24 Октомври, 2018 16:00 15 580 41

Най-големият страх на Борисов

  • валери симеонов-
  • бойко борисов

"Качи се по-нагоре" или защо проблемът не е само Валери Симеонов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не, проблемът не е в бъдещето на вицепремиера Симеонов. И Бойко го каза ясно - проблемът е в бъдещето на кабинета "Борисов 3". Защото днешната криза, както и предходните, се дължи на провали на цялото управление, а не само на навика на Валери Симеонов да трупа точки от "straight talk" ("Модерен" навик, който носи позитиви, но и често разкрива тежката му политическа, а и човешка непригодност за висок държавен пост).

Кризата показва три трайни и непреодолими провала на управлението на Борисов:

1. Пълна управленска немощ, страх и некомпетентност.

Не може, просто не може, след близо десет години управление и политическа доминация, повечето от тях във великолепна икономическа конюнктура (с която не спира да се хвали), властта на ГЕРБ да няма елементарни решения на проблемите на хората с увреждания. И изобщо - на проблемите на най-слабите и уязвими членове на обществото ни. И изобщо - на социалната политика.

Не е чудно, че ГЕРБ не са излъчили нито един партийно отговорен министър в МТСП, въпреки обещанията си. Те просто не знаят какво да правят в тази сфера, а и ги е страх да направят малкото, което знаят.

2. Състезание по популизъм и неспособност да се решат вътрешните проблеми.

Кризата издава не само очевидния вътрешен разпад на "Патриотите", но и разломите вътре в ГЕРБ, и най-лошо - непреодолимата конкуренция между отделните групи в ГЕРБ и ОП кой да се позиционира като най-големия национален популист, лъжеконсерватор и лъжепатриот, като "български Орбан". Съвсем отделна тема, че докато се разправят, Корнелия Нинова вече се настани в това пространство...

Просташкият език на Симеонов не е случайност - той е елемент от рецептата за успешен лъжеконсерватизъм. Както и непрекъснатите празни приказки по различни актуални теми (хазарт, мутри в туризма, делото на Домусчиев, който изведнъж се прероди в защитник на Валери...) на същия герой, от които нищо не излиза, но се трупат точки. Този стил не е наложен от Симеонов, а от Борисов. И днес е напълно извън контрол, в състезание без правила между Борисов и "дясно-консервативния" му антураж, Симеонов, Сидеров, Каракачанов, Джамбазки, Бареков, но също така Нинова и други фигури на "левицата".

3. Външнополитическа зависимост и уязвимост на властта.

Тц. Бойко не го е страх, че кабинетът ще падне, ако извади Симеонов или Сидеров. Той има супер комфортно мнозинство, в което влизат и Марешки, и ДПС, да не говорим, че Нинова услужливо е извън НС, заедно с 2/3 от депутатите си.

Страх го е, но от друго. Че в единия вариант - изхвърляне на очевидния провокатор Сидеров, ще загуби милостта на Батюшка-Цар в Кремъл. А в другия, особено с привличането на Марешки, ще изпадне в пълна зависимост от Батюшка-Цар и ще загуби парите на лошите евробюрократи, без които съвсем не може да свърже двата края. Не, не на управлението - тях отдавна е изпуснал. А на финансирането на обръчите на партията си, без които не може да задържи властта и седмица.

За Борисов е особено важно да продължава да лавира между Русия и ЕС, като лапа пари и получава гаранции за сигурност и от двете места. По тази причина се нуждае и от шумното предателско поведение на Волен, и от театрално-показната русофобия на Валери. (Неприятен страничен ефект е, че в тази ситуация, Валери Симеонов започва да изглежда на нещо като "прозападен" политик, което има потенциал да нанесе непоправими вреди на образа на Запада в обществото....)

Оставката на Валери Симеонов няма да разреши нито един от проблемите. Оставането му на поста - още по-малко. Промяна е нужна "малко по-нагоре".

И тук, отвъд анализа, идва политическият въпрос: И к'во пра'им после?

Отговор на този въпрос в България има (или пък няма?) единствено демократичната, европейска десница и център.

Това важи и за трите проблема - компетентността и волята за реформи, отказа от просташко-популистко говорене за сметка на реални решения и ясна европейска и прозападна ориентация на националната политика.

Просто в последните години е трудно и не особено печелившо да стоиш извън сферата на просташкия, лъжеконсервативен и проруски популизъм. Неслучайно и БСП, и "Патриотите", и ГЕРБ, и цял сонм неконкретизирани "нови десни" се бутат в популисткото пространство като нервни хипопотами в калта, в разгара на сухия сезон.

Извън локвата остана само демократичната десница. Но готови ли сме да спрем свободното падане на обществото и институциите в трите описани посоки? Очевидният отговор е не. Въпреки съществения напредък и в консолидацията, и в програмата на "Демократична България", засега европейския демократичен център-дясно няма нито обхвата на обединение, нито дълбочината на вътрешно единство, необходими, за да поеме отговорност за властта.

А видимо няма време. За това си струва да поговорим, и то спешно...

Коментарът е от radankanev.blogspot.com


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайперист

    33 7 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тях червеното знаме роди ги

    45 12 Отговор
    ИМА ДПС-ИМА ПРОБЛЕМ.....НЯМА ДПС-НЯМА ПРОБЛЕМ !
  • 4 onq s konq

    21 94 Отговор
    Дрън-дрън та пляс!И мънечките деца знаят че бес боико и цецо сме си живи умреле

    Коментиран от #7, #14

  • 5 Хопаляяяя

    13 26 Отговор
    Да сте мислили на изборите , и сега ви боли .
    То , Имали някой който може да управлява в БГ ?
    Само царското време показа голям ръст на оживление на икономиката , но и него го опрастиха

    Коментиран от #26

  • 6 Андрей Тиртха

    20 10 Отговор
    Кулагин е Бойко и ГЕРБ(ГЕРманиязаБългария). Заради бой - сблъсъци, излезе от къщата(властта), но се върна, после напусна къщата(властта) сам, но веднага се върна. но кулагин го махнаха с отрицателен вот. ДА, може 20% да те правят с най-голям положителен вот, но 80% те мразят и отричат. Хората знаят, че с политика - нови партии или сваляне на правителство, няма промяна, какво направи Орешарски за исканията от февруари 2013та!? БСП са загубени, завинаги. Хората вярваха, че конкретни искания ще бъдат изпълнени, без да се сваля власт - парламент и правителство но и това не работи. ПАТОВА СИТУАЦИЯ! ДАЛИ ДА НЕ ИЗКАРАТ ГИЛОТИНИТЕ!?

    Коментиран от #8

  • 7 хаха

    31 4 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Със мед ли са си ги намазали че толкова им ги лижеш ?
  • 8 Болшевик

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "Андрей Тиртха":

    Кой е този,Кулагин? Той няма ли си малко име,примерно,както се обръщате към Бойко?
  • 9 Mхм

    46 6 Отговор
    Няма леви, няма десни, няма център - важното е кой какво ще направи, а не какво говори!!! Ако дойде партия която сключи договор с избирателите до 2 години да започне масово съкращение на администрацията, ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕЯ!!! Всичко друго е врели-некипели!!! В администрацията се губят 10 милиарда от данъците плюс над 10 милиарда от корупция!!! А най-лошото е, че администрацията харчи тези КРАДЕНИ ПАРИ в чужбина!!! Те купуват вносна храна, ходят в чужди курорти, обличат се със западни дрехи, децата им учат в западни училища и така нататък. Чрез ЧИНОВНИЦИТЕ СЕ ИЗВЪРШВА НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ!!! Само за този , който ще спре чиновниците, си заслужава да се гласува!!! В БГ се търсят 500 000 работници - АМИ ВЗЕМЕТЕ ГИ ТЕЗИ РАБОТНИЦИ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА, а не от Украйна, Молдова, Сирия, Судан и прочие пропаднали страни!!! Стига сте пълнили България с чуждите работници-отпадък, защото и без това ние си имаме достатъчно граждани-отпадък!!!

    Коментиран от #13, #18, #19, #35

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хаха

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Снайперист":

    Що не обърнеш снайперо,па да се гръмнеш?,
  • 12 Дедо вия

    32 15 Отговор
    Страх го е,щото ако народа се надигне,а това ще стане рано или късно,ще носи много поздрави на чаушеско.такъв геноцид и в сомалия не са имали.там се трепят,ърепят,па спрат.тоя нашия спирка няма.

    Коментиран от #17, #40

  • 13 Петър Волгин

    7 25 Отговор

    До коментар #9 от "Mхм":

    Германската администрация е 20 пъти повече, а 10 пъти разлика в населението. Администрацията ни е с два пъти по-малко разход като процент от БВП.
  • 14 Иво

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Да знаеш слънцето няма да изгрее без тях. Ти ако си жив умрел без тях ние не сме
  • 15 куку руку ку

    27 8 Отговор
    Чета, чета и се чудя кой иска да възроди идеята за СДС (Съсипалите Държавата Сатани). А той бил раданчо...
  • 16 Иво Христов

    4 23 Отговор
    Администрацията е 83 000, по средна заплата 10 000 лв. Имат заплати 830 милиона. Евростат казва, че администрацията ни струва 4 милиарда лева годишно 5,7% от БВП, Естония 12%, Германия 11,7%.

    Коментиран от #25

  • 17 Крипли

    15 6 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо вия":

    Ех ако имах АК... Какви чудеса щях да натворя...
  • 18 Отвратен

    28 2 Отговор

    До коментар #9 от "Mхм":

    Взе ми думите от устата. И още има цели дублиращи се структури, агенции, в самите министерства се дублират отдели, институти, и какво ли още не. Как да издържи на това нещо една държава като нашата.
    Истината е една няма кой да направи такава реформа защото са навързани като свински черва. За да намерят работа на някой техен човек се създават ненужни цели държавни структури само и само този човек да бъде шеф на агенция, отдел, институт и т.н..
  • 19 Едо

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "Mхм":

    ДОСТА ДОБРЕ, НО НЕДОСТАТЪЧНО! ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ТОВА КРАЙНО РАЗВРАТЕНО И УПАДЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ, НА ИЗМИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, НАЧИНАЯ ОТ 1944, ТА ДО ДНЕС, КОГАТО СЕ ЗАЛОЖИ НА МАТЕРИАЛНОТО, А НАПЪЛНО СЕ ИГНОРИРА ДУХОВНОТО, КОЕТО Е КЮЧОВО ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ЕДИН НАРОД, КОЛКОТО И ГОЛЯМ ДА Е ТОЙ, СА НЕОБХОДИМИ ПО-РЕШИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ НА ЗДРАВИТЕ СИЛИ, В ТОВА ЧИСЛО НА ПЪРВО МЯСТО ВРЕМЕННА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА, СЛЕД КОЯТО-ШВЕЙЦАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ, НА КОЯТО Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ УЧИМ! ЗАЩОТО, В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НАЙ-ВЕРОЯТНО Е, ДА ИЗПУСНЕМ ПОСЛЕДНИЯ ВЛАК! ДА НЕ БЪДЕ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 доброутро

    15 4 Отговор
    Извинението е хубаво, но политическата отговорност значи оставка - незначи само извинение!
  • 24 11111

    19 2 Отговор
    САМО ГОВОРЕНЕ НЕ СТИГА ,ЗА ДА СИ ВЪЗРОДИМ ДЪРЖАВАТА. КРАСИВА ТЕРИТОРИЯ СЪС СТРАХЛИВ НАРОД, СВИКНАЛ ДА ГО ТУПАТ КАТО БРАШНЕН ЧУВАЛ! Е ТОГАВА КАКВО ПИШЕТЕ..ДЕЙСТВИЯ ТРЯБВАТ.
  • 25 Дядката

    17 3 Отговор

    До коментар #16 от "Иво Христов":

    Смешни сметки. Прибави корупцията и сме на първо място.
    .
  • 26 Гостилничаря

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хопаляяяя":

    Това пък от къде го измисли!!!??? Царя дойде като всички други, за да натрупа капитал от далавери, Велчев да построи още някой и друг хотел, Влахов да пада и става а народа да си верва за 800 дни.......
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Next

    17 4 Отговор
    Застана на страната на Валерко не на страната на родителите нито на страната на справедливостта. По ясно няма накъде. Това е министър председателя 1към 1с Валерко. Пак да гласувате за него и герП
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да си ходи

    12 3 Отговор
    Оставка махай се Бойко Цецко Фандъкова вън махайте се само обещания ?аз дадох от къде ги даде от твоя джоп ли ги даде парите ?махай се аз аз аз ?дано Господ ви даде заслуженото аз аз аз ?
  • 31 Анонимен

    11 4 Отговор
    И КАКВО ИЗВЪНЗЕМНИ ЛИ ЩЕ НАМЕРИМ?ТОВА СА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ,НО ТЕЗИ КОИТО САБОТИРАТЕ ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО СА НА ДОЛНИТЕ ЕТАЖИ НА УПРАВЛЕНИЕТО.АДМИНИСТРАЦИИТЕ НИ СА ПЪЛНИ С НЕПОДГОТВЕНИ ЗЛЕ ОБРАЗОВАНИ ПЪРВИЧНИ КАТО ОТНОШЕНИЕ И ИНТЕЛЕКТ БЮРОКРАТИ.ТЕ ЩЕ ПРОВАЛЯТ И НАИ УСПЕШНИЯ ЕКИП.НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАТЕ, ПРОБЛЕМА Е В НАС САМИТЕ, НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИМ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Някой

    8 2 Отговор
    Жалко! Ситуацията наистина е безизходна. Стигнахме до пълно видиотяване. Масата-тъпа, необразована, злобна, малка група тарикати, използващи безогледно всичко. което може да ги обогати, и в средата объркани
    мизерващи пенсионери, изнурени майки на болни деца и тук-там самоотвержено работещи, все още вярващи в смисъла на целия този съзнателно създаден, но вече неовладим хаос. А интелигенцията - къде е?
  • 34 некойси

    7 0 Отговор
    "... но и често разкрива тежката му политическа, а и човешка непригодност за висок държавен пост ..."
    Направо в десетката, много точно казано, за съжаление повечето от домогналите се до власт разсъждават като него.
  • 35 Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Mхм":

    Не може да се намали " държавната администрация и общинските администрации " ! Те са най-сигурните "ИЗБИРАТЕЛИ" ,на Бойко! Нали за това той им обеща 10% увеличение на заплатите ! ЗАБЕЛЕЖЕТЕ 10%, докато "пенсийките" мърдат с 3-4 %. На последък се прокара идеята за премахване на Пенсиите! Ама кой получава тавана на Пенсиите ? Освен малкия процент специални дейности, които са недооценени, на ТАВАНА СА ИМЕННО "ТЕ" , ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ "СЛУЖИТЕЛИ"! СЕГА РАЗБИРАТЕ НА КОГО "СЛУЖАТ ТЕ" ?

    Коментиран от #36

  • 36 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Премахване на ТАВАНА НА "ПЕНСИИТЕ" не на пенсиите !
  • 37 натовец

    6 1 Отговор
    пари, пари, пари! - думаше наш кир Михалаки. Власт, власт, власт! - думаше кир Бойко Борисов и зяпнал беше да глътне цял свят.
  • 38 Петко

    1 2 Отговор
    Радане, Раданееее,
    мноооооо си тъп :) :) :)... и змии и гущери да бълваш никога няма да печелиш избори...
  • 39 Усмивката

    1 1 Отговор
    Да.Но минаха десет години на проверка .Дайте да го оставим да видим какво ще направи.И сега .Да очакваме ли същите призиви и към „ новия” .Дайте да видим и този какво ще свърши .Защото българинът си затватя очите пред очевидното.......Може ли трън да роди смокиня.....
  • 40 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо вия":

    Дедовия народът ще се вдигне на куково лято!
  • 41 боцмана

    1 0 Отговор
    Най големия му страх е да не изпусне кокала.