Last news in Fakti

28 Юни, 2019 13:00 2 480 13

„Российская газета“: Опозицията готви преврат в Сърбия през есента

  • сърбия-
  • преврат-
  • президент-
  • александър вучич

Експертите се съгласиха, че напрежението между Сърбия и Косово нараства по вина на косоварите, които не са готови за диалог

„Российская газета“: Опозицията готви преврат в Сърбия през есента - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опозицията с подкрепата на западни спонсори готви преврат в Сърбия. Новата фаза на конфликта се очаква през есента. При това опозиционерите са възприели украинската тактика за съюз с радикалите, разчитайки с тяхната помощ да окажат силов натиск на сръбските власти. Това беше обсъдено на кръгла маса в ТАСС по балканската проблематика, пише официалният печатен орган на Правителството на Руската Федерация „Российская газета“ в материал, представен без редакторска намеса.

Според оценки на Агенцията за социално инженерство през последните четири години правителствената агенция на САЩ за международно развитие (USAID) е отделила 81 милиона долара за популяризиране на своите интереси в Сърбия. Американските и европейските фондове не изостават, включително Фондация „Отворено общество“ на Джордж Сорос, която е похарчила общо 200 милиона долара за идеологическа обработка на населението. Те създават организации, които се занимават с различни проблеми на обществото.

Всъщност те работят по препрограмирането на сръбското съзнание във връзка с бомбардировките на НАТО над Съюзната Югославия през 1999 г., както и с признаването на независимостта на Косово. Пример за такова въздействие е срещата на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг със студенти в Белград, който обвини за всички беди президента Слободан Милошевич. Експертите смятат, че преди десет години едва ли някой е можел да си представи такова нещо.

Ръководителят на портала Balkanist.ru Олег Бондаренко заяви, че президентът Александър Вучич е подкрепян от 51% от населението, а опозицията едва ли може да разчита на подкрепата и на 10% от гражданите. Въпреки това митът активно се възпроизвежда, че хората са напълно против правителствените политики. Изборите за парламент се очакват през 2020 година.

Експертите се съгласиха, че напрежението между Сърбия и Косово нараства по вина на косоварите, които не са готови за диалог. Прищина не се вслушва в мнението на Европейския съюз, който очевидно е загубил контрол над ситуацията. Свидетелство за това е отмяната на срещата в Париж, насрочена за 1 юли, с участието на лидерите на Франция, Германия, Сърбия и представители на самопровъзгласеното Косово, за да се обсъди кризата в региона, каза Екатерина Ентина, заместник-декан на факултета за световна политика във Висшето икономическо училище. Според нея никой не е възлагал големи надежди за разрешаване на конфликта именно на тази среща.

Косоварите искат разширяване на формата на преговорите за сметка на американците, които обещават подкрепа в разрешаването на кризата, но при условие, че създадат военна база на НАТО в Сърбия. При това американците усилено настояват за закриване на руско-сръбското отделение на Министерството за извънредни ситуации в град Ниш. За Русия е важно да запази стабилността в страната предвид реализацията на мащабни енергийни и инфраструктурни проекти, подчерта политологът Олег Бондаренко.

Анализаторите смятат, че най-благоприятният вариант за Русия е връщането на преговорния формат в Съвета за сигурност на ООН за запазване на статуквото в региона. Независимо, че степента на разногласията между членовете на СС (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай) е прекалено висока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за друго не става освен

    7 24 Отговор
    Да си забършат газетата с тази „Российская газета“.
  • 2 СссереМ

    14 28 Отговор
    Айде първо се поинтересувайте защо бяха бомбардировките,и колко народ изкла армията на Милошевич, сърбите са най долния народ на света и винаги нападат в гръб,ама тогава ги излекуваха от мегаломанията, а руските утайки нека си гледат фалиралата кочина със 150 долара заплата.

    Коментиран от #3, #4, #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Белчо

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Ти явно не си обикновен трол - а администратор в този сайт!
    Щом без нито една обидна дума ме триете - ДА ВИ ГО ....
    Айде ,трийте сега
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кобилкина съм

    9 15 Отговор
    Болшевиките отново ще се хванат за палците и ще отворят бузки широко с две ръце
  • 8 Borislav Popov

    8 14 Отговор
    Аз предлагам на Российская газета да си гледат у тяхната кочинка и да не се занимават където не им е работата.

    Коментиран от #11

  • 9 Бай Яни

    4 11 Отговор
    Като готват та какво, предлагаме им даже и помощ. На руснаците това какво ги бърка.
  • 10 Сороснята пак мучи

    10 4 Отговор
    Както мучеше за Асад, Мадуро, Чавес, Северен поток 2 и т.н. Дерзайте тролчета или по-скоро почвайте да мислите как ще лъжете и мажете когато се провали поредния краварски проект.
  • 11 Опа тролчо

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Тва го предложи на себе си на първо време, а после и на началниците от ул. Козяк.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ахах

    2 2 Отговор
    Какви преврати, какви 5 лева. Страхливата сърболя ли ще организира нещо? Не мисля. Да си стоят кротичко в полата на майка си Русия и да не си и помислят за членство в ЕС. Имат още какво да губят и ще го загубят. (Западни покрайнини) На 27 ноември всички на улицата!