25 Април, 2012 12:19 7 468 12

Белелиев: Може да плащаме пет пъти по-малко за ток

  • крушки-
  • електричество-
  • ток-
  • енергия-
  • белелиев-
  • домо естетико
Белелиев: Може да плащаме пет пъти по-малко за ток - 1
Симеон Белелиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента българският пазар е залят с енергоспестяващи лампи за около 1-2 лева. Тези крушки са потенциално опасни и затова не е препоръчително да се купуват, казва Симеон Белелиев, управител на „Домо Естетико” пред Факти.бг.

- Господин Белелиев, каква светлина е най-подходяща за битово ползване?

- Водещо значение при избора на тип светлина са личните предпочитания. Ако искаме светлината в жилището ни да се доближава максимално до тази, с която сме свикнали от обикновените лампи, то трябва да си купим енергоспестяващи крушки с цветна температура 2700К (2700 градуса по Келвин), това се нарича топла бяла светлина.

В различните държави се предпочита и различен тип светлина. В Украйна например се търси топла бяла светлина, докато у нас и в Румъния потребителите търсят еднакво крушки с топла и със студена светлина.

- Колко енергия реално се пести с т.нар. енергоспестяващи луминесцентни лампи?

- Потребителят може да спести до пет пъти от сметките си за осветление, ако замени обикновените крушки с енергоспестяващи. Лампите икономисват реално до 80% от потребяваната енергия. В сравнение с "традиционните" крушки, енергоспестяващите използват само около една четвърт от електричеството, за да произведат същото количество светлина, животът им е около 10 пъти по-дълъг и не се налага да бъдат сменяни толкова често.

Например, 20 ватовата енергоспестяваща крушка е алтернатива на 100 ватовата лампа с нажежаема жичка. Това означава, че промяната е добра не само за околната среда, но и за джоба на потребителя, въпреки, че цената на икономичната лампа е чувствително по-висока от тази на обикновената, но инвестицията се възвръща многократно.

- Как да разпознаем ментетата на пазара?

- В момента българският пазар е залят с енергоспестяващи лампи за около 1-2 лева. Те са с неизвестно време часове живот, а светлинният поток пада с времето. Тези крушки са потенциално опасни и затова не е препоръчително да се купуват.

Избирайте производители с утвърдено име и опит. Повечето икономични крушки може да намерите в магазините за битова електроника, в супермаркетите и дори в някои онлайн магазини. Енергоспестяващите компактни луминесцентни лампи на реномираните фирми имат между 6000 и 12000 часа живот и струват между 4 и 10 лева.

- Какъв е животът на тези лампи и от какво зависи?

- На всяка опаковка на съответната крушка, трябва да е обозначено колко часа гарантирано работи. Има енергоспестяващи лампи с живот от 6000, 8000, 10 000 и дори 12 000 часа. Това означава, че една енергоспестяваща крушка може да свети до 12 години (приема се, че работи средно по три часа на ден). Животът на крушките се потвърждава от т.нар. стрес тестове. Ние провеждаме такива на всеки един наш продукт.

- Защо са по-скъпи от обикновените и какви са тенденциите в ценово отношение?

- По-високата цена на енергоспестяващите лампи, в сравнение с обикновените, се дължи на по-сложното им производство. По-активното предлагане на икономичните крушки започна преди около 10 години. Естествено с времето интересът се увеличаваше, тъй като падаше и цената им. Сега по-ниската цена не е свързана само с поевтиняване на продукта, а с чисто икономически действия като конкуренция, спекула, т.е. не с производствени разходи.

- Опасни ли са за здравето? Как да ги избираме? Какво да гледаме като ги купуваме?

- Енергоспестяващите компактни флуоресцентни лампи съдържат много малко (в норми под максимално допустимите за този вид продукти, и изолирано по безопасен начин) количество живак. Дори лампата да се счупи, външната обвивка остава цяла, няма попадане на частици по пода или във въздуха.

Енергоспестяващите крушки са пет пъти по-икономични и съответно, ако преди сме ползвали 100 W крушки за осветление и това ни e било достатъчно, то сега трябва да вземем крушки от 20 W, които излъчват светлина колкото аналогичните 100 ватови крушки.

Както вече споменах, избирайте крушки на големи производители с утвърдено име и опит. Най-качествените са от енергиен клас А (най-високият по класификацията на ЕС за електрически уреди).

- Каква е ситуацията по света и в останалите европейски държави? Ползват ли икономично осветление? От кога и как го възприемат?

- Повечето западноевропейски държави, както и много от щатите в Америка, ползват енергоспестяващи крушки от близо 10-15 години вече са се убедили в предимствата им.

Ако трябва да говоря от личен опит, страни като Румъния и Украйна, с които ние работим, също активно използват това осветление и са много възприемчиви към него. За съжаление в България все още има доста предразсъдъци по темата, затова смятам, че е необходимо да се направи широка информационна кампания. Именно за да се разяснят базови въпроси като това колко енергия спестяват тези лампи (съответно колко от сметките ни за ток), безопасни ли са, с какви фасунги трябва да бъдат, каква светлина е най-подходящи и т.н. Например много хора не знаят, че тези лампи не трябва да се изхвърлят с останалите отпадъци.

- Какви са световните тенденции по отношение на енергоспестяващото осветление?

- Една от новостите е свързана с т.нар. мощните светодиоди. Те са в пъти по-икономични от всички останали продукти на пазара. Например 3-ватовата енергоспестяваща мощна светодиодна LED лампа е алтернатива на 40-ватовата обикновена лампа с нажежаема жичка. В Западна Европа мощните светодиоди са навлезли в домовете още преди две години и в момента се използват широко.

Като цяло светодиодите са лампите на бъдещето – те имат много широко приложение, изключително устойчиви и икономични са и не излъчват никакви вредни емисии и т.н. Освен за интериорни решения, те се използват широко и за улично осветление, тунели, мостове и т.н.

- Какви са тенденциите в областта на енергоспестяващо осветление? Говори се, че светодиодите - т.нар. LED лампи са много по-икономични от енергоспестяващите крушки, но не съдържат живак. В момента обаче високата им себестойност е пречка да се използват масово.

- Потребителите все повече се интересуват от спестяване в дългосрочен план и затова много хора се ориентират към енергоспестяващите крушки. В България през 2011 г. най-предпочитани са лампите от 12, 15 и 20 вата, които отговарят на 60, 75 и 100 ватовите лампи с нажежаема жичка.

От друга страна, много хора се разочароваха от икономичните крушки от 1-2 лв. и все още гледат с недоверие на този тип лампи. Затова моят съвет е да избират осветителни тела на утвърдени марки (от големи производители), чиято цена е между 4 и 10 лв.

Друга тенденция, която забелязваме, особено последните месеци на 2011 г., е увеличение в търсенето именно на светодиодни (т.нар. LED лампи), каквито предлагаме и ние. Те са почти 10 пъти по-ефективни от обикновените, не излъчват вредни емисии в атмосферата и имат гарантиран живот поне 30 000 часа. Това е приблизително 30 пъти повече от този на крушките с нажежаема жичка. Предполагаме, че интересът към тях ще продължава да нараства и през 2012 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники Николов

    5 2 Отговор
    такава и от реномиран производител дето да свети повече от година не съм купувал, освен това и не светят както ги казват 20 вата като 100 ,свети като 40 наи много

    Коментиран от #5

  • 2 Иво Маслинков

    0 1 Отговор
    Ако си си подминил уредите с АА клас, следват лампите, а не панелките - те не се санират, а подменят? Кво общо има завистта м/у обречени?
  • 3 ссссссссс

    2 2 Отговор
    имам енергоспестяваща крушка от 1 лв и я ползвам вече близо 2 години.
  • 4 666

    1 2 Отговор
    Туй цялата статия-дрън дрън чи пляс. Да дойде в къщи ще сменя всяка лампа по негов избор,обаче не ми ли падне сметката 5 пъти..................да му е яко.
  • 5 The Bear

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ники Николов":

    @1 - не си си взел читава крушка. Целият ми апартамент е с такова осветление от 12 години. Естествено и аз минах през експерименти със скъпи и евтини крушки. Тенденцията е ясна - скъпите издържат много и светят интензивно и добре, а евтините изгарят бързо и светят слабо. Например 2 от крушките в хола ми са PHILIPS по 12вт, струваха по 16 лв. бройката през 2000г., но светят много добре от тогава - вече 12 години. Другата крушка в тази стая е OSRAM и е 20 вт., и свети от 2003г. - т.е. 9 години. Лампите в хола ми се ползват не по 3, а по 6-7 часа на ден - сами сметнете за какъв живот става въпрос. Освен това съм взимал и крушки по 1-до-3 лева и то с шепи -да има повече. При един такъв случай, завивайки на фасунга в кухнята такава крушка, изгоря при включването, втората изгоря на следващият ден, а третата след госина - т.е. там няма постоянно качество - каквото случиш, каквото дойде на всяка крушка. Обърнете внимание също тялото в което поставяте каквато и да е крушка да дава възможност за добра вентилация, иначе всичко гори...
  • 6 netnotebook.net

    0 0 Отговор
    "Например 2 от крушките в хола ми са PHILIPS по 12вт, струваха по 16 лв. бройката през 2000г., но светят много добре от тогава - вече 12 години."
    Не може :)
    Според данните от PHILIPS, светлинен поток спада!
    Луминофорът става сив - замъглен
  • 7 Stanislav Gerov

    0 0 Отговор
    Няма да спрат евросредствата на България
  • 8 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    първата компания за енергийни ремонти в България, която откри център за данни
  • 9 kremi

    2 0 Отговор
    последните месеци фокуса е върху цената на тока
  • 10 Stanislav Gerov

    0 0 Отговор
    Димитър Белелиев е специалист в областта на енергетиката и трябва по често да се вслушват в мнението му
  • 11 тони

    0 0 Отговор
    Едно съоръжение се нуждае от подмяна, когато не е ремонтно пригодно
  • 12 Пенчо

    0 0 Отговор
    В банята свети денонощно за това там е изпитание за всяка крушка слагал съм всякакви и да ви кажа скъпите караха най малко.