5 Декември, 2018 16:00 2 736 5

Как в Германия се отнасят към хората с увреждания

  • германия-
  • хора с увреждания-
  • инвалид

Трябва да спрем да се отнасяме към хората с увреждания като към някакви чужди нам хора, призовава активистът Раул Краутхаузен. Според него редица страни решително изпреварват Германия в това отношение

Как в Германия се отнасят към хората с увреждания - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Отнасяме се към хората с увреждания като към някакви "чужди нам хора" - това са Ваши думи, изречени преди време. Как като общество да нормализираме отношението си към хората с недъзи?

Раул Краутхаузен: Всички изследвания показват, че когато отсъства личният контакт, когато хората не се познават и не се срещат помежду си, това поражда у тях страхове. Подобно нещо наблюдаваме също и в Саксония, където съществуват огромни предубеждения и страхове спрямо мигрантите. Същото е и при хората с увреждания. Понеже децата със и без увреждания не са заедно още от детската градина или училището, вече в зряла възраст ние не знаем как да се отнасяме един към друг. Задача на цялото общество е да се погрижи за това едните и другите да живеем заедно.

ДВ: Има ли държави, които бихте посочил като пример за подражание в подхода им към хората с увреждания?

Раул Краутхаузен: В Испания, Италия и скандинавските страни имаме много по-различно отношение към тези хора. Само защото някой е с увреждане, това съвсем не означава, че трябва да бъде отхвърлен от обществото. Нали не казваме и на момичетата, които не искат да бъдат подлагани на сексуален тормоз, да не носят къси поли. Проблемът е в това, че има хора, които гледат на младите жени като на сексуален обект, и други, които маргинализират хората с увреждания. Поведението е от решаващо значение. Разглеждаме ли физическото увреждане като лоша съдба на отделния индивид, или гледаме на него като на задача към цялото общество - как то да се справи с този проблем?

ДВ: Можете ли да посочите конкретни примери?

Раул Краутхаузен: Още през 1980-те години Испания и Италия премахнаха помощните училища. В скандинавските страни хората с увреждания участват много по-активно в обществения живот - и училище, и на трудовия пазар. Във Великобритания и Австрия могат да бъдат заведени дела срещу фирмите от частния сектор, които не осигуряват достъпност. По всички тези показатели Германия изостава много. Аз имах щастието през 1980-те години да ходя в едно от първите специализирани училища - най-напред в основно, а след това и в средно училище. И не разбирам цялото вълнение сега около уж много сложната училищна система на включване, след като още през осемдесетте години тя работеше.

ДВ: Може би по темата за включването липсва политическа воля?

Раул Краутхаузен: Проблемът в Германия се състои в това, че от десетилетия насам се пести в сферата на образованието и класовете в училищата стават все по-големи. И цялото неудовлетворение се излива върху децата с увреждания. Което изобщо не е редно да се случва.

ДВ: Дали самото понятие „инвалид“ не е проблематично само по себе си?

Раул Краутхаузен: Думата „инвалид“ е на първо място описание на фактите. Важно е да се знае, че говорим за хора. Тоест, за „човек с увреждания“. Лично аз предпочитам това понятие. Когато с инвалидната си количка се озова пред стълбище, ме занимава мисълта, че съм възпрепятстван да се кача по него, а не си мисля, колко всичко щеше да е прекрасно, ако можех да ходя. Но най-вече се ядосвам, че няма асансьор.

Раул Краутхаузен е основател на организацията "Социални герои", работеща по проекти за безпрепятствен достъп за хората с увреждания. Роденият в Перу активист страда от рядко заболяване, характеризиращо се с повишена чупливост на костите (Osteognesis imperfecta) и се придвижва с инвалидна количка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    9 2 Отговор
    Вижте нацистите как са ги лекували муахахахах
  • 2 Пешо

    5 0 Отговор
    Тъпа статия на Дойче зеле.
  • 3 Един ....

    3 0 Отговор
    Когато наречем негъра африканец , той не става по-бял .
  • 4 Др Чирков

    3 1 Отговор
    Ние българите имаме подчертано презрително отношение към инвалидите. Проявяваме лъжливо съчувствие. Ако ни се случи ревем
    до небесата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.