Last news in Fakti

21 Януари, 2019 16:00 4 704 63

Изчезва ли България?

  • демографска криза-
  • раждаемост-
  • популация

Все по-малко деца, все повече трудови мигранти: България се топи. До 30 години българското население ще спадне с още една четвърт, а след 50 години страната ще бъде първа в света по депопулация. Изчезва ли България?

Изчезва ли България? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2018 г. раждаемостта в България е спаднала в сравнение с предходната 2017-а, както впрочем и числеността на населението на страната, което вече е под 7 милиона. Медиите тиражираха новината, че броят на новородените е бил по-нисък с 8%, но всъщност спадът в раждаемостта е 26%.

Според миналогодишното издание на Националния статистически институт (НСИ) „Население и демографски процеси“, през 2017 г. в България са се родили 63 955 деца, а информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването отчита за 2018 година 47 340 живородени деца - спад от 26 процента. Вярна или не, международните институции приемат за меродавна само обобщената информация за раждаемостта на НСИ, казва проф. Пенка Найденова, която дълги години е работила във Фонда на ООН за населението. Разминаването в числата може да се дължи на това, че в България всяко дишащо новородено, дори и с фатални за живота му през следващите няколко дни малформации, се регистрирано като живородено, добавя тя.

Страната с най-бързо топящо се население

Подобен срив в раждаемостта е характерен само за периоди на войни и масови епидемии. Каквито и да са обобщените данни на НСИ, които се очакват след 4 месеца, те няма да променят оценката на Фонда на ООН за населението и на Евростат, че България е страната с най-бързо намаляващо и застаряващо население в света. Прогнозите са, че през следващите 30 години България ще изгуби поне една четвърт от сегашното си население и през 2050 г. ще бъде начело по депопулация.

Според Марта Сугарева, професор по демография в Пловдивския университет, спадът на раждаемостта в България може отчасти да се обясни и с провежданата от комунистическия режим демографска политика, забраняваща абортите. Разбира се, основен принос за този спад имат посткомунистическата стопанска разруха и свободното движение на хора през границите. В резултат от това, на територията на България намалява броят на жените във фертилна възраст и се променя съществуващият модел за семейство с две деца, който би осигурил, макар и в много тесни рамки, някакво естествено възпроизводство.

Когато деца раждат деца

Недостатъчно проучен е и високият коефициент на раждаемост сред момичетата на възраст между 10 и 14 години – приблизително 1 раждане на 1000 деца. В групата на по-развитите държави по този показател пред България са единствено Мексико и Чили. „Явлението „деца раждат деца“ е крайно опасно преди всичко за физическото и менталното здраве на родилките и техните рожби, които често пъти остават до края на живота си непълноценни хора“, изтъква проф. Сугарева.

Младите хора, които навлизат в трудоспособна възраст, компенсират само отчасти (60%) излизащите в пенсия. Съвсем различна е картината сред българските емигрантски общности в чужбина, където имаме 100% компенсация. „В случая с българската раждаемост трябва да си припомним хипотезата на американския учен Ричард Истърлин, че младите хора по правило се женят и раждат деца тогава, когато доходите им позволяват по-висок стандарт на живот от този, при който те са израснали“, посочва проф. Сугарева. Според Истърлин, броят на новородените зависи от това колко лесно, респ. трудно, е в една страна да се намери добре платена работа.

Марта Сугарева не одобрява държавната практика да се дават директни помощи за всяко новородено. Световният опит в активните политики за насърчаване на раждаемостта сочи, че най-добре е парите за новородените да се насочват към фондовете за човешко развитие, от които родителите да получават суми само под формата на целеви ваучери за покриване на определени разходи - за изхранване, обличане, образование, трудова квалификация, спорт и отдих на децата.

България се превръща в страна на услугите

Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев твърди, че броят на незаетите работни места в българската икономика през миналата година е нараснал поне с 20 хиляди, като в момента за 100 000 работни места просто няма хора. "Принудени сме на всеки три до шест месеца да затваряме част от производствените си мощности", казва по този повод изпълнителният директор на гоцеделчевската шивашка фабрика „Пирин-Текс“ Бертрам Ролман. По неговите думи, България се превръща от страна на производството в страна на услугите.

Заплатите обаче не решават проблема с липсата на работна сила. „Разликите в стандарта на живот между България и западните страни са толкова големи, че много българи са загубили всякаква надежда и вяра, че членството в ЕС може да реши този проблем" казва Ролман. Той припомня, че наскоро в Германия служителите, които обработват багажите на летищата, са стачкували с искане да получават по 20 евро на час. "Лично аз смятам, че повечето работници в „Пирин-Текс“ са многократно по-квалифицирани, но трябва да живеят със заплати от 3,50 – 4,00 евро на час. А това е твърде малко за стандарта на живота тук", убеден е германският инвеститор.

За да започнат да се раждат повече деца

От България непрекъснато изтича човешки капитал, а празнината засега не се запълва. Васил Велев посочва, че равнището на производителността на труда все още не е в състояние да компенсира тази тенденция. „Средно българите работят 33 години, докато в Европейския съюз този показател е 36 години. Всеки работещ българин отсъства по болест средно 8 дни в годината, което в много европейски държави би се приело като извънредна ситуация. В някои наши предприятия вече работят и виетнамци, но издаването на разрешенията им за временна заетост е крайно мудно и отнема до 6 месеца“, обяснява той.

Дали обаче вносът на трудови мигранти ще реши проблемите на бизнеса, след като българите продължават да освобождават много работни места в родината си? Германският предприемач Бертрам Ролман казва по този повод: „За подобряването на демографската картина е нужна преди всичко силна икономика с продуктивна работна сила, която да чувства дългосрочна финансова сигурност за създаването на поколение. В страна, в която младите хора нямат вяра в бъдещето и в успешната си реализация, няма как да се раждат повече деца".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мутра

    61 7 Отговор
    второ дете в тая държава не мисля да си правя самата система е направена ако не ти го убият в болницата (чукам на дърво) като новородено да му съсипят мечтите като порасне

    Коментиран от #14, #20

  • 2 редактор

    64 1 Отговор
    Унищожават ли България?
  • 3 гост

    65 6 Отговор
    Има си и добра страна. След 50 години ГЕРБ ще печелят изборите с абсолютно мнозинство!
  • 4 Петър Осоговеца

    9 9 Отговор
    Предсказания за България от Петър Осоговеца, богомилски жрец







    “...А в четвъртия ден Господ създаде звездите - да красят твърдта небесна - и да бъдат знамение за векове и народи. Седем едри звезди сътвори Предвечният - и седем области на небето им повери.



    И вложи Творецът седем духа в седемтях светила небесни, та седем ангела се родиха. И повери на всеки ангел по един от седемте народа - да го ръководи.



    И ангелите, на които бе поверено да водят народите, се сдружиха с ангелите, що бяха пазители на тези народи, та всеки народ имаше по два ангела - един да го води, а друг да го пази.



    Слънцето разпери криле над Египет, Месечината - над Междуречието, Вечерницата се спря над Елада, Звездата на Посланника покри с лъжи Юдея, Звездата на Бранника - Рим, а Звездата на Отшелника - Византия. А народите се не бяха още родили на Земята, но те живееха в чертозите на Господнята Премъдрост.



    И вси народи получиха от Вечния по един звезден дух. Само над България тъмнееше мрачина - и звезден ангел не развя криле над нея.



    И ронеше сълзи ангелът, що пазеше България, че всички си имаха другар, а той нямаше. И с плач поиска от Бога звезден дух-другар да му даде. Та се смили над него Творецът, ала нямаше вече звезда и звезден дух.



    И духна тогава Бог в простора - и осени с божествено мановение Млечния път да властва над България...



    И превратна бе участта на Египет, умряха двата народа-близнаци на Междуречието,
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Петър Осоговеца

    27 6 Отговор
    изгоря Елада, погина Юдея, разсипа се Рим, само Византия и България останаха...



    Но този, що се вслушва в пророчески вещания, знае твърдо, че неповолни бранни дни ще разсипят и Византия навсегда, а България като Огнена птица ще се възражда из собствената си пепел, та докрай на вековете ще пребъде...



    ...Защото гаснат звездите една по една, ала Божият пояс ще свети вечно - и Млечният път ще бъде светъл саван над мъртвата вселена...”
  • 7 гост

    82 2 Отговор
    Тъжно място за живеене стана България. Няма на какво да се зарадваме. Няма с какво да се гордеем. Мрачно, сиво и на където се обърнеш корупция облякъна в закон и власт.
  • 8 фжр

    69 2 Отговор
    Уважаеми читатели и коментиращи - РБългария се намира в демографска КАТАСТРОФА започнала преди 10години. Статистиката е предмет измислен от капиталистите, за да им служи в услуга на амбициите, като определението "средна заплата"! Истината е друга и не е приятна, но пък с удоволствие е пренебрегвана, защото от 30години РБългария няма БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО!!!
  • 9 коментатор

    51 4 Отговор
    Абе какво дали изчезва бе ! Ми тя е изчезнала вече ! София не е България ! Последните селяндури и селтаци вече се премъкнаха там и това е ! Тъпаците живеещи там не виждат отвъд околовръстното шосе !
  • 10 ДДД

    39 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: периоди на войни и масови епидемии
    предлагам ГЕРБ да не е партя а епидемия?
  • 11 Сатаната

    46 1 Отговор
    На бас че в избирателните списъци са повече от 7 мил. гласоподаватели. 26% спад, разбирайте 50% увеличение при циганите и 85% спад при българите. Как е тиквоч, чудесен герберистан?
  • 12 Townboy

    34 3 Отговор
    Въпросът за нас българите е не дали, а кога?
  • 13 ПЕНКО

    13 6 Отговор
    НЯМА ДА НИ ПОБЕДИ ЦРУ НА ЕВРЕОЦИОНИСТОСЕМИТИТЕ !!! АЗ СЕ РОДИХ ПРИ ПО-МАЛКО БЪЛГАРИ , НО ПРЕДИ" КИПИТАЛОРЕВОЛЮЦИЯТА НА ГРАБИТЕЛИТЕ " -И СТАНАХМЕ БЛИЗО ДО 9 МИЛ. !!! И "МЕТО/АНДРЕЕВ/ ТУПАНЕТО " И "ТОНИ -ПЛЮНКАТА" -ВЪЗРАСНАЛ В ГЕРБ- ЕС-КАТО " АНТОНИЙ -ХРАЧ.КАТА" - НЕ МОГАТ ДА ЗАЛИЧАТ ТОВА ,ЧЕ ИМАХМЕ ПОСОКА И РАБОТА И ДЕЦАТА НИ СПОРТУВАХА НА 80% !!! САМО ТРЯБВАШЕ ДА УНИЩОЖИМ ДИКТАТУРАТА !!!
  • 14 Бат Саше

    44 1 Отговор

    До коментар #1 от "мутра":

    Второ дете е почти непосилна задача за обикновени родители, които си отглеждат детето напълно сами. Животът се превръща в борба за оцеляване, съсипано здраве от нерви и обрича децата на подобно бъдеще. Прибавяме и причините, които си посочил и всеки разумен човек би се отказал, преди да си го е помислил още.

    Коментиран от #52

  • 15 миш

    10 12 Отговор
    Сега сме най-многолюдни и мощни- по-добре не сме били-СИЛА ВЕЛИКА.
  • 16 Смотаняци 33

    28 3 Отговор
    Правилното заглавие е България изчезна!
  • 17 Това съ лъжи!!!

    33 6 Отговор
    Още през 2030 година българския етнос ще се стопи с 1 милион и поне още 500 000 ще избягат в чужбина. До 2050 година българите ще са под 1 милион и ще са предимно общаци и проститутки бачкащи за цигани, помаци и араби
  • 18 Тома неверни

    20 1 Отговор
    не вярвам
    при ГЕРБ всичко цъфти
    така каза Цецо-kaunя и Bojko токвата
  • 19 Венет

    28 6 Отговор
    До тук ни докара демокрацията,капитализма и ЕС . Които не е съгласе да почне да пише СЕГА!

    Коментиран от #23

  • 20 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "мутра":

    И кво праим като свършат направленията? Лекуваме ги сами с отвари. В България има и добра система за продажба на бели деца подкрепяна от институциите. Ако си слаб и не можеш да се защитиш ще те "таргетират". Освен това при евентуален развод или конфликт между родителите, можеш даже да не познаваш наследниците си. В държавата никой не се занимава с изпълнение на съдебни решение за контакти на деца с родителите им. Но за сметка на това ще плащаш скъпо и прескъпо издръжки и съдебни разноски. Може даже да си принуден да напуснеш жилището си. Не си е работа да си вкараш този таралеж в гащите и да правиш деца в България.
  • 21 Ще изчезне

    23 1 Отговор
    Само цигани ще останат в Бг...
  • 22 Ееееееее

    36 1 Отговор
    В тази държава няма 7 милиона население и който го вярва трябва да е много наивен. До като е това управление няма бъдеще и въобще всичките депутати трябва да ги изгоним с ритници, иначе и последната държава с име България ще изчезне.
  • 23 Veni Vidi

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Венет":

    Кратко, точно, ясно!!
  • 24 То се знае защо става така

    12 0 Отговор
    Важното е,че няма виновни! В същото време едни хора се упражняват да управляват, защото вакуума трябва да се запълва, а държавата да се ограбва от вътре и отвън. Надеждата е да се обединят тези, които искат да вършат добро, а не зло.
  • 25 Бг Мама

    40 2 Отговор
    Няма облекчения за млади семейства. Заплатите са ниски. Животът е труден и несправедлив тука.
    Вдигнахте данъците, вдигнахте гражданската, вдигнахте глобите. Лъжете за въздуха, че е мръсен за да сложите нови такси и данъци... Тол колите ви пращат глоби на шофьорите със валидни хартиени стикери. Искате да намалите скоростта на 30км/ч в градовете и 80км извън за да събирате още по високи глоби. Накупихте още камери а полицаите се крият като мишки в храстите и снимат без обозначения.... Кажете ми как да остана в Булгаристан?
  • 26 младеж

    53 2 Отговор
    България не изчезва, а се премества и българчета се раждат, но не в България, а там където има условия за живот и бъдеще.

    Коментиран от #49

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Комбайнеро.

    21 4 Отговор
    Има-няма сме общо около 7 милиона, колкото един средно голям град в Азия. Една шепа хора в сравнение с глобалната демография. Няма как да не можем да си наредим нещата и да живеем добре? Нещо не се връзва тука? Толкова ли сме некадърни? Толкова ли сме прости? Изглежда че наистина не можем да се пригодим към новите времена и промени, както нашите бащи и дядовци са успявали през вековете? Явно не сме достойни да сме наричаме повече българи, явно нещата са необратимо загубени и изглежда, че ще бъдем преки свидетели на края на България!

    Коментиран от #46

  • 29 Кабагайдаров

    27 1 Отговор
    Няма смисъл да ни напада някоя държава..........ние сами ще се унищожим. Благодарение на хората в парламента.
  • 30 А дали ако българите

    6 5 Отговор
    Започнат да правят секс с жени тази тенденция няма да се промени?
  • 31 Гост

    24 11 Отговор
    Изнесох се преди две години в Холандия и това беше най-умното нещо което направих на фона на години безсмислен труд и проблеми всеки ден.Има още шанс да се махне човек,който е останал бързо към терминал 2

    Коментиран от #32

  • 32 Рашка с чашка

    16 6 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Ако е така добре, още един турчин по-малко. През 1989 година турците в България бяха 1.6 милиона души а общо в България имаше 9 милиона души. При преброяването през 2011г турците са 0.6 милиона души. Излиза че от двата милиона души които са напуснали България, най малко половината са турци. Голяма част от циганите са из Европа, за това е намаляла раждаемостта. И преди 1989 г. българите имаха средно по две деца.

    Коментиран от #43

  • 33 isus

    6 4 Отговор
    oshte li ne razbrahte ce po skoro sveta shte izscezne kolkoto Bulgarite da isceznat
  • 34 877

    12 0 Отговор
    Хубаво, е да се знае, че в цифрата, която се представя за новородените влючва и всички деца родени извън България, но взимат егн...
  • 35 Гост

    6 1 Отговор
    На кой му пука за половин Истанбул население на фона на световната човешка гмеж?! След нас поне да се настанят някои поддържащи и използващи по-добре тази територия.

    Коментиран от #41

  • 36 смях

    25 0 Отговор
    7 милиона сме били преди 6-7 години, сега сме по-близо до 6! НСИ броят един милион изселници и транзитно преминаващи бежанци. Както всичко останало стъкмистиката се прави, за да не се види реално положението, а то е трагично. Дори София няма да расте повече - още 100тина хиляди души според най-оптимистичния модел на НСИ до 2030та година, после започва да намалява. Истината е, че хората станаха европейци с влизането в ЕС, но заминавайки да живеят и работят там, където има ред. Тук останаха тарикатите които гледат да прецакат системата и системата която гледа да прецака всички останали.
  • 37 Batushka

    8 0 Отговор
    Разбрах че комунистите са виновни щото забранили аборта......
  • 38 патриотъ

    17 0 Отговор
    Македонците прекръстиха държавата си на "Северна Македония".Предлагам да прекръстим държавата си на "Умряла България".
  • 39 Майна

    12 0 Отговор
    Ролман, като си решил, че твоите работници са квалифицирани и ценни, увеличи им възнагражденията! Прозрял си твоята гибел, пък държиш хората на мизерни заплати. Сам се набоцка. Хайде увеличавай!
  • 40 мимо

    10 0 Отговор
    Северна македония след 20год ще граничи с РОМАБЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #42

  • 41 Домакин

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Население "половин Истанбул" ще станем, когато станем 10 милиона, гостенино..
  • 42 Домакин

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "мимо":

    Тя и сега граничи... Но след 20 години ще се обедини с южна Македония и ще стане по-голяма от България
  • 43 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #32 от "Рашка с чашка":

    Пий си чашката и недей да говориш каквото ти дойде на ум,че се излагаш.Българин съм и за разлика от теб нямам проблем с турци,арменци,цветнокожи и други,най-малкото защото не съм комплексиран расист.За всички има място под слънцето освен за глупаците и невежите.
  • 44 Гост

    9 1 Отговор
    Хората просто намаляват , умират или заминават в чужбина ето например петък вечер се разхождах и се загледах по светещите прозорци по фасадата на голям 18 етажен блок в Кв Лазур гр Бургас, На едната фасада светеха 5-5 апартамента, на другите пак по толкова, сещате се в един 18 етажен голям блок по колко апартамента има на всяка фасада та къде са хората се питам аз, съседен на него блок светеха 2 апартамента.Стари блокчета и кооперации да има по 1 2 светещи лампи, кооперацията срещу нас от 12 апартамента 3 се обитават, какво повече да говорим освен че краят е близо.
    Моля последният останал да загаси лампата и да затвори вратата.

    Коментиран от #47

  • 45 Tiffff

    6 2 Отговор
    България е изключително красиво място с хубав климат . Адски хубави и добри хора ... аз се радвам че живея тук .. жалко че много хора не го разбират !

    Коментиран от #57

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Разбира се

    7 5 Отговор
    Бедни мъже. Никоя жена не ме изка. Аз съм на минималната. Пълно е с феминистки на работа. Само те плюят. Искат богаташи. А аз искам дете ама като те не щат беден мъж като мене. Това означава че аз съм пълен провал. За нищо не ставам. Затова България тъне. А ромите се оголемяват. Защото ромите не зачитат жените които имат двойни стандарти. И не зачитат феминистки. Затова ромите раждат много деца като бедни. Защото ромите са умни. Държавата ги дарява с помощи. Защото сме два етноса в бг. Българи и роми. Аз мисля че ромите ще победат и вземат властта и държавата.
  • 49 Дедо ви

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "младеж":

    И там вече не са българчета.
  • 50 Предприемач

    5 0 Отговор
    Абе, някой да иска да ми продаде някое парцелче в София евтинко? Така и така държавата загива, няма деца, цигани има, ще емигрирате, ау, трагедия? Все едно пари няма да му вземете след 10-ина годинки, нали се разпада държавата дотогова. Евро квадратния метър ми се види добра цена, тамън ще си финансирате Терминал 1, 2, там каквото ви влече, може и с кола да бегате. Бонус - американски, британски, германски, какъвто там флаг искате, да се издокарате за новата си родина. Сделка?
  • 51 Герб марш

    2 0 Отговор
    Бойко обиди майките. Вика им да спрат да раждат.
  • 52 nikола

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бат Саше":

    добре де защо римляните имат по 120 внука , а то ние и 2ма нямаме
  • 53 да ви е ясно

    3 0 Отговор
    Ниска е раждаемостта, защото младите хора избягаха в Европа, където получават по-високи заплати. За шестин леа никой не иска да бачка!
  • 54 Курсант Щука

    3 2 Отговор
    Това е "далавера" на МВР,самата измама става с помоща на Полицаите ,които са турски заптиета служещи на Падишаха Ердоган!
  • 55 Единственото

    0 0 Отговор
    Нещо което остана е брекзит. И после тези роми ще ги изгоним. И погнем парламента.

    Коментиран от #56

  • 56 Съгласно

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Единственото":

    После Русия ще ни дарява безплатни самолети , инвестиции като Сърбия. Ясно къде е грешката. Нашите политици и Европа е грешката. Тереза Мей дава пример. Че Европа е корумпирана на макс. Не искам България да е повече в Евро съюза. Искам независима България. И Русия да помага.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Хасанчо

    4 0 Отговор
    Страната ни е в Европейския съюз. Той е наш дом , а на всеки дом му трябва боклукчийски казан. Остават кърлежите и плъховете от махалите с шепа "бели " които си мислят ,че ще живуркат в условията на Апартейд. Политиците -белите господари с лакеи администрация и масово 101 % гласуващи им цигани. Да ама циганите от сега искат властта ,правят вече партии и няма да има друга такава държава . От сега дори самолетите ни ще са от Братска Индия. Ще си мечтаете за китайски телевизор ,телефонче и кола ама......нъц.
  • 59 Милко

    0 1 Отговор
    А тези които полагат Клетва пред Българските граждани в какво се Заклеват във вярност към Родината си или ...........?
  • 60 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Аз не мога да повярвам, че директор Ролман дава 750 ЕВРА на месец заплата във "Пирин-Текс" . Нещастните трудящи се в България работят средно за около 3 - 3,5 ЛЕВА на час, което прави около 650 ЛЕВА на месец. Най-много за още 200 лева под масата !!! Работодател-капиталист да си в РБ ! Няма синдикати, няма кодекси..... Всеки от тях, /има или няма нужда/ си кара огромния джип, почива си със семейството колкото се може по-надалеко и по-на топло и иска от Правителството работника сам да си плаща всички осигуровки, а той - работодателя - ЩЯЛ да увеличи заплатата на " роба ". Гореспоменатия г-н Ролман е наясно, че при тази икономика и тези доходи, не може да създава семейство и да се раждат деца в България !!. Дали някой от нашите "богоизбрани" го е проумял? Едва ли - щом насрочват преброяването на населението в 2021 година.........явно съвсем не са се разтревожили. А още по-малко са се засилили да вземат спешни мерки.......
  • 61 але

    1 1 Отговор
    говорим много , а дела няма...и какво от това. Да сте чули някой да тропне по масата и да каже -СТОП, така не може да продължава.. НЕ.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.