Last news in Fakti

2 Март, 2019 11:00 4 408 22

Откраднатите деца на ГДР

  • гдр-
  • деца

Карин Раниш от самото начало не вярва, че двегодишният ѝ син е починал в болница в ГДР

Откраднатите деца на ГДР - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Карин Раниш от самото начало не вярва, че двегодишният ѝ син е починал в болница в ГДР. Заедно с други майки тя тръгва да търси истината. Един потресаващ разказ за откраднатите деца на ГДР.

Карин Раниш, съпругът ѝ Бернд и трите им дъщери са в напрегнато очакване - предстои ексхумацията на Кристоф, първородния син в семейството. През юни 1975 г. той е бил обявен за мъртъв в една болница в Дрезден. Тогава детето е само на две години. Дрезден е част от комунистическата ГДР. "Израснахме със системата и с идеята, че трябва да вярваме на всичко, което ни се казва. Разбира се, имаше много неща, в които не вярвахме, но не можехме да действаме срещу системата", разказва Карин Раниш. Това, в което тя обаче от самото начало не може да повярва, е историята за смъртта на малкия ѝ син.

През 1960-те години семейството държи малко шивашко ателие в Дрезден, а малко преди издигането на Берлинската стена, сестрата на Карин избягва в Западна Германия. Според Ивон Раниш, най-голямата от трите дъщери, поради тези обстоятелства родителите ѝ вероятно са били нарочени от властите. Карин и съпругът ѝ гледали все пак да не се набиват много на очи и водели нормален живот… до сутринта на 22 юни 1975 година. Тогава 2-годишният им син Кристоф неволно се залива с вряла вода. Засегнати са предната част на тялото и бедрата. "В линейката попитах докторите дали има опасност за живота му и те ми отвърнаха, че са виждали деца с много по тежки изгаряния да оцеляват", спомня си Карин.

Ужасната вест

Детето е откарано в университетската клиника в Дрезден, където лекарите отново уверяват Карин, че раните не са фатални и че детето ще се оправи. След това жената е отпратена у дома. Не ѝ е позволено да остане в болницата, но ѝ е разрешено да се обади по-късно по телефона, за да ѝ кажат как е синът ѝ. “Лекарите казаха, че момчето ни се справя сравнително добре", спомня си Карин.

На следващата сутрин обаче майката и бащата са извикани спешно в болницата, където им казват, че Кристоф е починал. "Лекарите не проявиха никакво съчувствие, никакво съпричастие, просто ни казаха: мъртъв е, и толкова", спомня си Карин. Молбата на родителите да видят тялото му е грубо отхвърлена; казват им, че трупът вече бил преместен в патоанатомията. На следващия ден отново им е отказан достъп.

"Когато сте в шок, не сте в състояние да задавате допълнителни въпроси. Бяхме напълно безпомощни", разказва Карин. Тя и съпругът ѝ никога повече не виждат детето си. Дори на погребението, защото ковчегът е запечатан.

Това, че не им е позволено да видят тялото, както и издаването на два смъртни акта, в които се посочват две различни причини за смъртта, а именно - изгаряне и остър белодробен оток, карат Карин да се усъмни. "Винаги съм чувствала, че той е жив някъде, че не е възможно да е мъртъв, просто в цялата история има толкова много несъответствия." Само че режимът в тогавашната ГДР е такъв, че Карин няма право да задава въпроси на лекарите или на властите. "Лекарите бяха богове в бели мантии, никога не биваше да се съмняваме в онова, което ни казват. Всичко, което ни казваха, се смяташе за правилно. А пък ако не си съгласен, можеше да ти се случи нещо”, допълва дъщерята Ивон.

Откраднатите деца

Ивон е родена година след смъртта на Кристоф. Когато други родители започват да споделят вярата си, че децата им, обявени в източногерманските болници за мъртви, вероятно все още са живи, майка ѝ за първи път се престрашава също да сподели своите съмнения. “Бях шокирана, дори не се замислях, че такова нещо е възможно. Казах на майка ми, че трябва да направим нещо”, разказва Ивон.

През 2014 г. Ивон създава група, наречена “Откраднатите деца на ГДР”. Днес групата има 1 750 членове. Една трета от тези хора издирват деца, насилствено взети от родители, считани за политически неблагонадеждни и осиновени от верни на режима семейства. В Германия това все още е една неизследвана част от историята; предполага се, че случаите с насилствено отнети от родителите им деца са стотици и дори хиляди.

Останалата част от членовете на групата се опасяват, че предполагаемите смъртни случаи на децата им в източногерманските клиники навярно са били фалшифицирани - и техните деца в действителност са били откраднати от режима и може би също дадени за осиновяване. Сред тези членове на групата има много майки, на които - малко след раждането на детето им - е било казано, че детето е умряло, но не им било позволено да видят телцето му.

Писмени доказателства, че болничният персонал или държавните органи са отвличали бебета, за да ги дават или продават на други семейства, няма. Въпреки това говорителят на групата Франк Шуман, смята, че е съществувала система, която вероятно е била свързана с трафик на деца, търговия с органи или дори с медицински опити. "Те на практика са извършвали всичко това без писмени указания и са създали такава система с помощта на държавните тайни служби", смята Шуман.

Групата е извършила пет ексхумации през последните пет месеца, но нито една от тях не е довела до убедителни резултати. В един от гробовете не са открити никакви останки, а в друг са намерени само животински кости. Шуман предупреждава семействата, тръгнали по този път, да бъдат подготвени за онова, което може да ги очаква. "Ако си имал съмнения цели 40 години и изведнъж истината се изправи пред теб, трябва да си наясно как да се правиш с нея", казва той.

Издирванията продължават

Семейство Раниш вярват, че ексхумацията и ДНК тестът са най-добрите им възможности в момента. "Искаме да имаме яснота", казва Ивон и признава, че дори в гроба да се намират тленните останки на брат ѝ, те никога няма да разберат как точно е умрял. Резултатите ще бъдат изпратени в лаборатория по съдебна медицина в Бон, заедно с ДНК проба от Карин. Ако тестът за ДНК се окаже неубедителен или няма съвпадение, Карин казва, че ще продължат с търсенето. "Не знам дали ще открием нещо, това ще бъде много трудно, ще видим какво ще се случи, но определено няма да се откажем".

Флориан Щийгър, който е директор на Института по история, философия и етика на медицината в университета в Улм в Южна Германия, ръководи научен проект, чиято цел е да хвърли светлина върху случаите на деца, които вероятно не са починали в болницата, а са били отнети от родителите им. През последните месеци той провежда интервюта със семействата, преглежда свидетелства за раждане и смърт, доклади от аутопсии и документи на Щази и възнамерява да публикува резултатите в средата на 2019 г. Досега, казва Щийгър, не са открити никакви доказателства за системност на случаите. Но той не изключва и теорията на Франк Шуман - ако тя обаче е вярна, това би означавало, че системата е подсигурявала мълчанието на много хора. "В такъв случай мнозина трябва да са били поставени под толкова голям натиск от страна на държавата, че са били принудени да извършат подобно престъпление. Вероятно държавата е трябвало да полага много усилия, за да бъде напълно сигурна, че всички участници в схемата ще си мълчат."

Публичността около тези случаи доведе до някои развития. През септември миналата година парламентарната група на канцлерката Ангела Меркел заяви, че се занимава с изработването на законодателни мерки за удължаването на сроковете за съхранение на архиви в болниците, в центровете за осиновяване и регистрите за раждане и смърт.

Предлага се също така създаването на база данни, в която потенциално засегнатите родители или деца да могат да представят своята ДНК за сравнение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муя

    25 13 Отговор
    Комунистът е най-долната твар под това небе... Дребнодушието, безверието, лицемерието и жестокостта са отличителни черти на тази каста и не търпят изменение във времето.
  • 2 Мяу

    12 19 Отговор
    Айде пак се почва с лъжите. Все едно някой ви плаща...а чакай...
  • 3 Димитър

    22 12 Отговор
    Дойче гнойче да напише нещо за изпепелените деца на Дрезден? О, простете, забеавих, че грантаджиите от дойче веле нямат гражданска съвест, нищо че се водят германска медия.

    Коментиран от #10

  • 4 ПЕЕВ

    29 11 Отговор
    КОМУНИЗМА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКОРЕНИ.

    Коментиран от #6

  • 5 Дядо Вангел

    25 13 Отговор
    Няма по бездушна, зла и сатанинска доктрина от комунизма и няма престъпление, което комунист не е способен да извърши. Отвращение буди също, как червените отрепки коментиращи тук скачат в истерична защита представяйки безумни доводи или променяйки темата към някакви други събития ни в клин ни в ръкав

    Коментиран от #14

  • 6 Шалом

    10 8 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    Комунизма и Юдеизма са,като двете страни на една монета.
  • 7 САНКТ ПЕТЕРБУРГ

    24 11 Отговор
    Боклуци фашиски избихте 6 000 000 деца през войната в СССР!!!

    Коментиран от #21

  • 8 сори сорос

    18 5 Отговор
    Deutsche Welle да каже нещо за най-трагичната и чудовищна страница в историята на войната от престъпленията на фашистите срещу децата и детството. Които зверства са извършени въпреки Женевската и Хагската конвенция в защита на децата на воюваща Германия.
  • 9 Шаран БГ

    16 5 Отговор
    Не бъдете еднопосочни !! Няма доктрина, която да е "света вода ненапита". В мирно или военно време/няма значение/ човекът е звярът, който няма милост към себеподобните си. Десетина години след ВСВ ни показваха на кино огромните купища от детски обувчици и дрешки в немските фашистки концентрационните лагери на смъртта. Сигурно е било пропаганда, но вероятно тези детски обувки и сега са там. После ни показваха как САЩ е изпепелила два големи града в Япония. Там сигурно не е имало и едно дете...... !? Сега ще докажем, че в ГДР е имало зверове, ама комунисти. А защо хиляди и хиляди бягат от Сирия, Ирак, Либия, Афганистан - там никой никога не е убил, унищожил или отвлякъл дете, нали ?? И нужно ли е да се връщаме 4-5 века назад, за да разберем как Испания и Велика Британия са ставали още по-велики. Естествено ,че тези добри журналисти от Д.Веле ще изберат нещо сълзливо - за да почнем да ругаем безпардонно комунизЪма, ...пардон и Русия !! Сега е такава модата специално у нас ...........

    Коментиран от #11

  • 10 До Димитър и Шаран БГ

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "Димитър":

    До Димитър, ДВ не веднъж са писали за Дрезден.
    До Шаран БГ, всичко което пишеш е вярно, но неприятното е, много
    "специалисти" непрекъснато ни уверяват колко човеколюбива е комунистическата идеология, колко е справедлива и прогресивна, а тя е една диктатура с огромна цензора и примитивна пропаганда. Е това е проблема.
  • 11 стоян георгиев

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "Шаран БГ":

    демек да не си търсят хората децата ?щото ти соцносталгика мислиш така!!!боклуците са отнели деца от родителите им обявяваики ги за умрели ,но за теб тва не е проблем и почваш да обясняваш че било сълзлива история!!!!и като има такива факти обикновенно втория ход е веднага ама знаете ли кво стана в афганистан или дрезден 1945?кво общо има тук афганистан с тези семеини трагедии бе другарю соцносталгик?има достатъчно статии за афганистан и либия,там дали някои дава като аргумент тези отвлечени деца?и се радваи че не си част от някоя сълзлива история ,а разни отрепки като теб да ти обясняват че няма за какво да протестираш!
  • 12 Гост

    2 2 Отговор
    Да го духат шибаните убийци швабите
  • 13 соросоид безделник

    12 2 Отговор
    "Изчезналите деца на ГДР"? А бе фашизоиди от дойче веле! Защо не попитате за сегашните "изчезващи деца" в Германия по няколко десетки хиляди на година? Тези деца също са изтръгвани по абсурдни причини от нормални семейства чрез социалните ви служби и давани за осиновяване на други семейства. Тази фашистка практика се е превърнала в огромен бизнес на запад където тези "социални служби" източват милиарди от държавата да уж грижата им за тези деца. На истинските родители обикновенно им се забранява да виждат повече децата си и да знаят в какво приемно семейство са. Болни фашизоиди бяхте и такива си останахте, но новите ви гости араби и черни ще ви оправят така, както съветската армия не ви оправи.

    Коментиран от #15

  • 14 соросоид безделник

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дядо Вангел":

    Не е проблема в комунизма, демокрацията или фашизма, а в болните мозъци на такива като теб независимо от строя! Това изтръгване на деца от семействата им и било преди Хитлер, по времето на Хитлер който не пада от Марс на пусто място, това се е правело в Западна Германия , в ГДР и в сегашна Германия и в другите западни страни продължава да е практика. Всичко идва и се случва от съзнанието на хората в дадена страна, а не от строя който е продукт на същите тези хора. Ето например ти си беше боклук по времето на комунизма и си остана същият боклук в сегашната "демокрацията"! Може баба ти да заблуждаваш, но не мен!
  • 15 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "соросоид безделник":

    и продължаваш с лъжите а безделнико?сдесетки хиляди деца отнемани от родителите им всяка година и давани за осиновяване от фашистите!!!!ти да не живееш в сибир бе?иди на една екскурзия до германия д видиш как се гледат деца.

    Коментиран от #16

  • 16 Bubbles

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Барневарн
    Напиши го в гугъл и чети и повече да не съм чул дума против комунистите!

    Коментиран от #18

  • 17 ГостЪ

    2 0 Отговор
    В единия гроб да открити само животински кости , в друг няма нищо а доказателства няма . W . T . F .
  • 18 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Bubbles":

    кво да напиша в гугъл?че на убавци дето си бият децата им ги отнемат в германия ли?ами така е .там да не живеят тукашните талибани?хората си имат закони и ред.имаи го предвид ако се наложи да ходиш там с жена или деца щото може да се върнеш соло след като си полежал и в пандиза.тва обаче не е фашизъм другарю,фашизма е тук по отношение на нашите деца и маики.
  • 19 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    На № 11 "Стоян Георгиев" Няма нищо хубаво в това, да прочетете едно изречение в нещо написано, вадите го от контекстта, развивате Вашите мнения върху него, изсипвате камара ругатни и определения върху непознат и сте щастливи, навярно !!! В № 9 Третото изречение: " В мирно или военно време/няма значение/ човекът е звярът, който няма милост към себеподобните си !" И това е така - особено щом се касае за политика, власт и пари . Къде са следвоенните сираци в СССР ? Определението на " соцносталгици" и "отрепки" от бившия СССР за Мустакатия грузинец е " Най-големия убиец за руския народ !"Ако случайно сте гледали "Инспектор Монтелбано" в една от сериите, инспекторът разкри банда отвличаща здрави прави хубави деца 7-8 годишни, убиваше ги и продаваше органите им за трансплантации !?!?Аз , като " соцносталгик" и "отрепка" съм погнусен и отвратен- трудно ми е да го проумея ...!! Приятно е, че все пак, хора като Вас го приемат и разбират. Уважаеми господине, от къде у Вас такава неистова злоба към всичко наоколо-не Ви ли е мъчно понякога за самия себе си ?? Аз никога не бих си позволил да ругая и слагам епитети на Вас или на който и да е ! Просто не Ви познавам,! Каквото да кажете и напишете, то си е Ваше лично мнение - сигурно имате основание ! Но, не и да ругаете безпардонно !?!? ........А историята на ДВ е по-вече от "сълзлива" точно предвид факторът " време " !!

    Коментиран от #20

  • 20 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Шаран БГ":

    другарю шаран след демонстрираната аругантност в мнението ти по отношение на въпросните отвлечени деца няма как да съм безразличени и толерантен към теб.особесно след зле прикрития ти подтекст да оправдаваш комунистическия режим в това му гнусно деяние.определнието ти за сълзливата история е гнусно и гадно,а опитите да оправдаеш случилото с разни примери от историята прави ситуацията още по-гнусна.да правиш сравнение между един политически режим и банда крадяща органи на деца е точно ситуацията за която говоря.та само да те питам другарю неквалифициращ другите,дали режима на гдр може да се сравни с банда преследвана от закона във всяка нормална демокрартична страна и тва може ли да е оправдателен аргумент?та и накрая да обясня що съм краен с такива уж невинни убавци като теб.щото вие другарю сте базата на злото.през вас минават всички директиви обличаики ги в мнима култура и мним морал разни псевдоинтелигенти необичащи сълзливи историики.надявам се да си ме разбрал добре!

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Не те е разбрал - няма да му стигне смелост да започне да мисли. На него така са му казали и това е постулат до края на света. Ако тоя беше религиозен, щеше да е религиозен фанатик... На такива немислещи се крепи всеки един диктаторски режим без значение дали комунизъм или фашизъм.