Last news in Fakti

14 Февруари, 2019 13:02 4 769 18

Как да се отговори на очевидното руско превъзходство?

  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • ракети

Какви са истинските намерения на Путин в ядрената сфера? Да застраши Европа или само да разедини западните съюзници? Ясно е, че НАТО трябва да му даде твърд отпор, защото Путин разбира само този език

Как да се отговори на очевидното руско превъзходство? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проблемът е известен поне от 2013 година. Тогава бившият американски президент Барак Обама за първи път официално обвини Русия, че нарушава Договора за забрана на ракетите със среден обсег. Владимир Путин беше започнал да разполага подвижни установки за изстрелване на ракети, които могат да достигат до европейските градове и до военните бази на НАТО.

Обществеността тогава не обърна голямо внимание на въоръжаването на Русия. Всички вярваха, че Студената война е приключила веднъж завинаги и на никого повече не му се занимаваше с теорията за сплашването, с броенето на ядрени бойни глави и с договорите за разоръжаване.

От руска гледна точка, Западът пръв бе започнал новата надпревара във въоръжаването, след като САЩ решиха да разполагат системата си за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа. Вярно, тази система не беше насочена срещу Русия, а срещу Иран, Северна Корея и други "бандитски" държави, но конфликтите между НАТО и Русия продължиха да тлеят много години.

Тръмп отново стресна всички

Едва невъздържаният Доналд Тръмп успя отново да стресне всички със заканата си, че ще се откаже от Договора за забрана на атомните ракети със среден радиус. Внезапно опасността от крилатите ракети с ядрени бойни глави се превърна в приоритетна тема. А Тръмп обедини зад себе си дори и НАТО – един отбранителен Алианс, който той иначе не цени особено. Но нещата са по-различни, когато става дума за единни действия срещу руснаците.

Двете страни в скоро време няма да са обвързани с договор. Министрите на отбраната от страните-членки на НАТО обсъдиха в Брюксел какво би трябвало да се предприеме сега и как да се отговори на очевидното военно превъзходство на руската страна. Иска ли Путин наистина да застраши Европа, или по-скоро се опитва да внесе разцепление сред западните съюзници и да ги притиска? Алиансът все още не е намерил отговор на този въпрос. Функционери от НАТО, както и германското правителство все още отхвърлят идеята за разполагането на допълнителни оръжия в Европа.

В Берлин смятат, че не бива да се повтаря ситуацията от 1980-те години, когато цяла Германия спореше дали е редно да се приемат американските ракети „Пършинг“ в отговор на заплахата от руските SS-20. В крайна сметка надпреварата във въоръжаването и едновременните преговори с Москва доведоха до подписването на Договора за забрана на ракетите със среден радиус през 1987 година.

Същото средство би могло да се използва и сега. Само че то е твърде скъпо, а и би предизвикало значителни политически съпротиви в Европа. НАТО и САЩ сега проверяват други опции – например използването на оръжия, разположени на кораби. Не са изключени и нови преговори за атомните ракетите със среден обсег, в случай, че в тях се включат и останалите големи военни сили в света като Китай, Иран, Индия и Пакистан.

Този път Тръмп постъпи правилно

НАТО обаче би трябвало да е готово да разгледа руските искания и да разговаря с Москва за противоракетните системи в Европа. Ясно е също, че трябва да бъде даден отпор на руския президент Владимир Путин, който разбира само езика на твърдостта. С други думи, хаотичната иначе администрация на Тръмп в този случай постъпи правилно, като денонсира Договора за забрана на ракетите със среден обсег.

Но едва що-постигнато, трансатлантическото единство отново е поставено на изпитание. Едновременно със срещата на НАТО в Брюксел, САЩ организират във Варшава конференция за Близкия изток, насочена срещу Иран. А това влиза в противоречие с позициите на европейците, китайците и руснаците, които не одобряват отказа на Тръмп от ядреното споразумение с Иран. Тук партньорите от НАТО работят едни срещу други. Подобно нещо е недопустимо, напълно излишно и само ще зарадва руснаците. А и не служи на каузата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 360

    87 8 Отговор
    Всички видяха американските пролети, Ирак, Сирия / преди цветуща сега руини/ и сега американците са напълно дискредитирани, иде нов световен ред а ние сме на първа линия от грешната страна
  • 2 Нормален Варненски Тимаджия

    6 44 Отговор
    Всичко е Буря в чаша с вода! Путкин плаши гаргите. Сега на мода са войните като в Сирия - поставени групировки, подкрепени от Великите САЩ и Русия
  • 3 !?!?!?

    64 4 Отговор
    "Вярно, тази система не беше насочена срещу Русия, а срещу Иран, Северна Корея и други "бандитски" държави," Чак такива дебили не вярвам да има даже и в Германия. Дето да се връзват на тая простотия.
  • 4 ДВ пропаганда

    41 3 Отговор
    Долни пропагандисти са тези немски фашисти.
  • 5 Генка

    41 2 Отговор
    Не се и опитвайте, не сте в състояние да отговорите, те винаги ще бъдат пред вас, и не толкова с оръжието си, колкото с духа и мъжеството си.
  • 6 чегевара

    7 34 Отговор
    и ссср отчиташе превъзходство ама ойде в небитието.същото става и сега
  • 7 Смотаняци 33

    27 3 Отговор
    Как да се отговори ми шиете си джендарските задници.
  • 8 гост

    32 3 Отговор
    Звъннал чичака Дони на чичака Путин и му казал.
    Брат виж сега кво измислих да сгънем по някоя кинта. Тия от Европа и ЛЕВ не мога да отскубна от тях, а ти си ги дереш с газът. Сега ще им кажа, че ше ги нападаш, да се насерът и да ги друсна по някой друга кинта уж за НАТО. Ти само разкарвай някви ракети напред назад и се прави на лош. После ще направим делимо двамата и готово. Е виж тия леваци Българите ще купят някви бракми за кво ли са им ама да дават кинти....
  • 9 ССаарс

    21 2 Отговор
    Първо погледнете бате Бойко и се замислете за България. Ще видите как лека полека крачим към глобална шизофренична простотия не човешка кална животворно мръсна кочина наречена живот. Общо взето време е да се прекръстим на Паразит и да зажиеем шизофренично.
  • 10 А стига бе

    21 2 Отговор
    DW-да си копае бункер-че само Путин им е в кратунделата...Бау и ги изяде-дебилите от DW
  • 11 някой си там

    37 1 Отговор
    Поредната лъжлива статия на неонацистката- Гьобелсова медия дойче веле." Русия била нарушила договора и вече била започнала да разполага ракетни установки"? "ПРО в Румъния и Полша, не били против Русия, а против "БАНДИТСКИ" държави като Иран и Северна Корея"? "Путин разбирал само от ТВЪРДИЯТ език"? -тоест езика на СИЛАТА? Забележете фашизоидният език, който се използва в цялата статия! Иначе джендъра писал тази повърня пръв ще се скрие при не дай боже, ако стане война.
  • 12 Borislav Popov

    5 32 Отговор
    Руско превъзходство има само в анимациите на мосьфилм. САЩ и съюзниците им превъзхождат десетки пъти насрассия по население, икономика, бюджет, въоръжени сили и каквото още се сетите. Факт.

    Коментиран от #14

  • 13 Гюро михайлов

    21 0 Отговор
    Абе,като пишете вярвате ли си.ПРО били за ракети от Корея,Иран,истината е ,че е против Русия,само за минути от отбранителни тези ПРО се превръщат в нападателни .
  • 14 Хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Тебе те знаем-всичко за пари
  • 15 Uiu

    9 0 Отговор
    Жалки, смешни, парфюмирани гейчета....... Дано да са ви живи и здрави дупетата!
  • 16 Изодзадзе

    3 18 Отговор
    Чудя се как червените кратуни не проумяват, че най-страшната закана на Тръмп е че ще направи петрола по 30 $ барела ! Тогава по стара традиция руските диваци ще започнат да ядат корени и дървесни гъби... Вече няколко пъти се е случвало :)

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 1944

    0 4 Отговор
    който първи натисне копчето, печели един час живот повече. иначе кремълския пинчер е опасен колкото осемдесет годишен мераклия.