Last news in Fakti

6 Февруари, 2019 13:00 6 357 33

Когато България е посредничила между Хитлер и Сталин

  • адолф хитлер-
  • йосиф сталин-
  • цар борис трети

България играе ключова роля в поне три епизода от най-тъмния период на 20 век. Макар че българските архиви вече 75 години стоят заключени в руски хранилища, трудовете на двама историци все пак разкриват част от тайните.

Когато България е посредничила между Хитлер и Сталин - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заради публикуването на изследването си „22 юни“, посветено на германското нападение срещу СССР, съветският историк Александър Некрич е принуден да емигрира в САЩ, а книгата му е конфискувана и унищожена. В нея, както и в обширната студия на израелския историк Габриел Городецки „Фаталната самозаблуда - Сталин и нападението на Германия срещу СССР“, са анализирани редица малко известни факти за ролята на България и нейната дипломация в опитите да бъде избегната Втората световна война. Оказва се, че редица факти около краткотрайния съюз между Хитлер и Сталин са документирани именно чрез дипломатическата и разузнавателната кореспонденция между София и българските посолства в Москва и Берлин. На 15 юни 1939 година именно българският пълномощен министър в Берлин Първан Драганов получава от секретаря в съветското посолство Астахов разгърнат вариант на предложението на Сталин и Молотов до Хитлер и Рибентроп за дружба между двете държави, оформено два месеца по-късно в известния пакт „Молотов-Рибентроп“.

Посредническите мисии на София

Експертът по българо-германските отношения в БАН доц. Владимир Златарски оценява нарасналата дипломатическа активност на България в края на 1930-те и началото на 1940-те най-вече като резултат от това, че страната е излязла от изолацията след поражението през Първата световна война. През 1938 година по молба на Великобритания Борис Трети активно участва в посредническа мисия за мирно решаване на кризата между Чехословакия и Германия. Година по-късно, през май 1939 година, на свой ред и Берлин търси българското посредничество, за да сондира при какви условия съветското ръководство би се съгласило на договореност с Германия. „Москва установява, че такава договореност ще ѝ бъде изгодна и месец по-късно с посредничеството на Драганов предава на Берлин вижданията на Сталин и Молотов на каква база може да се постигне сближение между враждебно настроените един спрямо друг диктаторски режими", посочва Златарски.

Москва приключва преговорите с Лондон и Париж за създаване на антихитлеристки съюз и два месеца по-късно сензационният пакт между нацисткия и болшевишкия режим вече е факт. Ученият обяснява участието на България в двете посреднически мисии с усилията на страната да получи подкрепа от всички велики сили в опитите да си върне по мирен начин Южна Добруджа. Некрич и Гордецки подробно се спират на плановете на Сталин да се възползва максимално от подкрепата за тази българска кауза и да придърпа София към съветската орбита на влияние.

Как "Българският въпрос" скара Хитлер и Сталин

България използва противоречията между великите сили, за да си върне Южна Добруджа през септември 1940 година, отбелязват Некрич и Городецки. Опасенията на Хитлер, че София може да се огъне под натиска на Кремъл, го карат да притисне румънския диктатор Антонеску с цел да се форсират протаканите от Букурещ преговори със София по въпроса за Южна Добруджа. В същото време, след окупацията на Прибалтика и обширни части от Полша, Румъния и Финландия, Сталин и обкръжението му непрекъснато предявяват към германския си съюзник нови и нови претенции за разширяване на съветската сфера на влияние. По време на посещението си в Берлин на 12 и 13 ноември 1940 година Молотов изпълнява изричната инструкция на Сталин да настоява за решаването на „Българския въпрос“. Съветският емисар трябва се опита да убеди колегата си Рибентроп, че Русия и СССР винаги са получавали удари през Черно море, поради което България и Турция трябва да допуснат съветски военни бази на своя територия. До този момент Борис Трети държи на пълния български неутралитет в започналата война - София неколкократно отказва да се присъедини към оста Рим-Берлин-Токио. Историкът Владимир Златарски казва, че до дебаркирането на британски войски в Гърция в началото на 1941 година Хитлер се отнасял с разбиране към убедителните аргументи на цар Борис за българската позиция. Така че в Берлин Молотов получава мълчалив отказ и само ден след отпътуването му Хитлер представя пред генералитета детайлите на плана „Барбароса“.

Десетина дни след берлинската среща генералният секретар на съветското външно министерство Аркадий Соболев съобщава, че отива в Букурещ. Вместо това прави изненадваща визита в София. Успоредно с този недопустим ход шефът на Коминтерна Георги Димитров също действа далеч отвъд рамките на общоприетото. От Москва Димитров предварително изпраща във филиала си в София носените от Соболев нови съветските претенции за привличането на България в съветската зона като компенсация за дадените от Хитлер гаранции на Румъния. Исканията са разпечатани на десетки хиляди пропагандни листовки, които комунистическите активисти разпространяват из цялата страна. В крайна сметка повечето министри от кабинета на Богдан Филов научават именно от тези листовки за съветската оферта, която Соболев се опитва да наложи по време на поверителните си срещи с царя, премиера и външния министър. Отговорите на събеседниците му са категорични - България остава неутрална и отхвърля съветските предложения за пакт за ненападение, защото не се чувства застрашена. Опасността страната да сподели съдбата на прибалтийските републики временно е избегната.

Още един ключов сюжет с българско участие

Заключените в Москва български архиви биха могли да хвърлят светлина и върху още един ключов сюжет с българско участие. През юли 1941 Сталин и Берия предлагат да отстъпят на Германия обширни територии, за да бъде спрян светкавичният напредък на германските войски към Москва, обяснява професорът от Пловдивския университет Людмил Спасов. За посредник отново е избрана България, чието посолство в Москва по време на войната представлява интересите на Германия в СССР. Българският посланик и съветски шпионин Иван Стаменов приема задачата, но шифрограмите на българското посолство, които се следят от съветското разузнаване, не дават основание за извода, че мисията е изпълнена, посочва Спасов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    23 16 Отговор
    Бьлгария не е била между Хитлер и Сталин--а е била сьюзник на Хитлер.Това го потврждават бонбардировките на САЩ и Великобритания над Бьлгария.И още документите в които се вижда пряката помощ за хитлеристите на Източният Фронт--Храна,облекла,оборудване и т.н.....

    Коментиран от #4, #30

  • 2 Alpha_Lone_Wolf

    17 12 Отговор
    Двамата най-големи лидери в света, убили общо 54млн руснака. Сталин е #1, защото е убил 30млн, Хитлер #2 защото е убил около 24млн.

    Коментиран от #32

  • 3 Адолф

    36 11 Отговор
    Жалко, че фюрерът не е спечелил войната. Жалко, че живеем в заблуда, която ни набиват еврейските филми колко "ужасни" са били германиците. В момент, когато тарамбуките и чалмите завземат Европа, изнасилват жени и безчинстват, можем само да се молим за лидер като Хитлер.

    Коментиран от #17

  • 4 Рашка с чашка

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Справедлив":

    Не те знам дали си справедлив, но бомбаровките доказват само че сме обявили война на САЩ и Великобритания, символичната война. В един момент спира да е символична. А със СССР се водим съюзници, както с Германия до 0.5. 0.9. 1944г когато СССР ни обявят война. Ние не взимаме страна в конфликта между Германия и СССР, съюзниците ни, това е повода на Борис ||| да откаже да прати войски срещу СССР. По време на ВСВ дипломатическите отношения между България и СССР не са били прекратени, четете граф Чано.

    Коментиран от #10, #18

  • 5 Гоуст

    24 5 Отговор
    " Макар че българските архиви вече 75 години стоят заключени в руски хранилища"... защо???
  • 6 истината

    20 5 Отговор
    ГЕНОЦИДЪТ ИЗВЪРШЕН ОТ ЕВРЕИТЕ НАД ПОВЕЧЕ ОТ 15 МИЛИОНА ГЕРМАНЦИ
    Истинският Холокост във ВСВ – геноцидът над повече от 15 милиона германци

    Германски деца, депортирани от завзетите от Полша източни части на Германия, пристигат в Западна Германия – август 1948 г. [1]

    Престъпление, толкова огромно, толкова жестоко и толкова отвратително, че нищо не може да се срвани с него в протежение на цялата човешка история. Бяха отворени вратите на ада. Това е ужасната истина за организираните от евреите грабежи, масови изнасилвания, масови убийства и поробване на германския народ в последните дни и след края на ВСВ, които продължават и до ден днешен. По оценки повече от 15 милиона етнически германци са избити след войната. Между 5 и 10 милиона германски жени са масово изнасилени.

    Германски бежанци от „марша на смъртта“ от Лодз, полски град, който изгонва етническите германци [2]

    Enter a caption



    Германци изгонени от Полша




    Германски жени и деца бягат на запад, 1945 г.

    Най-голямото етническо прочистване в европейската история и почти никой не говори и не знае за него? Как е възможно това?

    В резултат на ВСВ приблизително на 15 милиона етнически германци им е отнето гражданството, земите и собствеността и са прогонени от наследствените си земи в Източна Европа, най-вече от земите, които преди това са били част от Германия, но са откраднати от нея чрез Версайския договор последващ Първата световна война. Между седем и осем милиона герман
  • 7 Българин

    18 22 Отговор
    Руската подлога Радев вместо да квичи лозунги в подкрепа на Мадуро да поиска от джуджето откраднатия архив на България!
  • 8 истината

    11 4 Отговор
    Между седем и осем милиона германци са изгонени от онези части на Полша, които всъщност са германски земи, отпуснати на Полша след ПСВ. Три милиона са изгонени от различни части на Чехословакия, най-вече от Судетите. Още два милиона етнически германци живеещи в СССР са прогонени, много от тях в сибирските лагери. Приблизително половин милион от Унгария, 300 000 от Румъния и по-малки количества от Югославия и други страни също са изгонени. По някои преценки поне два милиона от тези германци са убити или са починали по други начини вследствие на депортациите, а по други, че по време на бягството са убити шест милиона.След като Съветската армия напуска Чехословакия, Чешката армия и цивилните започват масови убийства и експулсиране на трите милиона германци живеещи предимно в северна и западна Чехословакия. Това е одобрено от чешкият президент и правителството, които открито призовават към „ликвидиране” на германското население в Чехословакия. Хиляди германци, които се опитват да избягат към германската граница, са извличани от влаковете и конвоите, разстрелвани са по пътищата и са погребвани в общи гробове.

    На видеото може да се види как германците са били принуждавани да копаят гробове (за тях самите и за сънародниците им), наредени по дължината на пътя и разстрелвани, a понякога труповете били изсипвани от камиони.На Потсдамската конференция съюзниците налагат „свободно правосъдие” спрямо победения германски народ и одобряват т.нар. „организирано хуманно

    Коментиран от #31

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рашка с чашка

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Рашка с чашка":

    Бомбардировки, довери се на програмата, а тя се оказа неграмотна.
  • 11 И от два

    3 1 Отговор
    Та на средния
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    4 1 Отговор
    Ако това е истината то какво правим?
  • 14 123

    11 8 Отговор
    Ето, ясно е, че Сталин иска да ни прилапа още преди да станем съюзник на Германия. искали са да ни окупират без значение дали сме съюзници на Хитлер или не.

    Коментиран от #15

  • 15 Факт

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Глупости...Точно Сталин е бил противник на разпостранението на болшивизма -така нареченият световен интернационал-това пьрво.Второ-когато са делили сферите на влияние между победителите-Чьрчил е написал сьс собствената си рька-Бьлгария -90% влияние на СССР.Салфетката на Чьрчил-така е извесно това сьбитие.Чьрчил е бил толкова арогантен,че е писал процентите влияние на победителите в отделните страни,като че ли прави сметки за добитьк.Та попадането ни под сьветско влияние е благодарение на Чьрчил.

    Коментиран от #16

  • 16 123

    8 6 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    Чакай бе, съвсем директно искат да разположат войски в България и то неколкократно се опитват да го направят. Дали Сталин е искал разпространение на комунизма или не е друг въпрос, но е факт, че окупира няколко държави или части от тях - Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и Финландия. Е, праеи го след като западните сили вече са във война, щото иначе рискува всички да се обединят срещу него. А Чърчил какво общо има? Въпросните претенции за разполагане на войски в България са още преди България да стане съюзник на Германия.

    Коментиран от #19, #21

  • 17 Арбайтен

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Адолф":

    Адолфе не забравяй , чий ... го диреше ПЪРВИ в редица държави да не ги изброявам всичките . Кво си ревнал като вдовица за гуй , депортирали ни , разстрелвали ни , изнасилвали ни , ми ти какво правеше с тези страни, много преди това , нали правеше същото . Сипеше бомби , изравняваше градове със земята , и избиваше населението , а останалите живи , ги направи роби във фабриките. Какво очакваш ? да ти замесят питка ли? . Прекалено великодушно се отнесоха с вас след войната , а можеше да ви приложат същият геноцид , който сте замисляли , и частично изпълнили.
  • 18 msc

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Рашка с чашка":

    Водим се съюзници със СССР и сме тил на Вермахта а?.Е то бива да пишеш глупости,но това вече е прекалено.....
  • 19 Наблюдател

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    Не забравяй , че това което ти наричаш - окупация в изброените от теб държави , са всъщност загубени руски , или подарени от Ленин територии , които е притежавала Царска Русия до Първата Световна Война . Много ясно , че руснаците няма да искат да ги подарят безвъзвратно на германците. И след като германците приближават към тях , и превземат суверенни държави , и територии , то при руснаците е логично да си приберат своето. Хитлер преди това прибра всички територии в който имаше части от етнически немци. После запука и суверенни държави , където никога не е имало немци.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 6 Отговор
    Докато МОЧА се пъчи насред София няма да се оправим!

    Коментиран от #23

  • 21 Факт

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    Споменавам Чьрчил в отговор на коментара който казва,че Сталин е искал още преди войната влияние над Бьлгария-затова му пояснявам защо попадаме под това влияние след ВСВ-явно е неук.А за искането на Сталин за разполагане на войски е доста спорно-самият той е знаел откьде ще дойде ударьт-и си губи смисьла да оставя войски у нас--това са догатки и едва ли някога ще разберем истината...за сьжаление

    Коментиран от #26

  • 22 Факт

    4 2 Отговор
    От написаното добре се разбта ,че пак за всичко са виновни англичаните!!!
  • 23 Смотаняци 33

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не само, че няма да се оправим, а ще се разпаднем. Бате браво на тебе сега ще ти гледам размера на разрухата.
  • 24 Снайперист

    5 3 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 25 Betamax

    3 7 Отговор
    Крайно време е великият Адолф Хитлер да се впише в историята със златни букви.Една чиста и свята личност.
  • 26 123

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Факт":

    Пак питам, белким вденеш нещо, какво общо има Чърчил през 39-та, 40-та и началото на 41-а година в желанието на Сталин да влезе в България!? Договорките от последните години на войната са съвсем друго нещо. Сталин е искал да влезе в България, още преди началото на войната и в първите години на войната и това не са догадки, а си има съвсем конкретни ФАКТИ, които показват това желание на СССР. Това дали си поделят някакви територии с Германия също е друг въпрос и е въпрос на политика и виждане за международните отношения. Англия примерно не пожелава да сключи мир с Хитлер и да си поделя каквито и да било територии с него.
    Ако толкова държиш да коментираме договорката с Чърчил, то това малко или много е било формалност и Сталин е щял да прави каквото си иска, без да се съобразява с някакви написани на хвърчащи листчета договорки. Те са имали само временно и конюнктурно значение. Самият Чърчил след войната недоволства срещу политиката на СССР в източна Европа и даже призовава за война със съветите, каквато и уговорка да е имало, той я е смятал за нарушена. Така че върху установяването на съветско влияние над България Чърчил не е можел да повлияе особено много….
  • 27 странгер

    3 5 Отговор
    И още нещо - Чърчил се опитва да наложи стратегия за дебаркиране на съюзниците не в Нормандия, а югоисточна европа. Точно за да предотврати руското влияние в последствие там. За съжаление не успява.....
  • 28 Тъпаци

    4 3 Отговор
    Колкото повече материали излизат за онова време, толкова повече се убеждавам, че тогава както и сега управляващите в БГ са били пълни баламурници, вземащи неадекватни решения допринесли за три четири национални катастрофи. Това се дължи на безпринципността и корупцията заложена в гените на този народ. Ако са вземали правилни решения, както ръководителите на съседните нам страни, сега нещата щяха да бъдат коренно различни.
  • 29 стоян георгиев

    10 2 Отговор
    ситуацията през 1940 година е използвана брилянтно от българската дипломация.и българия става единствената страна била се в полза на хитлер която увеличава територията си през втората световна воина.искам обаче да подчертая нещо много важно!!!!комунистите много ревът че българия била подвластна на хитлер толкова колкото след това на ссср,но нека прочетат статията внимателно и ще видят че през времето на българо-хитлериското приятелство българия има независими разузнавателни слжби и независими дипломати,които деистват само съобразяваики се с българския интерес.такова животно нема след 1944 година.другото много важно е че българските комунисти през цялото време са съботирали българския интерес в полза на този на ссср.включително и българските предатели от службите ни.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "истината":

    Ако питаш мен, малко им е било! Тази гадна и мръсна нация запали две световни войни, които донесоха огромни беди и смърт не само в Европа, но и в цял свят! Тази държава и нация трябваше да бъде заличена от лицето на Земята!
  • 32 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Alpha_Lone_Wolf":

    сталин е убил 30 млн въшки по главата ти, ама явно някои са се скрили в мозъка ти
  • 33 1948R1505

    0 0 Отговор
    Добре е, че тези факти все по-често се публикуват.
    Относно сепаративния мир Германия-СССР, т.нар. "Мценска инициатива" има различни мнения. Посредничеството на българския посланик се признава. Ролята на цар Борис III е неизяснена. Царският архив и протоколите от разпитите на княз Кирил в Москва и София (а внедреният в килията му разузнавач умря 2016) не са разсекретени.
    Интересна е книгата "Босфорский поход Сталина, или провал Операции "Гроза"" от Сергей Захаревич.
    Аз отдавна се интересувам от историята на размяната на персонала
    на немското и съветското посолство (и търговските представителства). Осъществена е на българо-турската граница до Свиленград. С влакове. Веднага след финализирането е направена първата бомбардировка на Москва (22.Юли 1941).
    Какви самолети, с кого и защо са кацали на летището Свиленград през двата (или три?) дена, докато композициите се чакали там ? Синът на Сталин - Яков Джугашвили ли?
    Ако знаете нещо повече - моля, напишете.