натам и насам. "Въпреки всички трудности, навън се чувствам много по-добре, отколкото в България", признава тя. Сега за нея най-важното е да се намери добра работа за 20-годишния ѝ син, който е назначен на минимална заплата в един магазин. "Заради него тръгнах да гледам чуждите старци в Европа - знаеш ли какво е момчето ти да е на 14 години и да не можеш да му дадеш левче да излезе с приятели? Стоеше си сам у дома като затворник, това една майка не може да го понесе", горчиво отбелязва тя. Дъщеря ѝ завършила Музикалната академия в Пловдив, но днес работи като фризьорка. "И какъв е смисълът да имаш висше образование в България? Европа е пълна с българи висшисти, а големият губещ пак е България", казва Снежана.

"Въпреки всички трудности в чужбина, там дишам. В България безизходицата ме задушава", признава с болка 57-годишната болногледачка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    72 52 Отговор
    Този сайт "Дойчев ВЕЛЕ" от няколко години е изключително жалък и пошъл. Пик е по-добре. Не ЗНАМ защо "факти" го цитират. Всичките им статии са пълни с лъжи и са пълни глупост. Мисля, че беше купен от Сорос.

    Коментиран от #81, #93

  • 2 1223

    94 88 Отговор
    Изключително трогателна история.Да беше се погрижила така и за родителите си.Поклон към всички,които останаха тук и не зарязаха бащите,майките и приятелите си в името на парите.

    Коментиран от #4, #77

  • 3 евродебил

    66 27 Отговор
    Да живей демокрацията!

    Ура!

    Коментиран от #13, #15

  • 4 мока

    94 76 Отговор

    До коментар #2 от "1223":

    Е ние не останахме тук и се грижихме много по-добре за родителите си отколкото вие с мизерните си подаяния за които се бъхтате.И най-вече се погрижихме децата ни да живеят в много по-добър свят,далече от Чалгария

    Коментиран от #16, #94

  • 5 Хасан

    66 51 Отговор
    Българина няма това чуство за състрадание,чуство да помогне на някой,да протегне ръка....като етнос са кажи речи 5 милиона но имат ненавист и злоба един към друг....

    Коментиран от #7, #46

  • 6 рекламирано от DW

    100 4 Отговор
    Как работи съвременния механизъм за роби. Вече никой не изпраща войници да отвличат хора , съвременните вериги са финансовата принуда.
  • 7 толерантен

    67 7 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Точно световно известните касапи и канибали да коментирате българското състрадание... Сочи единствено и световния ви гьонсуратлък.
  • 8 Живеещ в България

    50 74 Отговор
    Да бе, синът й назначен на минимална работна заплата... А останалото получава на ръка, както масово правят в много фирми у нас. Като повече й харесва да мие чужди гъзове и да я подмятат и подритват, че тук нямало уж работа, нейни си проблеми.
    Кой каквото си реши, сам си е виновен. Стига сте се оплаквали, че все някой друг ни бил виновен за съдбите ни, сами сме си виновни, ама, нали е по-лесно да се оплакваме постоянно, че само в чужбината било прекрасно, а да оплюваме страната си, но вместо тук да правим нещо, да отидем на чуждо и да ругаем останалите тук и правещи нещо тук.

    Коментиран от #103

  • 9 azko

    34 15 Отговор
    И аз се задушавам от тия къдящи дизелаци............Ъъъ,нали за тва става въпрос,или трябваше да прочета повече от заглавието?
  • 10 що за цинизъм

    47 13 Отговор
    Това някаква рекапитулация на 30години демокрация ли е. Или 10 години в ЕС.
  • 11 ама разбир се

    56 14 Отговор
    Европейското семейство - ние преяждаме, а вие ни ни чистите отзад. "Въпреки всички трудности в чужбина, там дишам. "
  • 12 Morgoth

    30 59 Отговор
    Никъде не се споменава образованието на съответната болногледачка. Като нямаш такова или като е неподходящо и не се преквалифицираш няма как да очакваш да работиш нещо лесно, приятно и доходно.
  • 13 Morgoth

    32 10 Отговор

    До коментар #3 от "евродебил":

    Ами тя си живее демокрацията - в Германия и Австрия, а ние дето много разбираме ходим да и сменяме памперсите на стари години!
  • 14 Учуден

    118 10 Отговор
    Имам чувството че повечето от Вас просто коментират без да се замислят.!!!
    Това ( според мен) беше пропито с болка.!!!
    Защо вече не мислим Реално.!?
    Избягала за пари.???
    Избягала от глад бих казал.!!!
    България преди демокрацията и България сега намат нищо общо.!!! Само името.!!!
    ВСИЧКО НАПИСАНО Е ДО БОЛКА ВЯРНО.!!!
    АЗ ПРЕДЛАГАМ--ДЕЦАТА НА ВСИЧКИ народни представители ДА УЧАТ В БЪЛГАРИЯ И 30 ГОДИНИ ДА НАМАТ ПРАВО ДА Я НАПУСКАТ.!!!
    ---ЕДВА ТОГАВА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ--
    МИСЛЕТЕ.

    Коментиран от #27, #66

  • 15 cornholio

    17 65 Отговор

    До коментар #3 от "евродебил":

    На всички неспособни да вършите смислена работа демокрацията ви е виновна...

    Коментиран от #19, #20, #23, #25

  • 16 SS-ss-ss

    19 65 Отговор

    До коментар #4 от "мока":

    Ами ,като си в чужбина,стой си там и не се занимавайте с нас.Голяма работа,сменяй памперсите на старците,това е работа за хора без достойнство,и по-малко добре ,че не си в България,полза никаква от такива като теб!

    Коментиран от #28, #68, #75

  • 17 Анонимен

    36 11 Отговор
    Скап* ани западни и**заради, превърнаха ни в колония, изсмукана ресурсите и пречупиха психиката на хората че на запад било добре. Поливат с вода втора употреба от 3 г. И тъпчат гмо + химия. Няма ли да се вдигне океана както си е бил, Половин европа е пясък- дъно на море
  • 18 Анонимен

    25 12 Отговор
    Мраз*я западняците.

    Коментиран от #84

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 месара

    21 51 Отговор
    не ни занимавайте с такива дето се задушавали в България! не ме интересува какво работили нито колко получавали, как добре живеели и как за една година български забравили! на тия трябва да се отнеме правото да гласуват! забравете ги, тия не са българи!

    Коментиран от #31, #70, #100

  • 23 ГосТ

    20 1 Отговор

    До коментар #15 от "cornholio":

    Коя работа е смислена според теб ?

    Коментиран от #47

  • 24 ай де бе

    22 15 Отговор
    Има грешка в заглавието........
    " На Запад сме роби, но в България се живее!"
  • 25 евродебил

    22 4 Отговор

    До коментар #15 от "cornholio":

    Прав си - не всеки е в състояние да обърне резбата, да стане "лорд" и да се храни от висене по "демократичните" "медии".
  • 26 ГосТ

    36 5 Отговор
    Глейте са, първо: без добро образование няма добра наука,второ: без добра наука няма добра индустрия,трето:без добро образование и наука няма и добро здравеопазване,четвърто без добро образование също, няма и изкуство-без изкуство хората се връщат на ниво преди тези открити в долината Кроманьон. Затова всяка държава има: 1-образование,2-наука,3-индустрия,4-здравеопазване,5-изкуство. Това са стълбовете на цивилизацията.
    Между другото,и на изток е трудно не само на запад,но когато виждаш правила и справедливост и работа в екип с резултати, всичко е окей. Живота не е шопска салата с кебапчета и кючек.
  • 27 Кумчо Вълчо

    20 5 Отговор

    До коментар #14 от "Учуден":

    Браво, единствения свестен коментар.
  • 28 Кумчо Вълчо

    33 10 Отговор

    До коментар #16 от "SS-ss-ss":

    Тя си харчи спечелените пари в България ,а от такива боклуци като тебе на само че няма файда, ами има и вреда .
  • 29 Али Бабата

    87 10 Отговор
    През 1990 господата Ран и Ът от САЩ разработиха план за "реформи". Вече Вече 28 години той се изпълнява безпрекословно. В съответствие с него,България стана единствена страна в света извършила 100 % разрушителна приватизация. Лекомислено се изоставиха традиционни пазари. Чрез "преструктуриране" бяха разбити социалната, здравната, образователната и културната национални системи. .Унищожиха се плодовете на десетилетния национален труд! Продадоха се десетократно по-евтино индустриалните мощности! Родиха се стотина нови милионери за сметка на милиони обеднели! Създаде се най-голямата безработица в Европа! Разпръснати над 2 000 000 милионa млади хора по света. От специалистите се направиха улични продавачи и охранители! Съкратиха средната възраст на българите с 5 години! Върнаха забравената детска неграмотност! Отвориха път на младите хора към проституцията и наркотиците! Икономиката ни не фалира, тя бе докарана нарочно до фалит за да бъде ограбена. Некомпетентно управление на селското стопанство, това което произвеждахме като селско стопанска продукция, като качество и количество, можем само да мечтаем сега.А армията ,ми армия просто нямаме.
    Ето за това се задушаваме днес в България!?
    Т‘ва е самата ЖАЛКА реалност!
  • 30 патриотъ

    31 4 Отговор
    Затова пък ББ и ЦЦ са много добре и си живеят живота!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 чичо Гошо

    23 49 Отговор
    Кадърен и квалифициран човек в България, няма останал гладен! Гладни са шушумигите дето хем са необразовани, хем са и мързеливи. На всичко отгоре са и с претенции. Нещо друго е по-важно - България е минала през много етапи на развитие. Някои добри, други лоши. Хората през тези етапи са живели също по различен начин - някои много добре, други адски зле. Минали сме и през византийско и турско робства...Векове на теглила! Ама да си мяташ задника по Европа и да плюеш България...Най-малкото, по онова "прехваленото" време, тая въпросната щеше да гледа Европа, ама през крив макарон!

    Коментиран от #33, #37, #90, #91, #92

  • 33 Пеевски

    6 15 Отговор

    До коментар #32 от "чичо Гошо":

    Ама ноу си праф.
  • 34 Бургас

    65 3 Отговор
    Някои коментиращи като че нарочно се правят, че не знаят за какво точно става дума. Безработицата може и да я смъкнаха до 6% официално или подобно ниво, ама изгониха безработните в чужбина, за да не умрат от глад. Нали, ако в България имаше такова страхотно развитие и възможности, никой нямаше да ходи никъде? За какво му е на човек да се мести във Франция с 1,800€ заплата, щом в България получава едно 1,500 лв. и те му стигат за нормален живот. И сте се хванали за квалификацията... Жената споменава за себе си, че е била УПРАВИТЕЛ НА СКЛАД, вие за квалификацията тръгнахте да се държите. Като че не е обществена тайна, че добрата работа в съвременна България се намира с подкупи и с връзки... Абе, я се запитайте в гугъл колко са официално работещите в чужбина български граждани, ЗАЩОТО СЪС СИГУРНОСТ СА ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ! Всичките 2,5 - 3 милиона работещи в чужбина българи са искали да отидат да мизерстват в чужбина ли? Това ли твърдите? А новината от днес за предприятията на Миню Стайков и работниците без заплати аз ли ги измислих? Как не ви е срам?!

    Коментиран от #36

  • 35 Авер

    21 29 Отговор
    Да е жив и здрав болшевизма и комунизма,увредиха ментално и изродиха няколко поколения,та сега още влачим тези последствия,отучиха българина от трудолюбие,състрадание и го превърнаха в мързелив готованец.Да тук човек се задушава,но това е нашата Родина и ние ще седим тук и ще се борим срещу всички псевдо националисти и русофили,за да дишат нашите деца.

    Коментиран от #38

  • 36 ГосТ

    36 2 Отговор

    До коментар #34 от "Бургас":

    И с теб съм съгласен. В днешно време, булгара се отнася с презрение към трудещия се и с възхищение към мошеника и крадеца. А на колко от тях дипломите им значат нещо е отделен въпрос.
  • 37 Абе ясен си ми

    53 3 Отговор

    До коментар #32 от "чичо Гошо":

    Кадърен човек в България гладен нямало... Дрън-дрън! Какви са издигналите се хора в България - предимно бивши ДС кадри, синове и дъщери на бивши комунисти, мафиоти, тарикати от кол и въже... "Калинката" на Мирослав Найденов, бивш земеделски министър в правителство на ГЕРБ, беше начело на ДФ "Земеделие", а нямаше дори висше образование, само една купена фалшива диплома... Пак покрай Мирослав Найденов други такива "млади дами" печелеха конкурси за едно-друго с фирми, регистрирани преди един ден, случайно, разбира се... Остава въпросът - какво точно имаш ти предвид под "кадърен", защото ми се струва, че си точно на този "тарикатския" акъл. Ако може - да купиш някого, ако може - да нАредим синчето нЕкъде, ако може - да зАстроим нЕкоя плажна ивица с дюни и всичко това, докато работи добре за теб. Защото ти си тарикат. Обърне ли се шуробаджанащината срещу теб, ще пееш други песни - България е корумпирана, за нищо не става таа държава и все в този порядък... Виждал съм много като теб...
  • 38 ГосТ

    40 7 Отговор

    До коментар #35 от "Авер":

    По време на комунизма имаше двама български космонавти, завод за ензими, завод за компютри, завод за електрокари, химическа промишленост и т.н но явно това е безмислена работа. Борис Христов,Райна Кабаиванска,ФСБ и т.н. са заменени от гери никол, анелия и т.н. Медалите от научни и спортни олимпиади са били значително повече от сега и т.н. така че предлагам по кротко с обобщенията за пост комунизма.

    Коментиран от #52

  • 39 Стоян

    21 28 Отговор
    Опитвам се да си представя, какво ли би било, ако личности като Ботев, Левски, Хаджи Димитър, Стефан Караджа... си седяха по чужбина, възхвалявайки прекрасния живот там и плюейки България. И тия днешните ревльовци.. отишли на Запад да мият кенефи и да чистят къщи/щото друго няма кой да им даде/ и се превъзнасят какъв рай било там. Рай, друг път. Там се работи, алоооу. И се работи, докато не ти се сцепят шошоните. И да, заплатите там са високи, ама 1 л. дизел е 1,51 евро.. ами другите стоки, видели ли сте цените? Я някой гурбетчия да напише, как вървят наемите!? Бачкаш до скъсване и няма профсъюзи, няма синдикати да ти пазят задните части. Разбирам там наистина да е рай, ама не е. И правилно, щом живееш в чужбина, не мое да ми определяш ти на мен живота. Ела тук, па тогава реви и казвай кое как да е.

    Коментиран от #44

  • 40 благодаря да ви се връща

    18 0 Отговор
    DW поздрави хората за празника. ( да се знае че Дойче Веле все пак не е немска медия а редакция на Свободна Америка. Да им се връща за 4-ти Юли същото !)
  • 41 САШКО

    18 4 Отговор
    Откак дойде демокрацията тук не се живей
  • 42 ай де бе

    29 5 Отговор
    От заклет русофоб и анти-комунист, демокрацията ме превърна в русофил-комунист.

    Коментиран от #45

  • 43 Коле

    7 17 Отговор
    И без това Българите ставате само за роби свикнали сте за 500 години ромите са по борбени от вас

    Коментиран от #49, #56

  • 44 Алата Балата

    38 1 Отговор

    До коментар #39 от "Стоян":

    Извинете че Ви пиша, но 1.50€ литър е нищо при заплата 1500€.
    Виж 1 лв. хляб при пенсия 150лв.е МНОГО.!!!
    Да не давам други примери.!!!

    Коментиран от #80

  • 45 ГосТ

    12 0 Отговор

    До коментар #42 от "ай де бе":

    И мен така, въпреки че откакто започнах да мисля разбрах,че левите идеи са за обществото. Но комунизма, който познаваме изобщо не е ляв.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Чичо ти

    17 11 Отговор

    До коментар #23 от "ГосТ":

    Смислена работа,приятелю.е тази която си заслужил с образованието и уменията си.Смислена работа е тази която ти дава възможността да се развиваш в професионален и личен план без да те ограничава финансово,физически и ако щеш политически...Човека просто ти казва че каквото си посял-това ще ожънеш...Аз съм на 50г.със средно техническо образование,съкратен през 2000г. от държавна фирма.В момента работя в компанията която ме нае почти веднага след съкращението.Посещавах компютърни курсове,английски частно индивидуално обучение,и малко руски.И всичко това за да съм в час с работата си...Сега съм захванал немския,но ми е труден...
    Та - основна заплата 2100 (без добавките около нея)
    служебен автомобил -нов
    два лаптопа -служебни + таблет + безлимитен телефон и моб.нет
    командировки в цялата страна в каквито хотели си избера
    и т.н. , и т.н. ...
    Та предпочитам да стоя тук и да помагам на роднини и семейство отколкото да бъхтя навън -не че не са ми предлагали.
    Айде приятен уикенд на всички,бъдете здрави и Бог да пази България!!!
    Честит празник !!!

    Коментиран от #72, #74, #107

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Анонимен

    12 1 Отговор

    До коментар #43 от "Коле":

    Българите са потоци на траките, траките са потомци на белазгите. Българите са били империя от франция до китай- Атилла го е доказал какво е наше. Затова има български имена на реки и местности из испания, италия, улици в западни столици се казват Атилла..И др. Намерили са надписи на китайската стена, пак строена от преименуваните славяни, доказателство че са се бранели от хунски диви племена.
  • 50 Анонимен

    23 1 Отговор
    Когато българите сме имали държава, европа не я е имало.

    Коментиран от #63

  • 51 Гост

    12 1 Отговор
    Старата цивилизация е в България. Живеем в 7 500 г. Човешката психика е крехка трудно помни повече от 100 г. Особенно когато ти налагат лъжите отвсякъде, или както е казал анщайн- влезте в училище за да ви погубят интелигентността.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 TeooGeoo

    2 9 Отговор
    Много квалифирана....задушава се тук , а там е в стрес...Има такава "порода"хора на , които не можеш да угодиш.
  • 54 11111

    16 1 Отговор
    Да не би да ви харесва това което е България в момента..НА МЕН НЕ. НЯМА СИГУРНОСТ НИТО ЗА РАБОТА НИТО ЗА ЖИВОТ.НА НИКОЙ НЕ МУ ХАРЕСВА ДА ЖИВЕЕ В ЧУЖБИНА ТАМ ВИНАГИ СИ ЧУЖДЕНЕЦ, ДОРИ И НА ВИСОК ПОСТ. НЯМА ИКОНОМИКА ТОВА Е ПРОБЛЕМА..АМА НИКОЙ НЕ ГО Е ЕНЯ. А НАРОДА ПЪК ВЪОБЩЕ.ТОГАВА НЯМА ДА СЕ ОПЛАКВА И ЩЕ ТЪРПИ ВСИЧКО.
  • 55 Факт

    15 4 Отговор
    Разделяй и владей е НАЙ старата тактика на евреите, ние сме им трън защото те най тачат стария завет иска им се те да доминират, а той след 5 пренаписване не е верен. Българите са потомците на предишната цивилизация. Библия бесика написана на български и скрита в лондон го доказва. Бог е направил завет с Орфей- от белазгите, а не моисей.
  • 56 Олег

    19 4 Отговор

    До коментар #43 от "Коле":

    Не са "борбени" циганите, нагли са, с нпо-рките и цру зад гърба си, и еврогеювете от ес. Ще се обърне пак палачинката и тогава ще ви видим и "борбеността", и наглостта, като по байтошово.
  • 57 Ефтини сензации

    4 20 Отговор
    За простолюдието където и да отиде все ще е зле...
    Особено за комунистическото простолюдие, дето нищо не може и нищо не става от него...

    Коментиран от #65, #108

  • 58 Анонимен

    9 0 Отговор
    Най много българи е имало в испания , съответно българия и испания са държавите били под робство с векове. Сега в сирия избиват българското наследство иезуити- българи християни, а войната е за ресурси и пари... Изтребват ни, и ни пречупват ползват ни ресурсите и ни правят роби в западналите им държавици, които се крепят най вече от милиардите от нашето заграбено злато, уран и др.
  • 59 Аз съм тук

    9 3 Отговор
    Който иде да го ползват за обслужващ персонал на запад да знае че заплатата- трохи му се плаща от ограбените ресурси в българия защото не се е бил за богатството си, само дето ти взимат здравето за нищо.
  • 60 Анонимен

    10 1 Отговор
    ВСИЧКИ РЕЖИМИ ДО СЕГА СА ИЗМИСЛЕНИ И НАЛОЖЕНИ ОТ БОЛНИ МОЗЪЦИ С ЦЕЛ ДА УНИЩОЖАТ ХРИСТИЯНТВОТО. ВЪРХУШКАТА Е МАЛКА, НО ХОРАТА СА МЪРЗЕЛИВИ.
  • 61 ГосТ

    8 1 Отговор

    До коментар #52 от "Авер":

    Интелигенция е изибивана и от другия лагер,дай не се задълбочаваме с имена. Не разбирам за кои фалити говориш и защо българите да не произвеждат електротранспорт и химически продукти поне за собствения си пазар. Биотехнологични и фармацевтични също !!! Аре да не навлизам в подробности,щото знам много. И земи напраи един преглед на търговията с Япония примерно. Кочината я направиха едни прасенца, които изпълваха изведнъж отнякъде и се оказаха много. Аз обаче мисля да не живея в нея или ако живея, поне да имам контрол над определена група хора които да избирам.хора,не прасенца
  • 62 Анонимен

    5 0 Отговор
    В тоя град също има джихадисти.
  • 63 ГосТ

    3 9 Отговор

    До коментар #50 от "Анонимен":

    Франция е най голямата (само Русия и Украйна са по големи) и най старата държава в Европа. Днешна Франция е половината от Франкската империя и до ден днешен имат спорове с Германия за Карл Велики. Франция е дала на света много философи, художници и учени. Освен в първия ренесанс (на Каролингите) Франция участва и във втория. Годините на просвещението започват вън Франция. Само изнасям факти. Това за Франция,като най старата държава с това име. За останалите в Европа няма да пиша. Действително сме стара държава и има с какво да се гордеем,но айде недейте да сте такива макета

    Коментиран от #67, #82

  • 64 Бивш емигрант

    5 3 Отговор
    Назначавам германки, англичанки, французойки и новодошлите арабки в старчески домове в България!
    Заплата- 500 Милярда българско злато, 500 Милярда уран, сребро и др. И др.
    Да си изработят милиардите!!!
  • 65 бактисъл

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ефтини сензации":

    Кретенът с двете думи в речника и налудничавото самочувстие, че е някакво сложнолюдие.

    Коментиран от #76

  • 66 гост

    7 14 Отговор

    До коментар #14 от "Учуден":

    Истината е, че на българина просто не му се работи. Защо ли? Защото е по-лесно да вземеш бърз кредит, да продадеш имоти, ... на заем от приятели и после само да завижда. Най-добри сме само в това......
  • 67 Факт

    13 1 Отговор

    До коментар #63 от "ГосТ":

    "БЪЛГАРИТЕ СА ОСНОВАТА НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ!!!" - Франсоа Митеран

    Коментиран от #69

  • 68 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "SS-ss-ss":

    Я сега ни обясни в коя работа има достойнство и защо грижата за възрастни хора е недостойна работа. Искрено ти пожелавам да преживееш старините си достойно и да не се налага някой да ти сменя памперсите. А че в т. нар. държава(щото според мен отдавна не е) всички могат да се премиери и министри, то това е ясно. Това ли е достойно за теб - да си министър? Ами да ти кажа имаш всички данни да си министър в България и няма да се учуда ако станеш такъв. Успех приятел, знам че ще успееш в гоненето на достойнството си.
  • 69 ГосТ

    6 4 Отговор

    До коментар #67 от "Факт":

    Ами ето, колко са печени франсета, които българина само плюе. И между другото,само Франция и Япония имат някакво по специално отношение към нас.
  • 70 Оня

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "месара":

    А ти като гласуваш, до къде я докара??? От София до Правец тапа-десетки прегрели коли от карането на първа с полусъединител по родните магистрали.
  • 71 само не разбрах

    7 0 Отговор
    защо госпожата търдяща , че знае немски не си потърси работа директно от АМС-а а опира до посредници ?? човек знаещ немски работа може сам да си намери като и заплащането ще е по-високо
  • 72 ГосТ

    11 2 Отговор

    До коментар #47 от "Чичо ти":

    Далеч съм от мисълта да ви обиждам, защото амбициите ви за развитие особено на тази възраст са похвални,но излиза че за да си доволен в България трябва да си полу. Полу-инженер,полу-лекар (зъболекар),полу-компютърно грамотен,с полу-чужд език. Не ми хвалете тези преквалификации, защото един специалист особено след определен период от време е трудно да се преквалифицира.
  • 73 ЗЛОБЕН

    12 1 Отговор
    Всичко което казва болногледачката е твъде меко казано. Винаги ще се намерят оспорващи. Ние българите сме хубави хора, само, че сме направени от лош материал. В България е най- евтино от целия ЕС ама за нас е много скъпо и сме на последно място в ЕС НАЛИ ? ПОЗНАЙТЕ КОЙ Е ВИНОВЕН ?
  • 74 ГосТ

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Чичо ти":

    И още нещо,никога не съм бил полу човек, затова в България взимах полу заплата, без служебен автомобил. Виж моите командировки бяха в Европа, всъщност не командировки а стажове които съм спечелил от Европа. Дори и да се върна,пак няма да бъда полу и пак ще получавам полу заплата,бих искал да опитам обаче да променя нещо ако получа този шанс.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ефтини сензации

    4 3 Отговор

    До коментар #65 от "бактисъл":

    Защо простолюдието си прави труда да коментира, каквото пиша, след като и на две изречения не може да им схване смисъла?

    Не съм свикнал да увъртам или да измислям някакви произведения на изкуството, само и само да не кажа нещата както са си.
    Всичко се казва с възможно най малко думи и най точно.

    Какъв ще се хване на подобна работа? Професор или човек с позиции в обществото? Или простолюдието?
    Кой както си е изградил живота да си носи хомота и без много мрънкане...
  • 77 Да да

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "1223":

    Не всичко е пари!Ще, ти задам въпрос?Колко езика говорят твоите деца?Моите три перфектно и имст възможност да учат висше навсякъде кадето пожелаят!Като си правя равносметка дори и само за това си струваше да се махна преди 20г.А иначе навсякъде е трудно работа и сметки накрая на месеца.Желая приятен ден и успех на всички!
  • 78 Александьр

    13 4 Отговор
    Не забравяйте,че жени и мьже Бьлгари в чужбина,според вас без образование внасят в Бьлгария над 3-ттри милиарда евро .Една голяма част от БВП се дьлжи на тези необразовани според вас бьлгари.

    Коментиран от #79

  • 79 Българин

    2 8 Отговор

    До коментар #78 от "Александьр":

    3 милиарда? Хаха ха, май не познаваш парите?
  • 80 kkk

    14 5 Отговор

    До коментар #44 от "Алата Балата":

    Не е точно така. Заплата 1500 евро в Германия означава 1100 евро чисто. С такава заплата не те интересува цената на дизела, защото и без това няма как да си позволиш кола. Наемите са мн високи и сметките също.
  • 81 ккк

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    Сайтът Дойче Веле си има ясни цели и си ги следва. В момента Германия изпитва мн сериозен глад за болногледачи и се прави кампания за намирането им. Много са последователни и всичко написано е с цел да защитава интереса на Германия, което е нормално (от тяхна гледна точка).
  • 82 Али Бабата

    14 0 Отговор

    До коментар #63 от "ГосТ":

    България е най-старата държава в Европа... Вярно, някои хора репликират, че все пак преди България е имало Римска империя, но България е първата национална държава в Европа и по чийто път, много по-късно, чак през ХV век, тръгват всички други европейски държави.
  • 83 Гоце

    17 10 Отговор
    Алооо
    Обръщам се към всички задръстеняци в България.
    Аз живея и работя в Германия и се чувствам европеец.
    Със самолета за час и половина съм си в България ,по-малко отколкото повечето пътувате от село до столицата където бачкате за 400€.
  • 84 Убиец на анонимни

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Пуяк, ти и себе си мразиш, ама не го знаеш. Подсъзнателно мразиш западняците защото по гени си азиатец. Да ти кажа ли какво е станала с родата ти - женската и част, когато турците отиваха да обсаждат Виена и първия и втория път и минаваха от тук. Колкото и да си анонимен - кръвта вода не става. Не се притеснявай. Путин има същия проблем.
  • 85 1234

    19 2 Отговор
    В България цялата администрация работи ПРОТИВ цялото население НА СТРАНАТА. Като започнеш от обикновения служител в общината,полицията,съдии,прокурори,и т. н.,всички мачкат обикновения човек и го карат да се чувства като роб в собствената си страна,дойде ми до гуша вече.

    Коментиран от #88

  • 86 250

    2 9 Отговор
    Изборът е на нея.Работа в България има стига да търсиш особено в София.Да не чака социална пенсия.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 kkk

    4 0 Отговор

    До коментар #85 от "1234":

    Прав сте. Това е така, защото са си платили рушвет за да са на поста си. Просто пиемат, че искаш в техния двор лозе да си посадиш....
  • 89 Катя Аврамова

    20 6 Отговор
    Всички коментари до тук /с малки изключения/ показват злоба и простотия.Тази жена не е отишла от хубаво да работи в чужбина.Нямала образование.Нямала е "връзки".Аз съм икономистка с висше образование и нямах връзки кото нея,нито съпруга ми.Бяхме съкратени и двамата с две големи деца/студент и абитуриент/.Нямахме друг избор освен да излеззем да търсим работа в чужбина.Вече 20 години сме навън и сме много благодарни.Криворазбраната демокрация ни изгони от България.Децата ни завършиха висше,имат си фирми.В БГ не могат да го постигнат хората,ако тръгнат от нулата като нас.Мързеливите и страхливите останаха в България и пенсинерите,за които ме е грях. И въпреки всичко желая мн щастие и късмет на всички българи
  • 90 Никой!@

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "чичо Гошо":

    Ами то от образованите ни политици сме на този хал в България!
    И още от образовани връзкари поставени на високи чинове.
    Не съм високо образован човек,но заради образовани българи страдаме и гладуваме.
  • 91 Никой!@

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "чичо Гошо":

    Ами то от образованите ни политици сме на този хал в България!
    И още от образовани връзкари поставени на високи чинове.
    Не съм високо образован човек,но заради образовани българи страдаме и гладуваме.
  • 92 Никой!@

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "чичо Гошо":

    Ами то от образованите ни политици сме на този хал в България!
    И още от образовани връзкари поставени на високи чинове.
    Не съм високо образован човек,но заради образовани българи страдаме и гладуваме.
  • 93 БГ политици ЛЪЖАТ И КРАДАТ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    Само не занравяй, че това бе България от време, в което, Европа, евро, гей, джендър, Алах, Исус, Гърция, Македония, САЩ, НАТО, Еуропейън Унион,, Дънди Пресюънс, Рийбок, Британия.... не съществуваха даже като идея.! И не е редно да търпим някакви си комисари и местни партии и ДСари сръзкари, да ни определят как да живеем и да се наричаме! Ако на теб не ти харесвст фактите, омитай се където ти е кеф, при Тереза Мей и ще си щастлив! Един ден ще се върнат имигрантите българи и ще изметем мафията окупирала държавата ни и ще се оправят нещата. Иначе, ако тръгнем да изтрепем мафията тук, ще се унищожи и де що е останало читаво като човек. Не, че ще е зле да се разкара на отчет при Господ, но така са казали да стане, така да бъде.
  • 94 Горд Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "мока":

    Много съм щастлив,че такива като вас са далече от нашата България,защото това,което е сега ще отмине, но не благодарение на вас,а на всички,които останаха да се борят тук

    Коментиран от #95, #97, #101

  • 95 15 Март

    7 3 Отговор

    До коментар #94 от "Горд Българин":

    Ти си изключително заблуден човек.От борба като твоята,сме на тоя хал. Друга борба трябва ,ама на вас там не ви е ясна.Някога , когато му дойде времето, ще разберете...
  • 96 15 Март

    1 0 Отговор
    Има хора, които се подготвят за борбата..

    Коментиран от #98

  • 97 Събуди се !

    3 2 Отговор

    До коментар #94 от "Горд Българин":

    Горд ли си ?
    Еми браво на теб.
    Освен това си и сляп.
    Няма да те питам на какво отгоре си горд и кое точно ще отмине.
    С такива като теб е абсолютно невъзможно да говори камо ли да спори човек.
    Само да ти кажа,че доста грешно го демонстрираш тоя си патриотизъм,но твоя си работа.
    И аз се радвам,че такива като теб си стоят и ще си стоят в България.
    Тук ти е мястото!
  • 98 AK47

    1 0 Отговор

    До коментар #96 от "15 Март":

    Има,но те не знаели !
  • 99 Redhorn

    3 0 Отговор
    Брей,големи коментари за нечие лично мнение.
    Жената е права да мисли по този начин.
    Би било хубаво псевдопатриотчетата които ги избива на агресия (просто защото изречението не могат да го вържат до края) да държат връзка с фактите и реалноста в абсурдистан.
    И не с реалноста от държавата София,а с тази от България!
    Там където заплатите на работещите са по 5-600лв.на всички знаем какви цени и стандарт.
    А колкото до жената,спасила се е от чалгария и аз лично се радвам за нея.
  • 100 Браво

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "месара":

    Гласувал си значи.
    Сигурно си адски горд,нали.
    Горд си от това,че с гласа си си подкрепил поредните доказани престъпници които вече 30-ет год.се гаврят с всички нас.
    А замисли ли се за кого и какво точно си даваш гласа ?
    Заслужаваш си съдбата на 110%
  • 101 Истината боли много

    4 1 Отговор

    До коментар #94 от "Горд Българин":

    В България (с изключение на пенсионерите) останаха и живеят добре тези които са били лакеите и червените охлюви на власта,лизачите и хамелеоните,цигани и чалга продуктите!Много малка част останаха ,,НОРМАЛНИ "хора,но и те са свързани с някакви облаги и далавери.....Обикновеният,можещият и работливия Българин напусна вече България....
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Непознат

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Живеещ в България":

    Не пиши глупости бе човек,жената нямала 1 лв.да даде на сина си защото държавата е скапана и тук живот няма,а ти си поредният злобар български,от злоба пукаш.
  • 104 Али Бабата

    9 5 Отговор
    КЪМ НАПУСНАЛИТЕ БЪЛГАРИЯ____
    Хората в тая страна с векове са отстоявали своето.Какво би станало, ако през турско българите се бяха разбягали?!...Но, България се възроди и съществува точно заради тези, които не избягаха. Моят дядо ми е разказвал за толкова много трудности из неговия живот, че ми бе трудно да повярвам, но винаги имаше една позиция - че това е нашата страна. България. Той все я наричаше Татковина...
    Тези които напуснаха България псуват за това, че държавата ги е прогонила, защото не им е осигурила такива условия на живот, каквито искат, че даже и заслужават. Не се научи българинът на простото и ясно нещо - държавата това сме ние, държавата това си ти.____
    Паническо бягство и липса на отговорност към собствената си държава е цялата тая емиграция, "социален туризъм" и апетити за чужди работни места.Всички са станали така себични, егоистични и консуматорски настроени към живота, че тотално забравиха що е то граждански дълг, дълг към родината, обществена лепта и други такива полезни работи, които не са високоплатени, даже изобщо не са платени, но са морално задължение на всеки един гражданин в Държава! ____
    А, това, че не желаете да осъзнаете, че да бъдеш гражданин на една държава е двупосочно отношение, което включва не само права, но и задължения, е именно онова разковниче, което ни кара да казваме баналното - за това сме на тоя хал. Да, затова сме на тоя хал, защото вместо да си изчистим и подредим къщичката, отиваме наготово там, където н
  • 105 Али Бабата

    4 2 Отговор
    Да, затова сме на тоя хал, защото вместо да си изчистим и подредим къщичката, отиваме наготово там, където някой друг вече е сторил това. Сигурно, ако и там нещо се разкапе, отново ще побегнете към друго уредено място и така до безкрай ще търсите чисто постланото, оставяйки някой друг да оправя погрома зад гърба Ви...

    Коментиран от #106

  • 106 Истината боли много

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "Али Бабата":

    Не могат всички да са Али баба.....
  • 107 пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Чичо ти":

    Точно такива гъвкави тъпаци търси бизнеса.
  • 108 пешо

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ефтини сензации":

    Колега недей отваря балъците .
  • 109 СссереМ

    0 0 Отговор
    Тук се убеждавам с малки изключения че са се събрали само мързеливи плъшоци с големи комплекси,комунизма го няма където кадърните хранеха некадърните и последните естествено решиха че навънка е по лесно....ами приятно миене на чинии и сменяне на памперси.
  • 110 Rumi

    1 4 Отговор
    До Али Баба Вие Господинчо, като сте научили толко добре историята от дядо си, и това колко е търпял в Татковината той, кажете вие самия с какви неудачи сте се преборили и сте останали там в Родна ,мила,скъпа България. От това толко патриотично написано слово оот Вас, 100% съм сигурна ,че сте задоволен /и винаги сте бил/ с абсолютно всичко.Вие преживелили сте /подобно на статия 89 / , защото и моят случай е подобен, съкратени и двамата със съпруга ни в едно и също време с 2 деца 6-ти и 8-ми клас? Може би според вас тряб ваше да ги накарам да крадат ,за да живеем и да стоим в нашето Отечество? Или да напуснат училище и да работят? Защото какво ли не опитахме със съпруга ми и навсякъде ни отговаряха,че търсят млади?Не ,не,това не сте го преживели.Вие не знаете какво е стрес и не ви го пожелавам.Може би Вие сте заслужили и стоите да се борите в ВГ от някой кабинет, кадето предремвате и си мислите за вашия и на дядо Ви патриотизъм. Да, излязохме по принуда от страната и не съжаляваме.Дори сме щастливи за това.Никой не ни посрещна в плюшени завивки.С труда си се доказахме.Чуждата страна ни даде работа и хляб.Тук се изучиха и децата ни.Вече си имаме и собствен дом.Желая ти щастие и късмет Али Баба.Дано с твоя патриотизъм помогнеш на целия Български нар
  • 111 Али Бабата

    7 0 Отговор
    Уважаема, безродна Rumi!____ Това че, правите за мен заключения спрямо Вашите предубеждения , няма да коментирам. Моето възпитание няма нищо общо Вашето. Възпитан съм на първо място да поставам Род и Родина...и след това дом, деца, семейство, лични облаги и т.н. Докато при Вас ( и от коментарът Ви) е обратното.И както споменах - за това сме на тоя хал.____През ВСВ за 4-5 години Германия е била разрушена до основи. Милиони германци останаха без дом и спяха на замята, но не избягаха, както избягахте Вие, защото разбирането и възпитанието им не го позволяваше. Запретнаха ръкави и за 20-30 години построиха наново държавата си.____И аз съм работил в чужбина, но никога не съм планувал да живея там.Няма нищо по-хубаво от това, да си живееш в Родината. Аз живея в Родината, след като съм живял години в чужбина и мога да оценя неща, които някои българи не само че не забелязват, но виждат като отрицателни. Както на всяко място, и тук си има недостатъци, често много големи, но първо, нещата постепенно, макар и бавно, в много отношения се подобряват и второ, недостатъците в голяма степен се компенсират от това, че се намираш си в собствената си среда и култура, говориш на своя си език, заобиколен от свои хора. Да живееш в Родината е сила, огромен капитал, които човек може да оцени само, когато го загуби – също както при здравето. Някога някъде българинът е изгубил ведрия си поглед и се е научил да реже клона, върху който всъщност седи…. Де да можеше тъй крайни и непр
  • 112 Али Бабата

    6 0 Отговор
    …. Де да можеше тъй крайни и неприятни текстове като горния да бъдат по някакъв начин пресявани и да не се допускат до широка употреба! Защото вредата, която нанасят на простодушните е огромна.____
    Дано с Вашето безродие бъдете щастлива там, където хората са съградили с родолюбие!
  • 113 ЩО Е ТО БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    Представете си, това четиво да се предложи за четене на българите от времето на ПОД ИГОТО. Изумели биха били тези българи. Сънародничката си биха я взели за НЕ наред. Биха и предложили каруца за транспорт до някое от пустеещите селца в България, да си насади каквото е нужно за преживяване и го обработва в едно с децата си; а пред това биха постегнали покрива на някоя от изоставените къщурки. И за тях това ще да е началото на щастието. След някоя и друга година, ще носят зарзавата до близкото градче, а после до по-далечното и ще изкарват и някой лев. С част от тези левчета, синът и ще отива от време на време на веселба; а ако на някой му се учи ще го изпроводят да се научи и на занаят... И най-важното всяка неделя биха ходили да се черкуват и благодарят на Бога за мирът и милостта с, която ги дарява. НЕ Я ЖАЛЕТЕ тази или подобни на нея. ЦЕННОСТНАТА система е СМЕНЕНА, тихо, коварно и страшно у българина. Тези, които харесвате "турските сериали" дори и не съзнавате, че всъщност харесвате това, което ви е отнето. Критерият за радост и щастие на този свят е отнет. Това е, което направиха с българите от 44-та та до днес.
  • 114 Сполай ти

    2 0 Отговор
    Али Бабата. Добри и чисти думи си написал. Нека броят на тези, които ги разбират и следват да се увеличава. С Бога напред България се възражда и ще успее.
  • 115 ЯНА СТОЯНОВА

    0 1 Отговор
    А бе тоя Али Баба се прави на голям родолюбец, а пък също бил години в чужбина.Що хулите жената бе? Сялото и семейство е било в стрес,съкратени едновременно двама родители ,на всичкото отгоре с две деца. Шапка и свалям на тази жена,че са намерили изход.Желая и мн щастие.Моето семейство беше като тях.Бяхме такива РОДОЛЮБЦИ, че мъжа ми не издържа и се обеси, остави ме с детето сама да се грижа.Само да завърши ,също ще се махнем от тук.Али Баба направил пари в чужбина,не че не ги е имал, върнал се ,направил си бизнес,а може би пере и чужди парици, и седнал да преподава уроци по родолюбие.Българите от чужбина, дето толко ги хулиш дойдоха да правят преврат тук в София.А ти какво направи за твоята любима България?Само разтегаш локуми.По-добре не пиши повече, за да не изнервяш хората с простотиите си.Дар слово имаш,ама душата ти е празна.Жив и здрав да си
  • 116 Али Бабата

    3 0 Отговор
    Мдаа,... мнозина разбират какво им говорят, но малцина разбират защо им го казват.
  • 117 Мразя работодателите в България

    0 0 Отговор
    Моята майка извършва същата дейност в Германия.Тя преди 10 години замина там защото в Русе никой неискаше да я вземе на работа заради възрастта на която беше и безработицата след кризата.Първия и случай трябваше да гледа една баба,не и беше лесно,но като видя за какви пари става на въпрос,тя дори ми бе казала,че и хиляда лева чисто да и предлагат тук,тя няма да работи в България
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.