Новини

Владимир Чуков, арабист, за ФАКТИ: Конфликт Индия-Пакистан би бил разрушителен

Индия и Пакистан са държави, които имат взаимоизключващо се съдържание

Публикувана: 10 Август, 2019 10:30
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9616
Владимир Чуков, арабист, за ФАКТИ: Конфликт Индия-Пакистан би бил разрушителен
Източник: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Индийската държава отмени конституционното право на автономия на Кашмир. Досега Кашмир беше със статут на пълноправен щат, но след въпросното решение на индийското правителство, географската област вече ще е със статут на присъединена територия под федерално управление. Това решение на индийското правителство е може би най-осезаемото събитие на международната политическа сцена през последна седмица. Пакистан, държава, която е съсед и вечен враг на Индия, очаквано осъди това решение, отказа да го приеме и се обърна към Съвета за сигурност на ООН. Кашмир е изключително деликатна територия, със силно преобладаващо мюсюлманско религиозно общество, в което индийците и Индия като държава, определено не са на почит, макар и практически да се намира на територията на днешна Индия. В тази връзка от ФАКТИ потърсихме за коментар арабиста Владимир Чуков, който направи обстоен исторически преглед и анализ на текущите предпоставки в този все още невъоръжен конфликт между Индия и Пакистан.

''Това е едно много старо огнище на напрежение. Една конфликтна точка между двете части на бившата Британска империя, разделена на един религиозен принцип, който особено в края на XX век, XXI век, някак си този принцип заложи мини, които няма как да не гърмят. Нека да кажем, че тази част на Индия, всъщност би трябвало конструкторите на тези две държави, да заложат в западната държава. Тоест в Пакистан. Но така се решили, така е решила колониалната власт, че тази територия остана като част от Индия'', започна с разяснение коментара си арабистът Владимир Чуков.

''Проблемът какъв е? Проблемът е, че имаме съществуването на две бих казал несъвместими от религиозна гледна точка общества, а за съжаление и държави, които сами по себе си воюват на различни територии. Било то по граничната, каквато е Кашмир, било то, ако искате и в Афганистан. Kaкво имам предвид? Държавата Пакистан е изградена на религиозна основа. Нещо повече - там има кръгове, има сили, има политически субекти, които реално изповядват радикалната форма на исляма, на сунитския ислям. Поради тази причина погледът, оценката, външната политика на тази държава спрямо Индия, е базирана на пълния нихилизъм'', отбеляза Владимир Чуков пред ФАКТИ.

''В исляма има един принцип, по силата, на който се признават само последователите на небесните религии. Става въпрос за християнството, юдаизма и исляма. Ето тук всъщност е заровено кучето на вечния конфликт между двете държави. Ако последователите са на не небесна религия, на не монотеистична, то тогава те трябва да бъдат ислямизирани насилствено. Нека да кажем, че не един или двама последователи на тези радикални религиозни кръгове, считат Индия за най-голямата езическа държава в света. Тоест те трябва да бъдат ислямизирани насилствено. Носители на тази идеология в държавата Пакистан, вече прикрито, тъй като става въпрос за държавническа форма на управление, или пък открито в лицето на субекти, терористични субекти, които се раждат именно в пакистанската част и респективно имат своите последователи на територията на Кашмир, а съответно от това следват постоянни нападения, постоянни терористични атаки. Вероятно мнозина си спомнят втория или третия най-голям атентат в света, става въпрос за атентата в Момбай преди години. Организацията на атентата бе дело на пакистански екстремисти, мюсюлмани екстремисти'', разказа и припомни арабистът Владимир Чуков.

''Това е постоянно генериране на подобен тип напрежение. Какво предприе Индия? Индия предприе даване на някакви бонуси на това население, те имаха специален статут, но бе така за да могат да потушат това напрежение. Това е изкуствена ''история''. Като сложите фанатизма, религиозната нетърпимост и ниския жизнен стандарт, всичко това някак си изглежда като палиатив в зле скроените държавни граници. Съответно след като Индия премахна този статут, досещате се какво се получи. Бяха им отнети привилегиите, което автоматично настрои тези крайни кръгове, които изповядват религията като основен принцип на оценка и държавнически филтър. Приема се като нещо, което е взето. Преди беше дадено, а сега е взето'', уточни той.

''Ако видим и кои реагираха по начин осъждащ индийската държава за действията ѝ, разбира се, че на първо място е Пакистан, а на второ място видяхме нашия съсед Ердоган, който призова индийското правителство да преразгледа тази своя политика. За съжаление това, което се случва между Индия и Пакистан е част от десетилетната битка между две държави, които имат взаимоизключващо се съдържание. То е заложено още от времето на Британската империя, така че Perpetuum mobile.. (вечно движение), един кръг, който се върти и има различни измерения'', заяви още Владимир Чуков.

''Трябва да се добави и фактът, че за съжаление и двете държави са част от клуба на ядрените държави, което хвърля още по-голяма сянка на тревога, не само в регионален, а и в международен план. Не случайно международната общност, САЩ нееднократно са обръщали внимание, че напрежението между двете държави не е рутинно, а носи в себе си потенциала да се превърне в нещо много разрушително. Това, което ние в момента наблюдаваме е с потенциал на много по-сериозен конфликт, отколкото тези, които виждаме в Близкия Изток или Африка, защото там няма ядрени оръжия'', завърши коментара си той.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Сиромаха
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Всичко ми е 6 (шест) остана за Индия и Пакистан да мисля!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-8 +38

отегчен
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Еми, разделяй, насъсквай едни срещу други и владей. Индия срещу Пакистан, С и ЮК, Русия-Украйна, Сърбия-Хърватия, България-Македония... ЕС-Русия, араби-европейци, християни-мюсюлмани... мъже-жени, град-село, столица-провинция...

Коментиран от #12


Оценка:
-3 +62

kimi
(гост)

Неутрално
3 Отговор
В крайна сметка всички конфликти са за пари и власт,а не заради религия .

Оценка:
-5 +48

онзи
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Индия започна да купува оръжие от Русия и нещата не закъсняха...

Оценка:
-11 +24

Винаги
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Ще има конфликти и войни
Винаги!

Оценка:
-4 +17

Лекар БГ
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Много добра теза и статия.
Британско отмъщение и подлост-това е днешното положение в Индия,Пакистан,Бангладеш и Кашмир.Както и в щата Пенджаб.Все етнически и генетични индийци,разделени на религиозен принцип. "Разделяй и владей"никога не е бил мъртъв принцип.
Двама души провалят британското владичество в"Перлата на Короната".Дж.Неру-брамин,От най-високо каста и един завършил право в Лондон,адвокат,Махатма Ганди.
По същият начин и принцип,след краят на ПСВ,разделят арабския свят.За да има бъдещи конфликти,където те да се намесват в ролята на "добрите".За да сме свидетели на днешното положение.

Оценка:
-3 +36

www
(гост)

Неутрално
7 Отговор
И едните,и другите-все сигани.Ако се изтребят,населението ще олекне с милиард и половина.КЕФ!

Коментиран от #9


Оценка:
-5 +22

тоя
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Хубава работа ама сиганска работа.

Оценка:
-1 +28

IYI
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #7 от "www":


Да се намали населението на Земята с няколко стотин милиона или милиард-два хич няма да е зле. Жалкото е, че при един потенциален ядрен конфликт пораженията върху флората и фауната ще бъдат необратими, а ефектът върху всички нас - опустошителен.

Оценка:
-4 +23

Стефан
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Абе помак тия две държави са воювали и преди, а ако визираш ядрените оръжия на Индия и Пакистан то трябва да знаеш че не са толкова прости колкото ти изглеждаме ние та да ръсиш мерудия на всяка манджа, за арабския свят говриш, за Азия си експерт, и за Нинова си компетентен, просто си помак геннй, аман вече от невестулки.

Оценка:
-9 +7

Марко
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Г-н Чуков не го е казал в прав текст, но е ясно за всеки разумен човек, че проблемът "Кашмир" е съзнателно заложен от английските благодетели на тази част от света. Поредна позорна страница от британската история на подлост и най-долно сметкаджийство, опаковани в красиви приказки за достойнство, справедливост, джнтълментилък...
И ние сме патили от тези високомерни подлеци, но в Кашмир е заровена една много близка възможност за Трета световна война!

Оценка:
-3 +24

плевен
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #2 от "отегчен":


Моите уважения за Вл. Чуков- най- интересният коментатор в медийното ни пространство. Но за колониалното разделение на Индия използва едно не особено вярно клише. На практика страната получава независимост като една цяла държава. Но започват кървави сблъсъци между религиозните фанатици.Убити са хиляди. Тогава под натиска на Неру, и със съгласието на Ганди, Индия е разделена по религиозен признак. Започва масова размяна на население, причакват се влакове, и отново хиляди убити. Къде виждате ролята на лошите колониалисти, освен че са ги извадили от първобитното състояние?

Коментиран от #15, #20


Оценка:
-12 +10

Голям прос
(гост)

Неутрално
13 Отговор
То пък Пакистан са божи кравички. От десетилетия са дупе и гащи със САЩ, или ЦРУ /все тая/. И кой им даде ядрено оръжие, сигурно Русия. Абе, хора, четвте ли новини и история? Явно не и ако четете, не мислите. Тук един по-горе добре ви го е написал - разделяй и владей

Коментиран от #14


Оценка:
-2 +17

Лекар БГ
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #13 от "Голям прос":


Абсолютно.И то в в най-лошият смисъл "дупе и гащи "с ЦРУ.Територия за мръсни операции.
А иначе,генетично е доказано,че скъпите ни сънародници с вроден тен,са с произход Бангладеш./бивш Южен Пакистан,по британските разделения/.

Оценка:
-0 +18

отегчен
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #12 от "плевен":


Знаем как започват тези "кървави сблъсъци", по технологията на "пролетите". То си е цяла наука. Наука за злоупотреба с простотията на хората. Както съм писал: разделяй, НАСЪСКВАЙ едни срещу други...

Оценка:
-1 +11

Важното ече са симпатични на дъртата
(гост)

Неутрално
16 Отговор
И в крайна сметка всичките са битешойнковци в Европа.

Оценка:
-1 +4

NikNay
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Реално погледнато държава Пакистан няма - това е част от Индия отделена на религиозна основа. . . .

Оценка:
-3 +12

1122
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Англичаните са една долна нация създаваща само конфликти където е стъпал нейния крак.То не стига,че десетки години е смукала от богатствата на тия държави/и не само на тия и сега още смуче като пиявица от десетки други,че и от нас/,ами и когато ,,уж" се отказва от някоя колония прави така,че след години тия народи да не могат да живеят нормален живот и ВИНАГИ да имат конфликти и гадните англичани да печелят от тия конфликти.От това по гадно нещо няма на този свят!Дано всичките тия гадости да им се стоварят на главите !

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +18

Хасан
(гост)

Неутрално
19 Отговор

До коментар #18 от "1122":


Ами англичаните по такъв начин владееха света и след края на ВСВ са изместени от Сащ...загубиха влияние за сметка на Сащ..

Оценка:
-3 +1

Марко
(гост)

Неутрално
20 Отговор

До коментар #12 от "плевен":


Кратък, но много старателен препис на твърденията на официалната английска историография. Без споменаване на Маунтбатън и Радклиф, за да не се разсейва публиката излишно. Разбира се, няма и разкази за "раздаване на понички" и прочее инструменти на задкулисната дипломация, така любима на поданиците на английската кралица. Просто национална особеност у англичаните. Налична и у някои българи, склонни към ибрикчийство.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Самуел Ето'о
Бившият нападател на Барселона отговори на критиката на Кристиано Роналдо към легендата на "каталунците"
Мен ако питате, Шави трябваше да спечели поне 6 Златни топки"

Още бисери