Last news in Fakti

28 Март, 2019 15:27 6 101 36

Фалш и популизъм на поклонението в Лагера на смъртта

  • слънчев бряг-
  • лагер на смъртта-
  • ловеч-
  • репресии

В много държави през 60-те години има различни политически гонения, има и политически репресии, но само в социалистическия алианс и то само в две държави от него СССР и България има подобни престъпления срещу човечеството

Фалш и популизъм на поклонението в Лагера на смъртта - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лагера на смъртта Ловеч. Зловещ, дълбок белег от миналото, грозен и плашещ с характера на естеството си! Белег на зверствата на една наричаща себе си „народна“ политическа система, към собствения си народ! Белег на една сбъркана политическа доктрина оглавена от политическата върхушка от ЦК на БКП! Партия страхливо продала човещината си заради комплексирано властолюбие и налудничава обществено-политическа параноя. Вляла извратената си воля в човекообразни същества, като Мирчо Спасов, Николай Газдов, Цвятко Горанов, Петър Гогов и десетки още такива като тях. Ползваща жестоката им природа, за да утоли човеконенавистната си жажда и за осъществяване на низките си властови цели. Същевременно обаче, гнусливо бягаща от публични връзки с тези оръдия на своя изведен в култ „хуманен социализъм“. Жалки хуманоидни същества на политбюро, просълзено целуващи с умиление децата на жертвите си, докато извергите им измъчват родителите им. Това са били те, лицемерните и подли партийни функционери ……….. под общ знаменател в определението ми - страхливци!

Фалш и популизъм на поклонението в Лагера на смъртта

Пиша тези редове под въздействието на обзелите ме чувства след шествието - поклонение до концлагера „Слънчев бряг“ провело се на 23.03.2019 г. в памет на жертвите на комунистическия режим. Включих се в него за първи път тази година, тласкан от смесени чувства от личен и не толкова личен характер. Много пъти съм се канел да го направя, но вътрешно чувство се съпротивляваше на това. Именно подвластен на това си чувство не се и включвах до момента, въпреки че имах прекалено лични причини, за да го направя. Моят дядо е бил каторжник близо две години там и малко след затваряне на лагера 1962 г., е починал по причини породени от упражнения му физически гнет . През 1960 г. без съд, но с присъда „враг на народната власт“ или беше „идеологически враг на комунизма“, изпращат моя дядо Тодор Василев Топалски в лагера. В много държави през 60-те години има различни политически гонения, има и политически репресии, но само в социалистическия алианс и то само в две държави от него СССР и България има подобни престъпления срещу човечеството, като тези лагери на смъртта. Не искам да извеждам заключения от това, защото това е епизод от историята ни, от който всички и комунисти и некомунисти трябва да ги е срам от него. Защото държава, която от подражателско раболепие малтретира народа си и общество, което допуска подобни безчинства безропотно, е жалка държава от излужен народ! С баща ми сме разговаряли малко за дядо ми Тодор. Аз нямам личен спомен от него, защото съм роден, след като той е починал. Това, което знам за него от баща ми, е, че той е бил неспокойна личност, човек предприемчив и работлив, отстояващ възгледите си, бохем и авантюрист по природа.

Фалш и популизъм на поклонението в Лагера на смъртта

С малкото думи за него искам да покажа многото характер, който той е имал и който той генетично ни е предал, на мен и на баща ми. Жалко е, че високите дървета бурята първа кърши, но тези, на които съдбата отрежда тази съдба единственото упование, е, че те вече живеят във времето отвъд съвремието си и предопределят хода на историята след тях. Скоро след поклонението разговарях пак с баща ми за това. По- скоро той разбра и поиска да разговаряме по темата. Тежък разговор…. никога не ще забравя този разговор и думите, които той ми каза. Думи пропити от болката на загубения рано родител, думи все още пропити от пренесения от тогава страх на мракобесието царящо тогава. Думи на извлечена житейска мъдрост носеща смирение, не търсеща реваншизъм, нито гняв, нито желание за лустрация. Думи на мъдрост, която разбираш по късно, едва тогава, когато самия ти достигнеш болезнено до същото……..

На поклонението видях немалко публични личности и слушах там думи, които неведнъж са произнасяни. С изключение на една жена, която произнесе прочувствена реч, предизвикана от неподправената болка от загубата на близки там. В речите на всички останали публични личности аз усетих фалш и популизъм. Съжалявам, но нито една от тях не достигна до мен. Напротив, изпитах погнуса от това, което правят. Формализма от присъствието си демонстриран от сегашния председател на СДС Румен Христов. Надутото поднасяне на цветя и венци от всичките по-важни велможи, разбира се при спазването на задължителната субординация в поредността на обявяване. Обиграното боричкане пред камерите на излъчващата телевизия, за да бъдат подобаващо отразени. Оперираните от елементарна чувствителност и такт на благоприличие пиари на „политическите ни фолк звезди“ щъкащи безсрамно навсякъде. Грозно, грозно, безсрамно и цинично. Това е………… Така ги видях аз. Така ги видях и знам, че ги видях вярно! Също така знам, че те ме мразят, не защото всъщност съм ги видял. Това тях не може да ги трогне. Колкото трогната беше казионната номенклатура преди 10-ти ноември, толкова и те ще се трогнат. Мразят ме, защото сега вие ще четете, това, което аз съм видял.

Разбира се видях и хора, които заслужиха уважението ми. На първо място искам да изразя уважението и благодарността си към двигателя по организиране на поклонението г-н Емил Брънеков. Чист, доблестен човек с идеали и качествени разбирания за развитие на съвременното ни демократично общество. Имаше и други негови сподвижници, обикновени граждани от Ловеч и страната, наследници на бивши лагеристи, живи лагеристи като Кольо Вутов от с. Торос, както и разбира се Негово преосвещенство Ловешки Митрополит Гаврил заедно с още четири църковни служители, които отслужиха в памет на загиналите и репресирани лагерници.

Към края на изложените по-горе мисли, изплуват въпроси, които ми тежат и търсят отговорите си, които аз все още нямам. Защо хора, които се имат за нормални, ще допуснат това издевателство над човешкия вид? Защо интелигентни хора с обществено положение, пропагандиращи високоморални ценности ще разпоредят подобни зверства? Защо хора със семейства, изповядващи християнско благоприличие, потъпкват принципите си? Как не се посвениха, концлагерите на хитлеристка Германия да бъдат с лека ръка пренесени и у нас?

Дали трябва да търсим отговорите назад в миналото или следва да поровим в съзнанието ни сега. Аз мисля, че отговори на тези въпроси и да не дадем, то задължителното, което следва е да помним е никога повече да не ги приповтаряме по нови поводи.

Макар и да не личи много, с думите, които пиша не търся и не тая реваншизъм. Времето надлежно е дало справедливата си присъда на тези хора и политическата им доктрина и ги е запратило с позора им, заклеймени в историческия пъкъл. Не искам повече да ровя в това минало. Там аз знам, че мога да намеря само скръб и гняв. Не искам да го пренасям отново в съвремието ни. Обществото ни сега няма нужда от това, то е достатъчно смачкано от безидейността и арогантната алчност на сегашните ни политически персони. Моя хоризонт сега е друг и взора ми е отправен към тези, които търсят с доблест и чест сами да определят пътя си напред в полза на просперитета на обществото ни!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dido d

    27 16 Отговор
    Отлична статия за ужасите на миналото и лицемерието на настоящето.
    Поздравления за автора.
  • 2 Бачо Киро

    32 11 Отговор
    И на тоя дядо му заради виц е пратен в лагера. Като стане дума, всички са невинни. Само вижте днешните - и те невинни... Политици, бандити... Всички са невинни...

    Коментиран от #31

  • 3 боярышник

    19 20 Отговор
    Никога повече кумунисти и "бсп"(безскруполни страхливи предатели)на власт.Не случайно натъртвам на "страхливи".
    Да живее България!!!
  • 4 Бачо Киро

    39 12 Отговор
    Колкото до само в България и СССР имало подобни неща - май коне с капаци са писали статията. Гуантанамо не е нито български, нито съветски, а и до днес не е затворен. 60те са си били същите навсякъде по света... Да приписваш подобни дейности на едните и да си траеш за другите е признак за идиотщина...

    Коментиран от #12

  • 5 Връл червен комунист

    24 19 Отговор
    Вечна слава на комунизма!
    Светъл период от историята на просперитет, просветление и творчески напредък!

    Коментиран от #16, #23, #34

  • 6 КОНТРАТА

    25 16 Отговор
    Това е някое фашиско наследниче кое дори не знае че затвоеите в Ливеч и Белене са строени преди 1944г.! И друго не знае че навсякъде по Европа еимсло народни процеси и навсякъде по Европа е имало съдени на смърт и затвор. Тези трудови лагери бяха цената на ниската престъпност по време на социализма, сега всеки ден убийства. Ще търсите Ловеч, Белене и Скръвена!

    Коментиран от #13, #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Скорпион 29

    20 15 Отговор
    Тоя плешивец е бил сигурно 10годишен 1989г.обаче знае да философства за социализма!
  • 9 Комуниста

    27 5 Отговор
    Сега няма Ловеч и Белене обаче има крадливи депутати които уж си купуват апартаменти на безценица!
  • 10 Чук

    12 13 Отговор
    Чета коментари и не вярвам, всичко си заслужаваме
  • 11 Комуниста

    24 10 Отговор
    Драскач, сега ще си прибере хонорарчето от НПОто! Галя Щърбева и Лорчето Крумова прибраха 120 000лв.преди 3 г. От Америчка за Бг. Ивчо Инджев и той ходи да прибира хонорачета за цял ден плюене по форумите.
  • 12 Шляхтиц

    29 9 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Благодарение на тези лагери България беше ДЪРЖАВА. Сега е циганско гето.
  • 13 Шляхтиц

    24 8 Отговор

    До коментар #6 от "КОНТРАТА":

    По онова време всички престъпници работеха на каменни кариери, тухларни, металургични заводи......... Сега свестните и нормални хора хрантутят убийци до като са живи.
  • 14 Справедлив

    23 5 Отговор
    Да врьщат лагерите-като гледам,имаме голяма нужда от тях в сегашно време...а не разни меки китки да ми точат сополи какво е било навремето-сега са ни нужни.Я се огледайте около вас-....
  • 15 msc

    23 5 Отговор
    Само като прочете човек, че само в България и СССР е имало подобни неща му става ясно за в най добрия случай ,невежеството на автора. Явно хунтите в Южна Америка или геноцида във Филипините( то да беше само там осъществени от САЩ) не му говорят много или така му изнася.Значи за Газдов се сеща ,но за Ферещанов, голям ''симпатяга'' е бил Ферещанов - нищо.Не може така. Насилието винаги поражда насилие.Порочен кръг уви...Не случайно Радой Ралин каза на един митинг на тълпата: Хора да престанем с тази омраза и да работим с честните комунисти! Сега знам че тука веднага ще се намери някой ортодоксален десен, който ще ми обясни че такива нямало Аз просто ви цитирам Ралин, който в случая каза нещо честно и почтено,но почти никой не го чу ,което напълно нормално за България.....
  • 16 123

    10 17 Отговор

    До коментар #5 от "Връл червен комунист":

    За комунета като тебе периодът може и да е бил светъл, но за 80% от българите не е било така.
  • 17 123

    10 15 Отговор

    До коментар #6 от "КОНТРАТА":

    Лагерите от преди 44-та са като курорти в сравнение с лагерите на комунистите. Много по-малко хора са били в тях и условията са били много по-леки. А осъдените в Европа са предимно военни престъпници - не много като бройка и повече колаборационисти. Тук почти няма хора от тези две групи. Не сме воювали, за да имаме военни престъпници, само окупационни функции сме изпълнявали и то предимно в територии населени с българи. Няма как да е имало и колаборационисти т.е. сътрудници на окупаторите, защото не сме били окупирана страна. За колаборационисти - сътрудници на окупаторите може да се говори за периода след септември 44-та, когато СССР ни обявява война и ни окупира.

    Коментиран от #18

  • 18 КГБ Териер

    8 7 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Германия е окупирана след 1945г.от СССР до 1989 аот САЩ и до днес 2019г. в България има след военно присъствие до 1947 на войски на СССР. Точно фашиските сподвижници докарахте Червената Армия в България! В лагерите е имало и политически затворници спидвижници и ятаци на фашиския контингент които са вкарвани в правия път с трудова терапия! Искаш ли и ти да влезеш в правия път?

    Коментиран от #24

  • 19 немразещ

    8 5 Отговор
    Много омраза бе, авторчето, достатъчна за да се създаде концлагер. Дали защото в СДС се появи разум и с ГЕРБ си подадоха ръка за евроизборите или защото ти е от първите седем? А отговори си, ама на ум, за да не намразиш някого, който може да те е чул.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТОЧКАТА

    15 1 Отговор
    Цветан Цветанов е ЯРЪК представител на ЕЛИТА!!!...И се радва на всеобщата ,,,любов,,, на хората....и искат ,,видов ден,,.
  • 22 745

    7 2 Отговор
    Достойна статия. Миналото не трябва да се забравя, защото то много често се повтаря. Мотивите и доктрините са различни, но реакцията е винаги подобна. " Думи на мъдрост, която разбираш по късно, едва тогава, когато самия ти достигнеш болезнено до същото"
    Какво ли ни очаква .....
  • 23 Random

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Връл червен комунист":

    Пий си хапчетата
  • 24 123

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "КГБ Териер":

    Аз не знам дали съм в правия път, ама ти със сигурност яко си фанал по баирите. А и явно не си в час с това какви хора е имало в комунистическите лагери. Тези хора са били предимно политически противници на режима, интелигенти, хора с принципи, а също и много хора са били вкарвани по лагерите дори за един виц срещу властта. Престъпни и фашизоидни елементи е имало много малко в лагерите.

    Коментиран от #32

  • 25 Alfaman

    3 2 Отговор
    Сводолюбив, предприемчив играч. Нещо като цар Киро.

    Коментиран от #36

  • 26 НКВД

    6 4 Отговор
    Николай Тодоров.... Оставете го човечеца, и той трябва да си напише статията, и той гледа да се покаже, и той се мъчи да го забележат и на него му се иска да му пуснат некой лев от тия, демократичните левчета... Дядо ми е убит без съд и присъда партизанин, баба ми е ятачка, баща ми и сестра му са горени живи в къщата, целите покрити с белези, щото били "партизански деца".... от такива изроди като дядо ти ! Малко са ги трепали след 9-ти Септ., ако бех на тяхно място, и баща ти и тебе немаше да ви има, камо ли сега да пишеш статиики !
  • 27 Михи Ротера

    4 0 Отговор
    През 1960г. бележим най-високият си ръст на раждаемост, от както сме държава. Какво заслужават тези които избиха половината бяло читаво и грамотно българско население след 1988г. , и ни направиха изчезващ вид? Защо са сега тези решетки по прозорците на обикновените граждани. Защо има мафия , наркотици и мутри по улиците. защо заплатите отиват за сметки и данъци , а не за отглеждане на деца. Имаше ли СОТ-ове , застраховки , и вилнеещи цигански банди , пирамиди , фараони , и други измамници, дори и като тези с телефоните. Ако си болен , и без пари умираш прав, като препикано мушкато . Може би една част от хората там по лагерите са били невинни , и са страдали , даже умирали , за да не страда после 90 % от читавият народ . Ако няма , или не се наеме някой да реже гангрената навреме, до здраво и чисто месо ,става това което е в момента. А я изкараме още 10-15 години с това темпо , я не . Големите престъпници които дойдоха след 1988г и замениха по-малките престъпници , трябваше да отворят още поне 3 лагера , за да не свързват сега хората реда и спокойствието с комунизма , а вместо това , те пуснаха и другите престъпници от затворите , и те станаха големи крупни бизнесмени - Пази Боже такава държава и територия. Моят баща е бил в трудов лагер Куциан мини Перник , естествено не по негово желание , две години за малко да умре от плеомония . Правил е това което е правил и преди , бачкал е като луд кон на вагонетките. Засегнати сме били от национализацията , и и
  • 28 Михи Ротера

    3 2 Отговор
    Били сме засегнати от национализацията , и идеите на комунистите са ни дълбоко чужди.Но когато е излязъл на свобода , с много труд и пот научава занаят ,успява да вдигне голяма и висока къща , и създава семейство за пример . До 4 часа през нощта е копал сам основите на къщата 2.80 са дълбоки . Никога не го чух , да се оправдае с нещо , да потърси мъст , да изтъкне причина извън самият него, поради което да не може да свърши някакво работа . Краят на комунизма го завари с 96 000 стари лева. Постоянно беше примамван да стане комунист , като човек за пример работлив професионалист , ударник на соц. труд, да се издигне нагоре . Стигна до бригадир на бригада от 32 души . И винаги им се измъкваше с думите - Аз съм социално неосъзнат , и поради тази причина не мога да бъда комунист - така ги бъзикаше партийните секретари .
  • 29 Щирлиц

    9 0 Отговор
    Оставете миналото, то не може да бъде променено. Добро или лошо това е то. Тогава така са го разбирали, така са го правили. Да жалко за неправомерно загиналите, но като се обиждаме и плюем едни срущу други нищо няма да постигнем. Най- важното е сега и за в бъдеще да видим какво ще правим. Сега няма лагери, но няма и държава, няма и народ вече. Държавата изчезва, властимащите крадат като за последно и никой, нищо не прави. Сега това е важното. Да се стабилизира държавата, да се възстанови икономиката и селското ни стопанство, а не от аграрна държава да внасяме почти всичко отвън. Това е сега приоритета ни, а именно възстановяване на държавата и благополучието на народа ни и на нашите деца и внуци за в бъдеще. А загиналите по една или друга причина- Бог да ги прости и мир на праха им. Крайно време е да спрем да им тропаме кокалите и да ги оставим да почиват в мир.
  • 30 безпартиен

    1 1 Отговор
    Ако сега с оръжие в ръка и с терористични актове някой поиска да свали законно избрана власт как бихте го нарекли???Терорист!Ами до 9.9.1944 властта е била законно избрана с избори колкото и нечестни или честни да са били!Атентатори,убийци и обикновени обирджии на мандри са почитани като освободители!Освободили ни от самите нас,защото не е имало друг окупатор!След това 45 години привилегии за АБПФК,децата и внуците им!Привилегии за жителство,жилище,образование във ВУЗ,работа в държавната администрация!След 10.11.1989 вече и видни приватизатори!И всичко това след като има закон оявяващ реежима до 1989 за престъпен!!!!!Престъпен режим има,но престъпници няма!!!Двоен стандарт!Три поколения след9.9.1944 бяха лустрирани,а след 10.11.1989 ---НИЩО!!!!!Справедливост?

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Попитай,

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    още има живи хора от онези години в Ловеч и ще ти разкажат, колко интелигентни са били хулиганите - точно така са ги наричали местните.

    Коментиран от #35

  • 33 Писалката на Александър Стамболийски

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "безпартиен":

    От 1922 в България няма проведени избори , а един земеделски водач , който пратиха в Ньой да подпише капитулацията , го рязаха три дена с ножове , и издъхна в страшни мъки с отрязаният си по.ов чл.н в устата.Ние сме територията с най-много убити министър-председатели .
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 куро

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Попитай,":

    ..тя пропагандата си върши работата при тия с пилешки мозъци....нацисти-комунисти=едни и същи тъпаци.........
  • 36 коко

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Alfaman":

    ...не,като - мирчо спасов...............