ФАКТИ.БГ

Магаретата летят из облаците

Най-напред: ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички, които преминаха през Мътилката на Прехода, оставайки предани на истинските ценности в нашата култура и духовност. 

Публикувана: 24 Май, 2019 18:47
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4184
Магаретата летят из облаците
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десетина дни преди 24 май ни подготвиха за Празника – научихме, че Павчо и двама негови съзаклятници се подписали до праисторическите рисунки в пещерата Магурата.

Едва ли Павчовци са имали някакви колебания, когато са оставяли следите си в Магурата - и защо да ги имат, когато вероятно са продукт на Хаврата, която минава за образователна система в Славната Ера на Прехода.

Само си спомнете, на колко дивотии бяхте свидетели, на какви експерименти, родени в мътни мозъци.

Авторът на праисторическите рисунки щеше да предпочете завинаги да си остане в онези времена – ако някаква машина на времето го бе пренесла дори за един час в наши дни. Слава Богу, разминало му се е и той е имал късмета да довърши творението си.

Когато разкарваш Вазов и Ботев като нещо ненужно из разни плиткоумни образователни програми – вадиш ги от учебниците и сетне ги връщаш, късайки по този начин парчета от плътта на Народната Свяст – какво да очакваш тогава от Павчо?

Ти направо му казваш: „Бягай към Магурата и драскай до насита!“

На пируетите в „образованието“ щеше да завиди дори великата балерина Алисия Алонсо.
А пък от някои лафове на Иван Костов всеки би примрял, някои от тях са по-устойчиви и от най-проклетия плевел, и по-отровни дори от бучиниша. Веднъж безподобният екзалтант Мишо Михайлов организира рождения му ден като всенароден празник – за да заличи някак мизерната му фраза „Култура до 1989 година нямаше“. И в някаква степен успя да измие срама на Костов, което си беше едно чудо.

Както и да е – да сме благодарни, че Костов не издраска въпросния лаф в Магурата.

И какво да прави Павчо, когато образователни министри хулиганстват, а тия на културата пишат оратории за премиерите си, най-малко това - макар че специално Абрашев, примерно, беше един кротък и някак си кадърен човек.

Господ си прави много шеги с нас и няма да спре, докато не забраним онзи дивашки крясък „Господ е българин“ – имам предвид сегашните реклами, които зверски използват онова кротко промълвяне на Мичмана /Николай Колев/ в ноемврийската вечер на 1993 година в Париж, по време на паметния мач с Франция.

Мичмане, ела да ги видиш сега хитреците, които правят бизнес от твоето потресение.

Най-много обаче Господ се шегува, докато реди тукашния властови пасианс. „Е, не може да бъде!“ – си казваме всеки път, когато някое чучело стане министър - за да видим съвсем скоро след това, че имаме насреща си ново безподобие.

Някои от тия екземпляри сякаш са слезли от праисторическите рисунки в Магурата, сякаш даже са техни прототипи.

Не ми вярвате ли – е, не ме теглете за езика, защото, ако тръгна да изреждам, няма да можете да спите от яд и срам.

Срамливият яд – тази велика особеност на Българина, на нея робува той.

И на други още задръжки, повечето благоприлични – понеже грамадното мнозинство от днешните обикновени хора са учили по друго време – когато се знаеха кои са действително великите автори, кои са техните честни чираци, имаше ред, който свещено се спазваше.

Нямаше начин да си толкова тъп, че да искаш да изпревариш Вазов, да го избуташ настрани, има един такъв мераклия днес.

Или да си още по-тъп, та да смяташ, че хората ще вярват на теб - интелектуалният катунар, маскиран като социолог или антрополог, а не на Ботев.

Него пък, горкият, не престанаха от 30 години да го отстрелват разни образователни шушумиги – грешите, ако си мислите, че всичко е приключило с отровния изстрел на Вола.

Преди няколко дни бяха матурите и една репортерка задаваше въпроса „Какво не искате да ви се падне?“ И някакво момиче неприязнено отсече: „Вазов - в никакъв случай, и Димчо Дебелянов!“
Репортерката можеше да се напъне и да попита – „Защо?“ Но не го направи и ние пропуснахме да получим прояснение за този инфантилен изстрел по Народния Поет.

Защо бе, пале ненагледно, с какво са ти напълнили главицата, кой ти е замъглил разсъдъка, чий отровен бъбреж е изкласил нещо в теб, та си толкова категорична.

После пък попитаха едно момиче, какво иска да ѝ се падне и тя рече: „Атанас Далчев“.
Истинските ценности изглежда, все пак, някак оцеляват – както и да облъскват главите на дечурлигата.

Ясно е, че Павчовците се множат и ще се множат. Така ще бъде, понеже няма дори капчица свян в ония, които джуркат Миналото и Историята, сякаш играят на зарове в Магурата – не пещерата, а царството на софийските шашмаджии срещу НДК в началото на 90-те години. То няма и никаква разлика между едните и другите.

Ние оплакваме днешната нелека участ на първенците на литературата ни – за тях Властниците пет пари не дават.

Но те няма да примигат, дори когато направо откраднат езика ни.

Турците продължават да си правят гаргара с нас – това е естествено, когато имаш външен министър като Захариева. Рядко природата е била толкова изобретателна – един поглед само към тази дама и ти става ясно, че разбира от всичко.

Звери се срещу океана и е готова да го изгребе с чаена лъжичка.

Посланикът на Анкара наскоро ни подкара с претенцията турският език да се изучава повече у нас, Захариева веднага се изпъчи с лъжичката – и това се случи точно в дните, когато Скопие поиска Европейската комисия да признае „македонския език“.

Хитрият османец беше наясно, че нашите няма дори да гъкнат срещу нахалната претенция на македонците.

Ще мълчат, и когато откъснат и присвоят окончателно този югозападен български говор.

В шармантния договор с Македония, с който все се хвалим, дали пише, че предстои анексия на езика ни?

Бягайте и се подпишете в Магурата, поне това направете.

Павчо със сигурност не е чувал за Захариева, Заев, приватизаторите-новомакедонци и всичко останало. Обаче то се усеща във въздуха, дори най-примитивният човек може да подуши вонливата миризма на безотговорността, на Разпада – да го кажем направо.

Позволяват на всеки нахалник, на всеки, който е пожелал, да обругае Историята ни, Миналото ни, ценностите ни – позволяват на всеки да изчегърта името си върху тях.

Тези подписи на гаврата никой Господ няма да ни ги прости – даже онзи от футболната реклама, в която той изглежда като подпийнал Боримечка.

Постепенно Павчовци бяха подготвени за всякакви лъжи – най-вече за тази, че Свободата е всепозволеност.

Ако министър на образованието/Танев твърди, че Наполеон е един обикновен хвалипръцко, защо пък Павчо да не шари с шилото из Магурата. Може би той е проумял, че това не е толкова осъдително, колкото безцеремонните изхвърляния на повечето чучела.

А пък Чучелпохвалите са направо непоносими за нормалния слух.
Павчо „дописва“ едно безценно свидетелство за съзряването на човешкия разсъдък - те пък също толкова нахално оставят свидетелства, че съзряването им практически е невъзможно.

Неговото хулиганство е нищожно в сравнение с това на мизерниците, които си острят моливите по Историята.
Не е лошо най-после да въведат и един нов учебен предмет - „История на съвременното словоблудство“, в който да се изучават мерзостите по адрес на истинските ценности на Времето.
Обуначването на децата не бива да бъде оставено на случайността.

Особено внимание трябва да се обърне на все по-враждебните ругателства срещу Народа като цяло.
Пприслужниците на Властта искат изцяло да го принизят - и така да оправдаят несгодите на опекуните си.

Маниаци/Мъничета облайват Истината. И това не свършва и не свършва.

***
Наскоро попаднах в архивите си на един акварел на великия Борис Димовски – бях го забравил и той направо ме жегна.
Магарета летят из облаците.
Няма нужда от повече обяснения - това казва всичко.

Коментарът е от фейсбук страницата на автора

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Чичо
1 Отговор
Много точно и ... тъжно!

Оценка:
-7 +102

СИЧКИ РЕПРЕСИВНИ ЛОСТОВЕ
2 Отговор
В българия СА ЗАГРАБЕНИ. ТЪМНИ ВРЕМЕНА НАСТАВАТ.....

Оценка:
-3 +68

ужас
3 Отговор
Борис Димовски, Йордан Радичков, Тончо Жечев, Станислав Стратиев, Георги Стоянов-Бигор. Такива личности виждахме и слушахме по телевизията. Днес слушаме Беновска, Коритаров, Антон Тодоров, Минчев, Пинчев и тем подобни боклуци.

Оценка:
-2 +98

шундурко
4 Отговор
Бгето това най пасва на територията

Оценка:
-2 +9

Цялата истина
5 Отговор
Идва Видов ден за безродниците чуждопоклонници.

Оценка:
-1 +49

Секретарка
6 Отговор
АГЕНТ ДИМИТЪР ….дава акъл …….ОТВРАТ !!!!!!!! ГНУС !!!!!!! Скрий се бе БОКЛУК !!!!!!!!!!!!!!

Коментиран от #20


Оценка:
-79 +17

чуждо време е
7 Отговор
Помните ли когато бяхте комсомолци как старите баби се кръстеха и кълняха момите с минижупи? Помните я, къде ще ходите, че няма да помните. А тъй, сега като прочетох това и си спомних. Остаряваш, авторе, дядо си вече. А керванът на живота пътува и никога няма да спре.

Оценка:
-51 +12

Тоя
8 Отговор
Съвсем е изкукал. Няма поле за изява.

Оценка:
-55 +11

идват
9 Отговор
Отново тъмните векове....... И магаретата си летят т. н.

Оценка:
-2 +32

INOT
10 Отговор
Кеворк - продължавай да пишеш.Повечето хора, родени доста преди 89' не могат да ни излъжат, било за историята , било за икономическия ни прогрес.Липсваш им от екрана, липсва им ''Всяка неделя'', липсва им професионализма при '' talk snow''.Казват,че бил си АГЕНТ.На кого бе, Кеворкяне? Извинение за израза - но всеки е агент на самия себе си.Било за пари, било за морални устои.От една възраст натам, можеш да даваш само добри съвети, щото вече не искаш да си лош пример.

Оценка:
-6 +50

Тръмп
11 Отговор
И се разтвори вербалната клоака на комуноида К.К. точно за да замърси Празника на Светите Братя Константин-Кирил Философ и Методий!!!:):):)За Братята няма и дума,те не са комуноиди платени от Москва!!!:):):)Не са подлоги като К.К. безродния!!!:):):)

Оценка:
-49 +7

ДСБ
12 Отговор
К.К. е тежката артилерия да ДС и задачата му е да се оплюва Костов периодично когато хората разберът защо Костов требваше да направи още един мандат тогаве ще почне да се оправя бг

Оценка:
-37 +9

ДСБ
13 Отговор
На 95% от българите главите им са само за равновесие някой може ли да ми каже защо гласуа за герб бсп атака воля вмро дпс аз нямам отговор ...

Оценка:
-4 +27

Абе Кеворк, минава ли ти през кухата кра
14 Отговор
Мисълта, че преди хиляди години някакъв тогавашен павчо е изпонадраскал и изпонадрискал Магурата? И ако не го беше направил нямаше да се дивиш сега на драсканиците му? Само, че тогава забрана да се драска по пещерите е нямало, обстоятелство на което дължим наличието на хилядолетни драсканици сега. Защо забраняваш на павчо да драска по пещерите и лишаваш наследниците ни след хиляди години да се дивят на това което ние сме им надраскали както сега ние се дивим на надраскано то от предците ни?
Ако се основе такава дисциплина по съвременно словоблудство, то несъмнено голяма част от материалът ще бъде посветен на твоята нескромна личност.
Що се отнася до Димовски, явно не си схванал закачката му, направил ти е дружески шарж с летящите магарета...

Коментиран от #17


Оценка:
-26 +9

Загрижен
15 Отговор
Когато Бог реши да накаже някого му взема акъла,а после всичко е ясно,но не е ясно защо ни наказва,като ни оставя в ръцете на политиците на които отдавна е взел ума.
Защо ли ни управляват такива плиткоумни "държавници",които не са истински,морални,духовни,будни и умни радетели за добруването на българите.
Ако е решил и следващите да са толкова умни,то по-добре да вземе акъла на цял един народ,за да не се мъчим,а да сме блажени в невежеството си всички,от един благословен народ искат да направят един посредствен и неук народ,но ние,които помним и знаем не ще позволим,духовния и физическия геноцид на цял един народ.Да спрем тия,безкултурните ,които си играят на култура и необразованите,които си играят на образование,да ги спрем навреме,защото само след няколко години няма да има значение,всички ние ще сме псевдо културни,псевдо образовани,псевдо духовни,псевдо българи,псевдо европейци,псевдо ЧОВЕЦИ.

Оценка:
-1 +9

Отвратена
16 Отговор
Кеворк е напълно прав.....Срамувам се от Днешната България на ПРОДАЖНИЦИ И КРАДЦИ!
Остана ни само ГОСПОД ! ПАЗИ НИ ! АМИН !

Оценка:
-6 +20

Име
17 Отговор

До коментар #14 от "Абе Кеворк, минава ли ти през кухата кра":


Абсолютна глупост! Само си помисли ако всеки, който ходи в Магурата си драсне името Павчо, какво ще имаме накрая!? Ти остави, че няма да е останало нищо от рисунките на дедите ни, ами сигурно скала нямаше да остане. За какво наследство разправяш?! Тъпото е, че адашите ти, като ти прочетат нелепия коментар и вече са с инсталирани настройки

Коментиран от #18


Оценка:
-2 +15

Явно не си схванал
18 Отговор

До коментар #17 от "Име":


Никой, още повече Кеворк няма прерогативите да решава какво, къде и как ще остава за бъдещето. Павчо този начин е намерил. Имало е място на стената, драснал си е името. Също както и творецът преди хиляди години. Ти откъде си сигурен, че след 5000 години някой няма да се диви на надрасканото от павчо? Нека наследниците решат, защо си мислиш, че това до което сме достигнали в момента е върхът на нравственоестетическите норми и критерии?

Коментиран от #21


Оценка:
-14 +5

someone
19 Отговор
Честит празник г-н Кеворкян, наистина малко останахме бих казал нормалните хора, тези които ни възпитаваха да уважаваме, да не сме нагли и безочливи, учеха ни да обичаме родината и най-вече да сме хора. Макар да съм роден 88-ма успях да прихвана остатъците от тази система.След това наблюдавам някакво явление като Чернобил, но в духовно човешката сфера и от ден на ден е все по-тъмо виждаш хора, които така страшно са деградирали сякаш някаква тъмна страшна болест ги е поразила и е изтрила всичко в тях принизявайки ги до животни.

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +17

Голям Слон
20 Отговор

До коментар #6 от "Секретарка":


Агент Буда или Агент Димитър?!
Предпочитам умни и талантливи хора пред индивиди, намиращи се някъде между австралопитек и хомо еректус. Хомо сапиенс за тях е mission impossible.

Оценка:
-6 +11

Още повече, че павчо
21 Отговор

До коментар #18 от "Явно не си схванал":


Не е изчегъртал древните рисунки нито ги е повредил. Намерил е свободно място на "платното". Ако беше ги повредил, то тогава Кеворк щеше да бъде прав. По твоята логика трябва да забраним и на Кеворк да се изявява в медийното пространство защото според мен просто го цапа търсейки поле за изява ама както виждаш никой не му забранява. Всеки търси да се изяви, един като пише словоблудства във фейса си, друг като чегърта по пещерите. И двамата имат право на това, кой може да им го забрани? Т.е. много могат, но имат ли правото....

Оценка:
-12 +6

Соцкратун Соцкратунян
22 Отговор
Социализмът пукна, ние не.

Оценка:
-10 +3

Кеворк стига плака
23 Отговор
По отминалата си соцмладост. Тогава беше нужен на властите и те използваха, сега не си нужен никому. Опитай се поне старините да си изживееш достойно.

Коментиран от #25, #28


Оценка:
-7 +2

Хасан
24 Отговор
Тоя е един руски продажник...не е направил нищо за своята арменска култура ...да направят арменско училище,арменски културен център ..кариерата му има една цел,_ да плюе срещу турците

Коментиран от #27, #31


Оценка:
-6 +4

Помощ от публиката
25 Отговор

До коментар #23 от "Кеворк стига плака":


Кеворов, да изжиивеш достойно ознава да живееш тихо, безшумно, да не пречиш никому, светът вече не ви иска.

Оценка:
-5 +2

Стрелата
26 Отговор

До коментар #19 от "someone":


Нормални това ли сте този е съштия продажник налапал над 5 милиона от рестиуцията в София ама се теши Мишока колко имота има на Витошка е за тва сте на тва дередже българи всякакви Киндигили справка бг тълковен речник? Да ви мътят главите.

Оценка:
-4 +4

Румяна Костова
27 Отговор

До коментар #24 от "Хасан":


Ех, щом и кариерите вече имат цел, ще я втасаме съвсем. Кариерата на Кеворкян имала пък за цел да плюе по турците.Да, на някои хора в главите им, само слюнки и сополи. И страх от плюващи кариери.

Оценка:
-3 +3

Румяна Костова
28 Отговор

До коментар #23 от "Кеворк стига плака":


По времето когато вървеше,, Всяка неделя"цяла България притихваше, за да гледа нещо по-различно и смислено, от онова, което се даваше по телевията в останалите дни. Аз думите му тогава не съм разбирала много, възползувах се с радост от факта, че родителите ми неизменно ще се паркират пред телевизора и ще се занижи нивото на родителския контрол. Кеворкян си е легенда.

Коментиран от #37


Оценка:
-2 +5

Слави Славов
29 Отговор
КЕВОРК Е СЪВЕСТТА НА НАЦИЯТА!ВИНАГИ С УДОВОЛСТВИЕ ЧЕТА СТАТИИТЕ И ПИСАНИЯТА МУ,ЗАЩОТО СА ПРАВДИВИ И ИСТИНСКИ!ТОЙ Е ПО-БЪЛГАРИН ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ,ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ И ДА НИ РАДВА С ПРИСЪСТВИЕТО СИ!

Оценка:
-2 +6

123
30 Отговор
Браво браво продължаваи човече

Оценка:
-1 +2

От Пирдоп
31 Отговор

До коментар #24 от "Хасан":


А,пачему он не любит турки? За разлика от нас арменците ПОМНЯТ!

Оценка:
-0 +2

TuTu
32 Отговор
Автора=гадна комуностическа утайка.

Оценка:
-3 +0

Шаран БГ
33 Отговор
Иска да ни каже нещо г-н Кеворкян, ама изглежда много малко са тези, които го проумяват. Когато преди много години се научихме да пишем, имаше и пориви да си оставим имената някъде. Един ден, когато влизахме в класната стая, нашият учител, който ни бе научил да четем и пишем, седеше кротко на катедрата.Сядайки на чиновете, виждахме на черната дъска едро и красиво изписано : " ИМЕНАТА НА ГЛУПЦИТЕ, ВИСЯТ ПО СТЕНИТЕ ! " Удариха звънците, и без да каже и дума, Петко Грозев стана, сам изтри дъската и започна урока по аритметика !! Желанието ни да драскаме където и да е,се изпари за цял живот..........

Оценка:
-0 +0

Павчо
34 Отговор
Социализмът ни обратно в пещерите, Кевор да не се чуди, ами да се осъзнае и спре да се излага.

Оценка:
-1 +1

Павчо
35 Отговор
Социализмът ни ВЪРНА....

Оценка:
-1 +1

цар Крум
36 Отговор
кеворк ти си голям винаги сме ти харесвали не правиш евала на никого

Оценка:
-1 +1

гост
37 Отговор

До коментар #28 от "Румяна Костова":


Пълни глупости, това предаване беше най омразното нещо което запълваше ефира. по омразно беше и от програмата на "руската телевизия", която се излъчваше всеки петък.

Коментиран от #38


Оценка:
-1 +2

моряк
38 Отговор

До коментар #37 от "гост":


Ти сигурно не си бил роден по това време, пишеш глупости!
Или може би петъците бяха празник за тебе?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
доц. Андрей Чорбанов
Имунологът доц. Андрей Чорбанов коментира новото огнище на коронавирус в Китай
За 10 минути българското ХЕИ щеше да затвори пазара в Пекин"

Още бисери