23 Януари, 2019 15:30 3 739 20

Властимащите насаждат страх с "Виж какво може да ти се случи"

  • смешник-
  • дела-
  • властимащи

Трифонов визира дела, които се водят срещу граждани заради обиди

Властимащите насаждат страх с "Виж какво може да ти се случи" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът е от фейсбук

Онзи ден написах, че управляващите ни имат много раними души и трябва много да внимаваме да не ги обидим. Предложих да ги прегръщаме и да им подаряваме цветя, а не да бъдем саркастични по отношение на тяхната работа. Повод за моите думи беше заведеният иск (вече оттеглен) от страна на кмета на Стара Загора за 5000 лева срещу гражданин, който във фейсбук го е определил като „смешен“. Оказа се обаче, че смешният случай с кмета Живко Тодоров не е инцидентен, а е красноречив пример за тенденция, доста страшна при това. Тенденцията е за опасно самозабравяне на властимащите, които малтретират чрез съдебни искове граждани, осмелили се да направят коментар, който не е по вкуса им.

Според публикация на Petko Petkov в групата „Истината за Стара Загора“, зам.-кметът на града Йордан Николов съди младо семейство, което от общия си профил във фейсбук е направило коментар, че той е „вещер“. Ето какво пише още Petko Petkov:

“В приложените констативни протоколи е видно, че Йордан Николов надълго и широко е ровил в профила на семейството. Заснети са всички “life events” - сватба, детенце и др.. Заснети са постове на стената на семейният профил. Шокирах се, когато видях и този, който гласи “СБОГОМ МАМО”. Приложени са снимки от погребение на родителите на нарочените от Николов, на които присъстват и децата. Всъщност, цялата история се разиграва, докато семейството е в траур, а през това време Николов, от малкият си тъжен кабинет в общината, вместо с работа, се занимава с facebook. И без капка свян ги засилва към съда. Тук обаче историята започва да нагорчава значително повече. 4500 лева е обезщетението за “щетите” нанесени на лицето Николов, като е приложил снимка от лихвен калкулатор, с който е изчислил и + 95 лева лихва.”

Според информацията на фейсбук потребителя, зам.-кметът е оспорил твърдението, че е „вещер“ с амбулаторен лист от психиатър, „в който е записано, че 58 годишният Николов е прочел думата “вещер” във facebook, внезапно се почувствал напрегнат и разтревожен, повишил стойности на АКН 195/100, силно сърцебиене и тежест в гръдната област, впоследствие направил астматичен пристъп, налагащ използване на специфична терапия. “Обективно състояние” гласи: Психомоторно напрегнат, тревожен, с трескав лицеизраз. Спонтанно разкрива изживяванията от нарастваща тревожност, напрегнатост, главоболие, сърцебиене.“

Вече не е смешно.

Същевременно получих лично съобщение от Silvia Ilkova. Тя обяснява, че като служител на КОНПИ срещу нея е било образувано дисциплинарно производство заради статус във фейсбук, в който Ilkova критикува ефективността на институцията. Все пак, на две инстанции съдът решава, че Ilkova e изразила лично мнение, базирано на публично известни факти. Според съда „неудоволетвореността от постигнатите резултати не може да бъде приравнена на уронване на престижа на институцията.“
Получих и още едно лично съобщение – от Йонка Костова. По думите й, шефът на КАТ в Монтана съди съпруга й за 2000 лева, защото му е казал „смешен“.

Това са само още два примера. И сега, стоят няколко въпроса: Колко още дела из цялата страна се водят в момента от хора на власт срещу обикновени граждани? А защо ги водят? Защото са нежни и раними души ли? Едва ли. Насаждането на страх у гражданите с „Виж какво може да ти се случи“ е арогантна демонстрация на сила от страна на властимащите. А знаем, че понякога властта се пази и със сила. Знаем и при кои режими се случва това.

Ще направя и едно уточнение, тъй като виждам известно неразбиране. Публичните личности, за разлика от обикновените хора, трябва да проявяват много по-голяма толерантност и търпимост към критика или оценъчно мнение. Ето, аз например съм „гологлав лешояд“, но никого не съм тръгнал да съдя за подобно мнение. Освен това съм и рептил.

Още по-голяма толерантност към критика и мнение трябва да проявяват политиците и управляващите, тъй като са избрани с обществен вот. И това не го казвам аз - това го казва законът, това го казват конвенциите за правата на човека и за основните свободи. Една от основните свободи е свободата на изразяване.

И ако искате да имате тази свобода, от горните примери трябва да ви светне червената лампичка. Иначе някой ден и за вас може да светне синята.

P.s. Докато пиша това, без дебати в Народното събрание бяха приети поправки в Закона за защита на личните данни, които целят ограничаване на журналистическите разследвания...


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 напомка

    91 4 Отговор
    Гейберастите са комплексарско и отмъстително племе. Но си нямат на представа, народът колко ги мрази
  • 2 Валя

    42 38 Отговор
    Абе, селски тарикате, нали те видя цяла България как се на..а на интервюто с Борисов! Иначе сега си СМЕЛ джендър!

    Коментиран от #3

  • 3 Вальо

    68 6 Отговор

    До коментар #2 от "Валя":

    Това, че в интервюто се огъна пред наглия Борисов, не значи че не е прав за това, що е то ГЕРБ
  • 4 пастир

    22 7 Отговор
    Гледах предаването в шоуто с водещ Сиромахов и се възмутих как могат далъжат така безогледносгоста му бившият депутат Славов от РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК .Те били за машинно гласуване и преференцялен вот.Машинното гласуване беше предложено от М.Манолова и помня какъв вой беше в парламента.Реформаторите бяха управляващи и акоса искали да го бяха приели.А тоя недоносен вулгарен писател Сиромахов да се завре някъде и повечеданесе показва.

    Коментиран от #14

  • 5 Гост

    39 0 Отговор
    Предлагам нов закон, хора с крехко здраве да не могат да заемат важни постове.
    Така няма да вдигат кръвно от лоши думички.
    за тях мисля, утре ще му се обърка проект ще се спомине.
  • 6 съд

    10 29 Отговор
    всички членове на бсп. като пряк наследник на бкп- терористична организация избила без съд и присъда стотици хиляди Българи , трябва да бъдат арестувани и имуществото им да се конфискува незабавно !
    едва тогава България има шанс да тръгне напред !
    докато комунистическата мъгла е на свобода ще четем подобни простотии като на славето, елито, курнито и т.н всеки ден
  • 7 Впечатляващо

    38 2 Отговор
    Прави ли Ви впечатление властимащите с какво се занимават? Много внимават някой да не би да ги обиди и/или изрази мнение за тяхното нищоправене!! Питам се за какво им се плаща???
  • 8 Айде стига

    7 16 Отговор
    ми завирахте в монитора тази грозна муц.уна. Колкото и да го тъкмите за булка на ГЕРБ няма да гласувам за него. Да ходи да се друса на мазна чалга, макар че и за това не става.
    И да не забравя - да почне да си плаща данъците на държавата, която иска да управлява, а не ги крие в офшорката си.
  • 9 Шпек народен

    25 2 Отговор
    Тоталитарният режим отново е тук. Честито.
  • 10 ВЪЗРАСТЕН

    12 6 Отговор
    ЗА ДА ПРЕТЕНДИРАШ ЗА НЕЩО , ТО ТИ ТРЯБВА ДА СИ В РЕД С ТВОЯ ЖИВОТ, А ТО ЧОВЕК ПРЕЦАКАЛ ХОРАТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОИТО Е ИЗВЕСТЕН, ОТ АЛЧНОСТТА СИ И СЕМЕЙСТВО НЯМА, КОЙ СИ ТИ , ЧЕ ДА СЪДИШ ХОРАТА И ДА ИМ СЕ ПРЕСМИВАШ , СЛЕД КАТО С НИЩО НЕ СИ ДОПРИНЕСЪЛ ЗА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА ?!
  • 11 88888120

    15 4 Отговор
    до коментар от*съд*- Защо трябва на всички членове на БСП да бъдат арестувани и да им се отнема имуществата-за това че са били избивани без съд и присъда *стотици и хиляди *българи,,,,,,,,,,,,Аз не съм били и роден тогава и не съм участвал в никакви *избивания и разстрелвания на никого-гласувал съм и за БСП и последно за ГЕРБ-но 30години след прехода НИЩО не се промени-а напротив стана и по ЛОШО-народа обедня ,мнозина напуснаха страната,населението на България намалява-управляващите са корумпирани крадат много и станаха милионери и се чудя защо още *ровим* в миналото,,,,,,/,,,/ сега вече е страшно дори да кажеш нещо против сегашното управление иииии докъде ще сме така-не намирам изход за оправяне на живота в БЪЛГАРИЯ ,,,,, а съм само на 70 години----------е и,,,,,,,,,,
  • 12 Borislav Popov

    12 1 Отговор
    Като кандидатстват за обществена работа като - кмет , депутат , общински съветник и т.н - да си вадят съответното медицинско бе !!!! Като не са за там - да не се захващат !Особено с лабилна нервна система.
  • 13 срам

    18 1 Отговор
    най голямата грешка на ГЕРБ в Стара Загора е ЕКИПА, който създадоха около кмета след избора му през първия мандат и го оставиха същия и през втория/ ЗАЩО ЛИ/ . ТОВА ЩЕ ИМ ИЗЯДЕ ГЛАВАТА СЕГА на новите избори , защото и той стана като тях и най смешното е , че не го осъзнават.
  • 14 Цуци

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "пастир":

    Личи си че си оФФчар а не пастир , айде бързо родопските одеяла и заспивай .
  • 15 Гост

    8 12 Отговор
    Жалко продажно малко чалгарче славчо
  • 16 Абе

    9 1 Отговор
    Прав е Слави спор няма!Властимащите ни мачкат с всякакви методи и средства!Дори ония В.Симеонов се опита на оградата окрадена по границата ,етикет “национална сигурност“да лепне!Верно,че така няма кой да дири ,що открал,що подарил,що на любовницата си,като поста вице в наследство да остави ,но пък хубавото беше,че на тази кука ни един шаран/от парламента/не се хвана!После ,помня как Каракачанов искаше да съди журналисти пишещи за разкола в коалицията патрЕотична,като, фейк,наричаше изнасяната информация и настояваше със закон ,устати журналисти да принуди да мълчат!И там за радост на кукичката ,ни един шаран не улови!По страшното ,обаче е ,че журналисти,общественици,политици,номенклатура,бюрокрация и силоваци като да имат споразумение негласно,да мачкат обикновения народ!Къде отнемайки частично от,правата му,от свободите,къде с дезинформация и гореспоменатий страх от преследване съдебно !Както казах прав е Славчо,само,че защо ли,мисля си ,като от властници ни защитава,всъщност ни се подиграва!Защото, не бе ли най-главният от властниците в неговото студио!?Не бе ли ,човекът който трябваше да пита ,там на място!?Не трябваше ли празните слова сега написани във фейса,да пита лично очи в очи,човекът отговорен ,за състоянието на цялата държава!Подигравката в случая е явна----язък ,че вярвах , на лешояда гологлав,но пък вече обеца ми е ,и знам,че рейтинга си иска да повдигне ,плюейки по малките управници,за сметка на големия пред който бе наведен в поза Г
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нико

    0 3 Отговор
    Слави много са обърка с кмета на Стара Загора повечето хора го подкрепят в града и ако се кандидатира пак ще го изберат защото има за какво.
  • 19 Гадината

    2 0 Отговор
    А разстройство получил ли е.щото ако не е аз мога да му помогна да получи.един път да го плъзна и ще му се качи Акн-то 300/600 па после нека ме съди
  • 20 бомбата

    0 2 Отговор
    Гологлави песоглавецо, ти дето извращаваш народа с порнография и чалга , след като лиза обувките на Бойко, ти говедо нахално пак на трибун народен се изживяваш идиотино слуга уродлива ! Скрий си мутрата с джендерската обичка щото и на теб продажнико сметка тоя народ ще ти търси зарад толкоз лъжи и измами сейржия продажен !