Last news in Fakti

17 Май, 2012 18:11 1 624 0

ОПАК ударно финансира модернизацията на съда

  • опак-
  • ударно-
  • финансира-
  • модернизацията-
  • съда
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Месец и половина остава до изтичането на срока за кандидатстване по новата процедура по Оперативна програма „Административен капацитет”. До 9 юли съдилищата трябва да изготвят и подадат проектните си предложения по подприоритет 2.4 „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси”. По време на информационната кампания из страната от 8-ми до 18-ти май експерти от ОПАК представиха пред магистрати и съдебни служители условията и документите за кандидатстване. Интерес към новия конкурс за проекти проявяват районни, окръжни и административни съдилища от Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Търговище, Ямбол, Сливен, Добрич, Враца, Ивайловград, Смолян, Стара Загора, Крумовград, Хасково, Пловдив, Пазарджик Нови пазар и Преслав, съобщиха от ОПАК.

„Изключително позитивен сигнал е фактът, че има толкова голям интерес от страна на съдилищата, включително и от малки градове. Целта е да се подобри процесът на управление на човешките ресурси в съдебната система и да се повиши квалификацията на магистратите”, заяви ръководителят на програмата Моника Димитрова. Според нея квалификацията на съдии и на съдебни помощници ще доведе до по-голяма ефективност в работата на съда, по-голяма компетентност на служителите от системата и цялостна модернизация на съдебната система, синхронизирайки я с европейските стандарти. По тази процедура ще бъдат финансирани проекти за повишаване на квалификацията на съдии и съдебни помощници за работа с дела от компетентността на съответния съд, както и за повишаване на квалификацията на административни ръководители, съдебни служители и администратори за по-качествено изпълнение на техните задължения. Общият бюджет на безвъзмездната финансова помощ по ОПАК е 7 млн. лв., минималната стойност за отделните проекти е 50 000 лв., а максимален праг няма. Проектите трябва да бъдат изпълнени в рамките на 18 месеца, уточни ръководителят на Управляващия орган на програмата.

Вчера изтече и срокът за кандидатстване по друга процедура, която е за по-голяма прозрачност в съдебната система и отново е насочена към съдилищата. Бюджетът по нея е 3 млн. лв., припомни Димитрова. До 31-ви май пък Висшият съдебен съвет и Министерството на правосъдието ще се борят за безвъзмездна финансова помощ по ОПАК от 3 млн. лв. Те ще бъдат предоставени за подобряване и развитие на съдебната система и централизирания портал на е-правосъдие. „В същото време екипът на ОПАК оценява 84 проектни предложения на обща стойност 12 млн. лв. по процедура за централните администрации, отново в подкрепа на електронното управление. Срокът за кандидатстване изтече на 17 април”, каза още Моника Димитрова. Според нея до края на следващия месец ще бъдат ясни одобрените проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА