10 Октомври, 2018 10:23 3 080 13

Вижте какви хора награждава българското правителство

  • дянко марков-
  • държавно отличие
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Татяна Ваксберг:

България няма ясно отношение към Холокоста. Звучи Ви пресилено? Чуйте тогава това: миналата седмица Министерството на отбраната награди бившия легионер Дянко Марков с държавно отличие. Все едно в емблемата на легионерската организация никога не е имало пречупен кръст. Награждаването поражда серия от въпроси, но нека се съсредоточим върху този: смята ли българското правителство, че пречупеният кръст е символ на една позорна политика?

Да припомним историята

96-годишният Дянко Марков е бивш депутат от СДС. Преди 1944 година е бил активен легионер, който никога не се е отказвал от идеологията на легионите - една от пронацистките организации в България, макар и не най-крайната. Марков и до днес е защитник на тезата, че българската държава не носи отговорност за депортирането на 11 343 евреи от територията на днешните Гърция и Македония. Неговият аргумент беше представен от трибуната на парламента още преди петнайсетина години: тогава той каза, че депортирането на враждебно население по време на война не е престъпление. През май 2018 повтори своята визия за ролята на българската държава по време на Втората световна война - в съда, където Марков се опитва да защити незащитимото, като обвинява своите критици в клевета, той е чут да казва, че навремето България е изпратила евреите в Треблинка “сравнително хуманно”. Но вместо моментално да се озове в ролята на обвиняем, Марков се озова на държавно тържество в негова чест.

Три еврейски организации единодушно протестираха срещу неговото награждаване - “Шалом”, “Б'ней Б'рит” и Асоциацията на оцелелите от Холокоста и техните деца. Казаха, че виждат в Марков един от “българските симпатизанти на нацизма” и призоваха да се отмени церемонията. Обърнаха внимание и на контраста между България и по-отговорния свят: награждаването се извършва “във време, когато в демократична Европа биват издирвани и откарвани в съда последни представители с нисък ранг на нацистки организации”. Но това не помогна. Награждаването на Марков беше предложено и осъществено от националистите в българското управление - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, а после приветствано в социалните мрежи и в някои медии включително и от хора, които не са обвързани с пагубни идеологии, нито пък са известни с оправдаване или омаловажаване на Холокоста. Това придърпване на поддръжници си има обяснение. С всяко следващо замитане на Холокоста под килима чудовищното се нормализира. Но има и друго.

Симпатичен нацист?

Много българи стоят настрана от историята не защото не я познават, а защото не могат да ушият байрак от нея. Какво да направи човек с легионите например? Пронацисти са преди 1944, да. Но са и безспорна жертва на комунистическата държава веднага след това. Самият Марков е съден в един от многобройните процеси на сталинска България - разбира се, не така, както бихме очаквали от една демократична прокуратура, а по скалъпени обвинения срещу политически противник, пратен набързо в един от най-ужасяващите лагери на Източна Европа.

Тази двойственост в портретите на много политически фигури - хем поддръжници или съучастници в депортирането на евреите, хем жертва на комунистическия терор, не правеше особено впечатление през 1990-те години. Тогава българите се чувстваха силно привлечени от потулената история на сталинските чистки и затова потърпевшите някак автоматично придобиваха ореола на жертви. На симпатични жертви.

Само че от падането на комунизма изминаха почти 30 години, в които има достъп до всякаква информация, а свободата на съвестта е гарантирана. Сега виждаме за какво е било използвано това време - за похлупването на пропагандата с още повече пропаганда. За неглижирането на едно престъпление за сметка на друго. Но най-вече за това - за постепенното претопяване на антикомунистическите нагласи в обикновен ревизионизъм. За една особено твърда група демократи Дянко Марков стана знаме на съпротивата срещу комунистическия режим. Въпреки пречупения кръст върху емблемата на организацията, от която не се е отказал. И въпреки всичките думи, които и до днес изрича за депортирането на евреите, очевидно без да вижда някаква неуместност.

Проблемът е в правителството

Разбира се, проблемът не е в човека, който е награден, а в хората, които решиха да го наградят. Българското правителство тепърва ще трябва да обяснява мотивите за това свое решение, а също и за пренебрежението, с което се отнесе към протеста на три еврейски организации, скандализирани от обстоятелството, че нацизмът може да намери "одобрително отношение на правителствено ниво". Както напомня една от тези организации, служителят на Министерството на отбраната Иво Антонов, който миналата година се прочу с изпънатата си в нацистки поздрав ръка, все още е на работа в институцията.

Според най-меката интерпретация на тези два факта, България просто не знае значението и тежестта на думата “ревизионизъм”, нито пък значението на думата “отговорност”. Като имаме предвид, че говорим за политици с трайни колебания по редица ценностни въпроси, едва ли е трудно да си представим, че нехайството им може да произведе цяло домино от катастрофални последици. Но съществува и друга интерпретация: че награждаването е организирано съзнателно и целенасочено - в опит на ГЕРБ да укрепи коалиционния съюз с крайната десница, като доброволно се присъедини към основните идеологеми, които националистите безнаказано насаждат като обикновена баналност.

*Авторката е свидетел по делото за клевета срещу главната редакторка на "Маргиналия" Юлиана Методиева, заведено и загубено от Дянко Марков. Методиева беше оправдана за това, че е нарекла Марков "ноторно известен антисемит".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    19 23 Отговор
    Комунизъм=Нацизъм
  • 2 НКВД

    23 29 Отговор
    Това е един 96 годишен закоравял фашист който се крие зад някакъв изкривен през болната му глава патриотизъм. А това с награждаването му един срам за България!!
  • 3 КГБ Териер

    18 13 Отговор
    Хуманно са пропуснали след 45 г. да го пратят в Ловеч или Белене да види тогава хуманно! 11 500 евреи между които деца, старци и жени било хуманно да ги пратиш в пещите в,, Треблинка"
  • 4 стоян георгиев

    20 7 Отговор
    незнам кво е казал марков,но българския народ не носи вина за депортацията на македонските евреи.не носи вина по две причини.първата е че никои не го е питал като са депортирали въпросните евреи ,а втората е че евреите в окупираните територии не са били български граждани и чисто юридически българския народ е нямало как да претендира за тяхното спасение.единствената вина на народа ни ако това може да се нарече вина е че е участвла българската полиция на терен в събирането и изпращането на евреите към треблинка,но това са били съюзнически ангажименти ,които българия е нямало как да не изпълни.истината е че голяма час от патриотичните български движения попадат в една или друга степен в капана на нацизма през годините на втората световна воина,днес това се използва като аргумент за тяхното окапазяване.реално на същата основа се атакуват патриотичните движения от руската хибридна политика.дянко марков е лежал по затворите ,но не е убил нито един евреин,нито пък е успял да подтикнен някои друг да го стори.реално няма причина да бъде съден за нещо дето не е извършил,но за сметка на това може да бъде награден за работите дето реално е извършил и изтърпял.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 вацев

    2 2 Отговор
    Политиката е една крива на падение и възход. Когато всичко е на нула, равно, изравнено, тогава на дневен ред е лявата политика, и става растеж, вяра-надежда-любов, и когато има осезаем и висок скок, постижения, бичи ръст, тогава идва либерализмът на дневен ред, и тези на власт, или чужд елит, да вземат общите ресурси, постижения и парите на масите, след което следва срив, и опасност елитът намазал от либерализмът да го свалят и пак да има лява политика, и тогава елитът прави консерватизъм - фашизъм кройно дясно.
  • 7 Петър Волгин

    7 1 Отговор
    Капитализмът е плутокрация с имитация на демокрация, а фашизмът е сваляне на маските. Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" .. "Бедни са глупавите" - фраза изричана и от Иван Костов, и която е главната философия на дясното. Ето защо наричат нацизмът и фашизмът, крайно дясно. Друг десен експерт и основател на реформаторският блок каза, че работниците хвърлят заплтите си в тоалетната чиния, а работодателите им - инвестират. С което той иска да каже, колко основателно и добре е да има и да се задържат ниските заплати. .. .. А всъщност и на работниците им трябва да инвестират в децата си, здравето си, домът си, ...., а те могат да покрият нуждите си само от няколко калории храна и топло. ... Заради ниските заплати, българите имат битие и бит на безработни от западен изостанал квартал, и всичко плаче за ремонт и боя, и подмяна. .
  • 8 вацев

    0 2 Отговор
    цялата БКП и ДС, олигархията сега и БСП, и мафията се кефят на всякакъв антикомунист и антикомунизъм, и се страхуват от истински комунисти и комунизъм. Както кучето се кефи на наденица и се страхува от пръчка. Те са антикомунисти в истински фашистки смисъл, и докараха антикомунизмът и го финансират, и го натрапват от техните собствени медии и държавни такива. Който обича дясното - прави най готините минети и оргазъм на живковистите - фашагите.
  • 9 Иво Христов

    3 1 Отговор
    Консервативната пропаганда определя хуманизмът за антибожие движение. Хуманизмът е реакция срещу аристократичният и църковен гнет. Тогава човекът извън църковната и аристократична власт, е бил считан за животно, добитък, като робите в САЩ. Неспособен за самоуправление и воля за добро същество, е бил смятан човекът. Хуманизмът е основа на либерализмът. Либерализмът дава свобода на етносите и ражда нациите. Консерватизмът е обратната страна на прогресът. Либерализмът е обратната страна на феодализмът. Ако е много студено през септември, но не се палят печките, защото така е било винаги, дори и сняг да завали, което показва консервативно мислене, а не адекватно - прогресивно мислене. Консервативно е да имаш гладно и жадно куче на дворът си, с два метра синджир, и нужник без канализация. Фашизмът и хитлеризмът е неоконсерватизъм - наричан неолиберализъм. Неоконсерватизъм - е ВАШИНГТОНГСКИЯ КОНСЕНСУС.
  • 10 Петър Волгин

    5 2 Отговор
    Либерализмът е мъртъв от средата на 1970те, заменян с неоконсерватизмът - наричан неолиберализъм. Либерализмът създава нациите и пътят за разгръщане на националният потенциaл. Неолиберализмът връща в орбитата на атлантическата олигархия, колониялен мурафет. Ето пример с Турция. Правят сериали в които жените ходят с най къси полички, и никой не говори за девственост. Ако имаха в турция автентичен либерализъм, щеше да се усеща вкусът на една автентична култура с цялата й дълбочина. Но неолиберализъм-НЕОКОНСЕРВАТИЗЪМ - а нали КОНСЕРВАТИЗМЪТ е ФАРИСЕЙСКИЯТ КВАС. Пилат е колониялната власт със своят (нео)"ЛИБЕРАЛИЗЪМ"! ....
  • 11 Румяна Костова

    6 1 Отговор
    Дойче Веле да спретне някое материалче за фашистите в Украйна,ще бъде по-интересно.Има богат видео материал в интернет.Цяла Европа си затваря очите.Дойче Веле са настроени антифашистки.Ако са искрени в убежденията си ,наистина ще почнат с Украйна.
  • 12 ВАКСБЕРГ

    3 2 Отговор
    -папа беше полковник от КГБ, висш началник в системата на ГУЛАГ и садист, който обичал лично да пребива арестанти с кожена кесия, пълна с монети от по 5 копейки. танечка ваксберг има полу-брат от него на име аркадий, също с чин "журналист"
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.