20 Декември, 2018 16:00 6 526 23

„Взгляд“: Какво кара американците да напускат Сирия?

  • сащ-
  • сирия-
  • турция-
  • кюрди

В Сирия американците поддържат кюрдите, които пък турците смятат като постоянна заплаха за сигурността на своята държава

„Взгляд“: Какво кара американците да напускат Сирия? - 1
Снимкa: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една от най-шумните интервенции в историята на американската армия безславно приключва, коментира новината на деня вестник „Взгляд“. Доналд Тръмп обяви, че САЩ са победили „Ислямска държава“ и издаде заповед американските военни да напуснат Сирия. Каква е причината да вземе това решение именно сега и защо тази стъпка може да се свърже с продажбата на Турция на руските комплекси С-400?

Американците са в Сирия вече четири години. И макар че борят им не надхвърля 2000 души, самият факт, че в страната има военни от САЩ, вече оказва сериозно въздействие върху сирийския конфликт и неговото урегулиране.

Когато настъпи моментът да се определя бъдещето на Сирия, позицията на САЩ ще се вземе под внимание. Така няма да се даде на руснаците да бъдат пълновластни господари на ситуацията.

Затова и американците оставаха в североизточна Сирия, в районите, населени с кюрди, и в нейния юг, където е базата им, Ет Танф. След като бяха разгромени основните сили на "Ислямаска държава", формален повод да продължат да са в страната за американците вече нямаше.

САЩ напускат Сирия. А това означава, че напускат и сирийската игра. Ясно е, че тя отдавна беше проиграна. Това стана ясно още през 2015 г, след като започна руската операция. Ясно е, че така Тръмп изпълнява още едно свое предизборно обещание.

И все пак защо именно сега?

Защото на САЩ съвсем не им е до Сирия. В играта влиза целият Близък изток. Вашингтон иска да спре спада на влиянието си в региона и евакуацията от Сирия е може би най-лекият и безболезнен път към изпълнение на това желание.

Лек, защото няма никаква военна и геополитическа логика 2000 американци да стоят в страната, която се завръща под контрола на Асад. Там вече има други играчи. Русия и Иран няма да се откажат да подкрепят Дамаск. Турция, тръгвайки на споразумение с тях, става трета страна в сирийското урегулиране – и за САЩ просто няма място. Теоретично те биха могли да играят заедно с Турция, но отношенията между двете страни катастрофално се влошават в последните години.

За това си има цяла поредица от причини. И една от най-важните е, че в Сирия американците поддържат кюрдите, които пък турците смятат като постоянна заплаха за сигурността на своята държава. Колкото повече остават, толкова повече биха вредили американците на и без това лошите си отношения с Турция. А да изгубят нея би означавало съвсем да влошат и без това влошените си позиции в региона.

Тъй че друг избор не им остава.

Ердоган се опитва да подобри връзките си с Русия. На фона на многобройните разногласия със САЩ това звучи особено благоприятно. САЩ се бяха замесили в опита за преврат в Анкара, САЩ не предадоха на Турция Гюлен, главния враг на Ердоган, САЩ поддържат в Сирия кюрдите, врагове на Турция.

А Турция е доста важна за всички ключови играчи в света, тъй че с нея няма как само леко да се поскараш. САЩ категорично не могат да си позволят окончателно да „изгубят Турция“.

В Близкия изток те вече нямат стопроцентов съюзник (Израел не влиза в сметката), а влиянието на Русия там расте все повече. Саудитска Арабия все по-дейно се сближава с Москва, а след случая Хашоги и твърде двусмислените отношения между Вашингтон и Рияд стават все по-тънки.

В тези условия за Тръмп просто няма друг изход освен да се опита да се сдобри с Ердоган. Така сирийската тема се оказва най-лесният вариант за подобно решение.

Превод: Агенция "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генералът

    94 10 Отговор
    Янките трябва да напуснат всички райони в който имат военни части. Създават конфликти и напрежение в целия свят.
  • 2 Колко много думи

    67 18 Отговор
    А можеше съвсем кратко: Ердоган изрита американците от Сирия.
  • 3 Халил ага

    31 37 Отговор
    Много точен коментар. АМЕРИКАНЦИТЕ ДА СИ ОБИРАТ КРУШИТЕ И ДА оставят турската войска да прочисти и демократизира района. Кюрдите навсюкъде са терористи. Америка може да подобри отношениата си с Ердоган само ако предаде терориста Гюлен.

    Коментиран от #11

  • 4 НКВД

    67 11 Отговор
    Изтеглиха се от Сирия защото разбраха че по Коледа не стават чудеса. Вече няма начин да си източат безплатен сирийски петрол !
  • 5 Преброяване на бесните язовци

    16 52 Отговор
    Да четеш бълвочите на взгляд е все едно да четеш бълвочите на Дойче веле.
  • 6 Дидо

    34 11 Отговор
    За съжаление американските пиндоси няма да се махнат от Сирия в никакъв случай освен ако някой не ги нарита , където са стъпили не се махат освен Виетнам където бяха яко наритани от оризовите мишки , това е не хранете надежда че ще си идат
  • 7 Хасан

    34 15 Отговор
    Казвам ви Турция става балансьор между Изтока и Запада ...малко към Русия,малко към Европа ,малко към Сащ...само извлича дивиденти...лошо ли е ?не е...просто си гони своя интерес
  • 8 Синан

    22 14 Отговор
    А Турция е доста важна за всички ключови играчи в света, тъй че с нея няма как само леко да се поскараш. САЩ категорично не могат да си позволят окончателно да „изгубят Турция“.
  • 9 Borislav Popov

    28 10 Отговор
    Дойдоха кат аслани , а си тръгват кат ..........
  • 10 5555

    22 7 Отговор
    Отдавна беше ясно че така ще стане.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 SAAB

    22 7 Отговор
    Манете ги тия.......важно е сега да купим едни курници от тях на годините на МиГ -29 и да сме готови за бой с вятърните мелници .....:) , че огне-бореца треа вноска по кредита за " острова " да прави......като му свалят НСО - то може да каже , че домуса му го е дарил ..:)

    Коментиран от #18

  • 13 ГАЛЕВ

    17 7 Отговор
    СТРАХ ОТ РУСИЯ И КИТАЙ-МРЪСНИ УБИИЦИ-САЩ-НАТО
  • 14 Отивай да асвабаждаваш

    6 11 Отговор

    До коментар #11 от "JPower":

    Братята си курди. Курдите са турските сиганин, т.е.твои братя

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1944

    4 19 Отговор
    анализ в стил "работническо дело". като за крепостни селяни.
  • 17 стоян георгиев

    4 16 Отговор
    нека видим първо дали ще се изтеглят.ако го сторят ще бъде огромна грешка лично на тръмп,щото неговот желание в тази посока не се споделя от никои в управлението на сащ и европа.реално до преди седмица тази опция не стоеше .тръмп просто иска медиино внимание и това е един от похватите му.прави огромен гаф и става център на прожектортие.така постъпи в ред други ситуации като воината в украина или отношенията с европа и китаи.за съжаление маккеин почина и сега няма толковасилна фигура сред съпартииците на тръмп която публично да му дърпа ушите,но ситуацията е силно изменчива.особено като чета изявленията на сенаторите от републиканската партия за своя съпартиец и президент.та нека изчакаме да видим,дали тръмп ще разбие нато коалицията .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дидо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дидо":

    Коментара е до Стоян Георгиев 17
  • 20 Generalissimo FRANCO

    5 15 Отговор
    Решението на Тръмп да изтегли от Сирия 2000 US войници е косвено признание за поражение пред Кремъл , но и тактическа маневра за укрепване съюзните отношения с Анкара (която ще заплати доставките на изтребители F-35 и ПВО системи Patriot). В последна сметка, Вашингтон запазва силно влияние чрез основни играчи като Израел, Турция и Саудитска Арабия (които си плащат за това, като купуват US въоръжение), и....оставя Русия сама (при ниските цени на нефт/газ, които са основния приход в твърда валута за Кремъл ) да поддържа, за сметка на руския народ, едно "имперско самочувствие" на един пожизнен президент в лицето на Путин. Това е част от "войната на изтощение" на Вашингтон срещу Москва! Но кой да го обясни на милионите руснаци , желаещи по-висок жизнен стандарт и повече лична свобода ?

    Коментиран от #21

  • 21 бъдещ козяшки трол

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Generalissimo FRANCO":

    Ехааа, значи ако Русия направи нещо, то е в резултат на слабост, некадърност и неизтрезнялост. Но ако същото го но правят САЩ, то ще е защото са победителите и така прецакват руснаците! Правилно ли съм разбрал?
  • 22 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    СИРИЯ ,ВЕЧЕ, Е ЗАГУБЕН РЕГИОН ЗА НАТО !!! ВЕНЕЦУЕЛА Е ЗАГУБЕН РЕГИОН ЗА НАТО! ИРАН ,ИРАК И САУДИ СА ЗАГУБЕНИ РЕГИОНИ НА НАТО ! ИНДИЯ И КИТАЙ СА ЗАГУБЕНИ РЕГИОНИ ЗА НАТО ! СЛЕД ЛИБИЯ И НИГЕРИЯ ЩЕ БЪДЕ ЗАГУБЕН РЕГИОН ЗА НАТО ! КАКВО ОСТАВА -КОЯ ЕВРОПА ИЛИ ЯПОНИЯ СЪС САМОЛЕТОНОСАЧ ЗА НИКЪДЕ ???НАТО ИЛИ УВАЖАВАЙТЕ ИЛИ ЩЕ СТЕ АУТ !?!?
  • 23 Хасан

    0 0 Отговор
    Тръмп е бизнесмен..на всичко гледа като приход и разход ..печалба...