20 Декември, 2018 10:01 6 925 193

Русия прехвърля самолети в Крим: Започва ли война?

  • русия-
  • крим-
  • украйна-
  • су-27-
  • су-30-
  • самолети-
  • изтребители

Прехвърлянето на руски бойни самолети към Крим разпали страховете от предстояща война между Русия и Украйна. Според някои експерти, тя е само въпрос на време. Какво се случва там в действителност?

Русия прехвърля самолети в Крим: Започва ли война? - 1
Су-27
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десет бойна самолета от военновъздушната ескадрила на Четвърта армия на руските ВВС създават ново напрежение между Москва и Киев и разпалват тревогата за потенциална война в Европа. На 22 декември изтребителите тип „Сухой“ СУ-27 и СУ-30 предстои да бъдат прехвърлени от една руска военновъздушна база в друга: от Кримск край Краснодар - в Белбек край Севастопол на анексирания от Русия полуостров Крим.

Руското министерство на отбраната се опита да внесе успокоение, заявявайки, че въпросните самолети и преди са били разположени в Крим. Извършваните ремонтни дейности в Белбек наложили временно те да бъдат прехвърлени в Кримск, а сега просто се връщали обратно. С други думи: няма никакво основание за паника. Така ли е наистина?

Украинските медии предупреждават, че на полуостров Крим са разположени близо стотина бойни самолети и твърдят, че руски подводници и ракети можели да поразят всяка цел в региона на Черно море. Информационната агенция UNIAN се позова на съобщение на Министерството на отбраната в Киев.

Загриженост в НАТО

Руският външен министър Сергей Лавров наля още масло в огъня. В радиоинтервю той заяви, че в края на декември украинският президент Петро Порошенко планирал "въоръжени провокации" по границата с Крим. И Русия нямало да остави това без последствия. Ударът на Порошенко щял да предизвика съответен противоудар, защото за Русия „Крим е наша страна, това са наши граници. И ние няма да допуснем Порошенко да прокарва там собствените си интереси", заяви още Лавров. Той нарече украинското държавно ръководство "нацистки режим", който искал да атакува рускоговорящите граждани на Украйна в региона на Донбас.

НАТО изрази сериозна загриженост от това ново развитие. "Продължаващата милитаризация на Крим застрашава суверенитета на Украйна и стабилността в региона", се казва в отговор на запитване на ДВ. От НАТО заявяват още, че следят развитието на събитията внимателно и предлагат на Украйна „силна политическа и практическа подкрепа, включително и доставката на сигурно комуникационно оборудване за украинските въоръжени сили до края на годината".

Германското външно министерство също следи със загриженост информациите за прехвърляне на руски военни части в Крим. В официално становище от Берлин се казва следното: "Призоваваме всички страни да не предприемат никакви стъпки, които биха могли да изострят и без това напрегната ситуация в региона. Германия подкрепя гласуваната от Общото събрание на ООН резолюция, която призовава Русия да изтегли своите военни сили от Крим“.

Военна опасност или дрънкане на оръжия?

Германски дипломати в Москва не смятат, че планираното прехвърляне на руски бойни самолети може да предизвика непосредствена военна опасност. Те смятат, че в случая става дума по-скоро за "дрънкане на оръжия" и за демонстрация на сила от страна на Москва след ноемврийския конфликт около Керч и в навечерието на годишната пресконференция на президента Путин.

"Европа със сигурност няма да се окаже във война заради десетте самолета на полуостров Крим" - смята руският политолог Александър Храмчихин от Института за политически и военни анализи в Москва. Той припомня и факта, че още през 2014 година Русия е разположила в Крим десетки свои бойни самолети: "Какъв е тук проблемът? Западът трябва окончателно да е полудял, щом като смята за акт на агресия прехвърлянето на няколко самолета от едно място на друго“, казва той.

Военният експерт Владимир Шербаков не изключва дори вероятността, Украйна да използва предислоцирането на руските самолети като "изкуствен повод, за да увеличи истерията“. Независимият руски военен експерт Павел Фелгенхауер смята, че завръщането на бойните самолети в Белбек само по себе си не е повод за сериозна тревога. Той обаче твърди, че войната все пак наближава: "Не се знае само кога ще започне и какви мащаби ще има“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    10 80 Отговор
    Няма страшно братя украинци. Пуснете едно ято врабчета и самальотите ще ги търсят подводниците. С едно врабче - 2 руски бракми са извън строя.

    Коментиран от #9

  • 2 Бодибилднер

    74 8 Отговор
    Не война няма да има скоро. Европа с нейното феминизирано и джендърно население изгубило чувство за род и родина не може да води сухопътна война както биха искали американците,нито така наречените украинци могат да водят масирана настапателна офнзива нито пък американците ще посмеят. Да си спомним че те нямаха решителност и не посмяха да водят сухопътна война очи в очи с малка Сърбия камо ли ще тръгнат срещу Русия.....няма да го направят а и ядрана война никой не иска

    Коментиран от #188

  • 3 Диди

    11 71 Отговор
    Руска долна лъжлива сган.

    Коментиран от #11

  • 4 Borislav Popov

    46 11 Отговор
    Ооооо дойче мойче ...любимият ми парцал с който харесвам да се бърша
  • 5 Перър

    60 7 Отговор
    Тя Украйна си е виновна че слуша САЩ. Няма нищо хубаво да видят. А истинска война едва ли ще има но поак ще загубят.
  • 6 Фалко

    54 5 Отговор
    Могат да си преместват каквото си искат, все едно някой да ми държи сметка в кой крачол ще си го сложа.
  • 7 Парадокс

    11 53 Отговор
    Колкото повече се активизира руската армия от тролове, толкова по-силно се отвращавам от всичко руско.Нещо, което не успяха да постигнат хамериканците с цялата им пропагандна машина.

    Коментиран от #12

  • 8 Пиниза

    42 2 Отговор
    Разбира се,че нема да има война.Руснаци и украинци правят сеир на европейци и американци да проверят колко им е акъла.
  • 9 раптър

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "El comandante":

    Съчма, ти пак ли се появи!!!
  • 10 Българин родолюбец

    48 7 Отговор
    Крим винаги си е бил РУСКИ и Русия е водила война с Турската империя за да го освободи и Крим няма как да е бил украински щото Украйна никога не е имало и Крим се върна в родиината си Русия чрез референдум на който и кримските българи гласуваха единодушно за връщането ме към Русия. Не е имало анексия. Така че могат да си разполагат на Крим братята руси и самолети и кораби !

    Коментиран от #15, #62

  • 11 no name no face no number

    20 6 Отговор

    До коментар #3 от "Диди":

    Може и всички да лъжат, но най- лъжливста сган я знаеш коя е :))) не е Русия, с 3 булви е и трите вече са много малки и без значение.
  • 12 витман

    30 9 Отговор

    До коментар #7 от "Парадокс":

    И от Самарското знаме свитиня което ни донесе свободата се отвращаваш юроди...и то е руско и шито в Русия ...вярицата ви аз на вас ционисткоболшевишка .....
    Крим е Русия и Украйна е Русия!

    Коментиран от #14, #96, #100

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    14 30 Отговор

    До коментар #12 от "витман":

    Стига с това освобождение и с тая украинофобия бе путлераст
    недоносен. Каква е тази животинска омраза към украинците? Над 50%от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци а не руснаци са войниците от Орловския и Брянски пехотни полкове били се геройски с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в село Шипка. Поне от уважение към тях няма ли малко да се спрете с антиукраинската истерия?

    Коментиран от #19, #25

  • 15 Българин

    9 25 Отговор

    До коментар #10 от "Българин родолюбец":

    Руската подлога никога не може да е била българин, още по-малко и родолюбец.

    Коментиран от #20

  • 16 сори сорос

    31 4 Отговор
    Русия си прехвърля самолетите на собствена, руска територия. САЩ на каква територия прехвърлят тяхната военщина??

    Коментиран от #18, #21

  • 17 ГАД

    18 5 Отговор

    До коментар #13 от "Бобо":

    Джуджаци сме ние дето ходим да лижем осрани гъзове виж кво стана с България при осраните задници ГЛАД
  • 18 прости путлер

    5 25 Отговор

    До коментар #16 от "сори сорос":

    САЩ прехвърля на територията на своите съюзници, за да ги защитят от руската агресия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вдигнете Знамената Високо

    9 8 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Когато Крим е бил български, славяните са живеели в землянки!
  • 21 Вдигнете Знамената Високо

    6 21 Отговор

    До коментар #16 от "сори сорос":

    Територията на Русия е московското княжество! Другото е завладяно с войни!

    Коментиран от #60, #86

  • 22 Българин

    9 20 Отговор

    До коментар #19 от "Българин родолюбец":

    Всичко е документирано бе путиноид. Само неграмотници и руски зомбита отричат фактите. Украинците НЕ СА руснаци, колкото и да квичите , че са един народ. И имената, които си "видял" са украински, фамилиите са украински. Има голяма разлика между руските и украински фамилии. а ти , както и всички руски еничари си един безродник и национален предател.

    Коментиран от #23, #24, #30, #33, #61

  • 23 Вдигнете Знамената Високо

    1 13 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Украинците в голямата си част са българи!

    Коментиран от #26

  • 24 Вдигнете Знамената Високо

    4 6 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Българина русолюбец да го питам, къде е гробът на Канез Юбиги Кубрат, кой е основал Кийв и чии са големите крепости в Крим?
  • 25 Мда

    6 8 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Какъв българин си ти бе, говно !? Ти си някакъв рязан помак !

    Коментиран от #27, #29

  • 26 охо бохо

    8 5 Отговор

    До коментар #23 от "Вдигнете Знамената Високо":

    Да бе, да ! И египетските фараони са българи !
  • 27 Българин

    7 16 Отговор

    До коментар #25 от "Мда":

    И помаците са по българи от безродните русофили, бе путлераст. вие никога не сте били и никога няма да бъдете българи. вие сте най-голямото зло, което Русия успя да стори на България.

    Коментиран от #31, #35

  • 28 НКВД

    13 6 Отговор
    Крим е руски от 200 години. А украинците ще ядът тоягата само да припарят близо до него! НАТО дане се обаждат много че да не видят отново дебелия край! Соросчетата също да си трайкат и да не взимат отношение по теми които не са им ясни!
  • 29 Ген. Иван Колев

    4 12 Отговор

    До коментар #25 от "Мда":

    Ах само да стана от гроба, много руски зелки ще се търкалят!
  • 30 слави

    17 6 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Няма нито едно украинско име на паметниците в храма до село Шипка. Така наречените украинци всъщност са си баш руснаци дори и Киев е бил столица доста дълго на Русия и именно територията на днешна Украйна е люлката на Русия. И аз се чудя защо украинците държат да са нещо друго а не руснаци каквито са всъщност.Бил съм и в местноста Паметниците Свищов и там само руски имена на загиналите войници и офицери както и на самия командващ ген Михаил Константинович Драгомиров....не знам от къде се появиха тия така наречени украински имена?!?!Руския народ ни освободи нас не някой друг. И Крим естествено си е руски. И няма как човек който е Българин и патриот да не симпатизира на единокръвният ни и единоверен в Христа Бога руски народ. ....ето и малко инфо за тъй наречените украинци и украински имена при Свищов
    http://www.nasamnatam.com/patepis/Mestnost_%E2%80%9CPametnicite%E2%80%9D_grSvishtov_ili_Ot_kyde_izgrq_Svobodata_-926.html

    Коментиран от #42, #66

  • 31 Еничарю

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Виж колко е часът а ти вече с пиан и залян?!
  • 32 Ген. Георги Вазов

    15 6 Отговор
    Русофобите са по големи бъгаромразци и от турците и византийците взети заедно!

    Коментиран от #43

  • 33 Батил

    11 5 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Да, украинците определено не са руснаци, руснаците не са толкова нагли и долнопробни... И по-полека с врели-некипелите относно Освобождението, защото всеки нормален знае кой как е участвал.

    Коментиран от #41

  • 34 Вдигнете Знамената Високо

    2 6 Отговор
    НАКРАТКО
    Шамбат ( прякор Кий - означава отцепник ) е български владетел от рода дуло и брат на българсия владетел Кубрат, и е легендарния основател на Киев (укр. Київ) посочен в Начална руска летопис -

    Коментиран от #63

  • 35 888

    9 8 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Помаците са българи ама ти не си....ти си комунистически отпадък на служба за жълти центове към фондация америка за България за да плюеш по Русия и да се правиш на уж българин за да плюеш по Русия.....а всъщност си едно безродно мекере и утрепка на служба при американското посолство.....гарантирано си и гей и си на първите редици на гей парада ръководен от американския и британски посланници

    Коментиран от #36, #39

  • 36 999

    10 2 Отговор

    До коментар #35 от "888":

    Соросе сам ли се обиждаш вече? Комунистическо мекере което служи на САЩ хахахаха няма ли по не някакъв кратък тест за интилигентност когато ви наемат в НПО?

    Коментиран от #46

  • 37 Българин

    7 12 Отговор
    За четири години окупация русия успя да милитаризира Крим, до неузнаваемост. Руските военни се увеличиха ТРИ ПЪТИ, от 12 000 преди окупацията на 32 000, самолетите ПЕТ ПЪТИ, от 22 на 113, танковете от НУЛА СТАНАХА ЧЕТИРИДЕСЕТ, артилерийските системи СЕДЕМ ПЪТИ , от 24 на 174,БТР-ите се увеличиха СЕДЕМ ПЪТИ, от 92 на 680 , подводниците станаха от ЕДНА на СЕДЕМ. УВЕЛИЧИХА СЕ СЪЩО ТАКА И КОРАБИТЕ. Разположени бяха и противокорабни ракетни комплекси Бастион и Бал, системи ПВО С 400, ОТР Искандер. И при това положение русофилите отричат милитаризацията анякои дебили мечтаят за "лодки, патноходки и регати"!
  • 38 Чичо Тони

    14 4 Отговор
    От написаното разбирам, че не се "прехвърлят" нови самолети, а се връщат след ремонт. И доколкото си спомням, в Крим и преди преминаването му към Русия, си имаше руска военна база надлежно договорена между Украйна и Русия. Така че Deutsche Welle се оформя като трол и разпространител на фалшиви новини. Някой да каже нещо за "хибридната война"?
  • 39 Българин

    7 10 Отговор

    До коментар #35 от "888":

    Путлераст, защо смени ника? Истината за агресивната руска кочина не е плюене, не е безродното руското мекере да определя кой е българин и кой не е, и няма по гейско от това да лижеш задниците на руснаците.
  • 40 русская сволочь

    2 11 Отговор
    И за руските свине има Коледа
  • 41 Българин

    5 13 Отговор

    До коментар #33 от "Батил":

    Явно русофилите не сте от норманите, щом не знаете кой е участвал в Освобождението. А колкото до разликата между украинци и руснаци, мога да ти кажа, че няма по-долнопробна, високомерна, арогантна и неблагодарна нация от руската. А укранците може да са всякакви но не и като руснаците.

    Коментиран от #49

  • 42 Българин

    6 10 Отговор

    До коментар #30 от "слави":

    Русофилите лъжете повече и от руските си господари. Над 90% от личния състав на войниците от 36 пехотен Орловски и 35 пехотен Брянски полкове е от етнически украинци. Украинци са били се геройски рамо до рамо с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в село Шипка. Престани да лъжеш и манипулираш.
  • 43 Ген Владимир Вазов

    10 4 Отговор

    До коментар #32 от "Ген. Георги Вазов":

    Русофобите мразещи нашата освободителка Русия са не само българомразци и национални предатели и безродници но са и Богомразци и мразят силно Русия защото тя е най могъщата Православна държава!

    Коментиран от #44, #47

  • 44 Българин

    4 9 Отговор

    До коментар #43 от "Ген Владимир Вазов":

    Не петни името на генерала, руски троле. И знай, че русофоби няма, има руски еничари българофоби.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #52, #53

  • 45 Асан

    2 7 Отговор
    Очаквам Турция да прати самолети в граф игнатиево дани спасят
  • 46 888

    8 5 Отговор

    До коментар #36 от "999":

    ами иво минджев,какъв е ако не комунисти доносник на ДС сега на служба към САЩ посолството ами соломончо паси,ами Миглена кунева ами кристалина георгиева ами иван костов и всички психодесни , се комуняги на щатска служба...стотици са

    Коментиран от #48

  • 47 Българин

    4 9 Отговор

    До коментар #43 от "Ген Владимир Вазов":

    Русия била православна държава?! Православно ли е да държиш една мумия на центъра на столицата си и да и се кланяш, православно ли е да убиваш своите братя християни- грузинци и украинци и да им отнемаш територии. православно ли е да наметнеш с расо един полковник от КГБ и да го направиш патриарх? Православно ли е да искаш да държиш под твоя църковна опека своите украински братя и да не им даваш църковна самостоятелност. Провславно ли е заради това, че твоята мания за величие не се реализира и Украйна получи църковна самостоятелност да обиждаш Вселенския патриарх и да всяваш разкол в православието? Русия начело с Антихриста Путин е всичко друго но не и християнска и православна държава.

    Коментиран от #50, #51, #54

  • 48 999

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "888":

    Tи правиш ли разлика между партийци и комунисти?
  • 49 Батил

    8 2 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Предлагам да прочетеш първото изречение на манифеста за независимостта на България на Цар Фердинанд (той поне не може да бъде обвинен в русофилия). Там пише точно кой каква роля има в Освобождението ни и от какво сме освободени.

    Коментиран от #57

  • 50 Ген. Георги Вазов

    9 3 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    Е един от най големите русофили който е бил репресиран чак до смъртта си 1927г.от долните продажни русофоби в България!

    Коментиран от #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Батил

    6 3 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    Всъщност коклкото повече човек чете тук толкова повече се убеждава, че "русофоб' би следвало да е медицински термин показващ сериозни психически проблеми.
  • 53 ген Владимир Вазов

    7 5 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    Много поздрави имаш ти от един истенски патриот и българин и русофил ген Вазов изклал безпощадно британците при Дойрон! И не прекалявай с амфитамините и пърцуцата и не ги смесвай . Я дай да ги видим тия прословути украинци де са имената им по паметниците....я дай линк бе утрепко надрусана,гей долен манифистиращ с американския посланник на гей парада в София...няма нито едно украинско име бре малоумнико...че то сега три четвърти от населението на украйна се определят като руснаци и са рускоговорящи бре малоумнико и по какво разбираш че имената били украински бе гейче надрусано
  • 54 НКВД

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    Ленин е бил Атеисти имат право да го държът в мавзолей руснаците! И истинското християнство е много далече от Православието и католицизма! Исус Христос се е борил менно с алчнотията на религията! Аз по начало съм също атеиеис и какво ме занимаваш с божества и канони 21 век?

    Коментиран от #56

  • 55 Българин

    2 8 Отговор

    До коментар #50 от "Ген. Георги Вазов":

    Достатъчно е било да падне един руски снаряд на българска земя и този русофил, както го титулуваш , както и брат му, поета Иван Вазов да се превърнат в истински българи. И двамата са приветствали и са застанали зад идеята да се смени името на Храм паметника "Александър Невски" на "Свети и св. Кирил и Методи". но вие руските еничари тези факти не ги знаете.

    Коментиран от #58

  • 56 Българин

    2 7 Отговор

    До коментар #54 от "НКВД":

    Кога русофилите от комунисти безбожници станахте християни?
  • 57 Българин

    4 6 Отговор

    До коментар #49 от "Батил":

    Публикувано във факти.бг: Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #59

  • 58 ген Владимир Вазов

    8 4 Отговор

    До коментар #55 от "Българин":

    Да ама не падна руски снаряд а стотици хиляди американски бомби и храма си остана св Александър Невски и тъй ще бъде до века и ти ще си останеш дървена кратуна безродна нищо че се пишеш на българин...не си българин по скоро си ционист и болшевик мразещ славянството и Православието

    Коментиран от #64, #67, #77

  • 59 Българин родолюбец

    6 4 Отговор

    До коментар #57 от "Българин":

    Тия глупости може да роди само болен мозък като на иво минджев ил ал йорданов и са наистина абсолютни глупости....не руски а американски бази и войски има на наша територия и не руски а американски ТЕЦове ни обират и не руски а американски фирми изнасят златото ни биз да плащат

    Коментиран от #73

  • 60 По твоята

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Вдигнете Знамената Високо":

    По твоята логика Германия пък хич няма територия , защото до обединението на Германия от Бисмарк , там са били десетки марк и ландграфства и ни едно не е било Германия ...за САЩ да не говорим , защото те незаконно са анексирали територии принадлежащи на индианците, Британия, Франция,Испания и Мексико - САЩ са разположени на чужда територия те нямат собствена ... няма САЩ ...има анексирани чужди територии.
  • 61 Изостанал си

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Изостанал си от обучението в Краварското посолство ...не ти ли пратиха новата методичка. Сега версията е друга ...сега новата опорна точка е , че украинците СА руснаци, ама руснаците , видиш ли , не били руснаци , а ими били откраднали името ...
    Моля те свържи се на КОЗЯК с командващият те офицер и си обнови харда и опорните точки , че излагаш соросоидната рота.

    Коментиран от #70

  • 62 123

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българин родолюбец":

    Крим е руски от 18-ти век, а руснаците стават мнозинство там чак в средата на 20-ти век.
  • 63 Накратко

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Вдигнете Знамената Високо":

    Накратко това е само легенда от «Повести временных лет"...няма достоверни източници, че същият е живял, не е известно да е управлявал и т.н., има и арменски вариант на легендата , както и новгородски ... между другото първата столица на Русь / така наречената Киевска Русь/ е бил не Киев , а Велики Новгород ... а и според легендата той е живял на днепровските земи, а братята му са Щек и Хорив , а сестра му Лебедя ... нищо не пише за хан Кубрат там ...така че ,когато пишеш първо трябва да четеш .
    Те и укаринците обявиха три фараона и Исус Христос за украинци ама нЕма нищо верно в това .

    Коментиран от #65

  • 64 Вдигнете Знамената Високо

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "ген Владимир Вазов":

    А бомбардировките на Балчик и Варна през ПСВ какво са? Знаеш ли, че ние сме пленили Андреевски флаг?

    Коментиран от #72

  • 65 Вдигнете Знамената Високо

    2 4 Отговор

    До коментар #63 от "Накратко":

    Съветските Бла, Бла, Бла! "Есть ложь, есть наглася ложь и наконец то- есть советская историография!"
  • 66 123

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "слави":

    То Украйна е била люлка и на българската държавност, там е била България на Кубрат, това значи ли, че ние можем да претендираме, че Украйна е българска?
  • 67 Вдигнете Знамената Високо

    2 4 Отговор

    До коментар #58 от "ген Владимир Вазов":

    А бомбардировките на Балчик и Варна през ПСВ какво са? Знаеш ли, че имаме и пленен Андреевски флаг?
  • 68 Истината

    5 3 Отговор
    Ако хунтата, опс колониалното на САЩ "правителство" на Украйна спре да УБИВА УКРАИНЦИ, т.е. Руснаци, цивилни - основно жени и деца, няма и Русия да ги притеснява, ама Бандеро-Потрошковците надминаха не хитлеристите, не дори испанските и италиански фашисти ами извергите от Япония през Втората Световна!!!...
  • 69 Историк

    4 5 Отговор
    Най-смешни са БУГАРИТЕ дето бълнуват за Бугария из Руската ОКРАЙНИНА на някакъв си КУКУбрат Хахаха А после се смеете на македонците... впрочем знаете ли, че за малко фашистка Украйна да я зауправлява самия Дарт Вейдър?! ЧЕТЕТЕ!!! А не слушайте пропагандата на чалгари и футболни запалянковци!

    Коментиран от #71

  • 70 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #61 от "Изостанал си":

    Доста е смешно русофил да говори за изостаналости знания. Русофил е другото име неграмотността и невежеството.
  • 71 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #69 от "Историк":

    Най-големите фашисти са в Кремъл, бе путиноид. Путинизма е последната фаза на фашизма.

    Коментиран от #78

  • 72 О май пак мантри

    6 5 Отговор

    До коментар #64 от "Вдигнете Знамената Високо":

    Бомбардировките на Варна и Балчик са от една ситуация напълно подобна на днешната , но вие русофобската сган не искате да си признаете.
    Русия влиза в Първата Световна Война на 31 юли 1914г.
    България влиза в Първата Световна Война на 14 октомври 1915г. или с други думи ние обявяваме война на Русия , не тя на нас ...встъпваме във войната на страната на Централните Сили , част от които е Турция ... да воюваш заедно с поробителите си , срещу Освободителите си ...това е гнусно и го могат само предатели , като теб.
    И сега пак е същото - заради поробителите ни НАТО /САЩ / ще обявим война на Русия , а после предтелските гниди ще грухтят, че тя ни е ударила ...или според вас Русия трябва да търпи , когато някакви духовно, морално и физически нищи креатури не само , че се държат непочтително и се опитват да осакатяват руската история и да омаловажават нейното място и значение в историята , се опитват и да я ограбват ...не драги , този път ще стане така както е било и в 1242г, и в1612г., и в 1759г. , и в 1814г. и в 1945г. ...а вие ще продължите да крещите за руска агресия.

    Коментиран от #74, #75, #104, #105, #179

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #72 от "О май пак мантри":

    Какви мантри , бе българофоб? Няма по-мръсна и безродна измет от руските еничари. готови са и майките и бащите си да продадат само и само руския интерес да бъде защитен.
  • 75 Само питам

    1 2 Отговор

    До коментар #72 от "О май пак мантри":

    Ти руснак ли си или руски мелез?

    Коментиран от #84

  • 76 Българин

    3 3 Отговор
    Все пак, признавам си - по-добре русофил, отколкото кравар.

    Коментиран от #80, #85

  • 77 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #58 от "ген Владимир Вазов":

    Храма беше преименуван бе путлераст , но оня болен русофил Стамболийски му върна името и предаде Македония на сърбите. Заради, коетозаслужено плати с главата си. такава ще бъде съдбата и на всеки друг предател.
  • 78 Верно ли

    3 4 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    Верно ли ...що не го кажеш на приятелечето си "Вдигнете знамената високо", дето се е кръстило на песничката на фашето Хорст Весел, неофициалния химн на фашистка Германия и с който сте на един акъл ...може пък да отидете в Москва , ама гледам предпочитате Киев щото май там пеят песничката на нацистите „Die Fahne hoch“ „Вдигнете знамето високо“
    Аре не нас тия ...

    Коментиран от #81, #190

  • 79 Психиатър

    5 3 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
  • 80 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #76 от "Българин":

    Кога русофилите сте били българи? Когато за да угодите на Русия свалихте княз Батенберг и правихте бунтове във войската? Или когато взривихте църквата Света Неделя? Или когато признахте московското творение "македонска нация" и биехте българите в Пиринско да се пишат македонци? Или когато хранехте прасетата с българи? Или може би когато искахте България да стане 16 република на СССР. Никога не сте били и няма да бъдете българи!

    Коментиран от #83

  • 81 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #78 от "Верно ли":

    Путин е по-страшен и от Хитлер, защото е същия психопат, но разполага с ядрено оръжие и може да унищожи света. Русия под негово ръководство върви по стъпките на нацистка Германия и ще свърши като нея.

    Коментиран от #88

  • 82 Психиатър

    4 3 Отговор
    Един от най-големите проблеми на България идват от вредителската дейност на русофилите, които ни отклоняват от пътя на независимата и прагматична политика. Те поставят любовта си към Русия пред всичко родно и свято, дори пред националните интереси. Именно това превръща русофилството в последната, най-висша  степен на национално предателство.

    Коментиран от #90

  • 83 Изясняване

    5 2 Отговор

    До коментар #80 от "Българин":

    Точно русофилите са истински българи, и за разлика от другите "-фили" не биха продали и предали страната си, каквото и да е отношението им към Русия. Докато другите с охота го правят, дори и в момента, и са толкова наведени пред господарите си, че снимката им не може да се закачи права на стената (да погледнем например обсъжданата сделка за изтребителите, а с примери е пълно, дори и по-сериозни).
  • 84 Аз българин по душа и род

    5 5 Отговор

    До коментар #75 от "Само питам":

    Аз Васил Левский , в Карлово роден,
    от българска майка , юнак аз роден,
    не щях да съм турски и ничий друг роб,
    същото да гледам и на милий си род .

    Добре ли ти отговорих ...един ден , ще дойда за вас соросоиди - предатели .

    "Предателите трябва да се убиват ." Васил Левски до Сливенския Комитет , 1871г.

    Коментиран от #89, #91

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Orthodox

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Вдигнете Знамената Високо":

    По тази логика УСА-то изобщо няма своя територия, защото цялата е завладяна с война с местното индианско население.
  • 87 Психиатър

    4 5 Отговор
    Русофила е индивид , който доброволно е пожертвал своя интелект в името на сляпата и безусловна вяра в една лъжлива, изкуствена басня. И той е готов, подобно на религиозните фанатици, да я защитава с цената на безумни престъпления, включително и срещу родината си. Ето затова русофилията не само е болест – тя е и извънредно опасна, защото  обслужва чужди сили, които откровено вредят на българските интереси.

    Коментиран от #93

  • 88 Ай стига бе

    4 3 Отговор

    До коментар #81 от "Българин":

    Психопат си ти , защото твърдиш тезата на тези , които единствени и първи в света приложиха ядрено оръжие за масово поразяване срещу цивилни в Хирошима и Нагасаки и са готови пак да го направят ако не се пплашеха от насрещен удар... какво да ти обяснявам , като си трол от Козяк , цял ден висиш тука , а аз имам работа да върша и не мога да се състезавам с поръчковите ти помии.
  • 89 Историк

    3 3 Отговор

    До коментар #84 от "Аз българин по душа и род":

    Ако Левски беше жив, нямаше да има и един русофил в България!
  • 90 Психиатърът

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Психиатър":

    Никът не би следвало да е психиатЪР, а психАР.
  • 91 Историк

    2 5 Отговор

    До коментар #84 от "Аз българин по душа и род":

    Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов: “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский.“

    Коментиран от #97

  • 92 Иванов

    2 3 Отговор
    Казах ви аз, че руските корита са в средиземноморието и ся компенсират със самолети срещу украинските бойни кораби разрушители. Явно ушанките са много притеснени за моста!

    Коментиран от #95

  • 93 Не знам дали

    3 3 Отговор

    До коментар #87 от "Психиатър":

    Не знам дали си психиатър или не , но знам ,че ще те излекуваме рано или късно ... рецептата е проста оловно хапче , прилага се перкраниално - интрацеребрално ... и всичко ще ти мине...завинаги.

    Коментиран от #98

  • 94 Историк

    5 2 Отговор
    Захари Стоянов за Русия“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Коментиран от #99

  • 95 Морски

    1 2 Отговор

    До коментар #92 от "Иванов":

    Публикувано във факти.бг: украинските бойни кораби разрушители. Все едно да се каже - самолетоносачите на Бангладеш
  • 96 Иванов

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "витман":

    Абе, ватман, в тази войска дето ни освободи всички войници са били от днешна Украйна. Продядо ми като доброволец от тази армия е марширувал рамо до рамо с тези герои под ураган от турски куршуми и шрапнели, воден към Ада от руски пияндета "офицери" нямащи си и понятие от военно дело. Вечна слава на тези момчета, които умряха за България!!!
  • 97 Драги ЦРУ троле

    4 3 Отговор

    До коментар #91 от "Историк":

    Драги ЦРУ троле , тази мантричка е здрав фалшификат , прочел съм всичко написано за и от Левски , както и цялата му епистоларна комуникация и той никъде не е писал това , както и никой от сериозните му изследователи не дава сведения за такова становище .
    Дествителна е фразата на Левски "Който ни освободи , той ще ни пороби ."
    Има и едно писмо в което той съветва Ботев да се внимава с руските емисари с които контактува, ако и да помагат на делото , но няма нищо общо с тая изфабрикувана плювня.
    Аре стига преписвали историята , че много смърди вече на краварска тор.
  • 98 Психиатър

    3 3 Отговор

    До коментар #93 от "Не знам дали":

    Това заплаха ли е руски троле? Защо всички сте такава страхлива пасмина, криеща се в анонимността. Но не се и съмнявам, че ако се докопате както на 9-ти септември до властта, ще пролеете реки от българска кръв за да угодите на московския си кумир Путлер.

    Коментиран от #101

  • 99 Същото важи

    2 2 Отговор

    До коментар #94 от "Историк":

    Същото важи и за изфабрикуваното изказване на Жендо - Захари Стоянов.

    Аре не нас .

    Коментиран от #102

  • 100 Иванов

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "витман":

    Абе, ватман, в тази войска дето ни освободи всички войници са били от днешна Украйна. Прадядо ми като доброволец от тази армия е марширувал рамо до рамо с тези герои под ураган от турски куршуми и шрапнели, воден към Ада от руски пияндета "офицери" нямащи си и понятие от военно дело. Вечна слава на тези момчета, които умряха за България!!!

    Коментиран от #107

  • 101 Уплаши ли се

    3 3 Отговор

    До коментар #98 от "Психиатър":

    Уплаши ли се ... не се плаши , не е заплаха ...това е просто изказване на това ,което ще стане с вас ... ако искате да ви е по ясно , да ..ако се наложи ще убия всеки предател на България и не разчитайте на това, че ако нормалните хора седят и работят засега , ако започне война търпението им ще издържи ...

    Коментиран от #111

  • 102 Историк

    4 4 Отговор

    До коментар #99 от "Същото важи":

    Подобно на руснаците и българофобите фалшифицирате българската история в руска изгода.
  • 103 Историк

    3 3 Отговор
    подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла.
  • 104 123

    5 2 Отговор

    До коментар #72 от "О май пак мантри":

    Единственото положително нещо, което Русия е направила за нас е освобождението от османска власт и то пак сме си платили за него. От там нататък са ни били само контра. Те се обявяват срещу Съединението, не правят нищо в наша защита по време на Балканската война, по-скоро са на страната на сърбите. И ако по време на Балканската война бяха подкрепили българските искания за Македония, през Първата световна нямаше да сме на страната на Германия. Влизаме на страната на Германия, заради националното обединение - благородна цел, но преследвана по грешен начин. После ни пращат комунистически агенти, после ни обявяват война и ни окупират, после ни държат 45 г. под комунистическа тирания. Да не отварям дума за средновековието, когато Светослав напада България от север, същия води война и срещу Волжка България, която е унищожена от руснаците окончателно при Иван Грозни.

    Коментиран от #109

  • 105 сори сорос

    4 5 Отговор

    До коментар #72 от "О май пак мантри":

    Само да допълня: След като сме обявили война на руснаците...На руснаците обект на морската бомбардировка бяха брегови (и военни)обекти и пристанищни съоръжения във Варна и Евксиноград? ... За рзлика от англо-американските бомбардировки, чиято цел бе цивилнито население- жени, деца,старци.Краварите избиха над 4,000 мирни български граждани и сринали Народния театър, библиотеки, църкви,къщи, жилищни блокове...
  • 106 Историк

    4 4 Отговор
    Г. С. Раковски

    „Послушайте, братя Българе, русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.”

    Коментиран от #110

  • 107 И как се е казвала

    4 4 Отговор

    До коментар #100 от "Иванов":

    И как се е казвала тогава, днешната " окраина ", питахте ли дядо си , измислени господине Иванов ?

    Не се ли казвала Русия ...ма то тогава май не е имало окраина ...или окраина е имало ама е била окарина на Руската Империя .
  • 108 Историк

    4 4 Отговор
    По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
    Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!
  • 109 Влизаме на страната

    2 3 Отговор

    До коментар #104 от "123":

    Влизаме на страната на Германия , щото Радославов и преди него Стамболов са взели огромни заеми от немските банки , голяма част от които са присвоили за себе си ...затова.
    Я сега ми напомни дали ситуацията не е същата ...бат Боце не взема ли едни 16 милиарда заеми ...май нещо такова пак се заформя.

    Коментиран от #114

  • 110 не ти ли писна

    3 4 Отговор

    До коментар #106 от "Историк":

    Не ти ли писна от фалшифките на Фашингтон ... аре у лево .

    Коментиран от #112

  • 111 Психиатър

    4 2 Отговор

    До коментар #101 от "Уплаши ли се":

    Много се надценяваш българофобе. Не ме е страх от подлата руска подлога. Тя става силна единствено тогава, когато има руски щикове зад гърба си. А ти не се прави на толкова отворен, че да не се инфектираш.
  • 112 Историк

    5 3 Отговор

    До коментар #110 от "не ти ли писна":

    С фалшифки на историята се занимават единствено руснаците и техните слуги у нас. доскоро ни проглушавахте ушите с мантрите за 200 000-те руски жертви, с които Русия платила за Освобождението на България. Всичките ви факти са такива, фалшиви.

    Коментиран от #113, #125

  • 113 Папур

    3 3 Отговор

    До коментар #112 от "Историк":

    Видимо е, че съдържанието на кратуната от която избликват многобройните ти излияния е също е доста фалшиво.
  • 114 Историк

    5 3 Отговор

    До коментар #109 от "Влизаме на страната":

    Стамболов е убит през 1895 година, във ПСВ влизаме през 1915 година. как може да повлияе за това решение 20 години след смъртта си. цялата ви работа на русофилите е такава-фалшива и скалъпена.

    Коментиран от #117

  • 115 Българин

    3 5 Отговор
    Русофилчета, да ви обясня с думи прости. Русия не спазва елементарни морални норми и международни договорености. Напада свои съседи, избива ги и им отнема територии. Води пропагандни войни срещу цивилизования свят и се стреми да отслаби и разруши ЕС и НАТО, организации, на които България е член. С една дума води война срещу тях. Т.е. води война и срещу България. На прост език - Русия е враг на България. И вие, подкрепяйки руските интереси сте врагове на България и национални предатели.

    Коментиран от #118, #119

  • 116 Баба Ванга

    4 3 Отговор
    През 2020 година ще бъде открит първия граничен пункт на украино-китайската граница.
  • 117 Не съм чул

    2 4 Отговор

    До коментар #114 от "Историк":

    Не съм чул държавните заеми да умират с премиера ... доколкото си спомням , същите тежат на държавата а не на крадеца , който ги е заел и си откраднал от тях ... ма то такава ви е цялата работа на ЦР-Ушковците - тъпа и недомислена.
  • 118 Лего Лас

    2 3 Отговор

    До коментар #115 от "Българин":

    Публикувано във факти.бг: Води пропагандни войни срещу цивилизования свят От всичко казано това изречение е най-невярното, и то специално заради последните му две думи, които нямат абсолютно нищо общо с истината.

    Коментиран от #120

  • 119 Врено ли

    1 4 Отговор

    До коментар #115 от "Българин":

    И сериозно ли Русия намали толкова доходите във Франция та предизвика недоволство ... смЕх гоУем сте. ЕС е мъртвородена недоносена недомислица , творение на САЩ за по -лесен контрол върху страните ...и то се вижда с просто око.
    Колкото до простите ви думи ... ми вие нЕмате сложни с които да обясните , каквото и да било , камо ли така сложна мантра от КРАВАРНИКА.
  • 120 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #118 от "Лего Лас":

    Русия е извън цивилизацията и води хибридна война с нея. какво не разбираш?

    Коментиран от #123

  • 121 Братушките за нас

    4 4 Отговор
    Из спомените на руският военен кореспондент Данченко: „Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена. - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха… - И защо? - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам. - А вие какво му предлагахте за това? - Как ли пък не! За него проливат кръв… - започна той с патос…“
  • 122 Братушките за нас

    3 3 Отговор
    Аксаков

    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”
  • 123 Лего Лас

    2 2 Отговор

    До коментар #120 от "Българин":

    В случая дори не коментирах Русия, дали е цивилизована или не, или дали напада някого или не. Имах предвид така наречения в поста цивилизован свят. Точно това словосъчетание не отговаря на истината и всяко прикачване на България към глупостите произлизащи от там не е особено за хвалба.
  • 124 Братушките за нас

    3 2 Отговор
    Татищев

    „… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.

    Коментиран от #127

  • 125 Не тЪ знам

    3 3 Отговор

    До коментар #112 от "Историк":

    Не тЪ знам къв си историк , но ако случайно си прочел нещо от историята ще устанонвиш , че Руско -Турската /Освободителна за нас / Война се е водила не само на Балканите , а военните действия са се развивали и на азиатския фронт и на Кавказкия фронт - жертвите не са 200 000, но общо са около 130 000 - 140 000 души , както следва : 15 567 убити (от тях 11 905 на Балканския фронт, останалите – на Кавказкия фронт), 56 652 ранени (от тях 6 824 починали от раните си), 82 636 починали от болести и измръзване.
    Малко ли са ви жертвите на руснаците за да има България ?
    За съжаление вие и тези като вас , унищожиха България ...България сега е мъртва , само още не са я погребали , но до 50 , максимум 70 години жив българин няма да има ...и вие , мръсен краварски троле , го знаете.

    Коментиран от #126

  • 126 Историк

    3 2 Отговор

    До коментар #125 от "Не тЪ знам":

    Дори русофила Божидар Димитров каза, че жертвите и на двата фронта са 66 000 заедно с тези от болести, а не 200 000 както руската пропаганда с помощтта на русофилите ни облъчваше доскоро. дори видната русофилка Светлана Шаренкова в интервю за руски медии от преди две години продължава да пее мантрата за 200 000-те руски жертви. Русофилите единствено можете да лъжете и да изопачавате историята в руска изгода.

    Коментиран от #129, #131

  • 127 Лъжеш

    2 3 Отговор

    До коментар #124 от "Братушките за нас":

    Лъжеш боце и го знаеш много добре ... това , че отделни лица са имали определена позиция за българите , не означава ,че това е била държавната линия на поведение , но вие използвате това за да разпалвате ненавист ...а каква позиция е имал Стамболов по отношение на Русия ... каквото повикало , такова се обадило ... или може би, ако цитираме онази известна мисъл, написана от не си спомняма кой руски писател беше, че българите сякаш изглеждали недоволни от освобождението и много хубаво си живеели под турско , то по вашата логика следваше все още да сме поданици на султана / президента / ... и да ви задам простия въпрос , защо Императора ще се главоболи да създава държава, че после да я разваля и окупира ... двеста пъти му е било по -лесно да бодне тука руския флаг и да обяви една губерния ...нито ще си има главоболие с некви български правителства , нито ще има отделна Бълагрия , а само губерния ... щото ако си мислиш, че след 500 години " присъствие " сам ще си сглобиш административен, законодателен, апарат, системи на вътрешна и външна сигурност, разузнаване , съдебна система , система на външна търговия , консулски и дипломатически отношения и т.н. много дълбоко се лъжеш ... айде да ти чуем версията ,че да се посмее ... защо руският Император вемсто да ни направи руска губерния, ни е помогнал да си конструираме държавата отначало.

    Коментиран от #130

  • 128 Слава Україні

    2 3 Отговор
    Ще изпратим руските окупатори в Ада!
  • 129 Аз ти постнах

    2 3 Отговор

    До коментар #126 от "Историк":

    Аз ти постнах статистиката бе , умник - само от болест и измръзване са 86 000 души и отгоре ...то вярно е , че ЦР-Ушковците сте много упорити и тъпи , ама чак със статистика да спориш вече е малко прекалено.
  • 130 Братушките за нас

    3 2 Отговор

    До коментар #127 от "Лъжеш":

    Преди да задаваш въпроси, трябва са се ограмоти руски тролле!
    Татищев „… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.

    Коментиран от #132

  • 131 И пак ще те попитам

    1 3 Отговор

    До коментар #126 от "Историк":

    И пак ще те попитам , според тебе колко руснаци беше небоходимо да умрат за да се освободи България ?
    На тебе 130 000 жертви малко ли са ти или 66 000 ... я ми кажи бе троле Фашингтонски , колко американци са умрели за българската свобода ...аз не знам нито един ...знам един англичанин ...единственият англосаксонец , когото признавам за човек , заедно с Оливър Стоун. Това е майор Томпсън.
    Други нЕма.
    Е ...може би и Джулиъс Макгахан , който пък е един от малкото честни англосакси .

    Коментиран от #133

  • 132 Това вече го

    2 2 Отговор

    До коментар #130 от "Братушките за нас":

    Това вече го постна , не е интересно да се повтаряш ама толко си можеш.
    Айде сега отговори на въпроса , защо Имепратора Всеросийски не е постъпил така , както е искал Татишчев , а е взел да се главоболи със създаването на държавата България , вместо да обяви тия територии за една губерния, че по -лесно ... войската там, населението християнско - все му е тая дали е султан или император , даже по -арно , че е христиенин и вяр селям.
    Та не се изплъзвай значи , а вземи отговори или ти е нещо неудобно.

    Коментиран от #134

  • 133 Историк

    2 2 Отговор

    До коментар #131 от "И пак ще те попитам":

    ...........Публикувано във факти.бг: И пак ще те попитам , според тебе колко руснаци беше небоходимо да умрат за да се освободи България....

    Тръгнахме от факта, че руската историография лъже най-безобразно и фалшифицира историята, като посочих руската лъжа, тиражирана от русофили като теб за 200 000 руски жертви. И като питаш за "руски жертви", понеже си украинофоб, българофоб и русофил ще ти каже, че жертвите на етническите руснаци са поне наполовина по-малко, понеже и войската не е била единствено от етнически руснаци.

    Коментиран от #135, #136

  • 134 Историк

    3 3 Отговор

    До коментар #132 от "Това вече го":

    Съединението е объркало плановете на русия да направи от България Задунайска империя руска подлого. Ако беше успял плана на безродните и продажни русофили направили преврат България щеше да стане руска губерния. Хубаво, че беше Стамболов да се противопостави на руските безродни елементи правещи бунтове във войската и искащи предизвикването на руска окупация , както и нежеланието на Англия и Австроунгария руснаците да окупират България . В противен случай руския ботуш щеше да влезе у нас и сега щяхме да имаме съдбата на Грузия ил на Украйна. Чети , а не задавай примитивни въпроси. поне Симеон Радев прочети, има го свободно в интернет.

    Коментиран от #138, #139, #140, #142, #146, #150

  • 135 Историята

    3 2 Отговор

    До коментар #133 от "Историк":

    Воювала е руската имперска армия, т.е. армията на руската държава, и е била изпратена от тези които са били начело на тази държава, конкретно руския император. Няма нищо украинско литовско, нанайско и т.н. Имало е войници поданици на руската империя, и толкова. А жертвите не са чували с картофи, че като ги броим да изчисляваме някаква степен на героизъм или нещо подобно, това са хора.
  • 136 Тръгнахме оттам

    3 2 Отговор

    До коментар #133 от "Историк":

    Тръгнахме оттам,че русофобските отрепки лъжат безобразна ...дай ми линк , бе златен , където руските историографи да споменават ,че Русия е дала 200 000 жертви в тази война ...няма такова нещо. Тези 200 000 обикновено ги твърдят не запознати с историята русофили, както ти твърдиш други тъпотии , но ти си в качеството на незапознат с историята русофоб ... за разлика от вас руската историография е много точна в детайлите ... ето ти линк от руската уикипедия, която дава същите данни ,като българската и като източници цитира немски и френски сведения за жертвите - https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0_(1877%E2%80%941878)#%D0%9F%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8_%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8

    Коментиран от #141

  • 137 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Украйна и Европейска Русия - сигурно по тези земи на квадратен метър има по два човешки трупа считано само от 1917 год. до днес - чужди и свои., най-вече свои. Светът окончателно подлудява, но ако някой украинец / или руснак/ си мисли, че може да има победител в един военен конфликт между Русия и Украйна -да ходи в психиатрична болница во време !! Както на времето Чърчил и Рузвелт са гледали "сеир" до последно и са се намесили, чак когато видяли, че Сталин ще сложи ръка на цяла Европа, така и сега Запада ще продава оръжие и всичко друго и на двете страни до последно и накрая ще се намеси на страната на "победителя !! Ако не изперкат окончателно и не запалят целия свят !!
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Инетресна теза

    2 3 Отговор

    До коментар #134 от "Историк":

    Интересна теза, но фашингтонска т.е. невярна ... тъй като гледам ,че обичате да цитирате , но без източника , аз сега ще ви дам източника и цитатите , които ще докажат, че Русия всъщност е защитила Съединението . Източник е "Строители на съвременна България", автор Симеон Радев , човек доста по -близък до събитията от нас.
    " Може да се каже, че от всички велики сили най-много изненадана от Съединението бе Русия, която се считаше за най-добре осведомявана върху българските работи. Когато се получи в Москва известието за революцията, руският консул в Пловдив Сорокин обядваше у Каткова, който му показа депешата на Северната агенция. "Това е невъзможно!" - се провикна Сорокин. - Вий недейте вярва това!" Гирс, който бе получил уверенията на княз Александра във Франценсбад, не искаше тоже да вярва новината; също и Александър ІІІ, който при свиждането на тримата императори в Кремзир през лятото бе казал на Франц Йосифа и на Вилхелма І, че няма никаква причина да се безпокоят за statuquo-то в Румелия. Честолюбието на цяла официална Русия биде дълбоко засегнато от тоя сюрприз и тя не закъсня да го нарече вероломство. Руското общество, следвайки своите славянски инстинкт, в първите дни посрещна Съединението с голям възторг. Аксаков почваше уводната статия в Русь с един триумфален вик: "Треснул Берлинский трактат! Ломится!..." "Целият славянски свят се радва и заедно с него - приятелите на човечеството" - пише Новое время. При такова разположение на официална Руси
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Историк

    3 2 Отговор

    До коментар #136 от "Тръгнахме оттам":

    Българофобе, по-долу колегата много добре ти е обяснил, че русофоби фактически няма. А за 200 000 -те руските жертви го ппише във всички учебници по история издавани пред 1989 година, доскоро го пишеше на табла на три езика пред Александър Невски.

    Коментиран от #144

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Историк

    3 2 Отговор
    САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американци. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "двойното “освобождение” на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика, няма паметник на американски президенти пред техния парламент, няма френско национално движение "Американофили", и лизането на американски задници не е вменявано като знак на благодарност към САЩ и задължение во веки веков на всеки французин.
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Историк

    2 2 Отговор

    До коментар #144 от "Не се възбуждай":

    Ти не помниш, старче дали сутринта си закусил, та ще помниш какво е било писано по учебниците. Освен това се руски ибрик и все росийкага защитаваш безроднико.

    Коментиран от #148, #152

  • 148 Опппсссс

    2 1 Отговор

    До коментар #147 от "Историк":

    Казах ти да не се напиняш , напънът не е аргумент и вместо до резултат води до усиранее ... ти сЪ усра нЕколко пъти вече, айде по -спокойно го давай ...лъжите ти факти нЕма да станат.
  • 149 Още по интересна теза

    1 1 Отговор

    До коментар #146 от "Инетресна теза":

    Ако ще се замеряме с цитати защо не цитираш грамите от Азиатския департамент публикувани в "Авантюрите на руския царизъм", в които черно на бяло има доказателства за ролята на Русия в преврата срещу Батенберг, финансирането на предателската дейност на Драган Цанков и останалите русофили, бунтовете на предателите офицери правещи бунтове във войската и опитите за окупация на България?
  • 150 Инетресна теза

    3 2 Отговор

    До коментар #134 от "Историк":

    продължение :Строители на съвременна България - защитата на Съединението от Русия : " Натискът последва наистина, енергичен и бърз, от страна на всички Сили, най-напред от страна на Русия. Нелидов заяви на великия везир, че влизането даже на един турски войник в Румелия би имало катастрофални последствия за Портата. Под това заплашване Портата изпрати до великите сили една окръжна нота, в която идеята за военна намеса бе виртуално изоставена. След като напомнюваше правата, които й дава Берлинският договор, да въдвори statuquo-то с военна сила, Турция заявяваше, че се въздържа засега, предвид на опасното положение, в което е хвърлена областта, и молеше великите сили да призоват княза към почитането на неговите обязаности."
  • 151 Българин

    2 2 Отговор
    Самото съществуване на РУСОФИЛСТВОТО И ТО КАТО ОРГАНИЗИРАНО ДВИЖЕНИЕ Е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ. Представете си да съществуват национални движения Туркофили или Американофили, които да правят същите свинщини както русофилите и всяка година да се събират-едните край язовир Кърджали, а другите край яз. Искър, да развяват турски или американски знамена, да пеят маанета или кънтри и да мечтаят как ще посрещат - едните турските аркадаши а другите американските френдове.

    Коментиран от #154

  • 152 Инетресна теза

    2 3 Отговор

    До коментар #147 от "Историк":

    Колкото до Грузия , що не вземеш да си прочетеш историята , че да не пишеш глупости ...Грузия първо сключва Герогиевския трактат с Русия , за да я пази Русия от Турция и Персия /днешен Иран/, ав 1801г. , Грузия , по -точно цар Петер Багратиони подава до Имперската Кнацелария по външни дела искане за присъединяване към Руската Империя , което се разглежда от Канцелараията по външни дела и предложението се внася за утвърждаване на Императора , Грузия се присъединява с императорски указ , като сключва лична уния / ако това ти говори нещо / с руския Император ... ако нещо не ти е ясно , а е видно ,че си доста неграмотен питай ще ти се обясни ...и повече от 300 години тези народи живеят заедно , без особени проблеми минават заедно през войни, революции и т.н. за да дойде един фашингтонски дъвкач на вратовръзки и да приложи система цветна революция ...нищо де и на това ще му дойде края.
  • 153 Русофилите предатели

    2 2 Отговор
    Връх на предателските политическите прояви на русофилите през 1886 година, годината на Съединението става прочутия махзар, вдъхновен от руския посланик Нелидов . Махзар означава молба на турски език. Кой и как дава идеята за това творение не е много ясно още (по свеедения на емигранти вдъхновител е самият Нелидов), но едно е сигурно – няколко души работят над него охотно, а също тъй охотно го приемат на общо събрание почти всички емигранти. Още по-охотно трима от тях (Ив. Ст. Гешов, д-р Г. Хаканов и Д. Попов) е се явяват на 4. 12. 1886 г. пред великия везир Кямил паша и му поднасят документа, с молба да го представи на султана.



    Какво пише в махзара между другото: „Няма град, няма село в България, дето плачевни жестокости да не са извършени. Села са подхвърлени на истински грабежи и нищо не е могло да спре нападателите, които са отишли до последни безсрамности: осемгодишни момичета са били осквернени от освирепелите солдати.

    Ваше Величество! Такова е състоянието на работите в нашето отечество. Ние, емигрантите, които напуснахме отечеството си, за да избавим живота и честта си, и да не бъдем зрители на ежедневните ужаси, ние бяхме длъжни както пред съвестта си, така и пред страданията на съотечествениците си, които по нямане на средства са останали у дома си и стенят под тежкия ярем на регентството, да обнаружим пред В. Величество цялата истина и да Ви помолим да се заинтересувате от злощастията на страната ни и направите каквото зависи от Вас, з

    Коментиран от #157

  • 154 Интересно

    2 3 Отговор

    До коментар #151 от "Българин":

    Искаш да кажеш, че такъв българин като Капитан Петко Войвода, такъв българин като Капитан Коста Паница убити от Стамболов точно заради русофилството им , Бендерев и други са били ненормални и по -глупави от отрепка фашингтонска ...нЕма начин ЦР-Ушко.

    Коментиран от #156, #158

  • 155 Антрополог

    3 2 Отговор
    100 години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. В момента този негодник е Путин, руснаците обичат да ги лъже, че са народ с историческа мисия, че са велики и как са обкръжени от врагове, които не искат те да им позволят да спасяват света за пореден път.
  • 156 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #154 от "Интересно":

    За бунтове в в войската разстрелват във всяка армия и във всяка държава. Споменатите от теб ся именно такива, национални предатели и безродни отрепки опитали се да вдигнат бунт българската армия, който да доведе до руска окупация на България.

    Коментиран от #160

  • 157 Инетресна теза

    3 2 Отговор

    До коментар #153 от "Русофилите предатели":

    ...но отново невярна. Това дет си го написал , първо не си дал източника ,а ако е вярно от писанията ти не става ясно до кого е адресирано и с каква цел - ако е до султана , то каква е целта ...Султанът да навлезе в България ...а ако е така , за чий му е на руския посланик Нелидов да вдъхновява писането на такъв ферман... трето ако той е писан от русофили , както твърдите , за чий им е на русофилите да го адресират до Султана , не до Императора ...и четвърто не става ясно чий солдати безчинстват - ако са руските , то какви мерки може да вземе Султана ...пак ви казвам - не се напиняйте , че се усирате.

    Коментиран от #162, #166

  • 158 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #154 от "Интересно":

    И капитан Петко те е убит от Стамболов. Умира 5 години след него. Русофилите лъжете постоянно и за всичко, особено за българската история.

    Коментиран от #161

  • 159 неЕС

    3 4 Отговор
    Айй, тук се е напълнило с тролове! От козяк май са развързали кесията!

    Коментиран от #165

  • 160 Кой бе

    1 4 Отговор

    До коментар #156 от "Българин":

    Кой бе , американска подлого е по -голям българин от Капитан Петко Войвода , кога той е вдигал бунт във войската ... кога Бендерев е правил това бе , маймуно , този човек на когото дължим Съединението , героят от Сливница , унищожил цяла сръбска дивизия с атака на нож ...ти ли ще ги съдиш бе , трол фашингтонски и ти си същата креатура като Стамболов ...да ви таковам у безродните тролове, за малко кинти и майчиното си мляко ще продадете.

    Коментиран от #163

  • 161 Не бе не е

    1 3 Отговор

    До коментар #158 от "Българин":

    Не, бе не е ... бит по затвори, влачен, интерниран , тормозен, оставен без доходи да гладува ...умира на 55 години ... много ли ти се струват ...не, не го е разстрелял просто му е взел здравето.

    Коментиран от #164

  • 162 Русофилите предатели

    3 2 Отговор

    До коментар #157 от "Инетресна теза":

    "За чий"? за руски. След преврата през 1886 извършен от русофилите по руска идея и с руски пари Англия и Австро-Унгария предупреждават Русия , че ще се намесят ако окупира страната. тогава влизат махзараджиите, водени от Драган цанков и пишат писмо до султана , който е формалния сюзерен на България , в която се иска неговата намеса за уреждане на ситуацията чрез окупация. След , което се очаквало ново "освобождение" от русия .
  • 163 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #160 от "Кой бе":

    За разлика от руските ибрици , не съм ничия подлога. Петко не е вдигал бунтове, русоида го е сложил в един кюп с останалите превратаджии. Именно героят от Сливница става предател. "Капитан Бендерев е сред главните организатори и участници в преврата за детронацията на княз Александър I Батенберг на 9 август 1886 г. След неуспеха емигрира в Румъния и участва в комитета на офицерите-емигранти, противопоставящи се на регентството. От 1887 г. се установява в Русия и служи в Руската императорска армия". А що се отнася до продаването руските подлоги продавате България на руската кочина от 140 години насам.
  • 164 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #161 от "Не бе не е":

    Май имаш впечатления единствено от сериала , който естествено е русофилски. това ви е на вас рисофилите познанието по история. От пропагандни сериали.

    Коментиран от #169

  • 165 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #159 от "неЕС":

    От Драган Цанков да не би да са ви спряли парите?
  • 166 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #157 от "Инетресна теза":

    Колко голяма отрепка и мръсен изрод трябва да бъдеш, за да защитаваш една агресивна, чужда държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най- близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат вечни васали и желаят да бъдат свободни и да вървят по собствен път? Държава, коятод избива най - цинично жени и деца, оправдавайки си, че това са терористи. Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава, държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?

    Коментиран от #167, #168

  • 167 Със сигурност

    3 3 Отговор

    До коментар #166 от "Българин":

    Със сигурнот доста по -малка от тези които само за 30 години направиха от България изтривалка на САЩ и заради които чешкия художник ни представи като кенеф.

    А на онзи дето страда за Батемберг ... със сигурност Бендерев , който е имал доблестта да де бие за страната си е имал пълните основания да иска оставката на Батемберг ...и аз искав оставката на продажните щатски мекерета , но и мен ще му убиете / ако можете / ... факт е ,че България винаги била най -добре , когато е била с Русия ... два пъти против Русия = на две национални катастрофи ,... всъщност сега сме в третата и аз лично смятам, че докато българския народ не въстане и не избие америакнските подлоги ,като теб , не разруши американското посолство и официално не забрани НПОтата , то той ще изчезне като индианците .
    Вие сте гнусни предатели и за вас рано или късно ще има куршум ...

    Коментиран от #171

  • 168 ТЕЦ 3 - СОБСТВЕНОСТ НА ГОВЕДАРИТЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #166 от "Българин":

    ТВОЙТЕ ЛЮБИМЦИ. ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОЩЕТЯВАТ И КРАДЪТ ОТ БЕГЕ НАРОДЕЦА ВЕЧЕ НАД 10 ГОДИНИ ТВА ОТ ЛЮБОВ ЛИ Е ТИ АКО СИ МАЗОХИСТ ДРУГИТЕ НЕ СА.....

    Коментиран от #172

  • 169 Сериалът

    2 2 Отговор

    До коментар #164 от "Българин":

    Сериала умнико е по книгата на Николай Хайтов, "Хайдути ", която май не си я чел ...прочети я ...там има полезни неща пише за Чавдар войвода , Ангел войвода, Чакър войвода, Румена войвода ... ще видиш как са се борили хората с присъствието ...та тази книга е исторически достоверна, защото Хайтов е човек ,който преди да пише събира исторически документи ...Хайтов казва "Да съм националист е нормалното ми състояние."
    Аз го считам за патриот , а не за националист , но и него русофил ще изкарате тъпи парчета.
    А не се напиняй , че още повече се усираш.

    Коментиран от #170

  • 170 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #169 от "Сериалът":

    А ти чел ли си интервюто на Хайтов, в което обяснява точно какви компромиси е трябвало да напрви със сценария за да има филм?

    Коментиран от #173

  • 171 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #167 от "Със сигурност":

    Батенберг също е герой от Сливнаци бе руски ибрик, а Бендерев е национален предател. Дори руските офицери са смятали за светотатство това, което са направили руските подлоги у нас.
  • 172 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #168 от "ТЕЦ 3 - СОБСТВЕНОСТ НА ГОВЕДАРИТЕ":

    Руската измет е откраднала десетки пъти повече и продължава да краде!
  • 173 Hhhhhhh

    1 1 Отговор

    До коментар #170 от "Българин":

    Стига писа щте ти дам 5 лв.

    Коментиран от #176

  • 174 Българин

    4 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Колко голяма отрепка и мръсен изрод трябва да бъдеш, за да защитаваш една агресивна, чужда държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най- близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат вечни васали и желаят да бъдат свободни и да вървят по собствен път? Държава, коятод избива най - цинично жени и деца, оправдавайки си, че това са терористи. Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава, държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича САЩ?
  • 175 Българин

    3 3 Отговор
    И все пак си мисля, че е по-добре да си русофил отколкото продажна сороститутка.
  • 176 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #173 от "Hhhhhhh":

    Не приемам левове, само зелена шума!
  • 177 Българин

    4 2 Отговор
    Кво ме интересува, че България загива. Аз обичам майка Кравария.
  • 178 Животновъд

    3 3 Отговор
    Ваксинирам русофили срещу бяс и свинска чума. За пенсионери безплатно.

    Коментиран от #189

  • 179 Вдигнете Знамената Високо

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "О май пак мантри":

    Да те светна нещо- "Няма вечни приятели, има вечни интереси!" Царство България, винаги е воювало само с една цел- обединение на всички етнически землища в една държава! И Русия винаги ни е пречила и е насъсквала сърбите срещу нас!
  • 180 Вдигнете Знамената Високо

    2 2 Отговор
    Удроу Уилсън отстоява на мирните преговори в 1919 г. оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели и осуетява плана за ликвидирането на България като държава и разделянето й на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, лансиран в Ньой.
    Президентът е безкомпромисен докрай и осуетява домогванията на Венизелос, Пашич и Братиану, дори заявява, че той, Уилсън, по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало
  • 181 Вдигнете Знамената Високо

    2 2 Отговор
    В България Уилсън е на висока почит като признателност за защитата на българският характер и суверенитет върху Царибродско, Южна Добруджа и Беломорска Тракия и утвърждавания от него следвоенен принцип за защита свободите на националните малцинства от Обществото на народите. Включително тези на 330 000 македонски българи в 34 231 км² територия на Егейска Македония и 180 000 беломорски българи плюс още 80 000 българи, бежанци от Източна Тракия, Мала Азия, Добруджа и най-вече от Егейска Македония, настанени в 8712 кв. км на българската Беломорска Тракия – всички дадени на Гърция, и най-вече за твърдата му позиция в 1919 г. против планираното от Венизелос с подкрепата на Сърбия и Румъния ликвидиране на България.
  • 182 Хер Отто Флик

    2 2 Отговор
    Българската Мека – най-святото място за всички българи се намира в Украйна. Това е гробът на хан Кубрат – единственият доказан гроб на български владетел. Още преди повече от 1350 г. ханът е прозрял, че „Съединението прави силата”. Написано е на черната мраморна плоча на могилата му. И още: Велики Кубрат, от Бога поставен, владетел на стара Велика България. До Крим се намира и столицата на Велика България – Фанагория. Всъщност, Крим е част от българската историческа прародина.

    Между VII и X в. на полуострова процъфтяват повече от 300 прабългарски селища. Много преселения на българи е имало през вековете. А днес в три района на Крим се говори основно на
  • 183 Хер Отто Флик

    2 2 Отговор
    Още в VII век, по времето на Велика България на хан Кубрат, това е част от тогавашната българска държава – казва в интервю за Радио България проф. Николай Овчаров. – При нейния разпад след ударите на хазарите, единият син – хан Аспарух, основава Дунавска България, вторият – хан Котраг, Волжка България, а днешните земи се управляват от Батбаян – най-големия син на хан Кубрат. Там остават доста български селища. Украински учени от Крим говорят за около 300 български селища, съществували през VII-IX век. Това е т. нар. салтово-маяцка култура, която показва много голямо сходство с първата столица на Дунавска България – Плиска, със Североизточна България – като керамика, укрепления, жилища. Така че това е първата българска следа. Втората българска следа идва от по-късно време – говорим вече за XIX век, когато има големи преселвания на българи на Кримския полуостров. Те имат доста нерадостна съдба след Октомврийската революция. Тъй като са били богати хора, са били изселвани в Сибир като кулаци.”
  • 184 Хер Отто Флик

    1 2 Отговор
    По време на Сталинския режим българите са били депортирани в Сибир и Средна Азия. През 1944 г. по заповед на Берия, само в рамките на няколко часа, близо 13 000 българи са изселени от Крим. Те са обвинени, че сътрудничат на немската власт. Причината е, че България е съюзник на Германия по време на Втората световна война. Българската общност е пръсната на шест места – освен в Сибир, в Казахстан, Узбекистан, Туркменистан. Българите са подложени буквално на геноцид, а много от тях измират по пътя. Забраняват им да говорят на български и част от тях се асимилират. Едва с настъпването на демократичните промени след 1989 г. кримските българи получават възможност да се върнат. Малко от тях се връщат, но намират домовете си вече заети от турско, украинско и татарско население. Така цели български села престават да съществуват.
  • 185 Хер Отто Флик

    1 2 Отговор
    Днес българите живеят основно в градовете – в Симферопол, Судак и Коктебел. А в Судак се намира и една от старите български крепости. „Първите укрепления са направени още през VII в. от прабългарите“, казва проф. Овчаров – българският Индиана Джоунс.

    „Според украинските археолози на това място е имало прабългарско градище. За това свидетелстват каменоделските знаци, напълно еднакви с откритите в столиците на Първото българско царство Плиска и Преслав. Сходни са и керамичните съдове, намерени там и у нас. Това е салтово-маяцка култура от VII – IХ в., носител на традициите от Велика България.“
  • 186 Хер Отто Флик

    2 2 Отговор
    Някои исторически източници сочат град Фанагория, близо до Крим, за столица на Велика България между 632 и 668 г. Там е живял и хан Кубрат. През Х в. градът е превзет от Киевска Рус и повече не се възстановява. Днес във Варна може да се види как е изглеждало прабългарското селище Фанагория в музей на открито – копие на прабългарски боен стан, с дървени защитни стени и бойни кули, с юрти, занаятчийски работилници, възстановени старинни костюми и оръжие. Има ханска и шаманска шатра.

    Що се отнася до гроба на хан Кубрат, той е открит случайно през 1912 г. от две овчарчета в село Малая Перешчепина Те попадат на златно и сребърно съкровище, тежащо 70 кг. Днес то се съхранява в Ермитажа. Върху пръстените, меча и жезъла на Кубрат се виждат християнски символи. Откритата златна тока показва, че хан Кубрат е носил патрицианска титла. На пръстена на хана пише:„На патриция Кубрат“. Ханът приема християнството още докато учи в Константинопол.
  • 187 Хер Отто Флик

    2 2 Отговор
    Дадох ви малко материал за четене рубладжии! Надявам се, че тази дейност я умеете!! Тези материали ще влязат в остър сблъсък със идеологемите заложени в примитивния ви гущеров мозък, от централите на кпсс и бкп! Четете мурзилки, дано поумнеете и дано хвърли малко светлинка в комунистическия мрак царящ в душите ви!
  • 188 Ноа

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бодибилднер":

    Така наречените украйнци , са по-древен народ , от руснаците дорогой. Още Пайсий Х. - прави разлика между русияни(русини) сиреч украйнци , литвани , руси (белоруси) като ги събира в расата Рус... И Московци - азиятска сган монголци премесени с расата Рус и "славяни , татари..."
  • 189 Вдигнете Знамената Високо

    0 2 Отговор

    До коментар #178 от "Животновъд":

    "Ваксината" срещу червената чума е само една-две 9мм "инжекция" дум- дум или с изместен център на тежестта!
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 лилипутин

    0 1 Отговор
    просия една жалка и мизерна страна.Запада ще ви накаже мизерници.

    Коментиран от #192

  • 192 Психиатър

    0 0 Отговор

    До коментар #191 от "лилипутин":

    А , колегата каква диагноза ти постави ?
  • 193 СЪДИЯТА

    1 0 Отговор
    НИКОЙ,НЯМА ДА ПОСМЕЕ ДА ВДИГНЕ РЪКА СРЕЩУ РУСИЯ,ЗАЩОТО ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ НЕЯ.ПОЛОВИНАТА УКРАИНСКА ВОЙСКА ЩЕ ДЕЗЕРТИРА В РУСИЯ,КОЕТО ГО ПРАВЯТ ОТДАВНА,ДОРИ ВИСШИ ОФИЦЕРИ.