Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Турското робство, руските освободители и други легенди

"В българското съзнание се е наложил митът, че Русия ни е възродила на картата на света. А покрай това се омаловажават факти, с които българите трябва да се гордеят." Експерти говорят за митовете в българската история:

Публикувана: 30 Май, 2019 13:00
175 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3617
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската историография все още не съумява да предложи критичен прочит на националната история, достъпен и за широката общественост. В резултат в културната памет на нацията историческите факти и обективните свидетелства все така се подменят с митове. Ето какво ни казаха по темата философът Калин Янакиев и историците Людмил Спасов и Христо Матанов.

Според проф. Христо Матанов от Софийския университет, българите трудно се доверяват на архивите и документираните исторически факти, когато те противоречат на създалите се обществени представи за перманентното „героично минало“. Ето защо опитите на част от научната общност да свали мистичния ореол на националната история са твърде мъчителни.

„Не бих могъл да направя дори съкратен списък на митовете в българската история. Повечето от тях са плод на усилията да се изкараме по-велики, отколкото сме били. Неузрялото национално самосъзнание винаги се стреми към насаждане на своеобразна национална грандомания", казва историкът и обяснява, че именно тази грандомания поражда историческите манипулации. А тяхната популярност в обществото и в медиите означава, че между идеализираните представи на хората и реалността се е отворила пропаст.

„Като професионални историци се опитваме да разсейваме вкоренените митове, но нерядко покрай това създаваме нови митове. Учебниците и учебното съдържание не са изчистени докрай от легендите в българската история, защото преследват преди всичко възпитателни цели, а не разпространението на знания, базирани върху документи и обективни анализи“, допълва Матанов.

"Класическо робство в България не е имало"

Философът Калин Янакиев обяснява на свой ред, че митологемите в българската културна памет се появяват в периода на националното възраждане. „През 19 век европейските нации започват да се утвърждават. Тогава, под въздействието на националния либерализъм, те започват да се вглеждат назад в своето минало и да изграждат прославящи или травматични митове за това минало. Целта е да се укрепи крехката национална идентичност.

Само че тези митове, които са били естествени за 19 век, след конституирането на нациите би трябвало отдавна да са надживени. В България обаче това определено не се случва“, казва Янакиев. Според него фалшивото национално самосъзнание се гради върху преувеличенията за някакво славно средновековно или дори антично минало и върху трайно насаждания национален антагонизъм спрямо нарочените за „угнетители".

„Класическо робство в България не е имало. Нашите възрожденци могат да говорят за „робство“, но това е емоционална категория с литературен привкус. Тя захранва цялата митология за нашето освобождение и обяснява крушението на националните ни идеали", казва проф. Матанов. Но прави уговорката, че когато се отрича съществуването на робство по време на османското владичество, не бива да се стига до другата крайност: че, видите ли, животът в Османската империя е бил прекрасен за българите.

„За отбелязване е обаче, че в българската историография продължават да циркулират някои от клишетата, втълпени от руската пропаганда. Не бива да забравяме, че през по-дълги или по-кратки периоди в края на 19 век и през втората половина на 20 век България е била директно управлявана от Москва. Масовата русофилия след Освобождението допринася за насаждането на внушенията, произвеждани от руската пропаганда. Например - за вековната и безкористна дружба между Големия брат и „братушките", както и за вечната признателност, която България дължи на „двойните“ си освободители“, казва Матанов.

Историкът подчертава, че руската пропаганда съвсем не е елементарна - тя разчита на завоалирани методи, за да прокара своите внушения. „Новата телевизия на БСП и водещият Велизар Енчев например са си поставили задачата да втълпяват на зрителите, че „турското робство“ си е чиста проба историческа истина, а отричането на тази метафора е равносилно на национално предателство. Но да внушаваш, че твоите предци са били роби на някого, е просто белег на ниско самочувствие и национални комплекси. Само в подобна среда могат да виреят всевъзможни исторически митове и легенди", изтъква историкът.

Руският проект за закрепостяване на България

Колегата му Людмил Спасов от Пловдивския университет определя съветската окупация на България през 1944 като начало на едно още по-агресивно митологизиране на българската история. „Още на 3 март 1945, само пет месеца след нахлуването на Червената армия и последвалите вълни на масов терор и безогледни екзекуции, марионетното правителство на Кимон Георгиев по заповед от Москва свиква в София Всеславянски събор. Една от целите му е да провъзгласи болшевишка Русия за двоен освободител на българите и останалите славяни. Всъщност още от времето на царизма панславянската идея за обединението на всички славянски народи под скиптъра на Кремъл е част от инструментариума на руския империализъм. Макар че унищожава царизма, съветската власт изобщо не се свени да използва пропагандните клишета от епохата на Романови. Съветският съюз продължава геополитическия проект на руския царизъм за закрепостяване на България, чиято същинска цел е да бъде създаден протекторат в непосредствена близост до Проливите. Защото както имперска Русия, така и всичките ѝ превъплъщения, винаги са се борили за контрол над Проливите", припомня Спасов.

Историкът говори и за друг мит на съветската пропаганда и нейните български глашатаи: че Третото българско царство било „фашистка държава“. Според официалното клише, тъкмо поради това Москва участвала в „антифашисткото“ Септемврийско въстание през 1923 и в „освободителната“ окупация през 1944 година. Общото в руските „освобождения“, според проф. Спасов, е, че България винаги е плащала на дежурната си „освободителка“ неимоверно висока цена - преки контрибуции, грабеж на национално богатство, окупация и дългогодишно закрепостяване.

Философът Калин Янакиев смята, че българската историография не полага особени усилия да образова българите със средствата на един задълбочен и критичен прочит на историята. „Така „турското робство“ се превръща в някакво сурогатно самооправдание за някои негативни национални черти. Да вземем като пример безпроблемното разпространение на фобиите сред българите спрямо мигранти и бежанци. Организаторите на кампаниите, които сеят омраза срещу търсещите убежище хора, плашат българите с дежурната ислямска „заплаха" за страната", припомня Янакиев.

"Това е дълбока заблуда"

Людмил Спасов пък обяснява българските комплекси по отношение на историческата съдба на страната така: За разлика от Гърция и Сърбия, където въстанията срещу властта на султана са траели понякога десетилетия и в крайна сметка са довели до самостоятелно освобождение на тези бивши османски владения, българските въстания са били много редки и са приключвали за няколко дни или седмици.

Калин Янакиев насочва вниманието към обратната страна на същия проблем: В България не се поставя достатъчно силен акцент върху някои факти от историята, с които българите с право трябва да се гордеят. Така например, въпреки волята и тоталното присъствие на имперска Русия в страната, България сама извършва Съединението и сама ликвидира сръбското нашествие, подстрекавано от Санкт Петербург. "В българското национално съзнание се е наложил митът, че Русия ни е възродила върху картата на света. Тъкмо той ни пречи да видим истинските факти за нашето освобождение и ролята на западноевропейската цивилизация за развитието на страната. Да наричаш договореностите от Сан Стефано „освобождение", камо ли пък „раждане на нова България" - това е дълбока заблуда. Руската империя никога не е желаела появата на обширна, силна и най-вече независима от нея българска държава. И днес, както при комунизма, всяко споменаване на приноса на Западна и Централна Европа за изграждането на съвременна България си остава табу заради факта, че хвърля сянка върху мита за безкористното ни освобождение от Русия. Това злокачествено наследство е всъщност символ-верую на всички партии и движения в днешна България, които изповядват евроскептицизъм, евразийски и славянофилски митологии, подхвърляни им от пропагандната машина на режима на Путин", обобщава проф. Янакиев.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Нормално
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Аааааа това било статия на Дойче Феле. Яснооооо.

Оценка:
-24 +128

Коментар📝
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Само КАТО ПРОЧЕТА DW И НАТАТАКА СПИРАМ ДА ЧЕТА

Коментиран от #5


Оценка:
-22 +115

ССХ КЛУБ
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Думата Робство Българите по това време едвали им е било само в устата и едвали са се правили на роби толкова много колкото сегашното поколение ги изкара на ебати и робите а сега стана много модерно да се говори за робство мн приятно е да знаете

Коментиран от #133


Оценка:
-66 +24

А стига бе
(гост)

Неутрално
4 Отговор
До кога. Без Русия, сега щяхме да сме турска провинция.

Коментиран от #151


Оценка:
-41 +99

fjj
(гост)

Неутрално
5 Отговор

До коментар #2 от "Коментар📝":


И аз така.

Оценка:
-6 +38

плевен
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Не скачайте на DW. Това го е писал наш еничарин.

Коментиран от #101


Оценка:
-19 +88

Професора
(гост)

Неутрално
7 Отговор
,, Класическо робство не е имало"???!!! Не бе, българите са поканили турците в България! Роб не значи да си на синджир! А децата доброволно ли са давали като еничари? Продажници от НПО колкото щеш в България!

Коментиран от #18, #20


Оценка:
-18 +112

Професора
(гост)

Неутрално
8 Отговор
ДА МУ СЕ ОТНЕМАТ ВСИЧКИ ДИПЛОМИ НА ТОЯ! И гражданството

Оценка:
-18 +84

До като
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Западните държави и САЩ, не са давали 5 пари за българите. Там в Русия са ни дали свобода и руските войници са дали живота си за България, вместо да изживеят дните си до край. Ако трябваше да чакаме САЩ да ни освободи, още щяхме да чакаме. 30-40 милиона кюрди още чакат....

Коментиран от #15


Оценка:
-25 +89

Крокодил
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Публикувано във факти.бг:"... приноса на Западна и Централна Европа за изграждането на съвременна България си остава табу..."
Какъв точно е приносът им, че нещо ми се губи, факти липсват???

Коментиран от #14


Оценка:
-10 +78

Шойгу
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Отворих сайта на Дойче Кенеф, в оригиналната публикация за аффтор е посочен някой си Николай Цеков. Същия го препечатват в Дневник, и от бърз поглед на темите, които повдига излиза, че г-н Николай Цеков е отчаян психодесен, който и през 2019 г. се бори с комунизма, нищо, че от 25 години няма комунизъм. Втората му обсесия е "руската заплаха" и "Путин".

Оценка:
-14 +75

ИсториоГАФ
(гост)

Неутрално
12 Отговор
"Българската историография все още не съумява да предложи критичен прочит на националната история, достъпен и за широката общественост. " ......допуснали са грешка ДВ, не е българска историография, а е българска историоГАФия

Оценка:
-8 +28

Белана
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Като видя DW веднага правя аналогия с WC- тоалетна за джендъри от третия пол.

Оценка:
-10 +57

Приноса
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #10 от "Крокодил":


Приноса на Запада е в Ньойския договор, че са ни взели територия. На Германия не знам да са взели, въпреки че ни принуждават да сме на тяхна страна.

Коментиран от #19


Оценка:
-14 +60

Чакаш кюрд
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #9 от "До като":


Ами чакаме ама защо Русия не идва.

Оценка:
-23 +8

ПЕНКО
(гост)

Неутрално
16 Отговор
ДА СТАР СЪМ ! НО ПРЕЗ 1967Г . ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ТРЪБЕШЕ В ЕФИР , ЧЕ ХАЛИТЕ В МОЯ ГРАД ПЕРНИК СА ВЗРИВЕНИ ОТ ТЕРОРИСТИ !!! МИННИТЕ САПЬОРИ СЕ МЪЧИХА ДА СРУТЯТ НЕМСКАТА ПОСТРОЙКА ПОНЕ 12 ДНИ /НОВ ПЛАН ЗА ПЛОЩАД / ...ТА ТОВА Е ДОЙЧЕ ВЕЛЕ !!!

Оценка:
-6 +48

Госあ
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Абе вие си го обичате германеца, ама по нагъл от него едва ли има 😂 Разбрира се трябва да отдадем заслуженото и на Бисмарк. А това тук, което никога няма да прочета е върха на наглостта

Коментиран от #130


Оценка:
-11 +28

Ами от свидетелства на съвременници
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #7 от "Професора":


Излиза, че са ги давали доброволно, даже са бутали рушвет за да вземат тяхното дете. Нещо като днешните евродепутати. Плюем по ЕС и членството си в него обаче драпаме със зъби и нокти да станем евродепутати в Брюксел, дори и гласове купуваме...нищо ново под слънцето

Коментиран от #48


Оценка:
-24 +18

Истината
(гост)

Неутрално
19 Отговор

До коментар #14 от "Приноса":


В началото на 19 век е възлизало на 215 000 км2, от които в рамките на нашата Родина са останали малко повече от половината - 111 000 км2.

Но малко българи знаят печалният факт, че отнемането на преобладаващата част от загубените територии българска земя, възлизащи на 93400 км2, е резултат от последователната, многовековна,

антибългарска политика на руските държавници

Ето и хронологията на хищническото ограбване на българския народ:

Оценка:
-32 +21

Академика
(гост)

Неутрално
20 Отговор

До коментар #7 от "Професора":


Темата заслужава дискусия. Първо кажи какво разбираш под термина „роб”, за да говорим по нататък! Християнското население са били поданици на султана, плащали са данъци и са имали достъп до правосъдие. Имали са право и на църковна организация. Могли са и да се местят от град на град. Отделно от това е имало роби в най-класическия смисъл, но те са били военнопленници и съвсем не представляват значителна част от християнското население. Да, зулуми е имало колкото щеш, да, това е НАЙ-ТЕЖКИЯТ период в историята ни, но НЕ Е РОБСТВО. Ние сме били под османска власт, окупация, господство и т.н., били сме дискриминирани, но не сме били роби.

Коментиран от #26


Оценка:
-39 +21

Истината
(гост)

Неутрално
21 Отговор
1. В резултат на Одринския мир между Русия и Турция от 1829 г. и в резултат на помощта на Русия за Турция през 1833 г. българските земи по поречието на река Тимок са дадени на Сърбия. По късно след Сан-Стефанския договор Русия отнема от Турция населения предимно с българи район на Нишко, Лесковатско, Пиротско и Вранско и го подарява пак на Сърбия!

Общо са отнети 14 600 км2 български земи заедно с българите там и са подарени на Сърбия, която веднага започва сърбизирането на българите от тези територии!

Оценка:
-19 +31

Истината
(гост)

Неутрално
22 Отговор
2. Съгласно Сан Стефанския договор от 1878 г., Русия отнема от Турция Северна Добруджа, територия от 15 500 км2 и я подарява на Румъния заедно с българите там. Този грабеж, заедно с грабежа на Нишкия санджак са потвърдени по късно с Берлинския договор.

Коментиран от #69


Оценка:
-26 +24

Биде
(гост)

Неутрално
23 Отговор
Тея тримцата бих ги наградил с по една сочна храчка! Когато за да угодиш решиш да пренаписваш историята на народа си и да омаловажаващ най- мрачната му част от историята и да очерняш за всичкоа Русия печелиш само негативи неуважаеми господа!!

Оценка:
-14 +36

Истината
(гост)

Неутрално
24 Отговор
3. През 1913 г. Русия грубо и безцеремонно нарушава и не изпълнява подписаната от нея военна конвенция с България от 1902 г. за защита срещу Австро-Унгария и Румъния, подтиква и подпомага Румъния да удари в гръб България, протака провеждането на арбитража, заложен в сръбско-българския съюзен договор от 1912 г, подпомага с разузнавателни действия сръбско-гръцкия съюз, дезорганизира действията на българското правителство и българската армия чрез своя посланик в София Неклюдов и руските подлоги - цар Фердинанд, Иван Гешов, Стоян Данев и генерал Радко Димитриев (Наполеончето).

Освен това чрез извънредния си и пълномощен посланик в Цариград Михаил Гирс подтиква Турция да се намеси в Междусъюзническата война. Посланик Гирс уверява турските държавници, че турската армия може да навлезе до Марица!

В резултат на всичко това от българското землище са заграбени както следва:
1. От Сърбия- цялата Вардарска Македония в размер на 27 500 км2.
2. От Гърция- цялата Егейска Македония в размер на 21 300 км2.
3. От Турция – цялата Източна Тракия в размер на 14 500 км2.
4. От Румъния – Южна Добруджа в размер на 8000 км2., която по-късно през 1940 г. съгласно Крайовската спогодба е върната на България.

Оценка:
-22 +24

Истината
(гост)

Неутрално
25 Отговор
Тук непременно следва

да се знае жестокият факт,

че по време на Междусъюзническата война, турци, гърци, сърби и румънци провеждат безмилостно варварско етническо прочистване на завладените територии, което прочистване е най-жестоко и повсеместно в Източна Тракия, Вардарска и Егейска Македония!

Изобщо Междусъюзническата война , проведена под егидата на Русия, е най-голямата катастрофа за българския народ в цялата му история!

България загубва 94 300 км2 територии, населени с над три милиона българи, почти равни на днешна България, а българското землище е фатално и безвъзвратно разпокъсано!

С решаващата роля на Русия!

За да бъдем напълно точни, следва да отбележим и факта, че без пряко руско участие са ни взети в Ньой Западните покрайнини и Струмишко, в размер на 2430 км2 и Западна Тракия в размер на 8200 км2!

Горните факти до сега са премълчавани, за да не се засегне „братската, славянска, православна Русия”!

Коментиран от #140


Оценка:
-23 +22

Професора
(гост)

Неутрално
26 Отговор

До коментар #20 от "Академика":


Държава в която населението няма собствени предствители във власта е робия ощеповече когато уоравниците сасе настанили без покана! ДУМАТА,, РОБ"Е С ДОСТА ШИРОКО ЗНАЧЕНИЕ! ЕСИЧКИ ПЪТИЩА В БЪЛГАРИЯ СА СТРОЕНИ ПО ТУРСКО С РОБСКИ ТРУД! НЯКОЙ СЕ Е ОБЪРКАЛ ЖЕСТОКО ЧЕ РОБСТВО СЕ СВЪРЗВА САМО НЕГЪРСКОТО РОБСТВО В САЩ! Робите също плащат данъци на чужда държава

Коментиран от #39


Оценка:
-11 +41

Meganoob BG
(гост)

Неутрално
27 Отговор
Ако не със славянска Русия тогава с кого? С онези колониалисти които ни биха ножа още на Берлинският конгрес и раздадоха земите и народа ни все едно е някаква баница? Дойче веле да знае че няма сопа която да избие Русия от сърцето на българина. За всичките нещастия на България не са виновни руснаци. Виновни са само и САМО българи. Комунисти и фашисти в България не е имало никога. Имало е само предатели. Същите тези които сега се опитват да ни пренапишат историята както им е угодно.

Коментиран от #37


Оценка:
-13 +37

Анти милиционер
(гост)

Неутрално
28 Отговор
Соросе, дгд, нагъл евреин.

Оценка:
-3 +30

анонимен
(гост)

Неутрално
29 Отговор
Не е нужно дойчето да ни разказва чужда история.Ние в немската история не се месим!

Коментиран от #31


Оценка:
-4 +30

БАРС
(гост)

Неутрално
30 Отговор
Моля журналистите които пускат такива глупави и неверни статии ако се чувствате наистина Българи не печатайте повече такива статии.Не Унищожавайте истинската ни история .Сигурен съм че много голяма част от Българите няма да повярват на това но все щте се намерят будали които щте повярват и и гледате в скоро време щте имаме друга фалшива история с която може и недай бог да се раздели България.НЕ забравяйте че с фалшиви истории разделиха Украина от Русия и Македония от България .Нима Русия е виновна че дадохме Одринска тракия на зелките от турция беломорска тракия на гърция барабар със солун цяла македония и 100 км ивица до Нишна сърбия и добруджа и влахия на румъния стига вече.

Оценка:
-8 +37

Анти милиционер
(гост)

Неутрално
31 Отговор

До коментар #29 от "анонимен":


Не е немска, бе бунак. Чисто 100% еврейска.

Оценка:
-2 +19

Аврам
(гост)

Неутрално
32 Отговор
Съвременните български историци като правило са конформисти.
Като не е имало робство защо ги е имало В.Левски Хр.Ботев,Бенковски и много други.Може би Ботев е пътувал по Дунав с круизен кораб,заседнал в плитчина до българския бряг.Когато пишат историците ако имат нормална съвест не би трябвало да забравят за саможертвата на борците за национална и религиозна независимост.Русофобията е сега модерна но все пак не бива да бъде за сметка на националното самочувствие и уважение към борците за национално освобождение.

Коментиран от #54


Оценка:
-8 +26

гост
(гост)

Неутрално
33 Отговор
Не знам за какъв принос говори автора но това са пълни глупости. И Европа и Русия са се сдушили заедно за да премахнат Турция. Все пак турците са стигнали до Виена. България е била просто повод за война между Турция и Русия.

Оценка:
-5 +11

34
Този коментар е премахнат от модератор
СссереМ
(гост)

Неутрално
35 Отговор
Изключително точна статия,как комунисти са ни клали и живи хвърляни на прасетата,така и турчин не е правил.

Оценка:
-26 +18

онзи
(гост)

Неутрално
36 Отговор
Заради такива еничари България е била под турско робство 5 века....И България сега и в бъдеще ще бъде такъв нужник,докато родоотстъпниците не бъдат дадени на прасетата в Белене....Те и за това да били там и не са гладували,защото е имало много материял за ручане!!!

Оценка:
-8 +26

Истината
(гост)

Неутрално
37 Отговор

До коментар #27 от "Meganoob BG":


Стига с тая славянска Русия бе българофоб! Благодарение на Русия и с активно нейно участие, българското землище е окастрено с 93 400 км2 наши земи, населени с над три милиона българи.

Оценка:
-19 +16

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
38 Отговор
Кои архиви четохте бе господа учени ??!! Ако ви допуснат до турските архиви - там можете да научите нещо !.................Документи за България от архивите на Ватикана, ХVІІ-ХVІІІ в...........По време на турското робство българите вдигат 14 големи въстания и участват в над 50 похода на християнски държави срещу турците.Всички тези въстания и походи са добре обобщени в книгата на Й. Йосифов за българските въстания (72). Той дава и подробни данни от съществуващите документи за българските жертви, турските зверства сред мирното население, избиванията, непосилните данъци, налагани от евреите бирници, и Геноцидът, извършван над българите......................Йосифов отбелязва и предателската роля на сърбите, венецианците и генуезците, които провалят втория поход на Владислав III Ягело (Варненчик) през 1444 г.; очевидно по указания на Синедриона, отново в играта се включват еврейските банкери от Венеция:

Оценка:
-6 +27

Академика
(гост)

Неутрално
39 Отговор

До коментар #26 от "Професора":


Тежкия теруд и зулумите не са равносилни на робство. Зад този термин има точно определени неща, които се разбират. Останалото са литературни и емоционални интерпретации, които нямат много общо с историчност и с истина. Периодът е много интересен за разглеждане, ако се освободим от емоцията. А що се отнася до робския труд, във феодална европа да не би да е било по-леко на населението, което е било в по-голяма зависимост от господаря, отколкото при нас. Но не виждам на запад да се самоунижават хората по този повод и да се наричат „наследници на роби”. Пак повтарям - зад това понятие има точно определени неща, които се разбират, а свободните интерпретации са за лаиците

Коментиран от #44


Оценка:
-27 +8

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
40 Отговор
„… Папа Евгений IV не бил доволен от постигнатите резултати и затова Владислав III нарушава мирния договор и през пролетта на 1444 г. отново настъпва – този път в Северна България. Той минава Дунав при Оршова, превзема Видин, Никопол, Шумен, Калиакра, Каварна и обсажда Варна. Към войските му се присъединяват нови хиляди доброволци от Северна България. Всички земи между Балкана и Дунав биват освободени. Но в най-решителния момент, когато Владислав е бил пред Варна и освобождението на Северна България се решавало, сърбите, венецианците и генуезците изменят, като венецианците и генуезците със своята флота прекарали войските на султан Мурад II от Азия през Босфора и Черно море за Варна, а сръбския деспот Юрий Бранкович не искал да си разваля приятелството със султана и не позволил на българите в Македония начело със знаменития Георги Кастриот (Скендер бег) да се присъединят към Владислав…“

Коментиран от #68


Оценка:
-1 +28

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
41 Отговор
Редица историци отбелязват изключително подлата роля на, която играят венецианските евреи банкери и евреите в Константинопол по отношение завладяването на Балканите и по-специално България от турците. Те изиграват и ключова роля за падането на Константинопол в 1453 г.

„… Венеция се стремяла с всички средства да опази своето място в търговския обмен на Източното Средиземноморие, за да съхрани застрашените си владения и да разшири господството и влиянието си в други балкански земи. Затова тя непрекъсната лавирала между Унгария, османците и Генуа и използвала разединението и затрудненията на онези балкански страни, към които отдавна насочвала домогванията си…“

Оценка:
-2 +25

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
42 Отговор
„… Обезглавяването на българския народ продължава през цялото четиринадесето столетие – с меч, чрез заточаване, или „чрез договор“ (васалитет), т.е. временно самозапазване, което завършва пак с меч или заточване, а понякога с потурчване.................Обезглавяването и обезкървяването на българския народ продължило през цялото робство, след всеки бунт, след всяко безнадеждно въстание. Същевременно турските завоеватели започнали да настаняват в българските земи – средището на Полуострова, големи количества свое население и по този начин обезсилвали още повече България…“

Оценка:
-3 +27

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
43 Отговор
Дейвид Дюк*, бивш американски сенатор, в своята книга „Еврейският въпрос през очите на американеца“ директно посочва, че още през XIII в. византийските евреи подържали окупационните армии на турците, а през XV в. подържали турците и при последното завоевание – Константинопол. Той обяснява, че по същия начин и по същите причини евреите са поддържали и завоюването на Южна Испания от сарацините. След окупацията на мюсюлманите, те били в управляващото правителство

Оценка:
-2 +24

Професора
(гост)

Неутрално
44 Отговор

До коментар #39 от "Академика":


Е хйде дефинирай през кривата ти призма понятието,, РОБСТВО" какво ви казал козяк да пробурвате за робство?

Коментиран от #51


Оценка:
-9 +14

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
45 Отговор
От своя страна Рънсиман посочва, че операцията по превземането на Константинопол била стимулирана активно от личния лекар и съветник на султан Мехмед II – италианския евреин Джакомо ди Гаета*. Той посъветвал султана при щурма на града да се използва артилерия (нещо ново тогава) и установил връзка с унгарския инженер Урбан – специалист по леенето на топове........................След падането си Константинопол пострадал силно и бил разграбен и частично разрушен.

Турските войски не влезли единствено в Галата, където имало и доста синагоги!…

Оценка:
-0 +19

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
46 Отговор
Симптоматично е, че нападението над Константинопол започва на Великден или на еврейската Пасха, като очевидно с този красноречив знак някой от Синедриона символично искал да каже нещо на православните християни!… Тази зловеща символика сполучливо се допълва от османския хронист Мехмед Нешри , който при описването на битката за Константинопол казва, че „копията на газиите (бойци за вярата) понесени като Мойсеев жезъл, се чинили на тираните неверници седмоглави змейове…“

Оценка:
-1 +19

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
47 Отговор
турците, а по-късно и гръцките фана-риоти, командвани от Цариград (Константинопол, Истанбул) целенасочено първо унищожавали културните средища и книжовните ценности, преди всичко български ръкописи и книги. „Сякаш целта е да се заличи от лицето на земята всичко чуждо, всичко немохамеданско, всичко българско, всичко християнско. Във връзка с посещението си в Търново през 1838 г. френският пътешественик Ами Буе пише, че там мохамеданите са унищожили всичко, което би напомняло за българската народност. А казаното от Ами Буе за Търново важи и за много други градове, села и области у нас и изобщо на Балканския полуостров…“ ...................След османското нашествие повечето големи български книгохранилища и библиотеки били унищожени. Една малка част от това безценно духовно богатство била спасена, главно чрез изнасяне в чужбина – основно в Румъния, Молдова и Русия. В един по-късен период чужди агенти слагат ръка на някои от оцелелите в България и в Атон ръкописи. В това дело се включват лицата Арсений Суханов, лорд Роберт Кързон, Павел Йосиф Шафарик* (1815-1876 г.), Порфирий Успенски (1804-1885 г.), Александър Феодорович Гилфердинг* (1831-1872 г.), Вукол Михайвич Ундолски (1815-1864 г.) и други „изследователи“, които слагат ръка на стотици безценни средновековни ръкописи

Оценка:
-1 +23

Йени чер
(гост)

Неутрално
48 Отговор

До коментар #18 от "Ами от свидетелства на съвременници":


В края на съществуването на еничарският корпус, еничарите са искали попълненията в корпуса да бъде само от синовете им. Мюсолмани не са обрязвали синовете си и се правели на християни за да бъдат приети в корпуса. В историята има 76 велики везира които са били еничари.

Оценка:
-4 +11

49
Този коментар е премахнат от модератор
гост
(гост)

Неутрално
50 Отговор
Кажете така ве : DW или дойче Мустафа ни учат на история. Преди да пишат глупости, нека се разходят до Батак и да преброят едни кокали изложени на центъра.

Оценка:
-7 +23

Академика
(гост)

Неутрално
51 Отговор

До коментар #44 от "Професора":


49-ти коментар е за теб. За домашна работа ти възлагам да почетеш за войнуците и за дервентджиите.

Коментиран от #122


Оценка:
-9 +2

Само питам
(гост)

Неутрално
52 Отговор
Русофилчета, подкрепяте тезата си за робството със зверствата при потушаването на въстанията, костите в Батак и прочие излизания. Ако сте прави, значи най-големите роби в Руската империя са лири поляците, които от 1795 до края на 19 век са вдигнали три големи въстания срещу Русия потушени от руснаците с още по-големи жестокости от тези на осванците в България. Така, че идете и кажете на поляците, че и те са били роби, руски роби!

Оценка:
-18 +7

Само питам
(гост)

Неутрално
53 Отговор
Русофилчета, подкрепяте тезата си за робството със зверствата при потушаването на въстанията, костите в Батак и прочие излизания. Ако сте прави, значи най-големите роби в Руската империя са лири поляците, които от 1795 до края на 19 век са вдигнали три големи въстания срещу Русия потушени от руснаците с още по-големи жестокости от тези на осванците в България. Така, че идете и кажете на поляците, че и те са били роби, руски роби!

Коментиран от #135, #136


Оценка:
-15 +9

Citizen X
(гост)

Неутрално
54 Отговор

До коментар #32 от "Аврам":


Борбата е била за самоуправление. А омразата към Русия, не е модерна. Тя си я проси сама ,а така наречените русофили я увеличават.

Оценка:
-14 +6

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
55 Отговор
Физическото и духовно унищожение на българите в Османската империя вървели ръка за ръка. Една от най-страшните гав-ри била системата на еничерите (от турското „йени чери“ – „нова войска“), която би могла да се роди само в нечий чифутски болен мозък.

Накратко еничерите били християнски и най-вече български момчета, взимани насила и отвличани на възраст 12-14 години. Те били потурчвани и предавани за обучение в религиозен ислямски фанатизъм от представителите на дервишкия орден на бекташите и задължени да спазват устава му, включително и обет за безбрачие! Така, изтръгнати от своята културно-религи-озна среда, лишени от родствени връзки, се превърнали в затворена военна каста и лична гвардия на султаните. Предназначението им било главно да водят нападателни войни, но с тяхна помощ султаните можели да ограничават своеволието на спахиите и да държат в покорство населението на завоюваните страни

Оценка:
-5 +20

true that
(гост)

Неутрално
56 Отговор
България винаги е плащала на дежурната си „освободителка“ неимоверно висока цена - преки контрибуции, грабеж на национално богатство, окупация и дългогодишно закрепостяване.

Точно и ясно(освен за родоотстъпниците)!

Оценка:
-15 +10

57
Този коментар е премахнат от модератор
Borislav Popov
(гост)

Неутрално
58 Отговор
За редовното попълване на еничерските корпуси, които достигали до 100 хиляди души, бил въведен така нареченият кръвен данък (девширме), който бил ужас за майките и бащите на българите. От османски и чужди източници става ясно, че девширмето се събирало през няколко години (три, пет, седем) в зависимост на нуждите на империята от „пушечно месо“............................
.........................
............................
Според европейски свидетелства 20% от подрастващото мъжко поколение, тоест всяко пето момче било откъсвано от българския народ, за да бъде загубено безвъзвратно. От съхранените източници личи, че тази страшна тегоба имала не само количествена, но и качествена страна. В султанските заповеди, издавани при акциите за събирания, винаги се подчертавало, че трябва да се събират не какви да е младежи, а „най-добрите“, „най-красивите“, „най-умните“. Това показва, че чрез девширмето централната власт подбирала най-перспективната част от подрастващите, за да ги включи в своята военна и административна организация, не само за да ги отнеме, но и да ги противопостави на българския народ. Показателен е факта, че от 48 велики везири, управляващи империята между 1453 и 1635 г., 22 били славяни (между които и българи), гърци и албанци, преминали в исляма чрез девширмето

Коментиран от #118


Оценка:
-1 +21

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
59 Отговор
Тук отново ще се върнем върху ролята на евреите в Османската империя, за да осмисли българският читател, а и всички други, че всъщност 500 години българите са били под турско-еврейско робство – нещо, което никога не трябва да се забравя!................Ето какво казва Варшавски по този въпрос: „По време на турското владичество евреите винаги са били най-близки помощници на турските данъчни чиновници, на чиновниците в полицията и доставчици на най-хубавите български момичета за турците и разкривачи на заговори против турското иго. Особено роля евреите са играли в турското управление, където са си поставяли за задача да пречат за развитието на националните чувства у подрастващите поколения. Само благодарение на техните подлости е продължило тъй дълго турското иго!…“

Оценка:
-0 +21

Сесерем
(гост)

Неутрално
60 Отговор
както посочва и Вайнберг* , че има генетична връзка между турците и евреите – ашкенази (хазарските евреи). От османските хроники и изворов материал се вижда, че множество ръководни постове в Османската империя са заети от хора с еврейски имена: Израил (син на Селджук); Якуб (Яков); Челеби (син на султан Мурад, вероятно от еврейката Кера Тамара*); Исак бей (управител на скопския Санджак); Ментешеоглу Якуб (Яков) бей, Гермияноглу Якуб бей; Исхак (Исак) бей (владетел на граничните области със Сърбия); Исхак паша (водач на гвардията и анадолската войска); Сюлейман (Соломон) (син на Карама-ноглу Ибрахим в двора на Мехмед II); Якуб Ахи (големец от Бур-са); Якуб бей (лекар и везир при двора на султан Мехмед II); Якуб бей (син на Сюлейман шах от династията Гермияноглу); Давуд (Давид) паша (бейлербей на Анадола при Мурад II); Ебу Исхак (основател на дервишки орден); Загарджи Якуб (военоначалник на Мехмед I); Исхак паша (велик везир 1470 г.); Исхак Факъх (дипломат); Кяфир Исхак (военоначалник на Узун Хасан 1471 г.); Сара Хатун (майка на Узун Хасан 1471 г.); Якуб бей Фирузоглу (комендант на крепостта Анкара) и много други

Оценка:
-0 +19

Парк Гези
(гост)

Неутрално
61 Отговор
"Тиранията започва през 1453 година"

Оценка:
-2 +6

62
Този коментар е премахнат от модератор
"Братушките" за нас
(гост)

Неутрално
63 Отговор
Татищев

„… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.

Коментиран от #165


Оценка:
-12 +9

"Братушките" за нас
(гост)

Неутрално
64 Отговор
„Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва  бъдат погълнати от русите!”
ИВАН АКСАКОВ

Оценка:
-13 +9

"Братушките" за нас
(гост)

Неутрално
65 Отговор
ИГНАТИЕВ ЗА БЪЛГАРИТЕ КАТО ПОСЛУШНО ОРЪДИЕ НА РУСИЯ

“За да бъде властта ни здрава и и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо постоянно нравствено подчинение на съседните области и да превърнем българското и гръцкото население, от една страна, и арменското, от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякаква възможност за преминаването им във враждебен лагер” ( стр. 52)

СЛАВЯНИТЕ ТРЯБВА ДА ГЛЕДАТ САМО КЪМ РУСИЯ И ДА СЕ ПОСТАВЯТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ НЕЯ, НАРЕЖДА ИГНАТИЕВ

“Всичките ми действия в Турция и сред славяните от 1861 до 1867 г. бяха вдъхновени от споменатите по-горе мисли и клоняха към това – да може Русия сама да господства на Балканския полуостров и в Черно море; и източните народи, особено славянските, да обръщат погледи изключително към Русия, поставяйки своето бъдеще в зависимост от нея, а не от другите европейски държави”. ( стр. 55)

БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПО-ВРЕДНИ ЗА РУСИЯ АКО ПОПАДНАТ ПОД ЗАПАДНО ВЛИЯНИЕ

“… ако въстаналите срещу турците народи не бъдат под наше, а попаднат под западно влияние, тогава неизбежно (infailliblement) нещата на Балканския полуостров така ще се променят, че ще бъдат несравнимо по-вредни за Русия”.( стр. 58)

Оценка:
-12 +8

Сесерем
(гост)

Неутрално
66 Отговор
Особено тежка била участта на онези българи, които били продавани като роби – гребци на галерите в Османския флот*. Те били оковавани с вериги към палубата, за да не се бунтуват. Много от тях умирали от изтощение, болести и недохранване още в първите месеци от заточението си на галерите. Най-ужасно било по време на буря в открито море или по време на морска битка, когато корабът бивал потопяван от неприятеля – тези нещастници, тъй като били приковавани към кораба, потъвали в морските дълбини заедно с него без никакъв шанс за спасение!….

Коментиран от #70


Оценка:
-4 +14

Кирил
(гост)

Неутрално
67 Отговор
Русофилството на българина е мит който се захранва с много пари и фалшива пропаганда.това че е мит личи по всичко.например двете руски партии,атака и възраждане имат по 1% на последните избори.или друг пример.след победата на Хърватска и елиминирането на русия,българите масово изразиха радостта си.за това,че е с пари,погледнете какви стават синовете и дъщерите на бесепе ръководството,те са американски и европейски граждани.техните родители само на думи и за пари са русофили

Оценка:
-16 +11

Стига лъжи бре
(гост)

Неутрално
68 Отговор

До коментар #40 от "Borislav Popov":


Същият Владислав още при първият си поход през 1442 година обезбългарява цялата Дунавска равнина и коли българи на поразия. По време на вторият поход през 1444 българите сме срещу него, дори от Южна България към турските войски се присъединява голям български отряд.

Оценка:
-18 +3

Лпбопитко
(гост)

Неутрално
69 Отговор

До коментар #22 от "Истината":


А съгласно Берлинския договор какво ни ”подаряват” тия, които обслужваш с език?

Коментиран от #78


Оценка:
-3 +15

Панов
(гост)

Неутрално
70 Отговор

До коментар #66 от "Сесерем":


Както е писал Христо Ботев,особено тежка е била съдбата на онези българи преселили се в Бесарабия и Молдова,тогавашна русия.постоянните казашки насилия,грабежи убийства изнасилвания направили животът им непоносим.

Оценка:
-10 +10

Кирил
(гост)

Неутрално
71 Отговор
По документирани свидетелства на руските офицери, по време на руско турската война,българите живеят в пъти по добре от крепостните руси.

Оценка:
-11 +10

онзи
(гост)

Неутрално
72 Отговор
Безмислен антибългарски вестник...Да си го четат в Анадола и в БХК...Ако беше хартиен и за подпалки няма да става,толкова е лайнян!!

Оценка:
-5 +11

Пацо
(гост)

Неутрално
73 Отговор
Които искат да са роби,да си останат роби.моите предци не са били роби

Оценка:
-10 +8

JustForFun
(гост)

Неутрално
74 Отговор
На всякъде по света политици и историци всячески се опитват да вдигат духа на народа си с възхваляване на историята си и "славните им подвизи", само в България обаче се опитват да ни вменят колко сме нищожни, с нищо не заслужили историята си, която според тях е измислена и невярна с фактите. Никой не може да ме обеди че това не е пропаганда срещу страната и народа, още по-лошо че е защитавана и популяризирана именно от българи.

Оценка:
-0 +19

Сесерем
(гост)

Неутрално
75 Отговор
Поставени в тази ненормална обстановка на Геноцид, терор, поробване, духовно унищожение и Холокост (пожертване за чужди интереси), българите непрекъснато се борели за своето освобождение от робството, налагано им от турци, евреи и гърци. Всички бунтове и въстания на българите били потушавани с огън и меч и най-вече с талмудистка старозаветна отмъсти-телност. Българската кръв се леела като река и от ятагана на поробителя не бил пожален никой – стар или млад!

Оценка:
-4 +18

Сесерем
(гост)

Неутрално
76 Отговор
„… Тогава се вдигна самият Селим с голям гняв против България в лето Христово 1522 г. (по-точно 1515 г.), разори Тракия от Адрианград до Средец (град София), а един кайма-кан с 46-хилядна татарска войска разсипа цялата страна покрай Дунав и Стара планина, от Черно море да Видин. В Македония пък той изпрати своя везир с 33-хилядна войска. Като започна от Драма, той потурчи всичко чак до Босна: тогава потурчил Доспат планина, Еспино (Чепино), Крупник, Кочани… В някаква кратка немска история се среща за този Селим. че когато разорил българската земя, много народ, млади юноши и красиви девойки, избрал и насила ги похитил и ги събрал в Едрене (Одрин) и ги записал еничери, т.е. на турски език „нови ученици“, и ги отвели в турската войска до 325 хиляди млади юноши потурчени. Само от мъжки пол били толкова, а от женски – кой знае?…“

Оценка:
-5 +16

Сесерем
(гост)

Неутрално
77 Отговор
Османските регистри дават сведения за ислямизирането й отиди села в Силистренско, Шуменско, Разградско, Търговищко, Габровско, Великотърновско, Ловешко и др. Всички тези потурчвания били съпроводени с големи кръ-вопролития и жестокости спрямо българското население.......................................... В 1620 г. (по-точно 1670 г.) султан Мехмед води война с Пелопонес начело на 150-хилядна войска. На връщане под страх от смъртно наказание потурчват всички български села в Чепинското корито, Пловдивско и в Гюмюрджинско. Само в Пловдивско потурчените села били 74. Всички, които не се подчинили, били изклани за назидание

Оценка:
-5 +16

Истината
(гост)

Неутрално
78 Отговор

До коментар #69 от "Лпбопитко":


Е, че по-добри в тези услуги от русофилите няма. Самите руснаци го признават и при тях памперси "Русофилче" са на почит.

Коментиран от #132


Оценка:
-12 +6

Сесерем
(гост)

Неутрално
79 Отговор
В 1669 г. при царуването на султан Мехмед IV в Смолян-ско и Кръстогорието (Средните Родопи) с огън и меч турците потурчили населението на селата Виево, Смолен (днешен Сми-лян), Упорово (Влахово), Бяла река, Подвис, Витлово (Рудозем), Езерово (Смолян), Беловидово (Златоград) и др. Тези, които се противопоставяли – една част били изклани, а други избягали в горите. Избити били мъже, жени и деца. Много вдовици и мало-летни сирачета според свидетелствата на монаси бегълци били „застигнати от турските пълчища и подложени на най-мръсни деяния, които може да извърши само потъналият в невежество турчин“!

Оценка:
-5 +19

"Братушките" за нас
(гост)

Неутрално
80 Отговор
Генерал фон Тотлебен

Освобождението на християните под игото на исляма е една химера. Българите тук са по-заможни и живеят по-щастливо от селяните в Русия. Тяхното най – съкровено желание е освободителите да напуснат колкото  е възможно по-бързо страната им.

Оценка:
-13 +7

Сесерем
(гост)

Неутрално
81 Отговор
През 1705 г. става насилствено помохамеданчване в Средните Родопи. „Дошлите турци се ползваха с големи права. Те се настаниха в християнските къщи, гонеха християнското население, усвоиха имота му и заграбиха много жени и девици. Мнозина непокорни избиха, а други избягаха в горите“. От гладната зима, която дошла след това, мнозина умрели от глад

Оценка:
-5 +16

Истината
(гост)

Неутрално
82 Отговор
Празнуването на подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. и обявяването на този ден за празник е смешно и нелепо! Русия много добре знае, че Санстефанският договор НЯМА КАК да бъде одобрен от Велики сили. Споровете възникват от неспазването от страна на "Освободителката" на предварително сключените споразумения с Австро-Унгария – по-специално Райхщадското споразумение от 1876 г., Будапещенската конвенция от 1877 г. и Лондонското споразумение от 30 май 1878 г. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция,

на Балканите да не се създава голяма държава

Съгласно текста на Райхщадското споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“

Оценка:
-11 +7

Сесерем
(гост)

Неутрално
83 Отговор
През 1720 г. в с. Райково (Ср. Родопи) по донос на Селим ходжа са изклани като добитък 200 души по-видни райковци, тъй като отказали да сменят вярата си ...............................Редица българи, които били убити заради отказа им да приемат исляма или след като били насила помюсюлманчени, се отказали от него, били канонизирани от православната църква като новомъченици. Това се вижда от написаните жития на Георги Софийски, Георги Нови Софийски, Никола Нови Софийски, Ангел Битолски, Мъченик Димо, Дамаскин Габровски, Иван Българина, Анастасий Струмишки, Злата Мъгленска, Лазар Български, Лука Одрински, Игнатий Старозагорски, Онуфрий Габровски Иван Нови Търновски, Константин Софийски, Димитър Сливенски и др.

Оценка:
-4 +14

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
84 Отговор
Силезиецът Фридрих Зайдел, придружаващ като негов аптекар императорския посланик при Портата Креквиц, на връщане от Цариград през 1596 г. край София видял купища избити хора и проснати по земята трупове. При Ниш турците били поставили пред градските врати от двете страни на пътя в чест на султана „много стотици човешки пресни глави на християни, бедни български селяни“. Турците разказвали, че това били глави на „разбунтували се против султана жители“

Оценка:
-5 +14

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
85 Отговор
След въстанието в Търново през 1598 г. във Влашко избягали и се преселили над 60 000 българи, а колко били изклани и убити, не се знае. При второто Търновско въстание от 1686 г. българите дали още по-големи жертви; градът бил подложен на разграбване, а 2/3 от населението му било избито. Пострадали българите от Габровско, Троянско, Златишко и Софийско, като били избити между 5 и 10 хиляди души

Коментиран от #94


Оценка:
-5 +15

Истината
(гост)

Неутрално
86 Отговор
“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

Оценка:
-13 +6

Наблюдател
(гост)

Неутрално
87 Отговор
Неграмотните руски лакеи дори не знаят, че руснаците по време на войната 1877-1878 година са влагали иронично - пренебрежително и подигравателно значение в обръщението "БРАТУШКИ". Т.е. за да бъда по-ясен и за да ме разберат русофилите ще кажа, че за руснаците сме били толкова „Братушки", колкото са ни „БРАТЧЕДИ"  някои етноси от българския народ.

Оценка:
-12 +9

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
88 Отговор
Особено кърваво било потушаването на Чипровското въстание на българите католици от 1688 г. Засегнати били селищата Чипровец, Копиловци, Железна, Клисура, Расово, Пиротско, Сламеник, Берковски, Прогоровче, Славник, Мирковци и др. Турците убили няколко хиляди души и стотици жени и деца били отведени в робство; поробителите откарали повече от 100 коли с плячка от заграбените богатства, които десетилетия били събирани в богатото селище Чипровец

Оценка:
-5 +15

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
89 Отговор
В 1689 г. избухнало въстание в Североизточна Македония начело с войводата Карпош. С 5000 души той се укрепил в Крива Паланка, но срещу него била изпратена армията на Халил паша, наброяваща 18 000 войници. Въстаниците били разбити и повечето загинали; войводата Карпош бил заловен и набит на кол върху Скопския мост

Коментиран от #96


Оценка:
-4 +17

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
90 Отговор
Според Христо Ботев в средата на XIX в Румъния имало около 2 милиона български емигранти, много от които за съжаление били почти претопени в румънска среда. Съобщава се също за множество български села около Букурещ, а изследванията на групата на Богдан Филов показват, че голяма част от румънската интелигенция и аристокрация е от български произход.

Оценка:
-4 +17

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
91 Отговор
В края на XVIII в. властта на султана отслабнала и България била подложена на терора и грабежите на кърджалиите и даалиите – турски, черкезки и татарски разбойнически банди, покровителствани от местни паши отцепници. Някои кърджалийски банди достигали до 5 – 6 хиляди души и те подложили на репресии цяла Тракия. Ограбени и изгорени от кърджалиите и даалиите били Копривщица, Панагюрище, Калофер, Станима-ка, Арбанаси, Раково, Мосхополис и други процъфтяващи градове. Кърджалиите провели няколко големи похода в Тракия и това довело до изселването на 20 000 бежанци

Коментиран от #97


Оценка:
-4 +18

Психиатър
(гост)

Неутрално
92 Отговор
Робството е така жизнено важно за русофила, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. То е оправдание за сервилната им, патологична и противоестествена любов към Русия, която през годините се е проявявало най-вече като национално предателство и българофобия.

Оценка:
-17 +8

Не посягайте на най-скъпото
(гост)

Неутрално
93 Отговор
Ако отнемете робството нищо не остава да крепи националното самочувствие

Оценка:
-14 +1

Кирил
(гост)

Неутрално
94 Отговор

До коментар #85 от "Бесен язовец":


При селското въстание на Емилиан Пугачов според руски историци са убити над 150000 цивилно население и са разорени 680 селища.по време на 30 годишната война,централна Европа губи над 50% от населението си.кои от тези говорят за робство.у нас са само комплексарите и платените руски подлоги

Оценка:
-16 +5

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
95 Отговор
При въстанията в Нишко и Пиротско през 1876 г. турците изгарят над 60 села и масово избиват хора. Изпратените западни кореспонденти са потресени от видяното: навсякъде ги посрещат изгорени български домове, убити по най-зверски начин жени и деца; разграбена покъщнина, добитък и т.н. (66).

Съществуват редица сведения, че палачите в Османската империя били предимно евреи*. Вече отбелязахме, че евреи палачи е имало и в България в края на Второто българско царство през XIV в.

Оценка:
-5 +16

Само питам
(гост)

Неутрално
96 Отговор

До коментар #89 от "Borislav Popov":


Всички знаем, че копи пейста го владееш. Да ни кажеш нещо за методите, с които генерал Скобелев е потушавали въстанието на поляците през 1830 година и колко поляци е избил като генерал - губернатор на Полша?

Оценка:
-13 +6

След кърджалиите има и доста българи
(гост)

Неутрално
97 Отговор

До коментар #91 от "Бесен язовец":


Чакър войвода, Момчил войвода и др

Коментиран от #110


Оценка:
-1 +4

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
98 Отговор
Нишкото въстание от 1841 г. завършило с разгром на въстаниците, като били избити над 300 души; около 70 души – пленени и отведени в Ниш, където повечето били екзекутирани. Околните беззащитни села са предадени на грабеж и опожаряване. Главите на отведените в Ниш пленници били набити на колове на моста на река Нишава. Общо били разрушени и запалени 225 села; жени и момичета били дивашки изнасилвани пред очите на близките им, а след това подлагани на сеч. Много момичета и момчета били отвлечени и продавани като роби или пък за харемите на различни аги

Оценка:
-5 +15

someone
(гост)

Неутрално
99 Отговор
Публикувано във факти.бг: споменаване на приноса на Западна и Централна Европа за изграждането на съвременна България

Принос ли ? Тези, които обучаваха султанските войски снабдяваха ги с оръжие и инструктори ( Великобритания, Франция, Германия) или Австроунгария върл противник на голяма славянска държава на Балканите ( Разбирай България). За този ли принос говорим ? Вие сте едни жалки историци и срам за българския народ, казвам го като завършил история в Пловдивския университет. Срамно за мен е и мнението на Людмил Спасов, който ми е преподавал. Видиш ли лошите комунисти, които ограбили цялата ни хазна, изнасилвали и безчинствали, а кой построи заводите , а защо населението ни сега пада с главоломни темпове , а до 89та сме почти 9 милиона , защо в индустриално развитие сме били в топ 20 на Европа , а сега сме бананова република ? Нали са ни били само крадяли?

Оценка:
-6 +17

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
100 Отговор
При поредното въстание в Северозападна България през 1850 г., турците избили над 800 души, много от които невинни хора от селата и Белоградчик. Десетки въстанници били заточени в Диарбекир, а голяма част от населението избягало в съседна Сърбия...............

Оценка:
-3 +14

Обикновен човек
(гост)

Неутрално
101 Отговор

До коментар #6 от "плевен":


Кажи го по просто помак да те разберат хората .Помакът е отвратително човешко същество продало род и родина за комат хляб. Юда е бил като ангелче пред помака след като предава Исус за 30 сребърника се самоубива ,явно го е жегнала съвестта . Помакът съвест няма, акъл в главата няма, помак _философ,?Какво е това животно???

Оценка:
-6 +14

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
102 Отговор
Връхна точка на българския Геноцид и Холокост през XIX в. е Априлското въстание от 1876 г. Преди обаче да опишем извършените от турците кланета и зверства, ще обърнем внимание на един друг съществен фактор в нещастието на българите, а именно намесата на така наречените „велики сили“ и преди всичко на Англия, Франция и Русия. „Източният въпрос“, засягащ най-вече независимостта на България и интересите на „великите сили“, бил поставен особено остро по време на Кримската война през 1854-1855 г. Англия и Франция сключили военен съюз с Турция срещу Русия и нападнали с голям флот Крим и Северното Причерноморие. В тази война и последвалите събития проличала особената поддръжка на Англия в полза на Османската империя и омразата спрямо България и Русия.

Оценка:
-5 +17

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
103 Отговор
В Панагюрище и селата били изпратени турски войски около 4000 души, командвани от Хафъз паша, подкрепени от няколко хиляди башибозуци, кавалерия и артилерия. На 30 април турската редовна войска завзела Панагюрище и започнали кланета, грабежи и палежи. След нея влезли и башибозуците, които дооплячкосали и разорили града.

Оценка:
-4 +17

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
104 Отговор
При настъпващата катастрофа някои от въстаническите ръководители, като П. Щърбанов, се самоубили за да не попаднат в ръцете на врага. Уловените живи въстаници, както и пленените жени и девойки, които не били убити, претърпели гаври, изнасилвания и мъчения. Някои от тях издъхнали в затвора, други били осъдени на смърт. Столицата на въстанала България била обляна в кръв и превърната в пепелище. Избити били жени, старци и деца и откарани като „плячка“ над 30 000 глави добитък

Оценка:
-4 +14

По глупавата руфосилска логика
(гост)

Неутрално
105 Отговор
Излиза, че въстания се вдигат само от роби. Под какво робство сме били тогава през 1923 година когато избухва септемврийското въстание?

Оценка:
-14 +6

Сесерем
(гост)

Неутрално
106 Отговор
срещу 10 000 въстаници, турските власти изпращат 10 000 редовна войска и артилерия и около 80 000 башибозуци и акънджии, които по указанията на Синедриона от Лондон, подлагат целия български народ на небивали кланета и гаври. Основният проводник на тази геноцидна политика са евреите в турското управление, внедрените масони (повечето с еврейски произход) и министър-пред-седателят на Англия – лорд Биконсфилд Дизраели (Биконсфелд Бениамин д’Израели*) – покръстен евреин – марано!

Оценка:
-4 +17

Коментар
(гост)

Неутрално
107 Отговор
Какво ли не правят "учените"за пари.....Може би трябва да се разходят до Батак

Оценка:
-6 +14

Сесерем
(гост)

Неутрално
108 Отговор
Башибозушките жестокости в Клисура са неописуеми. Не само жени и деца са избивани, но няколко дена след това башибозуците се връщат и разкопават пресните гробове, за да претърсват труповете и да вземат едни или други скъпоценности. Деца били насечени с ятагани и тежки каракулаци (вид извит нож) на парчета................ В село Зли дол хората на Тосун бей избиват над 200 души мирно население, главно старци, жени и деца.......................... В Копривщица, въпреки че въстаниците се предават и плащат огромен откуп (злато, сребро, ценни предмети и др.) са убити над 150 души и са задигнати 2600 овце, 1700 агнета, 990 крави, 360 вола и 717 коня плюс ценни предмети и покъщнина........................ Особено пострадали от турските кланета селищата в Под родопската област: Брацигово, Перущица, Батак, Пещера и др., както и многобройните села около тях.

Оценка:
-5 +15

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
109 Отговор
Перущица била нападната от башибозушките отряди, пред-вождани от братята на Ахмед ага Тъмръшлията – Адил и Исма-ил, както и от редовна турска войска под командването на Рашид паша. Много хора, предимно жени и деца, били безмилостно изклани в черквата „Св. Архангел Михаил“. Според свидетелства на очевидци няколко въстаници се самоубили, за да не бъдат подложени на издевателства и гаври от турците. Шестде-сет заложници били посечени от турците предварително в с. Ус-тина. След погрома Перущица – едно от цветущите български селища, представлявало купища димящи развалини. Убити били над 1000 души

Коментиран от #112


Оценка:
-4 +13

Също известен кърджалия
(гост)

Неутрално
110 Отговор

До коментар #97 от "След кърджалиите има и доста българи":


Е Индже войвода

Оценка:
-0 +6

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
111 Отговор
На 30 април около 3000 башибозуци обкръжили Брацигово на 5 май се появяват и редовни войски с артилерия, под ръководството на Хасан паша и Рашид паша. Избити са над 150 души, а повече от 250 са изпратени на заточение в Диарбекир ските затвори (в Анадола).............................Един от водачите на бунта, Васил Петлеш-ков, е подложен на нечовешки мъчения и печен на бавен огън. след което умира от предварително погълната отрова, но е доу-бит от заптиетата

Оценка:
-3 +14

Можеш да прочетеш
(гост)

Неутрално
112 Отговор

До коментар #109 от "Бесен язовец":


Личните впечатления на захари Стоянов който описва личните си среща с Ахмедаа Тъмръшлията и да научиш с какво уважение се е ползвал между българи и помаци и то не кога да е а след освобождението вместо да копипействаш пропагандни неистини.

Оценка:
-12 +5

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
113 Отговор
Най-голяма е касапницата в Батак, където в кланетата наред с редовната войска на Ахмед ага Барутанлията и башибозуци се включили и мобилизирани от околните села помаци.

Защитниците на Богдановата къща, между които жени и деца, стават жертва на измама. Подлъгани, че ако се предадат, ще бъдат пощадени, те предават оръжието си. Започва обаче безмилостна сеч. Пред училището е поставен специален дръвник и на него с неописуема жестокост са посечени десетки жени, деца и старци. Същото става и в черквата „Св. Неделя“. Около дръвника се образуват грамади – купища от човешки тела и глави.

Клането продължава с часове! Други са изгорени живи. Повече от 6000 батачани биват избити......................................

Оценка:
-4 +18

Сесерем
(гост)

Неутрално
114 Отговор
В Сливенско и Ямболско също били дадени много жертви и извършени масови клането и насилия. В село Бояджик пристигнал Шевкет паша от Сливен и предал селото на „огън и меч“. Жителите на Бояджик според докладите на английския консул в Бургас – Чарлз Брофи, били поголовни изклани, а добитъкът и имуществото им разграбени. По данни на същия консул в целия Сливенски Санджак и чак до Бургас, а също и към Свиленград от турска страна били извършени грозни ексцесии

Оценка:
-5 +15

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
115 Отговор
В Ново село (Търновско) броят на убитите българи възлизал на 691, от които 350 били жени и деца. Това било извършено от башибозушката войска начело с плевенския каймакам Дели Неджиб и Саадулах ефенди от Севлиево. В кланетата участвала и шайката на хаджи Ибрахим Офчилар от Казанлъшката кааза. По-голямата част от нещастните жертви били старци и болни деца, които не могли да се спасят. В манастира „Св. Троица“ убили монахините, като преди това ги изнасилили и им отрязали ръцете, а след това ги изгорили

Оценка:
-4 +16

Тръмп
(гост)

Неутрално
116 Отговор
Това,че Робството не е било Класическо не означава,че не е имало Робство!!!:):):)Робството съществува от хиляди години до днес под различна форма и съдържание,като тези "интелектуалци",които са Роби на парите които взимат за да ръсят цинизми и нихилизми!!!:):):)

Оценка:
-4 +15

Наблюдател
(гост)

Неутрално
117 Отговор
Борислав Попов днес се разчекна да защитава най-милото на русофилите. Под именета Бесен язовец и Сесерем направи десетки "коментари", в които не е вложир грам собствена мисъл

Коментиран от #128


Оценка:
-13 +8

118
Този коментар е премахнат от модератор
сори сорос
(гост)

Неутрално
119 Отговор
Само две въпросчета. 1) Защо още не можем да достигнем жизнения стандарт от времето на съветската 'окупация'? 2) Някой вече вярва ли на соросоида Калин Янакиев, след като нагло излъга за Истанбулската конвенция?

Оценка:
-2 +21

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
120 Отговор
От кланетата в Бояджик по чудо оцелява Иван Атанасов -баща на световно известния по-късно в САЩ Джон Атанасов -създателя на компютъра. Турският ятаган само резнал челото на Иван (бебе тогава!), а баща му Атанас бил убит. На 13 години Иван Атанасов емигрира в САЩ заедно с буйчо си Константин Ако ятаганът (или по Божията воля!) не го беше пощадил, как ли щеше да изглежда днес светът без компютри?!…

Оценка:
-3 +19

Отнемеш ли на руфосила робството
(гост)

Неутрално
121 Отговор
Отнемаш му и вечната признателност към "освободителката"

Оценка:
-13 +2

Професора
(гост)

Неутрално
122 Отговор

До коментар #51 от "Академика":


Това от коя колабороциониска книга го прочете?

Оценка:
-1 +11

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
123 Отговор
След кланетата обаче в България пристигат много чуждес-транни кореспонденти и те заедно с чуждите дипломати и пред. ставители правят няколко независими комисии и анкети, които показват истинската картина на Геноцида и разрушенията. Сред анкетьорите били княз Алексей Церетелев, Юджин Скайлър, К. Шнайдер, Дж. Макгахан, П. Димитров (преводач), X. Дюпюй, У. Беринг, Иван дьо Вестин, Ат. Шопов и др......................
.......................
......................
Резултатите от анкетата на Скайлър, Церетелев и Макгахан се оказват особено разобличителни за Портата и нейните защитници. Анкетьорите установяват по безспорен начин чудовищните зверства на башибозуците и турските войски, дават списък на изгорените, разорени и ограбени български селища при потушаване на въстанието и опровергават обвиненията, отправени срещу българите. Изводите на анкетьорите са страшен обвинителен документ срещу Портата

Оценка:
-2 +20

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
124 Отговор
Особено потресаващи са свидетелствата и репортажите на американския журналист и общественик Джанюариъс Макгахан. В хода на своите проучвания на място той установява, че турците са опожарили изцяло над 70 села и убитите българи надхвърлят 40 000 души!

Той цитира и данните на френския и руски консули, според които броят на изгорените села са над 100, а убитите – около 100 000, което се потвърждава и от данните на Буров

Оценка:
-2 +21

Сесерем
(гост)

Неутрално
125 Отговор
Макгахан описва апокалиптични картини след кланетата на българите – опожарени села, камари от трупове и обезглавени тела. Много от труповете на убитите жени били разсъблечени по долни дрехи (женски ризи), което показва, че преди това са били брутално изнасилени от гаджалите изверги.

Оценка:
-2 +20

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
126 Отговор
В Батак Макгахан вижда училището, в което живи са изго-рени над 200 жени и деца! По улиците се стелели трупове на убити с дивашка жестокост българи, чийто останки били разнасяни наоколо от подивели кучета. В църквата открили останките на 3000 души укрили се тук от башибозуците – главно жени и деца. Тези кости са съхранени и досега в костницата към църквата, където всеки може да ги види.

Оценка:
-1 +20

Бесен язовец
(гост)

Неутрално
127 Отговор
Извергите в Батак пленили около 200 млади момичета, които трябвало да им бъдат на разположение в продължение на няколко дни, докато ограбят и разрушат града и убият, който е останал след клането. След като били насилвани дни наред, накрая една по една ги обезглавили, за да не оставят свидетели на злодеянията. Купчината от техните черепи и кости е видяна от Макгахан на един хълм над града (90). Макгахан твърди, че в Батак са убити не по-малко от 6000 души, а в Панагюрище 3000 души. В Панагюрище и Копривщица според свидетелствата всички жени били многократно изнасилвани от турците по време на тези печални за България събития. Известната Райна Княгиня от Панагюрище също била изнасилена от четирима башибозуци в присъствието на шест нейни другарки

Оценка:
-1 +20

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
128 Отговор

До коментар #117 от "Наблюдател":


Кое е най милото бе сорос ? Българите и българската история ? Нали така бе Мустафа ?

Оценка:
-1 +18

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
129 Отговор
По коментарите и поставените ми минуси можете да разпознаете предателите на България .

Коментиран от #131


Оценка:
-2 +19

Sky-blue
(гост)

Неутрално
130 Отговор

До коментар #17 от "Госあ":


И какво е направил Бисмарк подарил 400 оръдия на Турция да ни избиват и изпратил сумати военни да помагат на резците. Аман от предатели

Оценка:
-1 +17

Sky-blue
(гост)

Неутрално
131 Отговор

До коментар #129 от "Borislav Popov":


Прав си браво

Оценка:
-1 +14

Лизачо честолюбиви;-),
(гост)

Неутрално
132 Отговор

До коментар #78 от "Истината":


Нещо буксуваш при конкретиката май;-)? Та с помощта на днешните ни "съюзници" и "любящи" "приятели" от ЕС как е "набъбнало" родното ни землище след Берлинския договор от 1878?

Оценка:
-1 +14

"Стига РОБСТВО и тиранство!" -
(гост)

Неутрално
133 Отговор

До коментар #3 от "ССХ КЛУБ":


Това Добри Чинтулов ли го е писал и кога е живял - сега или тогава, през "присъствието"???

Оценка:
-0 +15

месара
(гост)

Неутрално
134 Отговор
турско робство със сигурност е имало, а не както се опитват напоследък да ни убеждават че било присъствие! виж за руското освобождение може да спорим, това не е било освобождение, това е било завладяване, по късно ссср го затвърждават.

Оценка:
-2 +5

135
Този коментар е премахнат от модератор
136
Този коментар е премахнат от модератор
Бай ти
(гост)

Неутрално
137 Отговор
Хайде стига глупости. DW -давате трибуна на всякакви психопати.Кой ви е виновен че ви дърпат конците "избраните".

Оценка:
-2 +15

138
Този коментар е премахнат от модератор
Лупи
(гост)

Неутрално
139 Отговор
ДВ, ясно. Скоро ще ви оправят.

Оценка:
-0 +14

Djoko
(гост)

Неутрално
140 Отговор

До коментар #25 от "Истината":


Колкото и да пишеш доказани факти,Бай Ганя си знае неговото верую майка Русия и това е,сега татко Путин

Оценка:
-13 +4

Тодор
(гост)

Неутрално
141 Отговор
няма "турско робство", терминът е абсолютно неправилен има османска окупация, геноцид и ислямизация...не сме били роби защото сме генерирали интелигенция която от своя страна е генерирала въстания...ако не беше геноцида и ислямизацията до ся щяхме да сме 70 милиона население...професора е педал а русофилите са ибрикчии...още не можем да се освободим от братската прегръдка на "братушките"...с такива "освободители" и османските имами и оджи изглеждат интелигенти...как не ни освободиха австроунгарци или германци...дайба и късмета...че и двоен, комунизма е бонус...иначе професора е гей на повикване...прави всичко за пари и още утре може да стане русофил...

Оценка:
-7 +5

патриотъ
(гост)

Неутрално
142 Отговор
Аха,та според вас сигурно американците са ни освободили от турско робство!Не си въртете задниците по сянката-турско робство е имало и е факт неоспорим,а Русия е наш братски народ и тя ни е освободила и от турско и от фашистко!

Коментиран от #144


Оценка:
-4 +13

име
(гост)

Неутрално
143 Отговор
дойче фейк.като чета статията и у мен се затвърждава убеждението , че холокост не е имало.

Оценка:
-1 +14

Тодор
(гост)

Неутрално
144 Отговор

До коментар #142 от "патриотъ":


до "патриота" - та пич след кат ме блокираха във фейса за "език на омразата" отдавна не съм разлайвал троловете и викам да експериментирам дали Сорос или Вова имат по активни чикии...как да е - вземай ушанката, ватенката и бегом в Сибир при Вова, ако беше либераст щях да те пратя на гей парада в Брюксел...заради вас "патрЕоти" България е разграден двор и всеки педал си продава задника за пари на който плаща...ако Апостола беше жив щеше да има клане, вие сте срам за нацията...

Оценка:
-4 +3

Бил ли е Младен Маринов
(гост)

Неутрално
145 Отговор
охранител на наркобоса Мето Илиенски?

Оценка:
-1 +1

146
Този коментар е премахнат от модератор
Бил ли е Младен Маринов
(гост)

Неутрално
147 Отговор
в организирана престъпна група за трафик и разпространение на наркотици, ръководена от Мето Илиенски?

Оценка:
-2 +1

Слав
(гост)

Неутрално
148 Отговор
Изсирам се на главите на споменатити капутцитети в статийката!!

Оценка:
-1 +12

Дърти Мъди Уйедър
(гост)

Неутрално
149 Отговор

До коментар #146 от "сноу":


Ша ги поря като риби ша ги поря в пърделниците всички комунета, атакисти, вмроисти и агент "Иван" Шкембето в джакузито като Митю Пищова ша ги поря

Оценка:
-12 +1

Дърти Мъди Уйедър
(гост)

Неутрално
150 Отговор
Ша ви поря всички ПУТИНяци в пърделниците

Оценка:
-14 +1

Иванов
(гост)

Неутрално
151 Отговор

До коментар #4 от "А стига бе":


Не им чета простотиите на картофите, заглавието им ми е достатъчно. Не разбирам защо не си правят голфовете и не си е"ат мамата, а са тръгнали да ни казват какво минало сме имали. Пфу!

Оценка:
-2 +14

един от всички
(гост)

Неутрално
152 Отговор
Ако не беше Русия,сега турските власти щяха да ни изтребват както арменците и кюрдите...! Там прошка към малцинства няма.И е единна именна система!И задължителна (по конституция)една единствена религия!

Оценка:
-2 +15

фалшиви новини
(гост)

Неутрално
153 Отговор
Дойче шайзе пропаганден, дори и за тоалетна хартия не става,ще има краста. Професори на заплата при сорос , ако пък работят без заплата още по зле,значи вродени генетични отклонения.

Оценка:
-2 +9

чалма тв
(гост)

Неутрално
154 Отговор
сега да отидем в турция и да вземем по едно дете със сини очи от техните семейства, ей така защо не? .Нали тава е нормално , това е не робство,тъкмо ще върнем нашите българи у дома.А циганите ще им ги върнем всички до един.

Оценка:
-2 +9

Да роби сте
(гост)

Неутрално
155 Отговор
"Роб" - лице, което е законна собственост на друго лице, без самото то да има право на собственост
Малоумник до тъпанар сте наредени тук. Хората ви казват - не сте били роби бе, не и по турско, обаче вие - не! - роби сме, искаме си робството. Кой роб има двор, животни, дюкян и фабрика?? Кой роб го съдят за провинения в съд??
Айде сега си задайте същите въпроси по времето на така любимия ви правешки диктатор.
В заключение - да, роби сте.

Коментиран от #156


Оценка:
-7 +4

Ghost
(гост)

Неутрално
156 Отговор

До коментар #155 от "Да роби сте":


Ние вече не чакаме някой друг да ни казва. Ние вярваме на паметта на нашите предци.На това което те са почувствали и казали. И разсъждаваме сами. И ще пазим тази памет. Тези предци са се чувствали роби но и са намерили сили да възстанат и един ден дори да стигнат с войската си на 30 км от Цариград. Гордеем се с това и сме също и техни наследници.

Оценка:
-1 +7

ОБЕКТИВНО
(гост)

Неутрално
157 Отговор
ИСТОРИЯТА -- ДИВАЩИНА И СТРАДАНИЯ, БЪДЕЩЕТО СЪМНИТЕЛНО И НЕИЗВЕСТНО. БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ИМА УЧАСТТА НА КИПЪР . ЗАЩО?АМЕРИКАНЦИТЕ СИ ИМАТ ИНТЕРЕСИ И ПОМАГАТ НА КЮРДИТЕ ДА СЪЗДАДАТ СВОЯ ДЪРЖАВА ,НО ЗА ДА НЕ РАЗСЪРДЯТ ТУРЦИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ИМ ОБЕЩАВАТ, ЧЕ ЩЕ ЗАПАЗЯТ НЕУТРАЛИТЕТ ,АКО РЕШАТ ДА СИ ПРИСВОЯТ НЯКОЯ СЪСЕДНА ТЕРИТОРИЯ.ПИТА СЕ В ЗАДАЧКАТА КОЯ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ НЯМА ИНТЕРЕС ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ, И КАКВА СЪОТВЕТНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАШАТА ПОЛИТИКА?

Оценка:
-1 +6

Националист
(гост)

Неутрално
158 Отговор
Дойче Веле= Послушни ученици на Юда!
Лъжат и мажат, пропагандират Русофобия, трябва да се забрани на Дойче веле да публикува каквито и да са материали в България.

Коментиран от #160


Оценка:
-2 +6

Националист
(гост)

Неутрално
159 Отговор
Дойче Веле дава ли си сметка, че директно плюе и осквернява паметта на стотици хиляди избити наши деди от Турците?
Това е все едно някоя медия да убеждава Евреите в Израел, че холокост не е имало никакъв срещу тях!
Нашите управници докога ще търпят това безочие на ДВ?

Оценка:
-2 +7

Едни съмнения...
(гост)

Неутрално
160 Отговор

До коментар #158 от "Националист":


Цитат: "... пропагандират Русофобия...". НЕ! Пропагандират открита БЪЛГАРОфобия, като се напъват да ни кандардисат, че "в сянката на падишаха" прадедите ни са "добрували и рахатясвали"!!!

Оценка:
-2 +6

СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !
(гост)

Неутрално
161 Отговор
Запомнете имената на ХЮМНЕТАТА " философът " Калин Янков и "историците " Людмил Спасов и Христо Матанов , ще потрябват някакси .

Оценка:
-2 +1

На тези ХЮМНЕТА ще напомним
(гост)

Неутрално
162 Отговор
Време разделно ! Много неща ще им изясним. Историята се мени с времето и пак ще се стигне до РОД ФРОНТ !

Оценка:
-1 +1

Нека помним и Асен Генов
(гост)

Неутрално
163 Отговор
КОЙТО боядисва паметниците ! Няма да го забравим и него с бейсболната шапчица и със слушалкчици в ушите . Мило момче !

Оценка:
-0 +0

Помнещ
(гост)

Неутрално
164 Отговор
Няма робство , няма Левски , Ботев, Раковски , няма Батак , няма Опълченците на Шипка ! Но пък има кАлинчО яяяНакиев, кРистос маТанов, инДжо минджов и прочие съвременни ХЕРОДОТовци!

Оценка:
-0 +3

Как ще се изчистим от Соросоп/тките ?
(гост)

Неутрално
165 Отговор

До коментар #63 от ""Братушките" за нас":


ТРУДНО, много ТРУДНО - ние членуваме в ЕС, в НАТО, ние сме Марионетна Зависима от ЗАПАДА държава. Парламент, Правителство, Президентство безпрекословно се подчиняват на външното ВЛИЯНИЕ , УПРАВЛЕНИЕ и КОНТРОЛ ! А вътре в страната Миш Маша се върти от Законодателя, Мин Съвет. Прокуратура, Съдебна и Изпълнителната Власт. Художественото Оформление се пада на ПРОПАГАНДАТА - Средствата за Масова дезИНФОРМАЦИЯ и дебилиЗАЦИЯ ! Радио, Телевизия, Преса, Интернет и Википедия ! Всичко е пропито с ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ а 1,300 години я БЪЛГАРИЯ - НЯМА ! ПРОПАГАНДАТА ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА БЪЛГАРЩИНАТА Е ШИРОКО приета срещу заплащане от УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДЪРЖАВОЛАТА НИ ! Тя вече е толкоз и държава ! РИБАТА МИРИШЕ ОТ ГЛАВАТА ! ИМАМЕ ЛИ СИЛИ ЗО ОБЕДИНЕНИЕ И СЪПРОТИВЛЕНИЕ ЗА СПАСЕНИЕ ИЛИ ЩЕ ГЛЕДАМИ Лафазански !

Оценка:
-0 +2

Партиите ни се борят помежду си а не за
(гост)

Неутрално
166 Отговор
НАРОДА български ! Днес имаме КАПИТАЛИЗЪМ - кой колкото може да присвои и открадне ще му остане за вечни времена и ще е добре ! Това е светлината в очите на ПАРТИИТЕ за които гласуваме ! Гласуваме за нашите ЕКЗЕКУТОРИ , които ни свалят от кораба в открито море с благословията че вече сме СВОБОДНИ, комунизма си отиде. С други думи - : " Да вървим на ма/ната си " , никой повече не го Е.Е НАЦИЯ, НАРОД, ДЪРЖАВА, ИСТОРИЯ, МОРАЛ, ОБРАЗОВАНИЕ, КУЛТУРА, ОБЩЕСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ, НРАВСТВЕНОСТ, ЧОВЕЩИНА, ЛИЧНОСТ, ДОСТОЙСТВО, РЕЛИГИЯ И ДУША БОЖИЯ ! КАПИТАЛИЗМА има една цел - БЕЗКРУПОЛНО, БРУТАЛНО, ЖЕСТОКО, БЕЗБОЖНО ЗАБОГАТЯВАНЕ . А Народа е инструмент за постигането на това чрез прах в очите СВОБОДА, ГЛАСНОСТ, ИЗБОРИ, ЦЕННОСТИ, ДЕМОКРАЦИЯ ! А е чиста ПОРНОГРАФИЯ ! Гресиране отзад и дори не ти свалят потурите а ние им ръкопляскаме и уважаваме !

Оценка:
-0 +2

Бурените не се чистят с молитва
(гост)

Неутрално
167 Отговор
А с мотика !

Оценка:
-0 +0

Ще се хванем ли за Мотиките ?
(гост)

Неутрално
168 Отговор
Или ще гледаме Лафазански ?

Оценка:
-0 +0

Какво научихме от плашип/тарниците
(гост)

Неутрално
169 Отговор
Професор Иво Христов Христосков, Алескандър Томов, Ал. Симов, Патриотите - Краси, Валери и Волен, от Генералите Б.Борисов, Радев, Михов, БСП, СДС, ГЕРБ, ДПС, АБВ, .... , от полит анализаторите Валентин Вацев от брадясалите професори на Алмаматерката ? ПРОСТИТУТКИ срещу пари продаващи Род, Родина и ДЪРЖАВА ! Едно бунище в костюми !

Оценка:
-0 +1

РУСИЯ ни изведе от ОСМАНСКАТА империя
(гост)

Неутрално
170 Отговор
РУСИЯ ни легализира като НАРОД С ДЪРЖАВА ! РУСИЯ ни легализира СЪЕДИНЕНИЕТО ! РУСИЯ ни защити след Втората Световна Война , приемайки ни като Съюзник - ПОБЕДИТЕЛ а не победена държава от коалицията на Германия и Хитлер. КАВО БИ СЕ СЛУЧИЛО с нас ако бяхме отново в списъка на губещи като Съюзник на Германия в Първата световна Война. ЗАГУБА НА ТЕРИТОРИИ - Македония, Западни украйнини, Източна Тракия, Бяло море, 6 Милиарда Златни Франка, Храни, Едър рогат добитък, Въглища, за Тридесет години пер МЪЛЧАТ Соросоп/тките , защо Фе.динанд изгрева войската върнала се от фронта , воюващи за Германия ? МЪЛЧАТ Соросоп/тките за жертвите ни за Ге.мания 100,000 убити, 100,000 пленени и двойно повече болни и осакатени ! МЪЛЧАТ философите и историците професори ЗАЩО ИЗБУХНА СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ 1923 год ? Заради диктатурата на пролтарията, заради Сталин, Путин и Т. Живков ? КАЖЕТЕ Соросоп/тки че ИЗТЕЗАВАХТЕ ХОРАТА ТЪЙ , ЧЕ ДА ТРЪГНАТ НА БОЙ - на Живот или СМЪРТ !

Оценка:
-1 +1

Колко щастливо сме живяли в Османската
(гост)

Неутрално
171 Отговор
Колко щастливо живяхме до 1944 ? Пише го Каравелов, З. Стоянов, Ботев, Вазов и др. МЪЛЧАТ Соросоп/тките ! А как живяхме когато станахме На.од с ДЪРЖАВА КОЯТА ЗАПАДА НЕЖЕЛАЕШЕ ДА ПРИЗНАВА ? Пише го Алеко, Елин Пелин, Смирненски, Вапцаров, Талев, П. Вежинов, Хайтов. МЪЛЧАТ Соросоп/тките - ЗАЩОТО ЗА ПАРИ ВИНАГИ ИМА ПРЕДАТЕЛИ народни утрепки и фекалии ! Днес е Истината е ПОЗОР, Черното е Бяло, Кражбата е доблест, Лъжата - ПРАВО ! Проституцията днес е престиж и легална , хомото Позорно а днес ПОХВАЛНО ! И всичко туй цъфти, вуни, смърди и в душата ти гори но ПРАВОТО Е В ТОЗ КОЙТО ИМА ВЛАСТ И ПАРИ !

Оценка:
-1 +1

Националист
(гост)

Неутрално
172 Отговор
Дойче веле сее Българофобия!

Оценка:
-1 +1

173
Този коментар е премахнат от модератор
Националист
(гост)

Неутрално
174 Отговор
Проф. Калин Янакиев, ти си долен, мръсен отвратителен предател. Веднага би трябвало да ти се отнеме Българското гражданство и изхвърлен от България за оплюване на паметта на стотиците хиляди невинни Българи избити от Турците! Отричането на Турското Иго в България трябва да се наказва най-строго!

Оценка:
-0 +1

Иван
(гост)

Неутрално
175 Отговор
Особено смешно е това за руските освободители.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Цветелина Стоянова
Бившата гимнастичка разказва за болницата
Нямам спомени от болницата"

Още бисери