Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Енергиен експерт за ФАКТИ: Иран и Венецуела нямат много общо с цената на тока ни

Аналогиите с Румъния не са особено коректни, те са енергийно независими

Публикувана: 5 Юни, 2019 12:15
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5146
Енергиен експерт за ФАКТИ: Иран и Венецуела нямат много общо с цената на тока ни
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди на открито заседание цените на тока и парното от 1 юли. В последните си доклади КЕВР предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията - с 4.5 %. Това е поредното увеличение на цената най-вече на електроенергията в България и поради това от ФАКТИ решихме да поговорим с енергийния експерт Васко Начев, който изказа своето професионално мнение пред нас.

''Две са основните причини. Най-съществената е повишението на цената на въглеродните емисии и оттам идва и повишението на цените на тока. Повишението на цените парното също е следствие на тези въглеродни емисии. Другата причина е цената на нефта на международния пазар, защото тя се задържа високо'', заяви за ФАКТИ Начев.

''Де факто у нас ценообразуването на газа става през нефтените деривати. Тъй като цената на нефта е висока, съответно и на дериватите, поради това и цената на газа е висока. В следващото тримесечие, благодарение на двата вноса, които бяха направени през Гърция за втечнения природен газ, цената на газа няма да бъде повишавана, като дори се очаква с 0,2% да бъде намалена, което е несъществено, но де факто благодарение на този внос, който беше направен, няма да бъде повишавана цената на газа'', коментира енергийният експерт за ФАКТИ.

''Инфлационният индекс е другата причина, но тя е регулярна. На база на инфлацията, която се наблюдава, става и преизчисляването на цената, тя влиза като компонента в ценообразуването'', уточни Васко Начев за ФАКТИ.

От ФАКТИ попитахме Васко Начев и за изказването на председателя на КЕВР Иван Иванов който каза, че напрегнатата ситуация в Иран и Венецуела е фактор за образуването на по-висока цена на електроенергия и топлоенергия в България, а Начев отговори така:

''Според мен се измества малко акцентът. Ситуацията в Иран, обстановката и санкциите срещу страната, както и обстановката във Венецуела, не оказаха такова съществено влияние върху цената на на нефта, тъй като има други играчи на пазара, които поемат този вакуум от намалението на Иран и Венецуела. Иван Иванов го каза, но той по-скоро искаше да каже, че нещата са извън България и поради това си позволи да говори за Венецуела и Иран'', отговори на въпроса на ФАКТИ той.

''Имат право да коригират цената на тока веднъж годишно и тъй като цената на електроенергия у нас е най-ниска в Европа, няма как ние да бъдем изолирани от тези процеси. Никой не се съобразява, че у нас доходите са ниски и поради това да ни продава по-евтино'', констатира енергийният експерт за ФАКТИ.

ФАКТИ поиска коментар от експерта и на появилите се информации, че в Румъния цената на тока спада със същата цифра 3,5%, с каквато в България се увеличава?

''Погледнете на първо място колко е цената в Румъния, а освен това Румъния добива 95% от газа, който потребява. В Румъния повече от 50% от основното производство на електроенергия идва през газовите им централи. Това подсказва, че Румъния е енергийно независима. Румънците са едни от малкото в Европа, при които в това отношение ситуацията е с подобна картина'', каза още Начев за ФАКТИ.

''Това значи ли, че ако и България беше енергийно независима, то цената на тока щеше да бъде по-ниска'', своевременно попита ФАКТИ.

''Да, разбира се. Ако ние имахме местен добив, както Румъния примерно на газ, това означава 30% по-ниска цена. Представете си как би рефлектирало това на икономиката и изобщо като цяло. В момента да се правят препратки и аналогии между България и Румъния не е особено коректно'', отговори Начев на поставения от ФАКТИ въпрос.

''До известна степен има и политически нюанс, видите ли ние правим всичко възможно нещата да бъдат облекчени за крайния потребител, фактите обаче са такива. Това показва, че ние трябва да вървим в посока на диверсификация на доставкитe'', добави пред ФАКТИ.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ХХХ
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Разбира се, че нямат! Основното, за повишените цени на всичко е:
1. Че ни управляват алчни мутри;
2. България произвежда ел. енергия за да я изнася и продава, а тока, който плащаме е внос, което допълнително оскъпява цената;
3. Спиме като мърши и киснем в кафетата, вместо да се вдигнем всички заедно и веднъж завинаги, да ликвидираме партиите и депутати.

Коментиран от #14


Оценка:
-6 +91

Филан кишията
(гост)

Неутрално
2 Отговор
От овъртането и осукването за цените разбра! Че внесеният американски втечнен газ ще оправи положението! А за вредните емисии, защо не дават за пример кюмурниците " Марица" 1-3 ? И защо експерта не каза нищо , че ако се построи АЕЦ Белене с колко % би спаднала цената на ел. енергията в България!

Коментиран от #7


Оценка:
-10 +45

агент08
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Не бе! За всичко са виновни марсианците от остров Тамбукту!

Оценка:
-1 +32

Гост
(гост)

Неутрално
4 Отговор
газ не добиваме, ама един АЕЦ имаме уж.. или той е само за износ и не влияе на цената?

Коментиран от #6


Оценка:
-1 +37

ю бре
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Бат Бойку ша упрай рабтата! 16 000 бона заплата на еврудепутатин . Бравос бравос , за евродепутатски заплати пари имате ,а за такси и данъци се оплаквате . Срамота......

Оценка:
-4 +30

гост
(гост)

Неутрално
6 Отговор

До коментар #4 от "Гост":


Именно щото имаме , ама такъв дето се е изплатил преди 30 години , затова цената е такава !!!! Ако зависеше само от умрелия ти ТЕЦ 2 и останалите , независимо на въглища или газ , цената щеше да е по 2 !!!! Изчакай десетина годинки и ще видиш от "новия" АЕЦ каква ще бъде цената !!!!

Оценка:
-4 +8

гост
(гост)

Неутрално
7 Отговор

До коментар #2 от "Филан кишията":


Наистина ли си мислиш , че всички са прости и ще ти вържат на идиотиите ??? Първо ако не са "кюмурниците" 1 и 3 , на другия ден ги няма и Мините и ТЕЦ 2 , не че точно цената на ТЕЦ 2 в момента с включени емисии не е ПО-ВИСОКА от на американските !!!!! Второ няма НИТО ЕДИН прогнозен анализ който да дава цена от Белене по-ниска от 85-90 евро на Мвт !!!! Което ще рече 170-190 лева !!!!! За сравнение цената на Контур Глобал е 115 лв , а на АЕС Марица 1 - 165 лв !!!!! Само да не си учуден после де , знам , че ще обявиш , че лъжа , ама то тия неща това им е лошото , че се разбират , колкото и такива като тебе да пробват да ги скрият !!!!!

Коментиран от #12


Оценка:
-14 +9

8
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #8 от "Знаещ":


Данък въглеродни емисии съществува, данък Русия - не. Айде сега умниците да обяснят с какво ще помогнем на природата, ако плащаме повече на филанкишията? Щото атомните централи решават този проблем, ама нали, Мариците трябвало да работят. Вкарали са ви в порочен кръг - Мариците бълват СО2 емисии, печалбите отиват при американците, а отгоре на това ще плащаме заради това,че те работят. Български гении.

Коментиран от #10


Оценка:
-6 +28

гост
(гост)

Неутрално
10 Отговор

До коментар #9 от "Гост":


Плащаш на баба си фърчилото , това плащаш !!!! Какзах ти да не правите другите на прости , щото само доказвате , че вие сте простите !!!! Таксите за емисии се плащат от собственика !!!! Който за ТЕЦ 2 е НЕК , съответно държавата , затова тя дава пари на НЕК да ги плати , щото са големи "умници" !!!! Американците таксите си ги плащат сами и те са включени в цените , които ти дадох горе !!! Само че имат достатъчно акъл в главите си и заедно с тецовете направиха и ветрогенераторен парк и фотоволтаични централи с почти същата мощност , откъдето продават кредити и си компенсират за тецовете !!!! А дъртите номенклатури в НЕК фотоволтаиците и перките ги оставиха за другарите от партията и ще компенсират дръжки !!!! Ама те така са си свикнали , тя държавата нали е за това , да дава , хахах !!!!

Оценка:
-9 +6

Това е истината
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Публикувано във факти.бг: "Това показва, че ние трябва да вървим в посока на диверсификация на доставкитe'', добави пред ФАКТИ." Иначе пълним джоба на Газпром по формулата на Р.Овч. но никой не знае кой е той.

Оценка:
-4 +5

смешно ми е
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #7 от "гост":


да добавя защо цените на АЕС, Контура и Ковачки са ниски уж, защото НЕК им дължи заради едни договор сключен от Ванчо Коство и селд това продължен чак до ГЕРБ държавното добивно предприятие Мина Марица изток да им дава евтини въглища и реално то поема всички негативи!

Обяснено по-просто през Мините ние субсидираме производството на ел. енергия на частниците!
За тва виж ММИ колко са задлъжняли и ще разбереш кой е буфера!

Ако добива на лигнитни въглища беше печеливш до сега щеше да е даден начастници!

Коментиран от #13


Оценка:
-3 +6

гост
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #12 от "смешно ми е":


Първо цената на въглищата за амрериканците е ПО-ВИСОКА от тази за ТЕЦ 2 !!!!!! Второ цената на радневската кал , дето и викате "въглища" е ПО-ВИСОКА в момента от цените на въглища 3-4 ПЪТИ по калорични доставени до българско пристанище !!!! Справка която искаш борса !!!! Трето добива на електроенергия от въглища НЯМА БЪДЕЩЕ !!!!!!! В Европа след 2030 такъв няма да има и не заради забрани , а заради НЕКОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ !!!! Договорите на американските централи изтичат 2023 и 2026 година , след което с оръжие не можеш ги накара да купуват боклука , дето му викаш въглища !!!! Десет пъти по-евтино и по-сигурно ще им излезе да си направят собствен газопровод до Гърция и да си внясят газ от САЩ , да не говорим , че таксите им за емисии ще паднат десетина пъти в тоя вариант !!! Пак повтарям , не плещете глупости за неща от които не вдявате !!!!!

Оценка:
-2 +5

Просто Гост
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #1 от "ХХХ":


И най-вече 3

Оценка:
-0 +2

Да и ако
(гост)

Неутрално
15 Отговор
бяхме се съгласили на Южен поток през България,щяхме да имаме газ на преференциални цени и да печелим пари от транзитирането,а сега ще гризкаме дървото и ще плащаме дорде са живи и пра,пра,пра внуците ни.

Оценка:
-4 +9

Излагате се
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Срамно е да определяте този невежа като експерт. Няколко пъти го изобличават като нищо неразбиращ приказвач а вие продължавате да му давате трибуна!

Оценка:
-4 +0

Алфа Ромео
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Затвориха ни блоковете в АЕЦ-а които според независими експерти можеха да работят без проблем още 20 години поне. Можеше и нов блок да се построй и него не направиха, сега ша плащаме за саждите на Краварските ТЕЦ-ове, харно въри хорото, трепят ни без война...

Оценка:
-2 +4

18
Този коментар е премахнат от модератор
1234
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Ние си го представяхме с ЮП, който трябваше да доставя газ на половин европа. Само от транзитните такси щяхме да построим белене, който щеше да произвежда ток на по ниска и от румънската газ! Но герб направиха всичко в минало време. За това шайката да се осъди да върти педалите за ток в затвора, докато не компенсират загубите които причиниха

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Филип Попов
Депутатът от БСП Филип Попов обобщава управлението на ГЕРБ
Гейт до гейт, тефтерче до тефтерче при това управление"

Още бисери