17 Април, 2019 10:01 18 733 30

Слави: Да не се правим „всички тука парле ву франсе“

  • нотр дам-
  • слави трифонов-
  • пожар

Лошото е, че тази ръка е протегната от държава, която остави собствените си паметници на културата да тънат в разруха

Слави: Да не се правим „всички тука парле ву франсе“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската държава е готова да подпомогне възстановяването на катедралата „Нотр дам дьо Пари“ - както с командироване на реставратори и живописци, така и финансово. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

„Парижката Света Богородица“ е не само френски символ, тя е символ и на европейската култура, символ на християнството. Затова и болката е не само за французите, но и за всички европейци. Съвсем логично е българската държава да протегне ръка. В това няма нищо лошо. Лошото е, че тази ръка е протегната от държава, която остави собствените си паметници на културата да тънат в разруха. И го направи къде от безхаберие, къде от неграмотност и простотия, къде от алчност и корупция.

Слави: Да не се правим „всички тука парле ву франсе“

През юли миналата година в София горяха Царските конюшни, собственост на МВР и на още около 30 частни лица. До ден - днешен се води разследване имало ли е умишлен палеж. Знае се, че огънят е тръгнал от покрива на сграда, която по документи е на МВР. Нищо чудно накрая да го отнесе Карлсон.

Освен това върви и дело за умишлена безстопанственост и за неизгодна сделка, при която 7 декара и половина терен от Царските конюшни са продадени на частна фирма за 90 лв. на квадратен метър.

Слави: Да не се правим „всички тука парле ву франсе“

Собствениците на Царските конюшни трябваше да получат предписание за възстановяване на сградите в автентичния им вид. За своя сметка. Това не се случи. Времето стигна само за временен покрив, платен от данъците на софиянци.

Преди 2 години и половина в Пловдив горяха Тютюневите складове, които са паметник на културата. Помните – накрая го отнесе един клошар. А частните собственици на Тютюневите складове бяха глобени с по 30 000 лева от министъра на културата Вежди Рашидов. 2 години и половина след палежа, укрепени са само фасадите на складовете.

„Нотр Дам” е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, място на всички наши велики събития, нашите епидемии, нашите войни, нашите освобождения, епицентър на нашия живот. Тържествено ви обещавам тази вечер, че ще възстановим катедралата, всички заедно" Това са силните думи на френския президент Макрон от снощи. Французите имат дух, имат държава и ще се справят. Това е вън от съмнение.

А ние? Ние да не се правим „всички тука парле ву франсе“, като знаем, че сме си „булгар, булгар“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бау бау

    30 100 Отговор
    Едно селско комунистическо хрантутниче с моминското прозвище Славуна
  • 3 до тези над мен

    22 9 Отговор
    тролололо
  • 4 шумчо

    34 65 Отговор
    Слави, твоите любими комунисти ни затриха традициите, ти за кое точно плачеш?
  • 5 бай ганю

    27 67 Отговор
    "Булгар, булгар" си ти и твоите селяци-комунисти. Нормалните хора се разгриничават от булгар-булгар, а при теб е търсен ефект.
  • 6 Алеко

    98 5 Отговор
    Бооли ме за католическата катедрала ... колко ли присъди тук са издадени от Инквизицията и колко ли прогресивни умове са затрити от католическата догма и посредственост! Но истински ме боли за рутещите се български светини, като напр. моста на Колю Фичето, десетките църкви из цялата страна ... и редица други исторически паметници на културата, за които никой в тази държава не си мърда пръста, а тръгнали да угодничат на франсетата, като припяват с папагалски ритми
  • 7 Гост

    109 8 Отговор
    Много правилно изказване. Писна ни едно време да бяхме съпричастни с проблемите на СССР, а сега да сме съпричастни с проблемите на Запада, пренебрегвайки своите собствени проблеми. То не беше 11.09. не беше Шарли Ебдо и сега пожар на катедрала. Разбира се, че трябва да се прояви солидарност, но преиграването ми идва в повече!!!
  • 8 Давид

    31 68 Отговор
    Вярва ли още някой на този див чалгар. Това е човек разпространяващ халтура и опростачване сред младите с цел лична изгода . И Господ го наказа с неизлечими болести . Но да не забравяме той е продукт на ДС . Така че това е една слуга и нищо повече .
  • 9 Сега накъде?

    14 11 Отговор
    Сигурно мюсюлманин е запалил зградата. Може би отмъщение за където Брентън Тарант уби 50 души в джамията в Новия Зеландия. А бе няма да е лесно човечеството да се обедини. Докато има разделение. Християните = църкви , Ислямистите , мюсюлманите = джамии като Свети Александър Невски с злато отгоре и Будистите = храмовете. Буда е златна статуя вътре в храма има и свещички в храма. Ето разделено е човечеството по религия и тн. Как ще се оправи? Нали целта на ПАПАТА е да обедини всички религии да се разбират и уважават независимо в какво вярваш. Другия вариант за обединение на човечеството е извънземно нашествие. Това е. Тогава джихадистите , будистите , християните ще се обединят. Това просто и ясно.

    Коментиран от #16

  • 10 Гостенине

    66 4 Отговор
    Не е редно да помагаме за Нотр Дам! Наистина тези средства и майстори е по-добре да се вложат в реставрацията и поддръжката на църквите и манастирите в България!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 защото не сме Мюсюлмани

    19 25 Отговор
    След като сме християни трябва да сме съпричастни и дадем частица помощ от нас на събратята си
  • 13 ХХХ

    63 8 Отговор
    Слави е прав. Всичко българско зарязахме... Къде вървим
  • 14 мнение

    54 10 Отговор
    Слави е прав! Нашия Праймминистър с чужда Пита, че дори и без Пита, иска помен да прави... Благоуханно угодничестко и по герберастки добре звучи, иначе на фона на всичко останало видно у нас е популистко и супер тъпо... Да идват изборите и да се свършва вече тая пуста герберска агония...
  • 15 Митко

    18 4 Отговор
    Никой не си пише ИТИНСКОТО името .Иначе се правят на отворковци.....
  • 16 Не бе, сигурно

    5 12 Отговор

    До коментар #9 от "Сега накъде?":

    Православен я е запалил.
  • 17 гост

    7 19 Отговор
    Абе мухльо...скривай се и да не ти виждам повече тъпата физиономия смешнико!!!!
    Книжен лъв!
  • 18 Иван

    34 5 Отговор
    Прав е Славчо!
    Обвиняваме този онзи, комунистите виновни!
    А ние сме пълни боклуци, гадни мишки!
  • 19 snail

    35 0 Отговор
    Славчо и на мен не ми е много по вкуса! Но в изцепките му все пак има истина. Обича да се прави на всевиждащото око - ама полза никаква! Но в случая е прав за едно - някой франсе сети ли се когато изгоря старозагорската опера. Не! Хич не му пука на франсето за нас. Коко църкви у нас са пред разпад и срутване! Някое франсе да се е сетило за боянската църква! По стара е от техния Норт Дам! А някое франсе дали знае че вече сме спаявали техния Норт Дам?
    https://www.edna.bg/svobodno-vreme/kak-koliu-ficheto-spasil-katedralata-notr-dam-prez-1866-godina-4657422
  • 20 Боко

    5 11 Отговор
    Славчо, покани ме пак в шоуто да ми врътнеш още една Пунта Мара
  • 21 ФАКТ

    7 11 Отговор
    Смятах да я посетя. Но възстановка не ме блазни. Предпочитам Дубай, пред възстановки. 10 пъти ще им намалеят туристите. Плюя на възстановка. И най добрата имитация, няма историята - духът, емоцията на автентичното. Клонингът е само образ. Ако не беше така, всички ретро коли щяха да са копия. Оригиналът няма цена и духовна - културна стойност, колкото копието. Бездуховни сте, пълни дебили. 80% дебили.
  • 22 Кико

    14 7 Отговор
    Ти да говориш за простотия!! Ти които накара малкото момиче да пее-блуднице проклет и ти да се радваш като олигофрен, простак. А родителите на това дете, и те са ръкопляскали в екстаз. Като Орхан Мурат който се радва на своите рожба. Народа заслужава своите "звезди".
  • 23 Бесен мърмот

    9 2 Отговор
    Другари, утре ще работим за братския френски народ
  • 24 Paxnas

    16 0 Отговор
    Те ще я въстановат,имат воля желание и пари така че ние да не се правим на голяма работа,ами да си разрешаваме нашите проблеми.
  • 25 Ник Гешев

    17 4 Отговор
    този път слави е много прав момчето точно това е в булгаристан
  • 26 Шока

    2 7 Отговор
    Слави се опитва да ни впечатли пак по своя си инфантилен начин,за да си вдигне рейтинга и авторитета,но в случая е прав.А аз за народа питам-България кога ще я спасяваме-за нея все няма ред???
  • 27 Айшето

    1 0 Отговор
    Сулчо, и ние с Асан ни тъ аресваме, се, къшшшш...
  • 28 Май така беше

    4 0 Отговор
    Само да кажа, че преди да се командироват иконописци или живописци, трябва да се отбележи, че в католическите храмове няма нито икони, нито живопис, изключае Ватикана и храмове и паракслиси в Италия.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Gost

    0 0 Отговор
    Slavi, koyto ima ne e losho. V takav moment se razbira koi sa ti priqtelite. Ytre mozhe te da ni pomognat, a i sme im blagodarni, Che priutiha decata ni, koga vie vdichki alcni komynisti ne im davahte rabota, ili obrahte pari, predpriqtiq i se nalozji da zaminat. Slavi e dalec ot mnogo neshta, kes ku tu a, Slavi, pozdra i, gotini i dobar chovek si, ver para za hrama, hair e i vsicki kradci na prehoda, kato kostov i...