Last news in Fakti

10 Август, 2019 10:30 11 804 20

Владимир Чуков, арабист, за ФАКТИ: Конфликт Индия-Пакистан би бил разрушителен

  • индия-
  • кашмир-
  • пакистан-
  • автономия-
  • отнемане-
  • напрежение

Индия и Пакистан са държави, които имат взаимоизключващо се съдържание

Владимир Чуков, арабист, за ФАКТИ: Конфликт Индия-Пакистан би бил разрушителен - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Индийската държава отмени конституционното право на автономия на Кашмир. Досега Кашмир беше със статут на пълноправен щат, но след въпросното решение на индийското правителство, географската област вече ще е със статут на присъединена територия под федерално управление. Това решение на индийското правителство е може би най-осезаемото събитие на международната политическа сцена през последна седмица. Пакистан, държава, която е съсед и вечен враг на Индия, очаквано осъди това решение, отказа да го приеме и се обърна към Съвета за сигурност на ООН. Кашмир е изключително деликатна територия, със силно преобладаващо мюсюлманско религиозно общество, в което индийците и Индия като държава, определено не са на почит, макар и практически да се намира на територията на днешна Индия. В тази връзка от ФАКТИ потърсихме за коментар арабиста Владимир Чуков, който направи обстоен исторически преглед и анализ на текущите предпоставки в този все още невъоръжен конфликт между Индия и Пакистан.

''Това е едно много старо огнище на напрежение. Една конфликтна точка между двете части на бившата Британска империя, разделена на един религиозен принцип, който особено в края на XX век, XXI век, някак си този принцип заложи мини, които няма как да не гърмят. Нека да кажем, че тази част на Индия, всъщност би трябвало конструкторите на тези две държави, да заложат в западната държава. Тоест в Пакистан. Но така се решили, така е решила колониалната власт, че тази територия остана като част от Индия'', започна с разяснение коментара си арабистът Владимир Чуков.

''Проблемът какъв е? Проблемът е, че имаме съществуването на две бих казал несъвместими от религиозна гледна точка общества, а за съжаление и държави, които сами по себе си воюват на различни територии. Било то по граничната, каквато е Кашмир, било то, ако искате и в Афганистан. Kaкво имам предвид? Държавата Пакистан е изградена на религиозна основа. Нещо повече - там има кръгове, има сили, има политически субекти, които реално изповядват радикалната форма на исляма, на сунитския ислям. Поради тази причина погледът, оценката, външната политика на тази държава спрямо Индия, е базирана на пълния нихилизъм'', отбеляза Владимир Чуков пред ФАКТИ.

''В исляма има един принцип, по силата, на който се признават само последователите на небесните религии. Става въпрос за християнството, юдаизма и исляма. Ето тук всъщност е заровено кучето на вечния конфликт между двете държави. Ако последователите са на не небесна религия, на не монотеистична, то тогава те трябва да бъдат ислямизирани насилствено. Нека да кажем, че не един или двама последователи на тези радикални религиозни кръгове, считат Индия за най-голямата езическа държава в света. Тоест те трябва да бъдат ислямизирани насилствено. Носители на тази идеология в държавата Пакистан, вече прикрито, тъй като става въпрос за държавническа форма на управление, или пък открито в лицето на субекти, терористични субекти, които се раждат именно в пакистанската част и респективно имат своите последователи на територията на Кашмир, а съответно от това следват постоянни нападения, постоянни терористични атаки. Вероятно мнозина си спомнят втория или третия най-голям атентат в света, става въпрос за атентата в Момбай преди години. Организацията на атентата бе дело на пакистански екстремисти, мюсюлмани екстремисти'', разказа и припомни арабистът Владимир Чуков.

''Това е постоянно генериране на подобен тип напрежение. Какво предприе Индия? Индия предприе даване на някакви бонуси на това население, те имаха специален статут, но бе така за да могат да потушат това напрежение. Това е изкуствена ''история''. Като сложите фанатизма, религиозната нетърпимост и ниския жизнен стандарт, всичко това някак си изглежда като палиатив в зле скроените държавни граници. Съответно след като Индия премахна този статут, досещате се какво се получи. Бяха им отнети привилегиите, което автоматично настрои тези крайни кръгове, които изповядват религията като основен принцип на оценка и държавнически филтър. Приема се като нещо, което е взето. Преди беше дадено, а сега е взето'', уточни той.

''Ако видим и кои реагираха по начин осъждащ индийската държава за действията ѝ, разбира се, че на първо място е Пакистан, а на второ място видяхме нашия съсед Ердоган, който призова индийското правителство да преразгледа тази своя политика. За съжаление това, което се случва между Индия и Пакистан е част от десетилетната битка между две държави, които имат взаимоизключващо се съдържание. То е заложено още от времето на Британската империя, така че Perpetuum mobile.. (вечно движение), един кръг, който се върти и има различни измерения'', заяви още Владимир Чуков.

''Трябва да се добави и фактът, че за съжаление и двете държави са част от клуба на ядрените държави, което хвърля още по-голяма сянка на тревога, не само в регионален, а и в международен план. Не случайно международната общност, САЩ нееднократно са обръщали внимание, че напрежението между двете държави не е рутинно, а носи в себе си потенциала да се превърне в нещо много разрушително. Това, което ние в момента наблюдаваме е с потенциал на много по-сериозен конфликт, отколкото тези, които виждаме в Близкия Изток или Африка, защото там няма ядрени оръжия'', завърши коментара си той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиромаха

    38 8 Отговор
    Всичко ми е 6 (шест) остана за Индия и Пакистан да мисля!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2 отегчен

    62 3 Отговор
    Еми, разделяй, насъсквай едни срещу други и владей. Индия срещу Пакистан, С и ЮК, Русия-Украйна, Сърбия-Хърватия, България-Македония... ЕС-Русия, араби-европейци, християни-мюсюлмани... мъже-жени, град-село, столица-провинция...

    Коментиран от #12

  • 3 kimi

    48 5 Отговор
    В крайна сметка всички конфликти са за пари и власт,а не заради религия .
  • 4 онзи

    24 11 Отговор
    Индия започна да купува оръжие от Русия и нещата не закъсняха...
  • 5 Винаги

    17 4 Отговор
    Ще има конфликти и войни
    Винаги!
  • 6 Лекар БГ

    36 3 Отговор
    Много добра теза и статия.
    Британско отмъщение и подлост-това е днешното положение в Индия,Пакистан,Бангладеш и Кашмир.Както и в щата Пенджаб.Все етнически и генетични индийци,разделени на религиозен принцип. "Разделяй и владей"никога не е бил мъртъв принцип.
    Двама души провалят британското владичество в"Перлата на Короната".Дж.Неру-брамин,От най-високо каста и един завършил право в Лондон,адвокат,Махатма Ганди.
    По същият начин и принцип,след краят на ПСВ,разделят арабския свят.За да има бъдещи конфликти,където те да се намесват в ролята на "добрите".За да сме свидетели на днешното положение.
  • 7 www

    22 5 Отговор
    И едните,и другите-все сигани.Ако се изтребят,населението ще олекне с милиард и половина.КЕФ!

    Коментиран от #9

  • 8 тоя

    28 1 Отговор
    Хубава работа ама сиганска работа.
  • 9 IYI

    23 4 Отговор

    До коментар #7 от "www":

    Да се намали населението на Земята с няколко стотин милиона или милиард-два хич няма да е зле. Жалкото е, че при един потенциален ядрен конфликт пораженията върху флората и фауната ще бъдат необратими, а ефектът върху всички нас - опустошителен.
  • 10 Стефан

    7 9 Отговор
    Абе помак тия две държави са воювали и преди, а ако визираш ядрените оръжия на Индия и Пакистан то трябва да знаеш че не са толкова прости колкото ти изглеждаме ние та да ръсиш мерудия на всяка манджа, за арабския свят говриш, за Азия си експерт, и за Нинова си компетентен, просто си помак геннй, аман вече от невестулки.
  • 11 Марко

    24 3 Отговор
    Г-н Чуков не го е казал в прав текст, но е ясно за всеки разумен човек, че проблемът "Кашмир" е съзнателно заложен от английските благодетели на тази част от света. Поредна позорна страница от британската история на подлост и най-долно сметкаджийство, опаковани в красиви приказки за достойнство, справедливост, джнтълментилък...
    И ние сме патили от тези високомерни подлеци, но в Кашмир е заровена една много близка възможност за Трета световна война!
  • 12 плевен

    10 12 Отговор

    До коментар #2 от "отегчен":

    Моите уважения за Вл. Чуков- най- интересният коментатор в медийното ни пространство. Но за колониалното разделение на Индия използва едно не особено вярно клише. На практика страната получава независимост като една цяла държава. Но започват кървави сблъсъци между религиозните фанатици.Убити са хиляди. Тогава под натиска на Неру, и със съгласието на Ганди, Индия е разделена по религиозен признак. Започва масова размяна на население, причакват се влакове, и отново хиляди убити. Къде виждате ролята на лошите колониалисти, освен че са ги извадили от първобитното състояние?

    Коментиран от #15, #20

  • 13 Голям прос

    17 2 Отговор
    То пък Пакистан са божи кравички. От десетилетия са дупе и гащи със САЩ, или ЦРУ /все тая/. И кой им даде ядрено оръжие, сигурно Русия. Абе, хора, четвте ли новини и история? Явно не и ако четете, не мислите. Тук един по-горе добре ви го е написал - разделяй и владей

    Коментиран от #14

  • 14 Лекар БГ

    18 0 Отговор

    До коментар #13 от "Голям прос":

    Абсолютно.И то в в най-лошият смисъл "дупе и гащи "с ЦРУ.Територия за мръсни операции.
    А иначе,генетично е доказано,че скъпите ни сънародници с вроден тен,са с произход Бангладеш./бивш Южен Пакистан,по британските разделения/.
  • 15 отегчен

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "плевен":

    Знаем как започват тези "кървави сблъсъци", по технологията на "пролетите". То си е цяла наука. Наука за злоупотреба с простотията на хората. Както съм писал: разделяй, НАСЪСКВАЙ едни срещу други...
  • 16 Важното ече са симпатични на дъртата

    4 1 Отговор
    И в крайна сметка всичките са битешойнковци в Европа.
  • 17 NikNay

    12 3 Отговор
    Реално погледнато държава Пакистан няма - това е част от Индия отделена на религиозна основа. . . .
  • 18 1122

    18 2 Отговор
    Англичаните са една долна нация създаваща само конфликти където е стъпал нейния крак.То не стига,че десетки години е смукала от богатствата на тия държави/и не само на тия и сега още смуче като пиявица от десетки други,че и от нас/,ами и когато ,,уж" се отказва от някоя колония прави така,че след години тия народи да не могат да живеят нормален живот и ВИНАГИ да имат конфликти и гадните англичани да печелят от тия конфликти.От това по гадно нещо няма на този свят!Дано всичките тия гадости да им се стоварят на главите !

    Коментиран от #19

  • 19 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "1122":

    Ами англичаните по такъв начин владееха света и след края на ВСВ са изместени от Сащ...загубиха влияние за сметка на Сащ..
  • 20 Марко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "плевен":

    Кратък, но много старателен препис на твърденията на официалната английска историография. Без споменаване на Маунтбатън и Радклиф, за да не се разсейва публиката излишно. Разбира се, няма и разкази за "раздаване на понички" и прочее инструменти на задкулисната дипломация, така любима на поданиците на английската кралица. Просто национална особеност у англичаните. Налична и у някои българи, склонни към ибрикчийство.