Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Днешна Русия: Сталин вместо Путин

Днешните руснаци нямат визия за бъдещето и затова търсят опора в миналото. Така Иван Преображенский си обяснява рекордния ръст на одобрението за една от най-мрачните личности в историята на страната - диктатора Сталин

Публикувана: 19 Април, 2019 13:00
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1989
Днешна Русия: Сталин вместо Путин
Карикатура: Сергей Елкин, DW
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Социолозите регистрират покачване на популярността на Йосиф Джугашвили /Сталин/ в Русия. През 2019 година положителното отношение на руснаците към него е достигнало максималната си стойност откакто се прави такова проучване, твърдят от центъра "Левада", чийто въпрос е предизвикал много гневни коментари, както уточняват авторите на анкетата. Вярно ли е, че Сталин е герой на нашето време? И можем ли да говорим за сталинистка революция в умовете на хората?

"Големият терор" и оживялата история

Редица коментатори побързаха да обвинят руснаците за променените им нагласи към Сталин, тълкувани и като желание за възстановяване на масовите репресии. Именно с тях по-образованите руснаци свързват мустакатия генералисимус. В огромната си част обаче населението на страната има друго разбиране за неговата роля в националната история: намалява делът на хората, които знаят и помнят "големия терор" срещу собствения народ, който достига своя апогей именно при Сталин.

Подобно изследване на центъра "Левада" от 2017 година показа, че всеки пети руснак не знае практически нищо за сталинистките репресии. При споменаването на името Сталин руснаците, които са израснали със съветските и руските учебници по история, на първо място си спомнят за победата във Втората световна война и за някакъв общ мит за великия Съветски съюз. Това безусловно е резултат от пропагандните усилия за "изчистване на името" на съветския диктатор. Това обаче не ни дава основание да подозираме хората, които не знаят или не искат да знаят нищо за масовите репресии, че са за връщане на репресиите.

На съвсем друго място трябва да търсим обяснението за това обръщане към Сталин: очевидно драстично се разминават в оценките си за историческия образ на диктатора едните и другите - сталинистите, които не са никак малко в руското общество, и образованите руснаци.

Сталин означава ред?

Не е трудно да забележим, че нарастването на популярността на Сталин сега съвпада с намаляването на рейтинга на президента Путин. Руснаците не вярват, че страната се движи в правилната посока. Броят на оптимистите и песимистите в последно време се е изравнил. Създава се чувството, че недоволството от настоящето кара хората да търсят ориентири в миналото. И на първо място тук не става дума за търсенето на справедливост, както е прието да се говори - руснаците търсят фигура, която да им помогне и да накаже разпасалите се чиновници, например. И естествено откриват такъв ръководител в лицето на Сталин. Трудно може да бъде оспорен фактът, че сред милионите репресирани е имало и представители на властта, за което пишат и руските учебници по история. А Сталин, макар и много погрешно, в масовото съзнание се свързва с твърдите порядки, от каквито явно руснаците имат нужда. И колкото по-мрачно изглежда бъдещето и намалява доверието в сегашните лидери, толкова по-силно става желанието да се търси опора в миналото. Именно като исторически прецедент, а не като пример за пълно подражание.

Върнете чучелото в музея

И все пак един от важните изводи от тази анкета е следният: расте безразличието към Сталин сред младите хора. За разлика от възрастните, затънали в блатото на днешния руски застой и загубили надежда за достойно бъдеще, младежта вярва в себе си и мечтите си. Дори те (мечтите им) да са само илюзия.

От тази гледна точка последната анкета за мустакатия генералисимус е само временно явление. Когато пред руснаците отново се открие перспективата за бъдещето, Сталин ще бъде запратен в учебниците по история. Въпросът е в това, как може да изглежда това желано бъдеще в очите на тези, които не знаят, или не искат да научат за най-тъмните страни от историята си. В търсенето на справедливост и ред много лесно на тези основи може да се роди нов тоталитаризъм - с интернет и социални мрежи, но без хуманизъм, който напоследък все по-рядко се забелязва в руското общество.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
социолог
(гост)

Неутрално
1 Отговор
В днешна България - Живков вместо Борисов

Оценка:
-4 +30

Перър
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Сталин може да е изрод ама без него нямаше да има ръсия. А и ние на немски щяхме даа говорим - което май не е лоша идея.

Коментиран от #3, #6


Оценка:
-23 +9

страшен си
(гост)

Неутрално
3 Отговор

До коментар #2 от "Перър":


Не ръси тук глупости, моля

Коментиран от #4


Оценка:
-5 +21

Перър
(гост)

Неутрално
4 Отговор

До коментар #3 от "страшен си":


Глупости ама друг път. Ако е е вила зверската дисциплина Русия щеше да падне през ВСВ. Аз лично не го харесвам. Но на фона на света в момента Хитлер ми се струва все по привлекателе.

Оценка:
-18 +10

5
Този коментар е премахнат от модератор
Кой повече
(гост)

Неутрално
6 Отговор

До коментар #2 от "Перър":


Европейските ни помощи не идват от небето !

Коментиран от #16


Оценка:
-7 +6

7
Този коментар е премахнат от модератор
ЗайоБайо
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Много съм горд, че Дойче Веле по заглавието ги надушвам.

Оценка:
-4 +20

Другар
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Се нарича само жив човек! Не може мъртвец, да е другар!

Оценка:
-5 +7

Путкин
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Тея тъпанари, искат постоянно някой да ги мачка и избива, тогава им е най добре.

Оценка:
-14 +9

хахо
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Прочетох заглавието, помислих си-DW! Отворих темата и се възхитих от... себе си!

Оценка:
-2 +19

Гената от Калиманци
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Сталин, Жуков, Ворошилов,Рокосовски, Конев,Будьони... това са истински военни стратези и воини,а за безобразията повече е виновен Берия, който е подвежал Сталин в 95% от случаите... трябваше да дойде Хитлер за да ни направи на сапун даже не и тоалетен...ех народе, народе...

Оценка:
-7 +16

Бай онзи
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Ако Хитлер беше победител Русия (СССР), след това нямаше да има ресурси да опази тази огромна държава,...ами другаря Наполеон какво направи там... счупи си главата, после о.Св.Елена и...капут! мислете с главите си хора...

Оценка:
-3 +15

Жоро
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Сталин наистина е бил твьрд сьс руснаците-но и сьс себе си. Примери много-докато трае блокадата на Ленинград -около 2,5 години ,Сталин се е хранил сьс войнишката дажба която е била определена за блокадниците-125 г хляб на ден-негови думи"Аз нямам правото да си позволявам повече от войника в окопа". А когато големият му син попада в германски плен и немците му предлагат размяна за германски генерал Сталин казва-"Аз ефрейтор за генерал не сменям-как след това ще гледам народа си в очите"--Забележете-синьт му е на фронта в пьрвите редици...Когато Сталин умира-няма нищо свое-абсолютно-нито имоти,нито богатства...От сьвременна гледна точка ,може да ни се покаже че Сталин е бил ужасен -но историята показва сьвсем друго. Сега е модерно плюването по него-но самият той в Техеран казва на Чьрчил-" Вашата жестокост ще бьде оправдана от лаврите на всеобщата победа-а моят народ няма да знае гробовете на синовете си..."

Оценка:
-4 +19

Кейн
(гост)

Неутрално
15 Отговор
И кое му е не великото,воюва победоносно в гражданската при Царицин срещу легендарния бял генерал Деникин,прави СССР индустриална страна,в която емигрират дори американци,бягащи от Великата депресия,за Великата война е ясно,прави най-голямата империя съществувала изобщо някога,след смъртта му намират лично имущество 5 рубли и една лула-не е велик,а Най-Великия

Оценка:
-4 +16

Пешо
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #6 от "Кой повече":


Европейските ви помощи не знам откъде идват, ама знам, че ги крадете, те до обикновения човек не стигат.

Оценка:
-1 +12

Дойче зеле и
(гост)

Неутрално
17 Отговор
дотам. Соросоидни манипулаций, внушения и откровени лъжи. 😂

Оценка:
-2 +10

Справедлив
(гост)

Неутрално
18 Отговор
DW отдавна се е превьрнала в медия,загубила доверитето на читателите си-и то точно заради такива статии. Да правиш паралел между рьководители на държава със разлика от почти 65 години е меко казано олигофрения.Просто защото ситуацията е друга,ценностите са се променили,вижданията,дори и държавата не е същата. За политическият строй пък да не говорим-нищо общо. А руснаците уважават Сталин заради великата победа над фашизма,индустрализацията на СССР,етническият мир-макар и наложен с твърда ръка,търсене на отговорност от най-високопоставените политици, справедливост към обикновенните хора, и не на последно място-Сталин не е бил сребролюбец.Руснаците добре осъзнават,че такова управление както при Сталин е невъзможно в наше време-но това не значи,че Сталин не заслужава уважението им.

Оценка:
-2 +12

Големия Хур
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Съалин е най големия касапин на собствения си народ. Но понеже руския народ е свикнал да го мачкат,както и нашия е така, народи с робски манталитет

Коментиран от #22


Оценка:
-12 +5

Румяна Костова
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Според Дойче Веле руснаците не знаят за престъпленията на Сталин. Ами какво дреме Резун, присвоил си гръмкото име Суворов? Едва смогва да се подписва под книжките, които му диктуват английските служби. Книгите му не само, че не са забранени в Русия, но и се печатат и свободно разпространяват там. Дойче Веле наистина са прави, че популярността на Сталин в Русия расте. Много хора искат владетел, който да покаже среден пръст на американците и да ги прати на три букви, както казват в Русия.

Оценка:
-3 +12

Големия Хур
(гост)

Неутрално
21 Отговор
И да изтрепе няколко милиона от собствения си народ. Нали така Гн....Костова

Коментиран от #23


Оценка:
-10 +4

Румяна Костова
(гост)

Неутрално
22 Отговор

До коментар #19 от "Големия Хур":


Мачкане е когато нямаш армия и никаква сувереннист и зависиш от вятърничавите настроения и съмнителните джендъри-либерални ценности на терикате в Брюксел и Америка.

Оценка:
-2 +10

Румяна Костова
(гост)

Неутрално
23 Отговор

До коментар #21 от "Големия Хур":


Често срещам коментари в рускоезичните форуми, че толкова много са се нагледали на подвизите на сегашните либерали и разбират защо е имало нужда от Сталин. Аз не одобрявам методите му, но едно не подлежи на съмнение, идеята на този човек не е била да облагодетелства чре властта себе си и своите деца.

Оценка:
-1 +12

Шаран БГ
(гост)

Неутрално
24 Отговор
Който ще да е , щом е начело на един народ, не може да бъде добър за всички !Колкото е по-голяма една държава, толкова е по-трудна за управление. В нея всичко е голямо. И доброто и лошото. Може би след пет-.шест века, ако я има тази планета и нещата от историческа гледна точка се избистрят, да бъде дадена реална оценка на всички ръководители от миналия "революционен" век. Как едва в последните два-три века се дава оценка на римските императори ? Нормално е младите хора да имат други виждания и стремежи. Много им дреме, например за Т.Живков или Г.Димитров, или пък за отминалия "социализъм".За какво и защо да го мислят младите руснаци Й.В.Сталин ?От военното поколение почти не останаха живи хора. От следвоенното натуралните руснаци, отчитайки добрите и лошите неща на комунизъма, са категорични : " Сталин е най-големият убиец на РУСКИЯ НАРОД !!!" Бъдещите поколения може да дадат друга оценка Но да се прави паралел и сравнение между Е.Макрон и Наполеон Бонапарт, или между Тръмп и Д.Вашингтон, между В.Путин и Сталин е просто смешно и нелепо.....

Оценка:
-2 +6

Марица
(гост)

Неутрално
25 Отговор
Хората се информират, и събуждат. От Хрушчов нататък всичко е лъжа. Чърчил казва - Хрушчов поведе война с един мъртвец, и бе победен от него. Чърчил е уважавал много Сталин. Западната, и комунистическата пропаганда от времето на Хрушчов лъжат заедно за Сталин.


Евреинът Троцки се е движил с брониран влак из цяла Русия, и е застрелвал навсякъде свещенници, офицери, и интелигенция.
Сталин е ликвидирал хората на Троцки до ниво квартална партийна организация. Това са безброй бандити.

Като не знаете историята пишете глупости.

Оценка:
-2 +6

Марица
(гост)

Неутрално
26 Отговор
И Дойче Веле ни просвещава, защото Сталиг разби фашистка Германия, ой, колко ни е мъчно!!!

Оценка:
-0 +8

Марица
(гост)

Неутрално
27 Отговор
Тепърва Сталин ще се завръща - капитализмът и фашизмът ще бъдат смачкани - бойте се роби!!!

Оценка:
-2 +7

ДА ПИТАМ НЕЩО
(гост)

Неутрално
28 Отговор
Всички русофили. Кой диктатор освен Сталин е избил повече от собствения си народ...е той е избил само няколко милиона

Коментиран от #30, #31


Оценка:
-5 +1

Помнещ
(гост)

Неутрално
29 Отговор
Преди Сталин Русия е изостанала държава във всяко отношение, след него ядрена държава , !

Оценка:
-1 +5

Помнещ
(гост)

Неутрално
30 Отговор

До коментар #28 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":


,СМЕРШ " знаеш ли какво значи? Гледай ,, Бандитската Одеса, " пък тогава задавай въпроси ! Само здрава ръка може да се справи в Русия, господа демократи и либрали!

Оценка:
-0 +5

Еми на ти като искаш
(гост)

Неутрално
31 Отговор

До коментар #28 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":


Еми например Пиночет-любимеца на САЩ...Друг пример-англичаните в Индия-21 милиона индийци...Друг пример-англичаните в Китай-Опюмната Война-около 9 мил.китайци...Япония през ВСВ -23 мил.китайци...И не на последно място -САЩ -около 100 мил. индианци...---още примери искаш ли соросоиде??? Че можем да те затрупам с факти за Африка и Л.Америка-геноцид направен само от "цивилизованият Запад"....ясно???

Оценка:
-1 +8

Читател
(гост)

Неутрално
32 Отговор
Не разбрахте ли до сега, че Сталин е ДЪРЖАВНИК, а не задръстен паризанин на партия. Имало е репресии, обаче срещу ленинската гвардия (прочетете списъка на членовете на Министерския съвет на Русия след Октомврииската революция). А легендите за милионите убити руснаци - сверете данните си!

Оценка:
-1 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Костадин Чакъров
Бившият съветник на бившия Първи коментира пред Кеворк Кеворкян извинението на лидера на БСП за смяната на имената на българските турци:
Ако беше жив, Тодор Живков щеше да изхвърли Станишев от страната на каруца със завързани тенекии, заради извинението за Възродителния процес."

Още бисери