Last news in Fakti

2 Юли, 2019 17:00 4 500 25

Изумително е колко бедност има в днешна Великобритания

  • бедност-
  • великобритания-
  • кухни за бедни

В очите на мнозина Великобритания е богата държава. Но огромен брой британци едва свързват двата края. Единствената им надежда са кухните за бедни и хранителните банки

Изумително е колко бедност има в днешна Великобритания - 1
Снимката е илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Жилището на Тони Плат в град Сметуик, близо до Бирмингам, външно не се различава по нищо от всички останали: безупречно чисти прозорци и добре поддържани градини. Но когато Тони отваря вратата, отвътре се разнася остра миризма на боклуци. В слабо осветената стая има две легла, маса и половин дузина котки.

Тони връща на Имран Хамид, основателя на хранителната банка Salma Food Bank, сумата от 4,20 лири (около 4.70 евро). С взетите назаем пари Тони си купил билет за градския транспорт, за да получи продукти от хранителната банка. Тони Плат работел като градинар до миналата година, когато получава инфаркт.

Тъй като нямал никакви спестявания, мъжът, едва прехвърлил 50-те години, бил принуден да разчита на т.нар. универсален кредит – един твърде бюрократичен елемент от системата за социални грижи във Великобритания, приет от торите. С парите от него обаче Тони така и не успява да изкара до края на месеца. Сто и деветдесетте лири, които получава от социалното министерство, стигат само за едно пазаруване, казва мъжът. Преди да открие хранителната банка често му се случвало вечер да си ляга гладен.

Неговата съпруга Ема преди работела като болногледачка, но стресът я разболял. Междувременно тя страда от епилепсия, диабет и високо кръвно налягане, заради които 51-годишната жена пие силни лекарства. "А когато храната не достига, диабетът може да се превърне в риск за живота", казва тя.

Един от многото подобни примери

Преди 3 години Имран Хамид стартира своя проект за хранителна банка и не спира да се изумява от неподозираните размери на бедността в страната. "За мен бедността беше нещо, което свързвах с Индия или Пакистан. След като започнахме да се занимаваме с ппроблема, бяхме истински изненадани да открием, че бедността е и пред нашата врата."

От април 2018 до май 2019 година хранителните банки Trussel Trust са осигурили близо 1,6 милиона пакета с храни за три дни, предназначени за хора в нужда – с 19% повече, отколкото година по-рано. Над половин милион от тези пакети са били предназначени за деца. Фактът, че бюджетът за социални помощи бе орязан с 37 милиарда, повиши ролята на религиозните благотворителни организации. Миналия месец специалният докладчик на ООН по въпросите на бедността и човешките права Филип Алстън сравни политиката на британското правителство за борба с бедността с тази от времето на Викторианската епоха.

Мат Адкок от организацията Church Urban Fund признава, че проблемът с бедността в страната се разраства. Същевременно това водело и до нещо положително: "Виждаме как в стремежа си да отговорят на нарасналото търсене на хранителни банки и друга социална подкрепа, черкви, джамии и различни благотворителни организации излизат с нови инициативи, като "Feeding Bradford", например." В цяла Великобритания днес има около 8 хиляди черкви, които са разкрили или подпомагат различни хранителни банки. В някои части на страната те са и единственият лъч на надежда за хората, които се опитват да оцеляват.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    2 23 Отговор
    СЛАВА НА САЩ

    Коментиран от #16

  • 2 El traficante

    5 31 Отговор
    ПРОПАГАНДААААА

    Коментиран от #10

  • 3 jambazina

    60 1 Отговор
    Едно е държавата да е богата, друго е гражданите и да са богати, това са две различни неща.

    Коментиран от #15

  • 4 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    28 2 Отговор
    Къде са подлогите които коментираха с възторг изказването на рошавия палячо? Очакваме с нетърпение да драснат някой друг коментар! Хахахаха!!!!!
  • 5 Монгола

    20 2 Отговор
    Ох, как се захапаха чакалите по между си! Сега BBC ще върне как в Германия умират от глад.
  • 6 ХА ХА ХА

    11 23 Отговор
    ПРОСТОТИИ ОТ 1001 НОЩ ! СЕГА НАПИШЕТЕ, ЧЕ В РУСИЯ ЖИВЕЯТ САМО БОГАТИ ХОРА .

    Коментиран от #7

  • 7 Монгола

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "ХА ХА ХА":

    Е не всички но поне не умират от глад както разправят от DW за UK!
  • 8 Браво на индиеца

    17 0 Отговор
    направил банка за бедните, и се охранил като принц!
  • 9 Кучелюбец

    22 1 Отговор
    Има ли държава в която хора гледащи 6 котки в къщи са щастливи?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    17 2 Отговор
    Къде е онзи русия ненормалник, дето само Русия му е в устата, да си види задния двор на каква кочина е замязал..... и той ще ми става премиер!?
  • 13 сравнение

    5 6 Отговор
    примерите тук са лоши и тенденциозни. Направени сякаш от главен счетоводител на соц. предприятие.
  • 14 Гост

    25 0 Отговор

    До коментар #11 от "HAIVANINAT OT CUKOTKA":

    Виж ся! Тая работа дето я работят българи и румънци, англичанин няма да я погледне, или ще иска заплащане като за професор в университет... те са на принципа, по добре малко и отпочинал, отколкото повече и уморен!
  • 15 Тодор

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "jambazina":

    Абсолютно съм съгласен. Само като видиш в Г20 че са Турция, Индонезия, Саудитска арабия...за какво говорим. Аз предпочитам "бедните" Швейцария, Люксембург, Швеция, Норвегия...
  • 16 Дойче веле

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.

    Коментиран от #20

  • 17 Лора

    14 1 Отговор
    Бедността винаги е скрита някъде, показва се лукса...!!!!!
  • 18 Гневен

    12 1 Отговор
    Педала Борис Джонсън говори за 12%хора в Русия които били с външна тоалетна!!!!

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Е няма по прост

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дойче веле":

    Ти найстина си най тъпото същество на планетата земя. Кой, ти напълни пилешкото мозъче с илюзий, че Краварника и техните бозави пудели са богати. А живея на отвратителния остров.50-60 процента едвам изкарват до заплата,ако не са кредитните карти са живи умрели. Живота е по труден от повечето страни в света. Всичко е пропаганда в тия страни ама явно си толкова глупав, че едва ще ти вдяне тъпата тиква. Ей от Сороса по просто нема.

    Коментиран от #25

  • 21 Бат Мишо

    7 1 Отговор
    абе зная поне 20 колонии на УК където британците са ги върнали в каменната ера за да си осигурят някакъв напредък -толкос ограбени колонии че още ядът хора там
  • 22 No Exit from Brexit

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гневен":

    Борис не зная какъв е, но има там некви деца от некви жени. Миналата година избяга с младата си секретарка. По статията мога да коментирам следното. Сметуик, Бирмингам и Родъръм, Йоркшир са гета за малцинства и безработни. Сравнението е с Факултето и Столипиново. Аз в Сметуик съм бил, и външно не изглежда зле, но хората са на социалка и не бързат да се откачат от нея. Жилищата са по-евтини от София. На юг през центъра на Бирмингам са райони като Еджбастън, с университета и жилища в пъти по-високи от София. Имаш Сътън Колдфийлд на север, имаш Солихъл на изток, който беше обявен за най-доброто място за живеене в Кралството. Примери много. Това е. Така се прави пропаганда. Така се лъже. С подборката се лъже. Какво да кажеш и какво да премълчиш.
  • 23 Аи де ле

    3 5 Отговор
    Пълни глупости
  • 24 Румяна Костова

    5 0 Отговор
    Хайде ще повярвам, че който фанатично и редовно си мие прозорците, няма да си изхвърля боклуците, а ще ги трупа. Дойче Веле да не злорадствува, след като потокът на емигранти към Германия не намалява, ще ги дочака и немските безработни тази участ. На мен не ми е ясно как поляци, българи, румънци отиват да работят в Англия и се оправят, остава им даже да пращат на близките си в родината, а самите англичани се жалват на тежък живот?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.