Last news in Fakti

9 Март, 2012 16:01 2 836 0

Кустурица – хулен, хвален и верен на себе си

  • емир кустурица-
  • кино-
  • литература-
  • смъртта е непотвърден слух-
  • кустурица. балкански хулиган
Кустурица – хулен, хвален и верен на себе си - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Днес тълпата следва кокошия модел и помни само станалото между две хранения”, с ирония отбелязва Емир Кустурица в автобиографията си. Затова и написва „Смъртта е непотвърден слух”. Това са думи, научени от баща му. Почти едновременно с книгата излиза и документалният филм за него „Кустурица. Балкански хулиган”, който ще се прожектира на 16-ия София филм фест, предаде БНР.

Издателят на автобиографията Раймонд Вагенщайн отбеляза, че в живота на Кустурица има доста скандали и обрати, склонност към буйства и пиянство. „Едър, здрав балкански субект и много други неща“, коментира Вагенщайн за режисьора, прославил Балканите по света и спечелил много престижни награди.

Книгата излиза в Сърбия през 2010 година и за два месеца изчерпва два тиража от над 50 000 копия.

Емир Кустурица преживява турбулентните събития на Балканите, кървавите войни, етническата омраза, фанатизма. Семейството му е принудено да напусне Сараево, където и днес има силна омраза към режисьора. „Той е патриот на Югославия. Той е против сегрегацията на национален признак“, коментира Вагенщайн.

Емир Кустурица е роден в мюсюлманско семейство в Босна и Херцеговина, а по-късно приема вярата в Исус Христос през 2005 година, както и името Неманя. Критикуван е, че е предал босненските мюсюлмани, на което той отговаря: „Баща ми беше атеист и винаги се описваше като сърбин. Добре, може и да сме били мюсюлмани за 250 години, но преди това сме били православни християни и винаги дълбоко в нас сме били сърби“. Приписват му и връзки с Милошевич и обвинения в просръбска пропаганда.

Сценаристът на филма Георги Тошев не скри, че имал много предразсъдъци за прочутия режисьор, защото бил своенравен и непредвидим. Филът е завършен през януари 2011 гадина. „Той е много талантлив човек. Той е много мъдър, дълбок, бих казал тъжно-трагичен герой, който е в пълен противовес в неговите филми“, коментира Тошев. Сръбският режисьор описа като „магнетичен човек, който умее да те запалва“.

Днес създателят на „Черна котка, бял котарак“ и „Ъндърграунд“ сам рине сняг пред къщата си, в която има два киносалона, разказва още Тошев. Желанието му е даде път на младите хора и да създават идентичност чрез изкуството.

„Една от големите роли, за която тепърва ще се говори, е ролята му на човек, който иска да предаде опита си. Това е момче от улицата, което става световен режисьор. Днес той се връща там, от където е тръгнал. Той завърта кръга - да накараш светът да отиде там, където ти си роден, а не, като балканци, да обикаляме и да присядаме на чуждите софри“, обобщи Тошев.

Филмът му за  Кустурица ще бъде представен утре в Дома на киното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА