Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 15:00 9 121 35

Адв. Хаджигенов за ФАКТИ: Пред тоталитаризъм сме, чакаме подкрепа от народа

  • хаджигенов-
  • адвокати-
  • кьовеши

"Политически креатури ни затварят устата"

Адв. Хаджигенов за ФАКТИ: Пред тоталитаризъм сме, чакаме подкрепа от народа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Николай Хаджигенов е адвокат по наказателни дела и граждански активист. Наскоро на пресконференция, заедно с негови колеги, той поиска оставката на ръководството на Висшия адвокатски съвет, който се управлява от Ралица Негенцова, говорител на ЦИК в периода 1992-2013. Действието е провокирано от Закона за мерките срещу изпирането на пари, който ако не бъде променен, ще наруши редица европейски закони. Според адвокатите част от текстовете в него потъпкват и адвокатската тайна. За срастването с властта и беззаконието в правните среди в България, ФАКТИ разговаря с Николай Хаджигенов.

- Г-н Хаджигенов, Вие сте част от група адвокати, която наскоро поиска оставката на Висшия адвокатски съвет. Конкретната причина е Законът срещу изпирането на пари, който според опозицията, част от която сте Вие, нарушава адвокатската тайна. Това обаче вероятно е само един от редица проблеми? Вчера на пресконференция на Висшия адвокатски съвет, на която присъстваха ваши съмишленици в ролята на коректив пък се разрази неприятен спор. Сближаване на позициите изглежда няма и не се очертава да има.

-Вижте, това не беше Висшия адвокатски съвет, а малка част от него. Неприсъствалите членове, по неофициална информация, не са съгласни с тази пресконференция, защото е инициирана сякаш, за да си премерим пресконференциите... Резултатът със сигурност не е в полза на Висшия адвокатски съвет. Срам ме хвана, тези хора са адвокати като мен, но беше жалко и смешно цялото това упражнение. Те на практика потвърдиха, че ръководството на адвокатурата прави някакви сделки с ДАНС, което се случи след като ние вдигнахме бунт, това е абсурдно.

Това означава ли, че подготовката за национален протест на адвокатите остава?
- Още в понеделник поставихме условия да се извършат определени неща - промяна в закона за конституционна жалба и т.н., вкл. повдигнахме въпроса за претърсвания на адвокатски кантори и т.н. във връзка със задържания колега (бел.ред. - Мартин Апостолов), на когото му определиха гаранция в размер на 100 000 лева, което е абсолютен прецедент и атака срещу адвокатурата. Дадохме възможност на Висшия адвокатски съвет да направи нещо, те не направиха нищо, поради което ние от вчера сме изпратили писмо до всички адвокатски колегии, че поддържаме искането на оставка на Висшия адвокатски съвет и вече активно работим за национална стачка на адвокатите в България.

Може ли да се каже, че Висшият адвокатски съвет е ръководен от хора, които са в него, защото са политически угодни и, за да са гарант за определено статукво, а не с цел прогресивни действия и осъвременяване и улесняване на работата на гилдията?
- Да, в интерес на истината сега там са предимно политически креатури като Ралица Негенцова. Всъщност това ние адвокатите сами си го причинихме. Работейки свободна професия, това означава, че всеки работи за себе си и никой не се занимава с Висшия адвокатски съвет, органи на адвокатурата, с нищо. Това доведе до брутален застой и адвокатурата буквално е в 60-те години на миналия век. Ще дам един пример - на току-що отминалото Общо събрание се гласуваше с хартиени бюлетини. Същевременно има отделени 2,5 млн. лева за електронна адвокатура. Наскоро присъствах на пресконференция на Свободните адвокати в България, където имаше експерт, който се занимава с електронно гласуване. Той предложи готови системи, които могат да се използват за национално гласуване, които струват около 200 000 лева. В Швейцария за подобен тип система обявиха конкурс за хакери от целия свят, които да успеят да я пробият. Нещата са много назрели и колегите вече разбраха, че този адвокатски съвет работи срещу адвокатурата. Тези хора смиряват адвокатурата, затварят ѝ устата, което е последната крачка преди тоталитаризма.

Но не е само адвокатурата, правните среди в България се тресат. Наскоро се разбра, че председателят на Нотариалната камара е изкарал тригодишен мандат, след като е бил незаконно избран, а протестите на гражданите срещу Прокуратурата са периодични. На какво се дължи всичко това според Вас и има ли връзка между отделните проблеми?
- Разбира се, че има връзка и тя се нарича липса на правосъдие. Когато Прокуратурата е част от мафията и не защитава законността в държавата и правата на гражданите, каквато ѝ е ролята, а изпълнява икономически, политически и прочее поръчки се стига дотук. И вече нищо не работи - МВР-следствие и т.н., защото те са безконтролни, всеки прави каквото си иска. Нямайки правосъдие ние не сме демократична и правова държава, а държава на мафията.

Т.е. каузата на адвокатите е логично да бъде подкрепена и от гражданите в предстоящия национален протест?
- Надявам се да бъдем подкрепени. Виждате как в Румъния излязоха на многохиляден протест, поради същата причина и аз отдавна твърдя, че тези събития трябва да се случват навсякъде, защото би било глупаво да се затваряме гилдийно, както са го направили нотариусите. Ние работим с много по-широк кръг хора и нашата роля е много по-важна, отколкото на нотариусите. Ние и съдиите сме последната крачка преди Северна Корея. Сега всички препечатват една моя статия от 2011г., като даже не забелязват откога е, толкова е актуална. Нищо не се е променило.

Това значи ли, че сами не можем да се справим със статуквото и съществените проблеми. От какво се нуждаем? Помощ отвън може би.
-Да ви кажа честно аз не съм привърженик, защото помощта отвън си има своята цена, която като погледнем нашата история 100 г. назад всяка помощ ни е излязла меко казано през носа. А и ние хора ли сме или някакво стадо овце, та трябва някой отвън да ни помага. Защо ние не браним сами собствените си права. Народ, който се е бранил за правата и свободите си, не може да се остави да му ги отнемеш току-така. Е, ние не сме такъв народ. Все пак смятам, че не сме съвсем всички такива, има достатъчно будни хора. Вярно, че не сме достатъчно за критична маса, но не бихме се оставили някой друг да ни свърши нашата работа.

И все пак не бива да го пренебрегваме като възможност. В тази връзка една от най-актуалните теми е избора на европейски главен прокурор. Там най-популярното име е Лаура Кьовеши, която направи много, за да покаже корупцията и престъпленията на високо ниво в Румъния. Ако бъде избрана тя, това шанс ли е за подобно развитие и в нашата страна?
- Тя ще разследва точно измамите с европейски пари, а у нас работят два бизнеса - кражбата на ДДС и кражбата на еврофондове. Т.е. Лаура Кьовеши ако бъде избрана, това ще бъде страхотно. Неслучайно виждате какви подривни дейности има срещу нея от правителството в Румъния и от... българското правителство. Т.е. от най-корумпираните правителства в ЕС.

Отсъствието на подобни разследвания у нас най-очевадното доказателство ли е за симбиозата между власт и съдебна система в България?
- Категорично. Аз бях на гостуването на Лаура Кьовеши, което организираха от "Правосъдие за всеки". Въпреки че аз работя в същата област, макар и като адвокат, час и половина я гледах със зяпнала уста като малко дете в сладкарница. Защото нещата, които ние говорим и малцина тук се опитваме да направим, тя ги беше направила при същите условия. В Румъния проблемите бяха напълно сходни и тя се справи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да да да

    33 4 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНА ЗЛА":

    Прав си ! Политиците ни са точно като к..ви !

    Коментиран от #16

  • 3 народът е мъдър

    20 8 Отговор
    Им си лафове за всичко, например : Престъпление година храни, колкото повече престъпления, толкова повече работа за двокатите. Да живеят престъпленията! Оп, гршка, да живей труда.
  • 4 Бин

    10 3 Отговор
    Има да чакаш!!!!!
  • 5 Бин

    5 2 Отговор
    Има да чакаш!!!!!
  • 6 Бююкек Угуз

    10 5 Отговор
    10 години български Гювеч!
  • 7 ААААО КЪТУ ВИ ГО ВКАРАХА И

    25 6 Отговор
    НА ВАС ТОГААА ЗАРЕВАХТЕ ЗА НАРОДА А.?? А КЪДЕ БЯХТЕ ПРЕДНИТЕ 30 Г. ГА КЛАТИХА СЕКИ ДЕН И ОБИРАХА НАРОДА А???
  • 8 ПЕЕВ

    23 7 Отговор
    АБЕ НЕ САМ ВИДЯЛ АДВОКАТ С ЕФТИНА КОЛА.И ЗА ВАС ЗАКОНИТЕ ТРЯБВА ДА ВАЖАТ.
  • 9 Ломбев

    28 4 Отговор
    ГОЛЕМИТЕ АДВОКАТИ РАБОТЯТ САМО ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ С БЕЛИ ЯКИЧКИ, ТОЕСТ ЗА МАФИЯТА, И ПРАВЯТ ВЪЗМОЖНИ ГОЛЕМИТЕ ДАЛАВЕРИ, ТАКА ЧЕ НЯМА ДА Е ЛОШО "ОСВЕТЛЯВАНЕ НА СЕКТОРА"

    Коментиран от #10

  • 10 БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ СА ПОЛИТИЦИТЕ

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ломбев":

    НАЛИ.
  • 11 Byg

    13 13 Отговор
    Отвратителен наглец
  • 12 А БЕ

    11 19 Отговор
    ВСИЧКИ АДВОКАТИ СТЕ МОШЕНИЦИ, ХОДЕТЕ В РУСИЯ ТАМ НЯМА ДИКТАТУРА !
  • 13 Версия

    10 19 Отговор
    Не знам за тоталитаризма, но колегата Хаджигенов е поне за психотерапевт, ако не за задължително настаняване за принудително лечение по реда на Закона за здравето. Нищо лично, но при 6000 адвокати само в София все той цъфнал в медиите.
  • 14 бай- Илия

    17 8 Отговор
    аз още от преди 4-5 години пиша по форумите , че в България се задава Диктатура, тоталитаризъм (див комунизъм )
  • 15 Данчо шопа

    19 7 Отговор
    браво , само в София 6000 адвукати ,, сметнете в цяла България колко стават , цяла армия от ,,кърлежи,,
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Идиот

    11 13 Отговор
    Тоя я боклук от всякъде, че и „граждански активист”!Как да му вярваш като „ ценностите”му са толкова либерални и фалшиви че няма на къде!
  • 18 Простак

    3 6 Отговор
    Браво - Говнара метев
  • 19 Вили

    15 2 Отговор
    От 12-13000 адвокати в България досега нямало наказан нито един. Според Конституцията се самоуправляват и контролират от адвокатските съвети, все едно митничари да контролират митничари.При тях цени за услугите не се показват на клиентите, колкото кажат толкова. Документи за парите не дават, лъжат и заблуждават клиентите.
  • 20 Диктаторът от Банкя

    5 5 Отговор
    Добре ве адвокатчета, щв ви пусна малко гювеч да олабите, че може и на мен да ми дотрябвате, ако изтървем властта, но за останалите тоталитаризмът е неизбежен, Хау !
  • 21 Citizen X

    7 3 Отговор
    Наща мила родина и след 89 г. до ден днешен се управлява по соцялистически модел. За това няма свободен пазар, за това не са защитени личността и собствеността. Ние искаме какво ли не, но за последните две неща не се сещаме, въпреки, че са най-важни, защото ни правят свободни.

    Коментиран от #29

  • 22 Начо

    8 6 Отговор
    Поредния шмекер
  • 23 цигането

    8 3 Отговор
    гладна кокошка фураж санува,ще ти се ,на народа му писна вече от тия циркове ,даи нещо по свежо занапред.
  • 24 filo

    6 5 Отговор
    Вие адвокатите сте най-големите боклуци и мошеници. Е..л съм ви ма....а.
  • 25 Той

    8 2 Отговор
    Всеки народ си заслужава управниците, като си ги е избрал и търпи. Всяко стадо си има мърша, ама то у нас мнооооого. От 1875г. българина не се е променил. Абсолютно актуален и сега цитат.:))

    Не сме народ, не сме народ, а мърша,
    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
    "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
    И не знаем, не можеме, не щеме
    да работим за себе си със време.
    Само знаем и можеме, и щеме
    един други злобно да се ядеме...
    Помежду си лихи, буйни, топорни,
    пред други сме тихи, мирни, покорни...
    Все нас тъпчат кой отдето завърне,
    щот сме туткун, щото не сме кадърни...
    Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
    а всякому мерамът е развала...

    Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
    пак ще кажа и с това ще да свърша.

    П.Р.Славейков
    1875
  • 26 Иво

    7 2 Отговор
    Значи чакаш подкрепа од народа ама аз като отида при адвоката и му кажа здрасти отговора му е 500 лева и това е само за здрасти
  • 27 Така де

    6 4 Отговор
    Адвокатска тайна не трябва да има, защото тя обслужва бандитите!!! Адвокатът трябва да защитава законността и справедливостта, а не да е адвокат на Дявола, който срещу жълти стотинки се опита всеячески да прикрие и защити бандита!!! Според мен, без да съм добре запознат, адвокатите се опитват да защитят бандитите, като тяхни най-доходоносни клиенти, затова не искат да има реформи и прозрачност в дейността им!!!
  • 28 Мдааа

    6 4 Отговор
    Лично аз подкрепям тоталното разследване и наказване за измами с ДДС и Евро Фондове!!! Всички адвокати трябва да са задължени да издават своите клиенти, които са разследвани за такава дейност!!! Адвокатът трябва да получи хонорар, дори да издаде неговият клиент - бандит!!! Не трябва адвокатите да са зависими от бандитите и да се опитват да ги защитят, а трябва да защитават закона и справедливостта!
  • 29 Да ти отговоря нещо

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Citizen X":

    Точно по време на Соца хората имаха спокойствие, нямаше толкова бандити и луди на свобода да тормозят хората,за нормалния човек който не го тресе алчност и лакомия беше супер за живот!!!
  • 30 Тъпанари

    12 4 Отговор
    Ей човека ви казва къде са ни проблемите, и че сме на две крачки от диктатура, и пак се намират тъпанари да плюят по него. Ами като толкова много им завиждаш на адвокатите стани и ти адвокат кой те е спрял. То отстрани всичко е много лесно.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мици

    1 1 Отговор
    Съгласен съм с Вас!Ще имате Пълна Подкрепа от Народа!
  • 33 Един

    2 0 Отговор
    Не пред! ВЪВ тоталитаризъм сме ! Сега партиен, а скоро и личностен!
  • 34 Бацо

    1 0 Отговор
    Народът Баце , не помага на корумпирани червени гнюсари ! Ще има доста да чакаш...
  • 35 488

    1 1 Отговор
    Мнооооого дълго,ще чакаш.Сетил за народа,ама когато е на зор.