ФАКТИ.БГ

Калин Терзийски: Аз съм алкохолик, който не пие

Аз съм нечовешки добър в това да се овладявам и да продължавам напред

Публикувана: 14 Януари, 2019 16:00
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6166
Калин Терзийски: Аз съм алкохолик, който не пие
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
Източник:
OFFNews
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как стана така, че българите намразиха пиенето и пиещите толкова много? Така се питам днес и ми е и мъчно, и горчиво, и даже малко страшно. Но нека карам ред по ред.

Милият Иван Ласкин умря. Артист, открит и едро скроен човек, ироничен и труден за вкарване в калъпи за хора. Обичам такива и ми е особено мъчно, когато си отидат, защото обществото наистина загубва коректив.

Ето – и сега, казвайки тия думи – пак рискувам ужасно много. Да предизвикам огромна и грозна лавина от злобни крясъци: Как така бе, някакъв пияница да ни е коректив на нас! На НАС?!

Чух достатъчно от тия крясъци и честно казано – на моменти бях изтръпнал от погнуса.

Но аз се овладявам, аз съм алкохолик, който не пие – тоест – аз съм нечовешки добър в това да се овладявам и да продължавам напред.

Струва ми се понякога, че ако ми се наложи набързо да умра – ще умра – и след това ще се взема в ръце и ще продължа напред – вече умрял. Който овладее дори и такъв демон като пиенето, има известни основания да се чувства именно така. Повярвайте.

Имаше виц, в който един ходеше из пустинята с телефонна кабина на раменете. Друг го пита: Защо ти е тая кабина? А оня вика: За в случай, че срещна лъв. Аха – вика вторият – да се затвориш в нея ли? Не – вика първият – просто като я хвърля, не можеш да си представиш как леко ми е да тичам след това.

Та и пиещият, спре ли да пие – не телефонна кабина е хвърлил – а все едно няколко планини като Хималаите, едновременно – и вече може не да тича, а да лети. С лекота.

Плюя и отминавам. Нечовешки добър съм в това.

И цялата тая безобразно грозна шумотевица, свързана с пиенето и с умирането от пиенето, е една планина, която трябва да понося на гърба си, а след това да хвърля и да плюя, па да продължа.

И си мисля: Как „Пиянството на един народ” се превърна в „Пуританското въздържание на един народ”, Бога ми? – така се питам и все пак, въпреки моята алкохолишка овладяност – ми горчи ужасно и ми се гади даже.

Как сред тоя народ, вечно опиянен от пристрастията на материалното си битие (а и пиянски, ако погледнем трезво) изведнъж се оформи такава почти патологична и напълно нехуманна нетърпимост към страдащите от алкохолизъм?

Откъде у тия наследници на Андрешко, оформял се из кръчмите и на Странджата, живял из механите - се пръкна и размножи такава смяна от пуритани? Готови да линчуват „слабаците, които съсипват обществото”?

Иван Ласкин умря, и всички ние – хората, които разбират какво е да си човек на изкуството, какво страшно нещо е да си човек на изкуството именно в България и то – именно сега (когато силиконените устни на Безсмислието всмукват за брутално и смъртоносно фелацио целия наличен Смисъл)...ние всички изтръпнахме.

Когато от Европа се откъсне скала...хм, как беше „За кого бие камбаната” на Джон Дън?

Ние изтръпнахме, Иван се пренесе в Безсмъртието (защото човекът на изкуството е винаги и щастливо безсмъртен, въпреки злословещите), но една немалка част от българите намериха чудесен повод да попръскат гной и черна отрова.

Те, естествено, не атакуват директно. О не.

Както написах в едно кратко свое есе преди дни – „нормалните и съзнателни” непиещи моралисти са и суеверни. И страхливци, при това. Тях ги е страх от умрелите; и злословят за тях с недомлъвки. А така ярко и силно им се ще да избълват отровата си! Но не. Нямат тая смелост. И се почва: Алкохолизмът е слабоволие. Алкохоликът вреди на семейството си, помислете за дечицата му! На него си му е добре, ама знаете ли на другите какво им е! Алкохолизмът не е болест, това е избор. Алкохоликът е жалък слабак, избрал по-лесното, а оставил за околните по-трудното.

Как ми се ще да им покажа примерно МКБ 10-та ревизия – тоест – Международната класификация на болестите – най-официалният медицински справочник за класифициране на всяко едно познато човешко заболяване – и да им докажа, че там на зависимостта от алкохол е отделено доста сериозно място.

Но ми става някак противно – толкова елементарно е: Все едно да доказвам на някой идиот, че Яворов е голям поет, като му показвам читанката, в която пише „Яворов е голям поет!”. Ще ми се да извикам: Не е ли това ясно и на децата, неграмотни глупаци такива? Та не знаят ли и най-простите хора, че алкохолизмът е заболяване и от него умират повече хора отколкото от рак?

Но аз съм алкохолик, който не пие и съм наистина нечовешки добър в овладяването на импулсите и нищо не изкрещявам. Мълча си.

А грозният ропот, отключен от смъртта на един красив артист, продължава.

Всички казват лицемерно: Бог да го прости!

И след това...Ама това пиене, ама защо не помисли за тия нещастни хора, които изоставя...И въобще – купищата черни, безнадеждни, непрощаващи и безмилостни обвинения.

А някой – викам си аз – помисли ли на него какво му е било?

Защото НАИСТИНА на всички около пиещия им е тежко. Но има едно колосално, огромно НО.

И то е такова: НО на тях никой не им казва, че са ВИНОВНИ!

А именно вината, която се стоварва върху алкохолика, е всъщност планина; планината от ужас и болка, която го убива.

И освен това: НО хората около умиращия алкохолик не са болни! Те тъгуват, те съ-страдават, те плачат, те умират (метафорично)...но той умира ИСТИНСКИ.

И техните болки са душевни, НО неговите са и душевни – чудовищно големи – НО и телесни, и всякакви!

Умиращият алкохолик го боли всичко.

И най-вече – сърцето, защото то се чувства виновно заради болката в очите на близките. Някой сеща ли се за това?

Има ли болен от рак, който се чувства виновен за това, че тия около него страдат? Не мисля, не вярвам да има толкова деликатни и състрадателни хора, които да са готови да състрадават на тия, които състрадават на тях.

Болният от рак е в едно почти гордо и всепризнато в обществото положение на мъченик и борец. А алкохоликът, който дори по-сигурно ще умре, и то – в по-големи мъки – е в позицията на мръсник, който не стига че умира, ами го поставят и на трибунала! И искат – докато умира – поне малко да го подложат на инквизиции.

Така си е. Българите, както казва Владимир Свинтила, са нечовешки зли със слабите и нечовешки сервилни със силните.

Тъй като е политически некоректно (разбирай – забранено) да обвиняваме и мразим болните от рак (а пък и ракът на всеки може да се случи), но пък е съвсем позволено и дори се поощрява да мразим болните от алкохолизъм – тогава давай, юруш! – да мразим до насита и да мразим до смърт!

Какви болни, бе! Да мрат там! Те са си виновни! – така реве българинът. Този българин, който от всичките си мъдри поети е бил обвиняван в зловещо духовно пиянство (но той от тъпотия смесва духовното пиянство с пиенето на алкохол и не може да ги отличи)...тоя българин, който е зашеметен като прасе, преяло с джибри, от дребните си материални хищничества – така реве той и е готов да убива...

И ето – на мен ми светва: Той не мрази пиещите! Не мрази алкохолиците. Не...

Българинът просто обича да мрази! Той изпитва неистова потребност да си намери обект за омраза и да излее върху него тонове от нея. Да мрази до смърт.

Защо е така, Боже?

Защото вероятно българинът просто мрази себе си. А да продължиш да живееш с такава омраза към себе си е невъзможно. И тая омраза трябва да се оттече нанякъде. Измислете ни обект за омраза! – вика сякаш българинът.

И щом не му намират (да речем някой външен враг) той си намира произволен – я алкохолик, я някое малцинство, я някой просто различен с нещо.

Ето – казвам си – и аз сега си намерих...Намерих си „българина” и излях върху него цялата си горчивина и злоба...

Връщам си думите назад. Не искам да обиждам никой, който все още се чувства българин и се връзва на такива нападки. Връщам си думите назад! Извинявам се!

Но ще си върнат ли думите назад, ще се извинят ли тия, които избълваха толкова грозни неща за умрелия артист?

Бог да бди над милата му душа, а и над близките му. Всъщност – аз съм спокоен. Той винаги си бди.

Но хората, хората...

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
dufnfru
1 Отговор
и аз не пия, просто си поркам

Оценка:
-2 +21

Далай Лама
2 Отговор
Блаже да са вярващите, амин!

Оценка:
-2 +9

коравия
3 Отговор
От пиене,прокопсия НЯМА!!!
Кой,както иска така да го разбира.

Оценка:
-3 +17

Анонимен Алкохолик
4 Отговор
Местите ли, колеги?

Оценка:
-3 +12

Главата не е за украса
5 Отговор
Привет, авторе,
Направо по темата. От 5 г. не пия, ама капка, нищо. Да пиеш всеки ден и да си махаш главата, да се направиш на свиня, това е въпрос на личен избор. И повярвай ми, не пиех защото имах проблеми. Пиех за кеф. Ама кефът премина и започнаха проблемите, които ми доведе тоя "кеф". Та така и с тоя набеден за прекрасен човек и актьор, по-силен и с повече талант от Пачино, Дениро, Парцалев и т.н. ако трябва да вярвам на писанията за него на знайни и незнайни списвачи.
Та, авторе, да почива в мир човека. Той нито е първият, нито ще е последният умрял от цероза на черен дроб, следствие на злоупотреба с огнена вода.
Със здраве, авторе!

Оценка:
-3 +25

обажданеоттелефоннатакабина
6 Отговор
Пиенето е секс, а спирането е оргазъм!

Оценка:
-2 +12

гост
7 Отговор
айде още един, който се мисли за нещо повече от простолюдието. Цялата идея на писанието май беше да покаже, че той е силен и се е преборил с порока.

Коментиран от #14


Оценка:
-4 +9

Толерантен
8 Отговор
ПОЗДРАВЛЕНИЯ г-н Терзийски!
Най-добре аргоментираната, смислено и медицински обосновата и вникваща в проблематиката статия, за алкохолизма и повърхностните, некомпетентни и злобни коментари по повод кончината на Големият Ласкин!
Дано Ви разберат многобройните и проявят ТОЛЕРАНТНОСТ.

Оценка:
-17 +8

обажданеоттелефоннатакабина
9 Отговор
Майка ми мрази баща ми защото пие. Мрази и мен защото не го мразех. Аз намразих него защото тя ме мрази. За да ме обича баща ми намразих майка ми. Той умря. Сега мразя и нея и него и себе си.

Оценка:
-0 +24

Системата ме Побърка
10 Отговор
Хората хората...... Факт!

Оценка:
-0 +6

Пеньо
11 Отговор
Не Калине! Ти си алкохолик, който не мисли!

Оценка:
-3 +12

Ганю Ганев
12 Отговор
Троянска сливова с маринована цаца с лук. Наздраве

Оценка:
-0 +9

толерантен
13 Отговор
И ко стана сига - "Кой не пие, е "червен".

Оценка:
-0 +13

ЕНЕ
14 Отговор

До коментар #7 от "гост":


да, пък ох милия Ласкин. То и Ути така.. Боклуци, ЖИВИ, боклуци.

Оценка:
-5 +9

Garrincha
15 Отговор
Завалийката … много ми хареса, когато в едно интервю сподели, че пиел за да бъде различен, защото не искал да приеме пошлата действителност ! Добре, че не се е родил в Средновековието - щеше да пресуши цял океан от алкохол !

Оценка:
-0 +3

Apple
16 Отговор
От цялата история с Ласкин стана ясно, че мъжете в България не трябва да стават актьори, щото опасността да станат алкохолици е много голяма...

Оценка:
-0 +8

АА член
17 Отговор
Принципно си прав. Но нищо не знаеш. Нищо не си открил. Ти трайна трезвенност няма да имаш. Мой съвет-Тичай като на пожар на сбирка на АА!
И поискай веднага спонсор. Понеже егото и гордосста ти са огромни!

Оценка:
-1 +2

АА член
18 Отговор
Аз имах близо 6 години трезвенност. Но не работих по АА програмата, и не работих по 12 стъпки. Днес правя близо 10 месеца трезвенност. Всеки денс малки стъпки. Без високопарни приказки. По-малко говорим, повече действаме.
Лично наблюдавах над 40 години трезвенник. Как получи факела на успеха.

Оценка:
-1 +3

АА член
19 Отговор
По-добре анонимен алкохолик, отколкото известен пияница. Прочети голямата книга! Не пиши книги за материя която не разбираш.
Дано откриеш Бог и АА!

Оценка:
-0 +6

АА член
20 Отговор
Няма бивш алкохолик. Има сух, намерил АА!
За да е трайно трезвен!

Оценка:
-0 +3

АА член
21 Отговор
Калин се опитва да изкара алкохолиците порастнали над другите герои. Егоизмът и гордостта са враг номер 1 за алкохолика! Дано откриеш АА!

Оценка:
-0 +10

АА член
22 Отговор
Няма да е далеч деня в който ще си със месеци в запой!
АА програмата е доказано най-ефикасната!

Оценка:
-0 +4

плевен
23 Отговор
Калин Терзииски, Николета Лозанова, Сузанита, Мегз или нещо подобно дъхащо на силикон. Все хора, които нямат какво да кажат, но пък знаем, че ще се появят тук по абонамент. Всяка седмица. И готови да снимат правов огледалото.

Оценка:
-1 +5

баба
24 Отговор
"За кого бие камбаната?", Калине? Може би за никому неизвестен драматург? И може би отговора иде не от Джон Дън, а от Хемингуей, с когото ти си от едно ниво?

Оценка:
-0 +6

Алоо
25 Отговор
Има три неща водещи до фалит и бедност порядъчните богати мъже: алкохола, жените и кредитите
Уорън Бъфет

Оценка:
-0 +6

dynamo
26 Отговор
Както ми каза един французин: " алкохолът ти дава всичко- сила, радост, тъга, еуфория, агресия, отваря ти се приказка, затваряне в себе си, самочувствие, съжаление и т.н. , и т.н. , НО само едно нещо НИКОГА не може да даде" . И кое е то? - питах аз. " Ами интелигентност! " - отговори кратко той.

Оценка:
-0 +2

27
Този коментар е премахнат от модератор
28
Този коментар е премахнат от модератор
трезвен
29 Отговор
3000 думи графоманско словоблудство, за да кажеш, че си обикновена квартална пиянка.

Оценка:
-1 +5

575
30 Отговор
със коментарите под статията всички ние подкрепяме тезата на човека . А тя е че ние обичаме да мразим и най вече заклеймените а те са много като почнеш от алкохолиците , наркоманите , комарджиите , циганите и др а той искаше да каже че вместо да ги порицаваме ние трчбва да ги съжаляваме и най вече помагаме ЗАЩОТО много хора имат нужда да има такива хора за да печелят на техен гръб зарибяват ни децата още от малки и после те ще са си виновни като пораснат и станат някое от горните без последното което се раждаш с печата за цял живот да нямаш живот

Оценка:
-0 +2

Ядеитн
31 Отговор
Това момче кое беше, че са не сещам? Гледам че редовно са напъва - вика, крека, белким некой го забележи.

Оценка:
-0 +4

Джони пешеходеца
32 Отговор
Евала Калине наздраве ти си пич ръгай мастика повече и после кака Елен

Оценка:
-2 +1

гощо
33 Отговор
Много думи за алкохоликкът като такъв! В случая говорим за пияница! Алкохолика търси състоянието а пияницата се наслаждава на момента,на добре прекараното време с питие,мезе и т.н. Аз съм обратното на Терзийски.Трезвеник съм но си пиянствам всеки ден!

Оценка:
-0 +1

Иван
34 Отговор
Браво че не пиеш. Поздравления. Продължавай така. Ти като оставиш егото без храна и то ще поулегне. И пари ще се появят ще потръгнат нещата. Успех

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Тихомир Безлов
Тихомир Безлов с коментар пред Нова телевизия за корупцията
Между 40 000 и 60 000 лева незаконно изкарва един граничен полицай"

Още бисери
ТОП 5