Last news in Fakti

4 Април, 2019 18:55 4 216 23

ГЕРБ в менгемето на Елена и Радан

  • герб-
  • евроизбори-
  • елена йончева-
  • радан кънев

Предстоящите избори се очертават като едни от най-кошмарните за управляващата партия. С първото си място в листата на „Демократична България“ Кънев получи национална писта вдясно. А отляво „бие“ Йончева

ГЕРБ в менгемето на Елена и Радан - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По-малко от месец преди началото на кампанията, предстоящите евроизбори се очертават като кошмарни за ГЕРБ и Борисов.

Партията се озова под двоен обстрел. Или ако предпочитате друго сравнение – в политическото менгеме на остра лява и дясна опозиция.

Вляво Корнелия Нинова не дава и най-малък знак за отстъпление, а водачката на евролистата на БСП Елена Йончева несъмнено е готова „да бие Бойко“. В очите на симпатизантите на ГЕРБ може и да изглежда като „кучка“ в негативна конотация. За нейните привърженици обаче е важно, че когато Елена хване следата, не пуска. Въпреки ударите, които понесе, Йончева продължи настъплението и не пробва да се договори с управляващите около някакъв компромис.

Дотук управляващата партия доста успешно неутрализира заплахата отляво, като пускаше в публичен оборот заплахата, че ако не са ГЕРБ на власт, идвали БСП и ДПС. Това трябва да събуди у избирателите някакви спомени от близкото минало, ала проблемът е, че това минало се отдалечава, докато ГЕРБ са почти неизменно на власт (десет години с едно прекъсване по времето на Орешарски). Ако споменаването на Орешарски или тройната коалиция не помогнат, влиза тежката артилерия на (анти)комунизма.

Но ето че и тук се натъкваме на проблем – така наречената тежка артилерия - след 30-годишен преход, 12-годишно членство в Европейския съюз и 15 години в НАТО – все повече прилича на черешово топче от музея. От близо 30 години у нас би трябвало по дефиниция да функционират демократични институции и пазарна икономика, получили огромни шансове и силен тласък от членството ни в „клуба на богатите“ и в „най-мощния отбранителен съюз“.

Къде са резултатите тогава? Защо сме последни по демография, пенсии, доходи, медийна свобода, продължителност на живота? А за корупция, право и справедливост най-добре говорят докладите на Европейската комисия и Държавния департамент.

Да приемем обаче, че има достатъчно голяма електорална маса, която, независимо от данните, е твърдо убедена, че енергията на ГЕРБ отива в битката срещу комунистите и когато тя, изтощителната битка, приключи, светлото бъдеще несъмнено ще дойде.
И точно в този момент отдясно атакува Радан: „Борисов посвети звездния миг на листата си на атаки срещу „Демократична България“. Браво, господине! Нямам никаква нужда да обяснявам на българите колко е зле при новите комунисти, при ГЕРБ. Те си знаят.“

Накратко казано, вдясно от ГЕРБ изведоха тезата, че хората на Бойко са новите комунисти, които уж щели да ни спасяват от комунистите.
Изборът на Радан Кънев за водач на листата на „Демократична България“ е бонус към тази теза. Заместник-председателят на ДСБ има остра и директна реторика, по-различна от университетската на Светослав Малинов. Сегашният евродепутат от ДСБ се отказа от надпреварата с обяснението, че е трябвало да бъде на линия при гласуването дали пакет „Мобилност“ да влезе в дневния ред на евроинституцията. Не по своя вина, Малинов изпусна полета от Франкфурт, но реши да поеме отговорност. Въпреки че това беше по-скоро повод, а не причина за отстраняването му. Така начело на листата застана Кънев - единственият от лидерите на партия в ексформата „Реформаторски блок“, който не участва в правителството „Борисов-2“ и който някак не поддаде на чара на министър-председателя. Едно от десните остриета, каквото е Радан Кънев, получи национална писта с първото място в листата.

Само ден по-късно агенция „Алфа рисърч“ публикува данни от изследване (22-26 март), което дава 5,1% за „Демократична България“ („Да, България“ на Христо Иванов, ДСБ и „Зелените“, които след решението на ВКС трябва да сменят името си). Тоест, преди номинацията на Радан Кънев (31 март) коалицията вече е на една ръка разстояние от евродепутатското място (бариерата е 5,88%). Може да се предположи, че окопитилата се градска десница, която има да си връща на ГЕРБ, „къса“ от електоралното ѝ тяло.

Предизборната ситуация наистина е твърде неприятна за управляващите, което личи и от редица други знаци. Например този, че и след БСП, и след „Демократична България“ тръгна потеря от партии, които нямат шанс да спечелят евродепутатско място, но могат да отнемат леви или десни гласове. Всяка бюлетина за малка лява или дясна формация, откъсната от БСП и „Демократична България“ е плюс за управляващите.

Присъствието на СДС и на Александър Йорданов в листата на ГЕРБ допълнително утежнява положението. От създаването си насам, почти неизменно, партията на Борисов разполага с широко центристко поле, което разширява ту наляво, ту надясно, или и в двете посоки, в зависимост от конюнктурния момент. С „Големия Ал“ на шеста позиция ГЕРБ пое риска да загуби умерените гласоподаватели, които гравитират около партията в център-лявото. В същото време е спорно колцина ще са десните, останали верни на марката СДС и симпатизиращи точно на Александър Йорданов. Към тях предстои да се добавят и „Обединените земеделци“ на Анастасия Мозер – отново по отчетлива антикомунистическа линия.

За първи път в своята история ГЕРБ се капсулира в твърдото си ядро, докато с безпартийната Йончева, громяща модела на властта, БСП разтваря ветрилото.

Да припомним и друго: при политическата война през 90-те между БСП и СДС, с днешна дата СДС е битата партия. А земеделците на Мозер са с неизвестна към този момент електорална тежест.

Имаше прогнози, че Столетницата ще тръгне по пътя на сините отломки, ще се разцепва непрекъснато, докато непрекъснато говори за обединение и така - до пълно изтощение. Но не тръгна. Сегашното ръководство не се обединява с никого и на този етап това е печеливша стратегия, защото избистря образа и целите на партията.

Към атаките от две посоки и два полюса трябва да прибавим още една грижа на ГЕРБ – последиците и развитията около „Апартаментгейт“.
ГЕРБ понесе щети, а позициите ѝ с БСП са почти напълно изравнени, отчете „Алфа рисърч“ в сондажа, който дори не регистрира последните трусове от скандала. Минимизирането на щетите ще е трудна задача за управляващите. „Апартаментгейт“ улучи най-чувствителното място на българското общество. Да имаш собствен дом е код на битието ни. Освен това вече цяла година управлението е белязано от серия от все по-плътно застъпващи се скандали. Докато тече процесът на овладяване на последствията от „Апартаментгейт“, не могат да се изключат нови и нови издания.

Забележително е и друго: и дясната, и лявата опозиция атакуват властта, без да присъстват в парламента. Първите, защото не успяха на последните парламентарни избори. Вторите, защото държат твърд курс на бойкот, което ги изважда и дистанцира от институцията с рекордно ниско доверие.

„Да говорим за Европа“ е посланието, с което ГЕРБ се опитва да финтира нахъсаните си противници. Дали ще успее, ще видим, но на този етап евроизборите се превърнаха в тест за статуквото в България, което ни държи на последното място в Европа. Същата Европа, която след 26 май може да тръгне по две писти и на две скорости на развитие, докато окончателно се оформи ясно ядро със силни икономически показатели и „хибридна“ периферия.
Да поговорим наистина къде ли би могла да попадне България.

Автор: Таня Джоева

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потресен

    45 3 Отговор
    Веднага Оставка! Баце тия са крали якоо!И тези нагледци не виждат нищо нередно???
  • 2 Мършата

    29 2 Отговор
    Вземам ибрика, идвам да мия!!! Почвам от най-големия Ал Йо!!

    Коментиран от #22

  • 3 ГЕРБ

    16 54 Отговор
    много услужливо написана статия, катоя четеш просто да се разплачеш за Герб, ма почакайте малко до изборите тогава всичките подмазващи се журналя ще запеете друга песен , Радан никога не е бил силен играч и това ,че се държи просташки със министъра не е интересен поглед, а просто въпрос на възпитание пие едно и започва, нито Елена е некоя кой знае ква звезда не подценявайте хората на Герб !

    Коментиран от #16

  • 4 Мършата

    33 5 Отговор
    БАЙ ГАНЬО!!! Емблемата на българщината Бай Ганьо, нашият най-колоритен герой, дребен, засукан, крадлив, пърдящ, вулгарен, нахален и предпазлив, особено да не му открадне някой нещо!! Ето го неговият съвременник Ал Йо номер 6 - ДА ГО ПОДКРЕПИМ!!! ТОЙ ЩЕ НИ ПРЕДСТАВИ НАЙ-ДОБРЕ, ЩЕ ПОКАЖЕ НАШАТА СЪЩНОСТ!!
  • 5 Batushka

    41 8 Отговор
    Всеки гласувал за ГЕРБ през тия десет години трябва да бъде обложен с 50%данък върху доходите за следващите десет години и конфискация на имуществото!Това като виша милост не искам да споделям какво въобще какво смятам ,че трябва да се направи с тия хора като пълна компенсация...
  • 6 възмутен

    14 44 Отговор
    това, което искате да пробутате във вашата статия, Ал. Йорданов е никой а Радан е велик изкам да викажа, че Йорданов е МАРКА, а Радан е плюнката под марката

    Коментиран от #21

  • 7 Мършата

    24 1 Отговор
    ДА ДАДЕМ ПЪТ НА БАЙ ГАНЬО ТРЪГВА ОТНОВО ПО ЕВРОПА!!! Ал Йо Номер шест!!! Всички са маскари, само Бай Ганьо е истински!!.Ал Йо е оригинала и ние ще го подкрепим!!! НОМЕР 6 (шест)!!!
  • 8 Рамаданчо

    6 11 Отговор
    не се ли изтърка , до скоро си бъркаха по дупките с хербяджиите

    Коментиран от #10

  • 9 Мършата

    11 38 Отговор
    За Елена, за Пърдан!! За Елена мога да кажа, че всеки гледал "Документите" на Антон Тодоров няма да подкрепи!! За Пърдан ще му дадат подкрепа роднините, гейове, някоя грешна бюлетина на треперещ алкохолик, на болни от Паркинсон!!
  • 10 Мършата

    5 16 Отговор

    До коментар #8 от "Рамаданчо":

    Ага Рамадан, само свали гащите, така ще те умия, че трите букви ще ти грейне като лумисцентна крушка!! Ще ти грее гъ.. сякаш 800 киловата крушка имаш отзад!!! АЗ ИСКАМ ДА ТИ БЪДА ИБРИКЧИЯ!!! ВЪВ ЗНОЙ И ПЕК В МРАЗ И БАХЪР!!!
  • 11 Мършата

    23 2 Отговор
    Да изберем Ал Йо да им запуши кенефите на европарламента, да видят кво беше тука, като ни беше депутат!!! Да им умирише на всичко на ла...!! Номер 6 (шест)!!!
  • 12 Рада дълбоката

    17 6 Отговор
    Свалям гащи и щом ГЕРБ ми влязат дълбоко отзаде, стискам дупе и ги водя в плен! 😁
  • 13 Мършата

    15 2 Отговор
    Без майтап - да изберем Ал Йо!! Бай Ганьо го казал - "Има келепир в тая работа" и ние трябва да се вслушаме в подсъзнанието си и да направим правилния избор - номер 6 (шест)!!! Кво направиха евродепутатите на ГЕРБ до сега - нищо и пак нищо!!! Ал Йо е нещо друго - той е личност, характер, той е най-достоен да си изтърси дебелия зад... в европарламента !!!
  • 14 Родолюбец

    28 6 Отговор
    Драги сънародници, нека ДАДЕМ ШАНС НА ДРУГИТЕ, видяхме, че 10 години държавата не е мръднала напред. Във всички класации сме на дъното, запомнете трябва да се промени системата, защото загиваме прави. Това, което извърши Герб над собствения си народ се нарича геноцид. ИСКАМЕ ПРОМЕНИ НА 100 %.

    Коментиран от #17

  • 15 jambazina

    11 7 Отговор
    Слагате Рада на една плоскост с Йончева, а не е редно, той няма и 10% от нейната подкрепа. Освен това изобщо не е вдясно.
  • 16 гост

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ":

    Любимеца ти Борисов като се държи просташки на всякъде,интересен поглед ли е,или въпрос на възпитание.
  • 17 груйо

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Родолюбец":

    На пълно те подкрепям.Да променим системата.
  • 18 Шляхтиц

    5 17 Отговор
    Не съм чел статията. Заглавието ми стигна. Коя е Елена, кой е Радан????????????????????????????
  • 19 Мордекай

    2 0 Отговор
    Лаинометите в център , троловете по фланга
  • 20 Пешо

    6 0 Отговор
    Депутат, софра, запой.
    Преход, пасмина, застой.
    Болни, доктори, рушвет.
    Кмет, корупция, разцвет.
    Безпорядък, рев, искри.
    Алкохол, жени, псувни.
    Цици, интернет, Айфони.
    Бизнес, спонсор, милиони.
    Обир, банка, далавера.
    Ред, полиция, химера.
    Път, поръчка, магистрала.
    Катастрофа, вой, раздяла.
    Улици, ремонт, павета.
    Кражби, сеч, екодървета.
    Фирми, призраци, офшорки.
    Евро, сметки, уговорки.
    Избори, елит, управа.
    Шок, пародия, държава.
    Изход, бягство, терминал.
    Народ, история, финал...
    Даниел Богданов
  • 21 Помнещ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "възмутен":

    Каква,, марка" цял ДЮШЕК !
  • 22 Димитърдд

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мършата":

    Нещо си се объркал не със Александър Йорданов трябва да започнеш, а с най старата и крадлива руска марионетка БСП. Там е пълно с богати изедници. Като започнем с наглата и крадлива Нинова, нейният заместник Кирил Добрев мулето и олигарх, един от най богатите червени олигарси свинаря Георги Гергов, наскоро получил 43 милиона лева за варненската дупка, както и наглото и крадливо ленчето Йончева милиончева, взела от банка КТБ два милиона лева и има повдигнати обвинения за пране на пари, моля ви се тази другарка ще бъде водач на листата на БСП и ще представя лицето на България в ЕС . За сериозното миене не бива да се пропускат олигарха от ДПС Пеевски и неговият лидер Ахмед Доган закупил ТЕЦ Варна както и неговият сарай край Бургас една голяма луксозна сграда с тунел за мини подводница. Не участвай в опорните червени точки, а мисли кой има интерес от тяхното разпространение?
  • 23 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    АЗ ЖИВЕЯ СРЕД ИЗБИРАТЕЛИТЕ ,ЗАЩОТО СЪМ ОБИКНОВЕН ЧОВЕК И ВИ СЪВЕТВАМ ДА НЕ "НАДУВАТЕ" ЙОНЧЕВА -ЗАЩОТО ТЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ Е СБРЪЧКАНА ЗЛОГЛЕДАЩА И ПЛАШЕЩА БАБА !?!? БЛИЗНАКЪТ НА ЛЕНИН -"Р.К." ЗА НИЩО НЕ СТАВА И Е НЕЩО СРЕДНО М/У ПЕДЕР И СЕРЕР !???