Last news in Fakti

9 Август, 2019 13:05 2 153 36

Прошката е виза за рая

  • александър урумов

И прости ни дълговете така, както и ние простихме на нашите длъжници. Матей 6:12

Прошката е виза за рая - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Точно колкото ние прощаваме на нашите длъжници, толкова ще ни бъде простено на нас.

Добре, но кои са нашите длъжници?

Как да знаем кои са, за да можем да им простим?

Това е хубав въпрос.

Всъщност, наши длъжници са всички, на които имаме какво да прощаваме.

Ако мразите някой политик, той ви е длъжник.

Ако мразите свой близък, той ви е длъжник.

Защото омразата ви го прави такъв.

Омразата задължава.

Обърнете внимание – „опрости дълговете ни така, както и ние ги опрощаваме“.

Дали имате основания да смятате някого за свой длъжник? Сигурно имате.

Но изискването за прошка е безусловно. Безусловно!

Христос – същият Христос, Който даде тази молитва на учениците си – имаше всички основания да откаже прошка. На всички, които се гавреха с Него.

Но им прости – и не само! Помоли се Отец да им прости!

В рая ще влязат само опростилите дълговете на своите длъжници.

Иначе на тях няма да им бъде простено.

Прошката е част от визата за рая.

Автор: Александър Урумов, urumov.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    4 15 Отговор
    Аре Прости ме, че си Дебиляк! Аре трий. Мухаххаха

    Коментиран от #29

  • 2 Менгеле

    13 5 Отговор
    За нашите държавници прошката е само една на кладата.
  • 3 Тъпчо

    11 16 Отговор
    Некакви напълно излишни философщини на някой дето се опитва да е умен.

    Коментиран от #4

  • 4 Йосарян

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "Тъпчо":

    Сметай кви глупаци сме, да го коментираме! Хахахх
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 mission

    9 8 Отговор
    Никаква прошка, иначе ти се качват на главата.
  • 7 Шабиха

    4 8 Отговор
    Няма да забравим, няма да простим ! Това трябва да пише на флага ни.
    Толерастите - на шлеповете, в шахтите на мините и в Марица. Тогава, може би ще се оправим.
  • 8 ٩(͡๏̯͡๏)۶

    6 1 Отговор
    Другарки и другари, дайте да дадем прошка!
  • 9 Давид

    5 7 Отговор
    Всички отиваме в рая . Няма друго място . Но след като се скри истината за света се наложи да се измислят религиите за да контролират масите . Просто съгрешилите на този физичен свят ( недообразованите ) се връщат отново за да се донаучат с нови изпитания .
  • 10 ДОЧЕВ

    5 2 Отговор
    НЕ СЪМ ГОСПОД, ЧЕ ДА СЪДЯ НЯКОГО............АМА.....НЕ СЪМ И ГОСПОД,ЧЕ ВСЕ ДА ПРОЩАВАМ.....
  • 11 ДОЧЕВ

    4 1 Отговор
    ДА ПРОСТИШ Е ВСЕ ЕДНО ,ДА ДАДЕШ ДОПЪЛНИТЕЛЕН КУРШУМ НА НЯКОЙ,КОЙТО СЕ Е ОПИТАЛ ДА ТЕ УБИЕ И НЕ Е УСПЯЛ С ПЪРВИЯ ИЗСТРЕЛ.........
  • 12 Суверена народ

    2 1 Отговор
    Александър Урумов драги.Прав сте.Раят,обаче,както и ада,са в Душите ни.Съвестта е онзи съдник,който подрежда дали сме,или не сме,някому длъжници.С обич се постига много повече , отколкото с насилие.Силно е ". злото".Но и то не може да издържи на топлината на обичта.И е така.
  • 13 Суверена народ

    2 1 Отговор
    Александър Урумов драги.Прав сте.Раят,обаче,както и ада,са в Душите ни.Съвестта е онзи съдник,който подрежда дали сме,или не сме,някому длъжници.С обич се постига много повече , отколкото с насилие.Силно е ". злото".Но и то не може да издържи на топлината на обичта.И е така.
  • 14 Суверена народ

    2 1 Отговор
    Александър Урумов драги.Прав сте.Раят,обаче,както и ада,са в Душите ни.Съвестта е онзи съдник,който подрежда дали сме,или не сме,някому длъжници.С обич се постига много повече , отколкото с насилие.Силно е ". злото".Но и то не може да издържи на топлината на обичта.И е така.

    Коментиран от #15

  • 15 3772

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Суверена народ":

    Смени плочата...
  • 16 Не религиозен

    2 3 Отговор
    "Внимавайте на себе си. Ако прегреши брат ти, смъмри го и АКО се покае - прости му. И седем пъти на ден ако ти съгреши и седем пъти се обърне към теб и каже: Покайвам се! Прощавай му!" Това каза Исус на учениците в Еванг. Лука 17: 3,4. Изглежда условието, което поставя думата АКО, не е за пренебрегване..., както и необходимостта от смъмряне...Но всичко това изисква любов!

    Коментиран от #18, #21

  • 17 ДОЧЕВ

    4 0 Отговор
    КОГАТО СИ ПРОСТИЛ НА НЯКОГО,ЗНАЧИ СИ ПРИКЛЮЧИЛ С ТОЗИ ЧОВЕК.....

    Коментиран от #27

  • 18 АТЕИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Не религиозен":

    И КАТО ПРОСТИШ....КАКВО....????? ЗНАЧИ ЦЯЛ ЖИВОТ НИКОГА НЕ СМЕ СЕ РАЗБИРАЛИ И НЕ СМЕ СЕ ОБИЧАЛИ И УВАЖАВАЛИ С БРАТ МИ....И СЕГА,НА СТАРИ ГОДИНИ......АМАН-ЗАМАН ПРОСТИ МИ....... Е....КЕЛ ФАЙДА.........ЖИВОТА ПОЧТИ СИ Е ОТИШЪЛ,ВСЕКИ СИ Е ХВАНАЛ ПЪТЯ,НА НИКОЙ НЕМУ ПУКА ЗА ДРУГИЯ.....КАКЪВ Е СМИСЪЛА НА ПРОШКАТА....НИКАКЪВ.......ПРОСТО ЗАБРАВЯШ,АКО МОЖЕШ И ПРОДЪЛЖАВАШ НАПРЕД.......

    Коментиран от #19, #31

  • 19 Не религиозен

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "АТЕИСТ":

    Затова обърнах внимание на думата АКО... и на СМЪМРЯМ. Смъмрям в смисъла не на "скарвам се", а на разговор, в който изяснявам причините за недоразумението или дори конфликта. ВЕДНАГА, при първа възможност, премислено, по възможност спокойно и без излишни емоционални гарнитури...Ако задържиш гнева в себе си мълчаливо, пропускаш възможността за КОРЕКЦИЯ и продължаваш да трупаш непростителност, която разяжда и теб и взаимоотношенията с другия. И така се стига до това "цял живот", за което говориш.... Мисля, че "великодушната" простителност също трябва да се прилага в зависимост конкретния случай. Смисълът на прошката трябва да бъде съграждаща корекция... , за да не се превърне в безполезно говорене. Това е моето разбиране за изграждане на взаимоотношенията. И нека думите на Исус на кръста "Отче, пости им, те не знаят какво вършат" не се превръщат в клише във всяка ситуация.

    Коментиран от #20

  • 20 АТЕИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Не религиозен":

    ПРАВ СИ РАЗБИРА СЕ......НО ЗА СЕБЕ СИ....И МАЙ СИ ДОСТА РЕЛИГИОЗЕН,АКО И НИКА ДА ТИ Е НЕ,КАТО ТАКЪВ...........ТОВА ЗА ПРОШКАТА Е ДОСТА ОБШИРНА ТЕМА........ДА.....ОПИТВАЛ СЪМ СЕ ДА РАЗГОВАРЯМ С БРАТ МИ И ДА СИ ИЗЯСНИМ ОТНОШЕНИЯТА,НО КАТО СЕ ЗАМИСЛИ ЧОВЕК.....КАКЪВ Е СМИСЪЛА.....ВСИЧКО ОТДАВНА Е МИНАЛО И СЕ Е РАЗМИЛО ВЪВ ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО.......ОСТАВА БОЛКАТА ОТ ПРОПУСНАТИТЕ ХИЛЯДИ ВЪЗМОЖНОСТИ КОИТО СМЕ ИМАЛИ,ЗА ДА СИ УРЕДИМ ЖИВОТА ПОДОБАВАЩО..........И ТОВА ТЕЖИ ПОВЕЧЕ ОТ ДОПУСНАТИТЕ ГРЕШКИ,ВЯРВАЙ МИ.......Е СЕГА ДА ГО ПОПИТАМ,ЗА КАКВО Е БИЛА ТАЗИ ЗЛОБА И ОТНОШЕНИЕ КЪМ МЕН,ОТ НЕГОВА СТРАНА И ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ОТГОВОРИ...........МЕЖДУ ДРУГОТО,ДОКАТО ЗЛОБЕЕХМЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ,СИ ОТИДОХА РОДИТЕЛИТЕ НИ,ЕЙ ТАКА КАТО КУЧЕТА...В САМОТА,ПАК ЗАРАДИ ТЕЗИ ОТНОШЕНИЯ С БРАТ МИ,КОЕТО УЖАСНО МИ ТЕЖИ............КАКТО И ДА Е....МНОГО СЕ ПРОТОЧИ ТЕМАТА......СЕГА СЕ ОПИТВАМ ДА СЕ СМИРЯ И ДОКОЛКОТО МОГА ПОМАГАМ НА БРАТ МИ,В РЕДКИТЕ СЛУЧАИ КОГАТО СЕ СРЕЩАМЕ........НО ТОВА НЕ Е НЯКАКВА СИЛА СВИШЕ,А ПО- СКОРО ЗАРАДИ ПАМЕТТА НА МАМА И ТАТКО.........И ПОНЯКОГА СЕ ПИТАМ....НА СЕБЕ СИ ПРОСТИХ ЛИ СИ....?

    Коментиран от #24

  • 21 Птоломей

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Не религиозен":

    Нали казвам, че следването на Йисус като модел е пагубно. Прошката към злото е самоубийство. Йисус ни го натрапиха юдеите за да ни прецакат. И лошото е, че заболявания и Дъновистите и БПЦ и много хора. Да прощаваш на злото значи, че го харесваш. А щом го харесваш то се разраства. Като политиците е, цакат ни и ако ги търпим продължават.Не трябва да се прощава на разбойници. Злото трябва да се сече из корен... Правилно са разпали Йисус, щом прощава. Ако бе в ред щеше да трепе злото, не да му прощава. Болен човек, с лукави Фарисеи, дава религия за офците...

    Коментиран от #22

  • 22 АТЕИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Птоломей":

    ПРАВ СИ........ТО ЗАТОВА ЗЛОТО И ПРОСТОТИЯТА ВЛАДЕЯТ СВЕТА.......ЩОТО...НАЛИ.....ПО-УМНИЯ ОТСТЪПВА.....ОТСТЪПВА ...И МУ СЕ КАЧВАТ НА ГЛАВАТА......АМА..ВЯРНА Е ОНАЗИ ПРИКАЗКА ,, БИЙ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ,, НЕ СИ ЛИ МАЛКО ГАДЕН В ТОЗИ ЖИВОТ,ПОСТОЯННО ЩЕ ТЕ МАЧКАТ.......
  • 23 Не религиозен

    2 1 Отговор
    "И ако ТИ съгреши брат ти иди и покажи му вината му между теб и него самичък. Ако те послуша, спечелил си брата си. Но ако не те послуша вземи със себе си един или двама, та от устата на двама или трима свидетели да се потвърди всяка дума. И ако не послуша тях, кажи това на църквата, че ако не послуша и църквата, нека ти бъде като езичник и бирник" ( Матей 18:15-17)
  • 24 Не религиозен

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "АТЕИСТ":

    Прав си, че никът ми създава объркване...Аз съм вярваща, а не религиозна. Вярата и религията( в общоприетия смисъл) са различни значения. "Ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ и повярваш със сърцето си, че Бог го е възкресил от мъртвите, ще се спасиш. Защото със сърце, човек вярва и се оправдава и с уста прави изповед и СЕ СПАСЯВА"(Послание към Римляните 10:9,10). Това е ВИЗАТА от която се нуждаеш! И макар твоят ник да е "Атеист", онова, което движи сърцето ти е скритото съкровище, което Бог е вложил в него. А твоето обяснение "заради паметта на мама и татко" е болката зад която се криеш...И си на прав път - най напред ПРОСТИ НА СЕБЕ СИ. И позволи на Бог да завърши, това, което е започнал в живота ти. С Неговата любов!

    Коментиран от #25

  • 25 AТЕИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Не религиозен":

    БЛАГОДАРЯ ЗА ХУБАВИТЕ ДУМИ,ОЩЕ ПОВЕЧЕ,ЧЕ СА ОТ ДАМА.....НЕ ПРЕДПОЛАГАХ,ЧЕ ЗАД ТВОЯ НИК СТОИ ЖЕНА......КОЛКОТО ДО ТОВА ЗА АТЕИЗМА,НЕ САМО,ЧЕ СЪМ АТЕИСТ,АЗ СЪМ ВЪРЛ АТЕИСТ......НО БЕЗ ДА СЪМ ВЯРВАЩ ИЛИ РЕЛИГИОЗЕН ОПИТВАМ СЕ ДА ЖИВЕЯ И ЖИВЕЯ,ЧЕСТНО И ПОЧТЕННО,СПОРЕД ОБЩОВЕШКИТЕ НОРМИ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ И СЪВЕСТА СИ (РАЗБИРАЙ 10-ТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ) ЧОВЕК И БЕЗ ДА Е РЕЛИГИОЗЕН И ВЯРВАЩ,МОЖЕ ДА ГИ СПАЗВА....СТИГА ДА ИСКА...........ТОВА У НАС НЕ СЕ ЦЕНИ И ИМА СВОИТЕ НЕГАТИВИ,ВИНАГИ СА ГЛЕДАЛИ НА МЕН КАТО НА НЯКАКЪВ СТРАННИК,МЕКО КАЗАНО,НО ТОВА МОЕ ДЪРЖАНИЕ НАВЪН СЕ ЦЕНИ И ОЦЕНЯВА И ХОРАТА ТИ ОТВРЪЩАТ СЪС СЪЩОТО...ВЯРВАЙ МИ.....

    Коментиран от #26

  • 26 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "AТЕИСТ":

    Вярвам ти . Някога и аз съм била като теб - атеист.. и съм се опитвала "ДA ЖИВEЯ ,ЧECТНO И ПOЧТEННO,CПOРEД OБЩOВEШКИТE НOРМИ И БЛAГOПРИЛИЧИE И CЪВECТA CИ (РAЗБИРAЙ 10-ТE БOЖИ ЗAПOВEДИ) ( Но съм правила и много грешки.., които по-късно осъзнах и с които съм наскърбила Бог.) И все пак, идват моменти в живота, в които собствените сили не стигат, изправяме се пред безизходица и тогава се нуждаем от НЕГОВАТА подкрепа. А тя е безусловна! Както и любовта Му! Понякога отнема време за да Го допуснем в сърцето си и да Му позволим да направлява живота ни, но ако има разочарование , то е само, че късно сме направили този избор.
  • 27 Иванов

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДОЧЕВ":

    Ето един верен отговор, обаче това не се отнася за Балканите. Тук тъкмо простиш на Ганья и той измисли някоя още по- голяма простотия!)

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Стършел

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "АТЕИСТ":

    Прошката, грубо казано, успокоява и твоята душа. Защото иначе живота става една безмислена борба, която те унищожава като индивид. Виктор Юго го е изразил гениално в Клетниците, когато каторжника бил десетки години незаслужено в ада, получил златен шанс да убие виновника не го прави и полицая се самоубива прозрял жалкото си съществувание. Разбира се има изроди, на които не би трябвало да се прощава, но това вече е патология и е по-сложно за обяснение.

    Коментиран от #32

  • 32 AТЕИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Стършел":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ И СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ И ЖАН-ВАЛЖАН ОТ ,,КЛЕТНИЦИТЕ,, Е ДОБЪР ПРИМЕР........СЪДБАТА НЕ ТЕ ГОНИ....СЪДБАТА СТОИ И ТЕ ЧАКА........ЗАТОВА И ЖАВЕР СЕ САМОУБИВА.....НО КОЛЦИНА ИЗПИТВАТ УГРИЗЕНИЯ НА СЪВЕЦТА СИ КАТО ЖАВЕР.........А ЗА ПРОШКАТА ЗНАМ,ЧЕ Е ТАКА,НО ЕДНА МАЛКА ЧАСТ ОТ МЕН ВСЕ ОЩЕ СЕ ПРОТИВИ,ЗАЩОТО СЕ СЕЩАМ ЗА ,,ГРАФ МОНТЕ КРИСТО,, И ЕДМОН ДАНТЕС...........АКО Е ДО ПРОШКА,ЗАЩО ТОЙ НЕ ПРОСТИ НА ТЕЗИ КОИТО МУ НАВРЕДИХА...? НЕ ПРОШКАТА А ОТМЪЩЕНИЕТО УСПОКОЯВА ДУХА........

    Коментиран от #33, #35

  • 33 Стършел

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "AТЕИСТ":

    Давам ти и друг пример от един филм. Затворници избягали от затвора. Единият от тях заживява с проститутка що годе нормален живот, но попадат на бандити, които избиха всички мъже и изнасилиха до смърт проститутката. Бившия затворник оживя по чудо. Намери виновника и когато урода му се молеше да го убие по-бързо той му каза, че няма да го убива. Просто го гръмна в топките, но го остави жив. Може би не е най-правилния начин, но поне не се вкара в грях да убива.

    Коментиран от #34

  • 34 Не религиозен

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Стършел":

    Не го е убил, но е отговорил на злото със зло...Какво разлика има, колко е голям греха. ГРЕХА - ВИНАГИ Е ГРЯХ! И най-напред се ражда в сърцето на човека. А въпросът за възмездието ВИНАГИ принадлежи на Бог.
  • 35 Не религиозен

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "AТЕИСТ":

    Една малка част в теб все още се противи..., защото търсиш модел за подражание, посочен от хора, та макар това да е Ал. Дюма. Така можеш да намериш и други и накрая ще изпаднеш в объркване, кой да избереш. Но АКО се довериш на Бог, който е абсолютният и безпогрешен съветник, макар и трудно, тази малка част в теб ще се предаде и ще получиш АБСОЛЮТНА СВОБОДА да простиш и да се избавиш от разяждащата болка на спомените. Понякога е трудно, но ако вземеш РЕШЕНИЕ да го направиш, Бог ще те подкрепи и "с една голяма гума ще изтрие тези драсканици на миналото". А ти няма да си го спомняш вече, така, както Той не си спомня греховете ни, за които сме поскали да ни прости.

    Коментиран от #36

  • 36 ОНЯ СЪЩИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Не религиозен":

    БЛАГОДАРЯ ТИ.......УСПЯ ДА МЕ УБЕДИШ........НАИСТИНА Е ТАКА.......
    ОТГОВОРА МИ ДОСТА ЗАКЪСНЯ.......ДАНО ГО ПРОЧЕТЕШ НЯКОГА......