Last news in Fakti

1 Май, 2019 16:17 4 033 25

„Взгляд“: Как Мадуро успя да потуши опита за преврат

  • николас мадуро-
  • хуан гуайдо-
  • преврат

Строго погледнато, това дори не е опит за военен преврат, а за въстание

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как Николас Мадуро успя да потуши опита за преврат, разказва руският вестник „Взгляд“ в материал представен без редакторска намеса.

Привържениците на самопровъзгласилия се президент на Венецуела Хуан Гуайдо се опитаха да вземат властта със сила. Дори беше обявено, че “армията прави правилния избор”, т.е. възнамерява да подкрепи Гуайдо и да свали легитимния лидер на страната Мадуро. В крайна сметка обаче бунтът се провали. Как и защо се случи това?

Около седем часа сутринта в местно време (14.00 ч. българско време) във Венецуела имаше опит за въстание. Самопровъзгласеният и признат от САЩ "президент" Хуан Гуайо пристигна от колумбийското посолство в района на въздушната база "Ла Карлота" и заобиколен от униформени хора обяви началото на "заключителния етап на операцията" Свобода ", която според неговата терминология е" освобождение от диктатурата ".

Военните разполагали с около 70 души, завзели са някакъв арсенал от оръжия и след това се опитали да стигнат до президентския дворец „Мирафлорес“, но са били блокирани при кръстовището „Алтамира“. В същото време те са успели да освободят Леополдо Лопес, главният опозиционен лидер от домашния арест, многократно по-популярен в местните либерални кръгове, отколкото Хуан Гуайдо.
След няколко часа блокиране на кръстовището, военните са били обстреляни с гранати със сълзотворен газ и евентуално обезоръжени. На този етап Хуан Гуайдо успява да заяви, че „армията прави правилния избор“, т.е. твърди се, че са преминали на негова страна, и призова жителите на Каракас да дойдат в авиобазата „Ла Карлота“ чрез социалните мрежи. Гуайдо призова всички военни от страната да излязат на улиците и да свалят президента Мадуро, което може да се тълкува като пряк призив за военен преврат. Някои венецуелски чиновници директно обвиниха съседна Колумбия за провокиране на военен бунт.

Министърът на информацията на Венецуела Родригес заяви, че е в ход операция за прочистване на "група военни". Министърът на отбраната, генерал Владимир Падрино Лопес, потвърди, че като цяло ситуацията в казармите е спокойна и той нарече военните, които са преминали на страната на Гуайдо "предатели" и "страхливци". Гуайдо след няколко часа в интервю за американските медии заяви, че "мнозинството от военните" са взели неговата страна, но реалността не потвърждава това.

В средата на деня бунтът беше потушен, само малки групи младежи с бели шалове се опитаха да разбият оградата на летището. Малко по-късно броят на протестиращите нараства, но самият преврат приключи.

„Ла Карлота“ – е гръмко наречена военна база. Всъщност, тя е част от международното летище Каракас, наречено на името на генералисимус Франсиско де Миранда. Има въздушно-медицинска единица, а основната площ се използва повече като концертна зала. Има дълъг списък от местни и световни рок звезди, които са пели в Ла Карлота (от Шакира и Лейди Гага до UB40), но там няма бойни единици. Косвенно, това потвърждава ранното предположение, че за половин година Гуайдо и американците успяват да привлекат на своя страна предимно тилови части и офицери без перспектива за кариера, а не истински бойни единици.

Малко по-късно западните медии започнаха да заявяват с чувство за постижение, че „първият венецуелски генерал“, ръководител на така наречената стратегическа централа на венецуелските военновъздушни сили Франсиско Янес Родригес, който направи изявление чрез социалните мрежи, е преминал на страната на Гуайо. Факт е обаче, че генерал Родригес премина на страната на Гуайдо , но в момента е в нелегалност. В допълнение, "стратегическият щаб" на въоръжените сили е създаден навремето като форма на почетна оставка и уволнение на нежелани или неперспективни офицери. Това е именно контингентът, сред който ЦРУ търси "подкрепа в армията". „Стратегическият щаб” не участва в действителното управление на бойните единици.

С други думи, става дума за опит за изпълнение на стария план за въстание, заложен през януари тази година. В центъра му остава "Ла Карлота". Властите в страната, включително президентския дворец на Мирафлорес и военните бази около Каракас, трябва да бъдат завзети за три дни. Механиката на събитията не се е променила.

Строго погледнато, това дори не е опит за военен преврат, а за въстание от страна на много ограничени сили. И от страна на Гуайдо това също е фалстарт. Очевидно някой го е убедил, че военните могат да минат на негова страна. Той по някаква причина провокира силова развръзка. Или нервите му започнаха да не издържат, или някой го подтиква към такова развитие на събития. Във всеки случай, да разчиташ на по-малко от сто военнослужещи не е „последният етап от операцията„ Свобода “, а пълна глупост.

Самият Гуайдо вчера обяви "най-големият" митинг срещу Мадуро на 1 май, което също се вписва в тактиката на "тридневния преврат". Днешните събития трябваше да бъдат първият ден. А утре, Гуайдо ще проведе масови демонстрации в Каракас.

Тук трябва да се припомни, че животът в Латинска Америка по някакъв начин започва по обяд, а в седем или дори девет сутринта събиране на някакво множество е нереалистично. Чувайки стрелбата, жителите на тези райони на Каракас, които са в непосредствена близост до "Ла Карлота", решават да не позволяват на децата да ходят на училище и не излизат сами по улиците, така че не става дума за масови протести.

Ето защо, по-специално, има основание да се смята, че повечето жители на Каракас не желаят да участват в актове на насилие, както направиха преди няколко години и се надяват на мирно решение на конфликта. Хората не искат повторение на събитията от началото на 2014 г., което доведе до смъртта на няколко души по време на улични сблъсъци в Каракас, а армията демонстрира лоялност към президента Мадуро, което беше потвърдено от днешните събития. И това въпреки шестте месеца задкулисна търговия, дейността на ЦРУ и колумбийците.

Друго нещо - 1 май. Ръководителят на конституционната асамблея Диосдадо Кабело насърчава привържениците на Мадуро да се съберат пред президентския дворец, а Кабело е много популярен. Традиционно, всички опозиционни митинги се случват само през уикендите, а организирането на опит за военен бунт на 30 април сутринта е голяма грешка.

Да, в Латинска Америка понякога това работи. Същият Леополдо Лопес през 2002 г. успява, с изключително ограничени сили, да организира отвличането на Уго Чавес, който е бил транспортиран за известно време от една военна база до друга, докато не бъде окончателно освободен от същата армия. Но сега, повтаряме, ситуацията е съвсем различна.

Може да се предположи, че основният резултат от събитията от 30 април няма да бъде опитът за странното и зле замислено военно въстание, а именно освобождаването от домашния арест на Леополдо Лопес.

От една страна, това е истинско нарушение на закона от поддръжниците на Гуайдо (дори самият Лопес се съгласяваше с домашния арест, в противен случай ще се сблъска с доживотен затвор за тероризъм). От друга страна, Лопес е изключително популярен сред либерално настроената част от населението и сега ще трябва някак си да сподели влиянието си с Гуайдо (освен ако, разбира се, те не бъдат арестувани в близко бъдеще).

Колумбия и Бразилия най-вероятно ще се ограничат до силни изказвания. Колумбия е основният враг, но технически е неспособна да нахлуе във Венецуела, да не говорим, че левите партизански групи в Колумбия могат да бъдат активирани по всяко време. Бразилия просто не е физически способна да се бори в непроходимата джунгла, а настроението в бразилската армия след избирането на Болсонаро далеч не е толкова розово, колкото го представя американската пропаганда.

Така, към вечерта на 30 април, правителството на Мадуро се оказало способно да се справи с този вид фалстарт. Въпросът е какви ще бъдат събитията от 1 май и дали Гуайдо и Лопес ще бъдат арестувани, тъй като Вашингтон обяви именно насилствените действия срещу Гуайдо като следващата „червена линия”. Но той сам се предлага. Може като част този план?

Превод Юлиян Марков "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    13 3 Отговор
    Дали ?
  • 2 Гоуст

    14 53 Отговор
    В БГ сайт цитират руски вестник... Вие сериозно ли?
  • 3 БУМ

    68 12 Отговор
    Мадуро може да падне (от смях!) само, ако нашите соросоиди му организират гейпарад с финансовата подкрепа на американското посолство...
  • 4 Емил

    15 59 Отговор
    Публикувано във факти.бг: самопровъзгласилия се президент на Венецуела Хуан Гуайдо - ето кого цитират непрекъснато журналистите от "Факти" - ДОСЛОВНО! Не се сърдрте, че ви наричам рубладжии!

    Коментиран от #8, #10, #13

  • 5 Само да попитам

    54 5 Отговор
    Ама чакайте сега, нали преди няколко месеца мириканците + еврошпаклите обявиха друг за президент? А сега искат да свалят Мадуро, който според тях не бил президент и да провъзгласят за президент, този който вече обявиха за президент...?! Цялата тая шизофрения е ясна само за Моше от ситито + няколко соросоида-надничарчета от тукашния форум...

    Коментиран от #23

  • 6 Въпрос

    7 47 Отговор
    А дали са успели да го потушат или само на Взгляд му се иска? Май е второто. Ех Възглед Възглед не ти ли мина през акъла че може да има продължение?
  • 7 Запазете спокойствие

    46 4 Отговор
    Другарят Си вече е решил, че пътят на коприната ще минава и през Венецуела! Така че превратът се отлага, докато Америка не върне земята на индианците...
  • 8 Гост

    36 3 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Всеки път когато ги наречеш рубладжии,те започват изключително сложната и трудоемка,а също така и обвързана със сериозни финансови параметри операция,по преместването МУ от единия крачол в другия.
    Но ти си сериозен фактор и нямат избор,трябва да се съобразяват с теб.
  • 9 outlander

    3 44 Отговор
    Всички знаят, че руслямистанските медии са яхнати от късия изрусен монголоид, с платформите и пишат и говорят това, което им е заповядано, а не което е истина. Вчера Мъдуро е имал намерение да напусне Венецуела със самолет, но късия изрусен монголоид, с платформите, заповядва да не го прави, защото падне ли Венецуела петролния пазар за много кратки срокове ще се урегулира, което драстично ще снижи цените на петрола, поради това Куба ще остане без горива, което пък ще я принуди да клекне пред САЩ, което неминуемо ще повлече и Боливия, а късия изрусен монголоид, с платформите, плавно и сигурно ще почне да потъва барабар с руслямистанското си подобие на държава поради причината "деньги нет" от петрол, който е единственото перо в икономиката, което все още изкуствено държи на повърхността тая фалирала държава. Заключение: Мъдуро рано или късно ще падне, просто няма къде да ходи, а дали ще го приемат в москвабад, това никой не го интересува.

    Коментиран от #14, #24

  • 10 Голям прос

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Всеки трябва да припечели някак си: рубладжии, доларджии, евраджии и т.н. което е конвертируемо
  • 11 Само да попитам

    34 2 Отговор
    Соросоидните тролове тестват ли ги за пригодност, преди да ги монтират пред клавиатурата?

    Коментиран от #12

  • 12 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    25 1 Отговор

    До коментар #11 от "Само да попитам":

    Със сядането на клавиатурата им слагат вибратори за загрявка и масаж.
  • 13 оле

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Емилчо, никой не се обижда от чикиджии 1

    Коментиран от #25

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 outlander

    2 16 Отговор

    До коментар #14 от "майко мила":

    Наблюдавам и преразказвам историята, а тя е една и съща, само актьорите са различни, защото, за съжаление, за тях изхода е винаги летален. Ти иначе си грухти, не ми пречиш.

    Коментиран от #16

  • 16 майко мила

    24 2 Отговор

    До коментар #15 от "outlander":

    То и твоето нищописане и разтягане на ластици не ни пречи,а просто се забавляваме:)) А историята не се повтаря всеки път.Не са
    те осведомили правилно господарите от столичния "Южен парк".В края на 2015 "историците" като теб врачуваха,че до месец-два главата на
    Асад ще бъде забучена на кол в центъра на Дамаск,или просто обесен на същото географско местоположение.Близо 2 години по-късно,когато
    "умерената опозиция" не издържа на напрежението и се разложи в пространството,западния политически елит обяви,че какъвто и да бъде изхода от
    войната, Асад си заминава.Това естествено се повтаряше денонощно от твоите колеги във всички форуми.Към днешна дата
    Асад си е с глава на раменете и поне за сега не се чува и думичка за оспорване на неговата власт.Аз в никакъв случай
    не те обвинявам в манипулация на "повтарящата се история" защото допускам че си на служба от скоро.Айде лека и приятни сънища,мамин сладур!!!
  • 17 Матей

    21 0 Отговор
    Следващият ход на клоунадата ще е самия баш клоун Гуидо да се мандахерца толкова натрапчиво из Каракас,та да го арестуват и цялото соросоидно войнство да ревне гороломно как се погазва демокрацията,ах, тяхна свидна рожба ехидна.По американски тертип ще се изопачава всичко,черното ще се зове бяло и обратно,самия дявол ги подучва.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БКП

    11 0 Отговор
    Сага Мадуро спокойно и законно може да заичсти метежниците и симпатизантите нм , както го прави Ердоган.
  • 20 Русофил

    7 0 Отговор
    Еди голям чепат по здрав за всички гнусни русофоби. Мразачи
  • 21 3456

    6 0 Отговор
    краварите тоя път ще хапнат мадурите
  • 22 ЗайоБайо

    7 0 Отговор
    Ако това беше станало у кравария, тоя Хуан отдавна щеше да се е самоубил с 10 куршума в гръб. Мъдуро явно е пич
  • 23 И аз да кажа

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Само да попитам":

    Ми да ти обясня. При изборите за народно събрание Мадуро загуби, а Гуайдо е председател на ротационен принцип на партии, представили се по- добре.Обаче шофьорът не си отиде, създаде някакво измислено Конституционно събрание, където се мъдрят жена му и авери, котка армията с привилегии и заплахи и така държи властта.
  • 24 Тигъра

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "outlander":

    Ти наистина ли си роден във България цървул краварски
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.