17 Октомври, 2018 20:40 4 967 31

Срам ме е от японския самурай, бил се за свободата ни

  • мемориал-
  • локо софия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Kакто вероятно сте разбрали от новините – българи оскверниха Мемориала на мира в Хирошима, Япония, като изписаха със спрей „Локо София“ на един от паметниците. Мемориалът на мира в Хирошима е в памет на жертвите от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война. Броят на жертвите от тези бомбардировки е между 150 000 и 240 000 души. И точно там, на мемориала - „Локо София“.

Сега какво да кажа? Мога да кажа, че ме е срам. Срам ме е от постъпката на тия горди железничари, защото и аз като тях съм българин. Но сега аз на тях няма какво да кажа. Ако кажа, ще е нещо цинично.
По-скоро, като всеки българин, съм длъжен да поднеса извинения към японския народ. Защото не всички българи сме като ония от „Локо София“ и това петно не може да стои върху всички българи. Сега, аз не знам до колко японци ще достигне това извинение, но дори и до един японец да достигне, пак си заслужава.

Всъщност, като се замисля, извинението си заслужава и заради паметта към житейската история на точно един японец – Сейго Ямадзава - японският самурай, който приема за свой дълг да се бие, забележете - в дивизията на генерал Скобелев при атаката на Плевенската крепост по време на Руско-турската освободителна война. Да се бие за освобождението на всички българи.

Mислех, мислех какво точно да бъде извинението и реших, че най-доброто извинение ще е една японска песен, изпята от българина Борис Солтарийски и изсвирена от българите от „Ку-ку бенд“.
Но това не е просто песен. Това е една много специална песен. Казва се „Shima Uta” („Островна песен“) и е известна още като японската песен на мира. Нейн автор е Кадзуфуми Миядзава и тя е написана в памет на жертвите от Битката за остров Окинава през Втората световна война между армиите на САЩ и Япония. В японската песен на мира се пее за раздялата между мъж и жена. Раздяла, която не е искана, но не може да бъде избегната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 психиатър

    58 2 Отговор
    От случилото се, което е безспорен факт, може да се направят следните изводи. Първо, това е българин. Второ, той е софиянец. Трето, той е футболен фен. Какво е общото между тези качества - всеки може сам да си отговори, защото използването на епитети тук не е лицеприятно.

    Коментиран от #10, #13

  • 2 Софиянец

    37 2 Отговор
    Простотията няма край......... Имаше един виц на времето за борчетата дето посетили пирамидите и се качват по един стръмен стенсняващ се и задушлив проход и единиат вика: стега толкова дай да пишем един К-Р на стената и да си ходим!

    Коментиран от #26

  • 3 Иван

    36 6 Отговор
    За съжаление 80+ % от аншите сънародници са...ясно какви.
  • 4 Бълхария

    32 4 Отговор
    Кофти материал.
  • 5 onq s konq

    53 6 Отговор
    Футболните фенове са най-големите олигофрени на тая земя. Гледат как 20 човека ритат топка и се търчат за час и след това се напиват и трошат неща. Мама ви мършава
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стига бееее паметници

    2 21 Отговор
    избиха хората в Хирошима па им турия паметник , пробваха си химия па сега я озакония у храните и пр... е кво шъ се радват поколеният след нас на паметниците ли ни ойойой че то те де ги строят те й Хирошима са пусная те са вандалите точно те де белосани са от вънка а червясале от вътре . а кой не им изнасяха самурайте с 900 години еволюция пак на белосаните 👁
  • 8 Иванов

    16 25 Отговор
    Стига плакали като девици за Ой! Знаете ли, тъпанари такива, че през ВСВ японците са изяждали всеки ден по един военопленник за да си повдигат бойния дух? Правили са зверски дисекции върху живи китайци без упойка, а до ден днешен избиват китове и делфини уж с мидицински цели и ги ядат по ресторантите! Жалко, че са били жепейци, трябвало е да напишат СЛАВИЯ ШАМПИОН, та белкем стане някоя промяна в управлението.))))

    Коментиран от #19

  • 9 Гост

    32 2 Отговор
    Оскверняването на паметници ни е специалитет, у нас си е ежедневие, даже голяма група от обществото го подкрепя. Нека япончетата да видят колко струваме.
  • 10 Pavlito

    21 18 Отговор

    До коментар #1 от "психиатър":

    Защо софиянец? В София живеят много хора дошли последните 20 - 30 години в този град за да се скрият, да мързелуват, да правят поразии и хулигански прояви, да слугуват за мизерни заплати и т.н. Хора прости, мързеливи и миризливи, без образование и култура, без хигиенни навици и т.н. Това не са софиянци - това са паразити, страхливи и не можещи да съществуват по друг начин освен по "втория". Хора, които излагат мястото в което живеят и държавата от която произхождат. Простотията ходи по хората. С уважение към всички потомствени софиянци, които държат на не само на себе си! Написано от един софиянец!

    Коментиран от #18, #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Колко ви е срам?

    7 4 Отговор
    Ама много ли ви е срам от тази постъпка..?Оле майко! Ами ти да виждаш срам в някой от държавата?За един приятел питам.
  • 13 Изстрадал поданик на ЕС

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "психиатър":

    Чалга, футбол, шкембе чорба, татуировки и БМВта - на мене това ми идва, като асоциация... аааа да, + евтин алкохол, чалга и БМВта (аз май се повторих)

    Коментиран от #16

  • 14 плевен

    16 4 Отговор
    Идеята за песента е чудесна. Поздравления!! Но не виждам връзката с екзотичния японски разузнавач, в руската армия.При Плевен са загинали 4 500 лоши румънци и 31 000 гадни поданици на цар Освободител. За щастие няма убит нито един добър германец, или прекрасен американец. Те дойдоха по-късно.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Random

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Изстрадал поданик на ЕС":

    Написал си Мерцедес грешно и то два пъти.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 До жълтопаветника

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Pavlito":

    Кажи и за другите истински софиянци. Имаме такъв и в нашия блок - дядо му живеел около Сточна гара, а той не си плаща таксата за чистачката с месеци.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ААА

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Random":

    ДА, ВСЪЩНОСТ ГОЛЕМИТЕ ЛА.НА СА С МЕРЕЦЕДЕСИТЕ

    Коментиран от #29

  • 21 Калиграфски

    1 0 Отговор
    На каква възраст са въпросните фенове на футбола? Моята теория е, че родените и расли по време на демокрацията младежи, на които родителите са пропуснали да им дадат нужните грижи и възпитание, са вероятни извършители.
  • 22 Ivan

    2 1 Отговор
    Това е много голям резил за всички нас но както писаха по-рано то цялата страна е такава.
  • 23 ГМО продукт

    1 1 Отговор
    Ами ако бяха фенове на Литекс-София, какво щеше да пише.......Шах...тогава щеше да е смешно
  • 24 антисоросоид

    3 0 Отговор
    Защо правителството дава 15 милиона евро на НПОта по измислени и вредни за България уж европрограми ? Чрез които тези НПОта идвършват подривна дейност срещу държавата.
  • 25 Стефан

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Pavlito":

    Много точно казано .
  • 26 Дидо

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Българската простотия край няма! Ако знаеш на какви невероятни места в далечни страни съм виждал написано въпросното К-Р, чак очичките ми се насълзяват от умиление. По паметници, по пейки, просто по скали, абе нашенеца навсякъде е оставил следа :)
  • 27 И да се знае

    7 0 Отговор
    И само да се уточни че това е пано на строителен обект ,,, А НЕ -МЕМОРИАЛА- той е на друго място, не че нее простотия това. Но как да го знае това Учиндолския професор. И МНОГО ДРУГИ, коментиращи Фалшиви Новини. ⚠
  • 28 Гост

    3 1 Отговор
    Що за криворазбран колективизъм?! Може ли аз да нося пасивите на действията на трето лице, като единственото общо между нас е народността ни. Нито ме е срам, нито изпитвам каквито и да било емоции от случилото се. Наистина не ме интересува. Аз не бих си позволил да направя такъв вандалски акт. Но дали е на Мемориала в Хирошима или по нашите паметници и сгради в центъра- каква е разликата? Мършите, които извършват такива вандалски актове не заслужават да живеят. Защо целокупняи български народ се срами, извинява, изчервява и срами от действията на няколко идиота?! Мога ли аз да нося отговорност за тях?!
  • 29 ААА. Истинският

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "ААА":

    Виждам ,че си си харесал моя профил,и имам една такава молба ,като ми ползваш Ника ,поне се изразяват по-културно ,и не използвай такива сравнения и определения ,за собствениците на Мерцедес ,или когото и да е.
  • 30 Българче

    3 2 Отговор
    Срам ме е от целия свят , заради този наглец Слави Трифонов !
  • 31 Гост

    2 0 Отговор
    Проблемът с драсканиците го има в България вече 30 г. сменяха се правителства, храним 240 депутати и никой не предприе някакви адекватни мерки срещу това гнусно явление. Логично е слад толкова години бездействие проблемът да започне да излиза извън пределите на страната. А после защо ни изобразяват на картата като кенеф.