Last news in Fakti

29 Юли, 2019 20:30 2 624 35

Над 1300 арестувани: какво се случи в Москва?

  • москва-
  • протест-
  • русия-
  • владимир путин

Хората протестираха срещу отказа да бъдат регистрирани близо 30 кандидати за местните избори в руската столица

Над 1300 арестувани: какво се случи в Москва? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Счупени носове, рани по главите, множество арести: в събота (27 юли) руската полиция предприе особено твърд подход спрямо демонстрантите пред кметството на Москва. Над 1370 бяха арестувани, сред тях и журналист от ДВ.

В събота, 27 юли, по време на строго охраняван протест пред кметството на Москва са били задържани 1074 протестиращи. Това става ясно от данни на руската полиция. Според руския портал за граждански права ovdinfo.org обаче, броят на задържаните е над 1388. Арестите са започнали още в събота сутринта. Източници твърдят, че броят на задържаните по време на протеста, който е бил обявен от властите за незаконен, се е покачвал с всяка изминала минута.

Според кореспонденти на различни чуждестранни медии, полицейските служители са използвали сила срещу демонстрантите. По данни на ovdinfo.org, десетки протестиращи са били със счупени носове, мнозина са имали рани по главите. И репортери съобщават за множество ранени демонстранти. Същевременно властите преброиха около 3500 участници в протеста.

Журналист от ДВ сред задържаните

По време на демонстрацията за кратко е бил задържан и журналистът от руската редакция на Дойче Веле Сергей Дик. Той е имал акредитация, носел е и паспорта си, но когато показал документите на специалните части, те отвърнали, че те нямат никаква стойност. Сергей Дик е бил качен в един полицейски автобус, с който - заедно с още 20 задържани - е бил откаран в полицейския участък в югоизточната част на Москва "Марино".

"Бързо стана ясно, че в този ден полицията просто беше решила да арестува всички. Полицаите просто хващаха хората и ги откарваха или влачеха до полицейските автобуси. Става дума за млади мъже и жени, но и за възрастни хора - и то без значение дали тези хора бяха участници в протеста, или не", разказва Сергей Дик. След близо час и половина той е бил освободен.

Защо хората в Москва излязоха на улицата?

Полицията е предупредила гражданите и туристите в Москва да не участват в протеста, тъй като за него не е било издадено разрешително. Протестът е бил строго охраняван - около кметството са били разположени множество полицейски коли и автобуси, както и огради. Някои от арестуваните са били пуснати на свобода още в събота вечерта. Един от тях - 35-годишен руснак - каза пред ДПА следното: "Това, което се случва тук, е нелегално. Политиката нарушава тотално нашите права."

Хората в Москва протестираха в знак на недоволство срещу отказа да бъдат регистрирани близо 30 кандидати за местните избори в руската столица, които ще се проведат през септември. Официалният мотив за отказа е, че те не били събрали необходимите около 5000 подписа за регистрация. Потърпевшите обаче отричат и твърдят, че документите за кандидатурата им са били изрядни.

Сред задържаните по време на демонстрацията в събота се отличават имената на Иван Жданов, Иля Яшин, близък до Алексей Навални, Дмитрий Гудков и Любов Собол - кандидатка за септемврийските избори, на която също бе отказана регистрация. Задържан е бил и писателят Виктор Шендерович.

Само преди седмица над 20 000 души протестираха в центъра на Москва срещу решението да бъде отказана регистрация на опозиционните кандидати. Тогава опозиционният лидер Алексей Навалин призова протестите да продължат докато кандидатите за местния вот не бъдат регистрирани.

Елена Русакова от партия "Яблоко" обяви, че вече е подадена заявка за нов протест на 3 август.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    38 13 Отговор
    Кандидатите на Еврейското Веле на Сорос хахах.... муахахахахах. Удрий бай Путине. Бой по соросоидната измет.
  • 2 Йесман

    37 10 Отговор
    1300 сороси в затвора.
  • 3 Снайперист

    12 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 4 Анти милиционер

    35 4 Отговор
    Новият световен ред пак вие на умряло. Бий седераста бий.
  • 5 К. за БХК на евреина Сорос

    37 5 Отговор
    Путин забрани партиите на ЦРУ и Синагогата. Кеффффф

    Коментиран от #9

  • 6 Путин е бе евреи

    29 2 Отговор
    Служителите на руския Хелзинкски комитет са се прибрали превити.
  • 7 Анти милиционер

    30 2 Отговор
    Путин напоследък се държи като мъж. Дано запази тази линия на поведение.
  • 8 Херо

    13 1 Отговор
    Само 1300?
  • 9 Шалом

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "К. за БХК на евреина Сорос":

    Путин е един тях,другарю

    Коментиран от #12

  • 10 Сори

    23 1 Отговор
    Тези полит стратези с тия мижави демократи ...не зная колко им плащат ама нищо ново не измислиха,то бяха оранжеви революции, рози, жълти чадъри ...тук в Москва - кухи лейки!
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 1 Отговор
    СОРОС СА ЗЛО
  • 12 К. за БХК на евреина Сорос

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "Шалом":

    Като е един от "тях", защо реве евреинът Сорос и неговото "Дойче" Веле? Нещо не се вързват глупостите ти.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 чукча

    2 8 Отговор
    чудно защо сички бегат на запад

    Коментиран от #17

  • 15 само че

    9 1 Отговор
    в интернет има снимки на протеста и там ясно се вижда,че протестиращите са около 500 човека.Сигурно другите са ги вадели от домовете им,за да ги арестуват и попълнят бройката до хиляда и не знам колко си...
  • 16 Woldemars

    11 1 Отговор
    Щом и ДВ там малко им са счупените носове и кауша. За такива само Белене и 1 февруари 1945.
  • 17 нервен ( разбивача на тролове )

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "чукча":

    Чудно наистина ...още по-чудно е защо коментиращите тука руски подлоги не ходят към маскве ми и те одят на запад или поне гледам децата да си пратят в западни страни ...немогат да се начудя направо

    Коментиран от #18, #24

  • 18 Чакай бе!

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Таман руските подлоги ходят на запад. Ти си заблуден ахмак.
  • 19 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    ооо , искате НСР!!!Курец,НСР>>>Старият ви го нахендри....
  • 20 Кой68

    7 0 Отговор
    Неплачете пред чужда врата?Имаме си достатъчно проблеми и неразбории та да оправяме света.

    Коментиран от #22

  • 21 Йозеф

    3 4 Отговор
    Боли ме шнура за ушанките.
  • 22 onq s konq

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "Кой68":

    НЕ МОЖЕ ти да насочваш народния взор "в правилната посока" така,както 45г го правеше марионетното Бай Тошово правителство чрез Пресата и Активистите си по места!Е да,ама както е казано "Вържи попа,да е мирно селото",та идеологичните насоки са си ЕДНО,ама СЪВСЕМ ДРУГО СИ Е и една стабилна "Желязна завеса",та да не надничаме любопитно за да се уверим колко гадно "ЗАГНИВА ЗАПАДА"...То тогава се процедираше нака:Отиваш в МВР и искаш Виза за Екскурзия НА ЗАПАД.Поглежда те неразбиращо служителката на гишето,натиска едно копче и след малко до теб застава униформен служител,прегръща те "свойски" през рамото и ти шепне/ама така,че тръпки те побиват/:Бе ти нямаш ли си работа в къщи,из двора и т.н.,та искаш да ходиш на разни "лоши места"?Айде отивай си и да не се срещаме повече"!ТА: - С такива ли прашлясали прийоми ще скачаш и ако не поглеждахме към "братушкина Русия" КАК ЩЯХМЕ ДА РАЗБЕРЕМ,че Минималната им раб. заплата е НАПОЛОВИНА на нашата и да си направим извод за хала им,та да не станем като нтях?А ТИ ли щеше да ни осведомиш за това?А ти от групата която вика "долу" ли си?...Все въпроси,на които вместо отговор заслужавате "отговор без думи",т.е. ...ШУТ В Г.ЗА!

    Коментиран от #28

  • 23 358

    3 0 Отговор
    Москва е 12 милиона официално, неофициално е поне 15.
  • 24 Голям прос

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Ние си живеем тук и не ходим никъде. Но не сме слепи и не харесваме наглата политика на САЩ и лизачите им от ЕС спрямо Русия от която искат да откъснат територия. Знаеш ли, че след Горбачов са разпределили руската територия, ама не им се получи. Явно не всички като вас ламтят за долари
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тодоров

    8 1 Отговор
    Снимката е пълен монтаж. Това не е сградата на Руската дума.
    По-скоро е правена в някоя от столиците на бившия соцлагер - София,
    Букурещ, Варшава или по-вероятно Киев. Дори арестуваната девойка изглежда леко доволна, да не говорим за полицейските униформи. Абе чуете ли за Deutsche Welle, работата е ясна.
  • 27 антисоросоид

    8 1 Отговор
    3500 сороди в многомилионна Москва. Като в София около 70 сороси на един милион ама у нас не ги бият а трябва пребиване
  • 28 Кой68

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "onq s konq":

    Нито съм от група или отбор,а и опорни точки нямам?Нито налагам мнението си.Моля взимой си редовно хаповете,а ако непомагат отиди при чичо доктор да смени терапията😉.А за шута тук у Враца им слагаме-гипс на туй що посегне😂😂😂
  • 29 Борис

    2 1 Отговор
    Също като във Франция. Нищо ново. Само дето се е случило в Москва, а не на Шанз Елизе в Париж
  • 30 Бамби

    6 2 Отговор
    Така се пази власт и държава от гнусни соросоидни попълзновения..
  • 31 Бай Шиле

    3 0 Отговор
    Дойче веле няма ли и нещо за жълтите жилетки? Платени педерунгели.
  • 32 Марин

    3 1 Отговор
    Краварите са платили на продажници за да с цел да докарат демокрация ,като в всички останали които са гризнали дръвцето.
    Целта е да се унищожи и ограби Русия.
  • 33 Румяна Костова

    2 1 Отговор
    Дойче Веле съжалява, че няма трупове както във Франция, а само разбити носове Професионално пипа руската полиция все пак Ако имаше някой смъртно пребит, гласът на Дойче Веле щеше да бъде още по - яростен и назидателен
  • 34 Бах

    2 1 Отговор
    Всяко чудо за три дни.Важното е Русия да не се подава на „ западните ценности”
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.