Last news in Fakti

26 Септември, 2018 10:23 3 132 34

Махнаха всичко червено. Но Сталин остана.

  • сталин
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заминаваме за Гори. На гости при Сталин. Срещаме го начаса. На неговия паметник е посветена една цяла огледална чакалня на гарата. Възбудени германски гости си правят скандални селфита с усмихнатия под мустак. Тежкó им обаче, ако той реши да се пробуди! В една странична уличка отново се натъкваме на него като нежен и красив юноша. Униформата още я няма, носи рубашка. Тогава се е наричал „Сосело" и е пишел стихове. Юношеските ръце държат книга и молив, липовите листа галят каменната му глава. 17-метровата статуя на Сталин през 2010 година беше прокудена от площада пред кметството.

Държавният музей на Сталин се намира на едноименната алея. Посетителят пристъпва в един истински дворец. Първо обаче трябва да разгледа скромния специален вагон на Сталин, а после – детската му люлка под балдахин. В тази кирпичена колиба е отрасъл отрокът на обущаря, пияница и побойник Бесарион Джугашвили и на добросърдечната му невеста Кеке. Дворецът излъчва едно-единствено съобщение: величие. На него е посветена и проповедта, която нашата екскурзоводка реди от 1980 година насам. Семинаристът е изритан от семинарията заради марксистки тежнения, след което се радикализира. Шест пъти царят го изпраща на заточение, пет пъти той успява да избяга. Ето, куфарът от заточението му. Октомврийската революция побеждава.

Ленин умира, а неговият престолонаследник ощастливява човечеството. Виждаме всичко това, изрисувано с гореща вяра.

Сталин учи на комунизъм, Сталин дава указания на работници, Сталин, Сталин…

Сталин проповядва комунизма. Дава указания на зидари, на промишлени работници, на млади колхознички. Приема в Кремъл народни депутации. Вслушва се, подписва декрети. Крачи замислен из заснежени планини. Пише стихове и краси галерията на най-прекрасните грузински поети. Светилата на съветската наука през 1939 година го избират за член на Академията на науките, но тогава Хитлер престъпно започва Втората световна война. Сталин лично води битката за Москва. Фашистите пленяват Яков, сина му, и искат да го разменят срещу Фридрих Паулус, победения край Сталинград. Сталин отказва: Нямало да размени фелдмаршал срещу обикновен войник, още повече, че всички съветски войници били негови деца. Сталин – бащата на народите! Яков е разстрелян.

Изведнъж екскурзоводката предизвиква объркване и недоумение. Край една фото-витрина тя обяснява: Тук виждате жертвите на големите репресии. А тук - партийните ръководители, отговорни за това. Естествено, трябва да се подчертае, че най-големият извършител е бил Сталин. И отново се връщаме към реликвите. Дарове от трудещите се маси. Часовник с изобразен танк. Палто от норки с името на Вожда. Портрет, избродиран с коприна: Сталин и Мао като братя. После обаче идва 1953: смърт и апотеоз. Траурното поклонение, смъртната маска върху червено кадифе. Изработени са общо девет маски, а петима художници увековечават светите мощи в последното им ложе.

Този музей е направо непоправим. Той сам по себе си е експонат – нещо като вампирски замък или свещен саркофаг. Директорката Лиана Окропиридзе поела длъжността през 2012 година и ѝ се искало нещо да реформира. Но се оказало доста трудно. Вярно, постигнала известни успехи, например изложбата за преследванията срещу жени. По време на презентацията на една критична книга обаче публиката се разгневила и дори повикала полиция. Музеят разполага и с магазин за сувенири: бюст на Сталин, тениска с лика на Сталин, коняк, химикалки, тесте карти. Човек може да си купи и стиховете на Сосело – в триезично издание. „Към Луната: Като преди изплувай неуморна/над лесове и земна твърд/и със сияние сребристо/мъгла и мрак ти прогони." (1895)

"Ние пък си правим майтап"

Изведнъж настъпва гълчава. В музея нахлуват ученици, цял клас. Учителката обяснява, че 70% от грузинците проявявали отрицателно отношение към Сталин. Е, имал си и почитатели, дори в семействата на жертви. Децата се надвикват. Всичките говорят английски.

А какво мислят за Сталин? Минало. Баба и дядо го обичат, казва един. Едно русокосо момче, с блеснали очи: Ние пък си правим майтап!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин Кейн

    26 17 Отговор
    Понеже нещата в блога се разшириха към отношенията България -Русия и кой на кого дължи нещо ,нека да го кажем накратко. Първо , средновековната Българска държава с българската писменост и християнството е в основата на създадената по-късно Русия. През 1877-1878г Русия си изплати дълга към българите като спомогна във войната с Турция за възстановяване на българската държавност. Но в годините на 20 век Русия и по-късно СССр изиграха изключително негативна роля за развитието на България. Ще маркирам само: Опита на Русия да попречи на Обединението на България, Фаворизиране на Сърбия и Гърция пред интересите на България , Нападение на руски части срещу България. Съветската пропаганда и разпалването на гражданска война на класова основа , Инспирирани атентати и въстания , Окупиране на България през 1944г , Македонизация на българското население / нечувано престъпление в световната история / Лагери ,избиване и елиминиране на интелигенцията , насилствена съветизация , заграбване на земята и имотите на българските граждани , унищожаване на демокрацията в мирно време , въвличане на България в агресия срещу чужда държава / Чехословакия/загробване на България с абсурдно икономическо неефективно развитие.И не на последно място най-голямото престъпление : Промиване на мозъците на няколко поколения българи , с неизчислими и невъзвратими последици . Така ,че Русия е натрупала много голям дълг към България . Добре е да го върне.

    Коментиран от #8, #22, #32

  • 2 Олян Кудряев

    15 5 Отговор
    Жертвите обичат палача си . Шведския синдром в действие.

    Коментиран от #33

  • 3 Питам

    19 6 Отговор
    Какво се опитва да внуши джендарската DW ?
    Защо не се уточнява , че въпросният музей е в Грузия , а под статията пише "Русия"!
  • 4 гокт

    9 13 Отговор
    Има една поговорка-Който се смее последен най-добре се смее.Оказа се че отречения и загниващ стар капитализъм се смее последен а новият комунизъм умря още преди раждането. Само че при осъществяването на комунизма десетки милиони невинни хора си изгубиха живота а на други стотици милиони бяха отнети елементарни свободи и права.Освен изоставане глад мизерия и безправие опитите да се създаде комунизъм не даде нищо добро.
  • 5 сталинка дъбракова

    9 12 Отговор
    Сталин е най-големият анти-комунист, избил е "само" 20 МИЛИОНА! В това отношение ми е много симпатичен.
  • 6 НКВД

    19 12 Отговор
    Сталин е велик мъж!!! Само алчни фашисти които жалят че загубиха ВСВ могат да пишат и говорят против него!

    Коментиран от #7, #11, #25

  • 7 123

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "НКВД":

    Мисленето ти е про-Сталин. ;)
  • 8 Инкогнито

    14 18 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин Кейн":

    Смешко Смешко трябва още 1000000 г да сме благодарни на Руснаците че ни освободиха от турците а си помисли за азбуката още веднъж!!!

    Коментиран от #9, #13

  • 9 СссереМ

    14 17 Отговор

    До коментар #8 от "Инкогнито":

    Какво да мислим за азбуката бе предател,благодарни да сме били на руснаците ли....само лобут за тях и такива като вас,за копейки си продавате родината и семействата.
  • 10 Историк

    9 0 Отговор
    Яков не е разстрелян а се хвърля върху телената ограда на лагера, по която тече ел. ток. все пак трябва малко уважение към историческите факти.
  • 11 Сергей Есенин

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "НКВД":

    Велик мъж. Избил е повече руснаци отколкото Хитлер. Ако ти обичаш Сталин ,значи мразиш руснаците.
  • 12 Помнящ

    14 8 Отговор
    Битите и унижени шваби , още сънуват кошмара Сталин !

    Коментиран от #14

  • 13 Стоян Михалев

    10 8 Отговор

    До коментар #8 от "Инкогнито":

    Русолизците да са благодарни ,щото ако не бяха ушанките , Циганската партия БКП никога нямаше да вземе властта и да краде наред. Ама мен това не ме интересува ,щото аз съм българин , а вий не сте.
  • 14 Георги Станилов

    11 7 Отговор

    До коментар #12 от "Помнящ":

    Битите и унижени шваби живяха 100 пъти по-добре от победителите от СССР , които още дълги години бяха крепостни. А след 90г стотици хиляди съветски граждани се писаха шваби само и само да се спасят от
    "победителите"

    Коментиран от #15, #31

  • 15 Дони

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Георги Станилов":

    Ами те и сега продължават да не са свободни.Откакто Иван Грозни ги е закрепостил те минаха направо в комунизма ( пак закрепостени) та до сега .Ами те си имат робско мислене.Затова са малко протестиращите.Те обичат робията и деспотизма , а техните управляващи никога не губят желание да заробват други народи.Слава Богу откачихме се от тяхната каруца.

    Коментиран от #18

  • 16 Щайнер

    5 10 Отговор
    Сталин е най-неграмотния лидер съществувал някога , не е разбирал абсолютно от нищо може би само да води някое стадо на паша , това че е бил на чело през ВСВ далеч не значи че има принос във военен аспект , известен е само защото заповядвал на руските бойци да се хвърлят като камикадзета срещу врага и това е ....
  • 17 ай де бе

    9 6 Отговор
    Поклон пред най- големия Човек - Сталин, спасил света от хитлеро-фашизма.

    Коментиран от #21

  • 18 ай де бе

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "Дони":

    То пък швабите са много свободни. Американците им взеха златото и не им го връщат.Налагат им ограничения във военщината.Напълниха им страната с тарамбуки - е*ат им жените, убиват, а те им дават все повече права.Строят им джамии и същото време им ограничават християнските празници. Вкараха им в училищното образование джендърската перверзия - непростима гавра с децата.....Е, това ли е свободата и демокрацията??...Не, мерси, по-добре руска ушанка, отколкото неориентиран ибрикчийски шваб.

    Коментиран от #20, #24

  • 19 Борис Енчев

    4 4 Отговор
    За кавазимодото Сталин може да получите от книгата писана от Дъщерята на Сталин
  • 20 Шваба

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "ай де бе":

    Не се грижи за хората бе Путиноидчо. Когато германците започнат да емигрират в Матюшката ми се обади. Я отиди в Германия , навсякъде бъка от руснаци.

    Коментиран от #30

  • 21 Щайнер

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "ай де бе":

    Само да обясня нещо:- разликата между фашизма и нацизма( националсоциализма на Хитлер) е с космически стойности , фашиста Мусолини не е давал италианските евреи т.е. това е повече от достатъчна информация за да разбереш че Хитлер и свитата му нямат нищо общо с фашизъм
  • 22 Rusnak

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин Кейн":

    Ей, др"шльо и пр"дател вечен. Такова ще ти върна, че дори и няма да успееш да разбереш.

    Коментиран от #23

  • 23 Гражданин Кейн

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Rusnak":

    Ха-ха -ха хо-хо-хо . Този неандерталец се е писал RUSNAK , пък говори за мен като за предател. Луда история . Хвърчат жълти книжки. Еми кво да се прави слабо мозъчно вещество.Ила ,ила да те науча да плаваш бе ватенко.
  • 24 Мат и Маскара

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "ай де бе":

    Кът та гледам Рътьо ти си най-голямата Тарамбука , а за това ,че си руска ушанка не е нещо ново .
  • 25 История България

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "НКВД":

    Ти не разбрали ,че най-големите фашисти са болшевиките и българските им подлоги БКП.
  • 26 доко

    3 4 Отговор
    сталин остава в историята ..и то не само защото е велик генерал не самозащото е победил немците ..а именно и защото е комунист..а не мафиот като генерал боко тъпоко..
  • 27 Анти Джендър

    4 2 Отговор
    Сталин беше горчивото лекарство за Русия. Това лекарство не търпеше отлагане , иначе - Нас ще ни смажат( цитат от Сталин). Сталин пое Русия на дървеното рало , и я направи космическа и атомна. Сталин пое Русия заобиколена от врагове , които се готвеха да я разкъсат като стадо вълци . Смачка ги един по един , прекърши им мераците , и прие техните безусловни капитулации.

    Коментиран от #29

  • 28 Ако.не.беше.дядо.Сталин

    3 1 Отговор
    Щяхте.да.се.виете.като.дим.над.Освиенцим
    Сладурчета????!!!!????!!!!
  • 29 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Анти Джендър":

    сталин е наи-големия убиец на света.освен убиец тои е абсолютен мерзавец и подлец.абсолютен егоист.пожертвал всичко и всички в името да властва.избива къде пряко къде косвено абсолютно всичките си близки с изключение на дъщеря си на която обаче също успешно съсипва живота.няма по-голямо нищожество от този масов убиец и ми е чудно за чии постоянно ни го представят като някаква положителна личност.
  • 30 Помнящ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Шваба":

    Тя и през 1945 пак бъкаше от руснаци , сега са при роднините си .
  • 31 Помнящ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Георги Станилов":

    Браво ! Не бяхме имали коментари от бъдещето ! Как е през 2035 г ? Още ГЕРБ ли е на власт ?
  • 32 Усмивката

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин Кейн":

    И най голямата измама на на века.....накараха българите да повярват че Бойко Борисов е Антикомунист.Сиреч ,човекът на Запада
  • 33 бббббб

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Олян Кудряев":

    Като при нас с Тиквата.
  • 34 Реалист

    1 0 Отговор
    Истината е една :Сталин спаси Европа от фашима.