20 Май, 2019 13:00 1 320 11

Нека всички в ЕС си вземат поука от случая "Щрахе"

  • хайнц-кристиан щрахе-
  • себастиан курц

Правителството на Австрия падна. Причината: случаят "Щрахе". Той е предупреждение към всички консерватори в ЕС, които смятат, че могат да управляват в коалиция с националпопулисти. Каквато, впрочем, има и в България

Нека всички в ЕС си вземат поука от случая "Щрахе" - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Барбара Везел:

Видеото от Ибиса, заснето по време на тайна среща на австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе с представителка на предполагаем руски олигарх, е ценен материал. В него виждаме вече бившия лидер на Австрийската партия на свободата - пльоснал се на дивана, подпийнал и освободен от задръжки. Тези кадри са скъп дар за неговите политически противници. Те бяха и сериозно предупреждение към канцлера Себастиан Курц. Предупреждение, на което той вече реагира. Курц обяви, че ще бъдат насрочени предсрочни избори и заяви, че коалицията с партията на Щрахе вече е невъзможна.

Това не е първият скандал в Австрия

Всъщност, видеото от 2017 не ни поднесе кой знае какви големи изненади. То не разкри нови черти от характера на Щрахе и партийните му другари. Изненадващи са може би само размерите на нахалството и безочливостта, с които лидерът на Партията на свободата обещава обществени поръчки на руски инвеститори като услуга в замяна на финансова помощ за предизборната кампания на партията му, както и включването на един голям австрийски вестник в схемата. В това видео Щрахе се държи така, сякаш той притежава цялата Алпийска република, включително и гражданите ѝ.

Тези разкрития се появиха след редица други скандали, поставили правителството във Виена под силен натиск. Например информацията за това, че членове на Партията на свободата поддържат връзки с член на антиимигрантското Движение за идентичност, за когото се предполага, че е получавал пари от извършителя на нападенията в новозеландския град Крайстчърч.

Преди време друг политик от партията на Щрахе си позволи да сравни хора с мишки. Освен това стана известно, че бирени вечеринки в партиен кръг са преминавали под звуците на националсоциалистически музикални произведения. Списъкът с подобни скандални прояви е безкраен. Австрийската партия на свободата открай време се движи извън спектъра на демократичните партии. Тя съвсем осъзнато спря да се разграничава от неонацистите и други дяснорадикални групировки.

Удар за десните в Европейския парламент

Аферата "Щрахе" е удар за планирания алианс на десните партии в следващия ЕП. Техните лидери сега вдигат рамене и се представят или като жертва на някаква мръсна кампания, или като нямащи нищо общо със случая. Само че случаят с Австрийската партия на свободата напомня отново, че тези партии не искат реформи, а разединяване на ЕС. Той напомни и това: че техният политически модел се корени отчасти в Русия, отчасти във фашизма.

По време на обиколките в рамките на своята предизборна кампания шпиценкандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер се дистанцира от скандалите в Австрия. Открай време той казва, че левите и десни екстремисти и популисти не са решение. Защо обаче Вебер говори и за леви, когато тук съвсем ясно става дума за крайнодесни? И защо дистанцирането му все пак изглежда по-скоро вяло?

За съжаление, точно Манфред Вебер беше този, който години наред крепеше възхода на Виктор Орбан в Унгария - премиера, който вече открито се бори срещу европейските норми и ценности. И за съжаление, точно Орбан послужи за пример на Салвини и останалите, които сега копират рецептата му за успех.

Нима Манфред Вебер вече се срамува и затова предпочита да мълчи относно австрийския скандал? Крайно време е да осъзнае какво се случва в десния ъгъл на ЕП, както и това, че не може да си позволи да прави политически сделки с тези партии.

Който скача в блатото, няма как да не се изцапа

Австрийският канцлер Себастиан Курц явно вярваше, че може спокойно да управлява с Партията на свободата. Само че в последно време тя му усложни живота. Курц искаше да запази доверието на хората. Но Щрахе и сие изтикваха коалицията все повече в крайнодясното пространство. Канцлерът трябваше да осъзнае много по-рано, че този съюз няма как да просъществува.

Всъщност, всичко е много простичко: който скача в блатото, няма как да не се изцапа. Който вярва, че може да се уповава на крайнодесни и неонацистки приятелчета, се превръща в полезен идиот. Не може да има правителствени коалиции с хора, които наричат западните демокрации "упадъчни" и мечтаят за диктатура в стил "Путин".

Случаят с видеото на Щрахе е сериозно предупреждение към всички консеравтори в Европа, които си мислят, че могат да управляват с националпопулисти и да оцелеят като демократи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генерал

    15 4 Отговор
    Глупости на търкалета!
    Цялата работа е в европейските избори - поръчкова атака точно преди да се гласува за бъдещето на Европа. Хората не са чак такива дебили, каквито се надяват истеричните евролиберасти ...
    Първо, записа излиза чак след две години - точно преди изборите. Иначе как да оправдаеш забавянето между заснемането и пускането? Нали самото укриване на информация за престъпление е престъпление, или когато е политическа поръчка не е?...

    Второ, отказът да бъде предоставен си е пар екселанс самопризнание, че нещата не са такива за каквито ги представят... и Deutsche Welle участва в това...
    И трето, след като прокуратурата не намира престъпен състав, за чий изобщо е целия този вой? ...
    Нескопосано активно мероприятие, с което се надяват да отблъснат потенциалните избиратели които не искат "повече Европа", повече брюкселска бюрокрация, повече мигранти, повече Меркел, Макрон, Юнкер, Вебер и прочее несъвместими със здравия разум паразити. Обаче няма да мине!

    Коментиран от #5, #10

  • 2 Латерната

    9 4 Отговор
    Каква поука, бе, тук става въпрос за частни интереси, а не за геополитика. То е ясно, че като чуят руснак някои се на.ират къде от злоба, къде от страх, но все пак нещата са видими.
  • 3 Мохамед чист ариец

    5 1 Отговор
    Накъде тръгнаха нещата, че са корумпирани и лицемерни,а пък либерастите го извъртяха пак на мигранти и мишки.
  • 4 Емил

    4 11 Отговор
    Русофилистиците 1 и 2 вече квичат! Изчакайте напътствията от Москав, щото пишете глупости и след това ще ви шляпат в Сибир!
  • 5 Цуци

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Генерал":

    И ти ли сънуваш проПутинска диктатура а генерале-клоун . Нека да ти изясня нещо , западните демокрации са създавани векове и ще оцелеят , да , реформирани , но ще оцелеят . А тези събития ги правят по силни .
  • 6 Чинга чук

    8 2 Отговор
    А за ,,соросонята" ни вопъл ,ни стон! D.W на кой са говорители?
  • 7 представител

    6 2 Отговор
    Е-ех пропаганда! "Представителката" е от Литва! и затова Я пишат представителка. А руски олигарси във Великобтирания с лопата да ги ринеш, но там никой нищо не говори за тях, защото пълнят английската хазна... На войня, като на войня.
  • 8 Eleonora

    4 1 Отговор
    Скъпа Бабси Везел, интересно защо много бързо се потуши и не се даде международна гласност на случая с 56 год.австрийски социалист, в дома на който при обиск преди около година(вследствие на разкритието, че е блудствал дълго време със внучката си) бяха намерени нацистки униформи и един куп нацистки утенсилии?! Може би, защото медиите днес не са в ръката на десните?!?! И какво всъщност стана с него??? Освен, че беше изключен от партията и стоя в следствения арест, то тогавашната коалиция със социалистите не се разпадна....
  • 9 Питин

    1 2 Отговор
    Русофилистиците 1,2 квичат ?
    Невероятен коментар !
    Браво !
    Да те питам , поне темата прочете ли или ей тъй да се намираш на приказка ?
  • 10 Ахмед

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Генерал":

    Ти не,разбираш от политика бай Ганьо!!
  • 11 Ахмед

    1 2 Отговор
    Яжте ми,кура популистки....