Last news in Fakti

24 Август, 2019 19:00 3 551 77

Системата на капитализма увеличава гладуващите и умиращите от глад

  • капитализъм-
  • васил проданов-
  • глад-
  • гладуващи

Днешният капитализъм убива чрез глад

Системата на капитализма увеличава гладуващите и умиращите от глад - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки девети човек в света си ляга гладен. Не защото пази диета, а защото няма средства да се нахрани. При все че днешните икономики произвеждат повече хранителни продукти, отколкото през всеки друг период в историята. Същевременно човечеството бракува или изхвърля около една трета от произведената храна – 1,6 млрд. тона годишно, на стойност 1,2 трилиона долара (1). Това също е повече, отколкото всякога преди в историята. Разгръща се едно типично противоречие на капитализма – богатството нараства, но то не достига до всички хора и се увеличават не просто бедните, а гладуващите и умиращите от глад.

Днешният капитализъм убива чрез глад

И мащабите на тези убийства в момента са невъобразимо по-големи от т. нар. Голодомор, за който обвиняват СССР, или от това, което наричат комунизъм, какъвто никога не е имало.

Това се вижда от нов доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO), публикуван наскоро (2). От него става ясно, че през 2015 г. броят на гладуващите в света е 785,4 млн. души, през 2016 г. – 796,5 млн., през 2017 г. – 811,7 млн., през 2018 г. – 821,6 млн.

Неслучайно тенденцията към намаляване броя на гладуващите по планетата, характерна за предходните десетилетия, започва да се преобръща през 2016 г. Тази година е знаменателна за неолибералния капитализъм, представян от силите, които го наложиха у нас през последните 30 години, като „демокрация“. На 23 юни 2016 г. във Великобритания се проведе референдум, в който избуяха противоречията между северната и южната част, засилващите се регионални и социални разделения, и това доведе до Брекзит, който тепърва ще разтърсва и увеличава неразборията и кризисните процеси в тази страна, световен хегемон през ХIХ век. На 8 ноември 2016 г. в САЩ, страната, която беше световен хегемон през немалка част от ХХ и началото на ХХI век, изборите бяха спечелени от Доналд Тръмп, а той започна да разрушава глобалния неолиберален порядък с протекционистки мерки, вдигане на граници, търговски, технологични, валутни, финансови, енергийни, информационни, хибридни войни, с ново ядрено надпреварване, нарастваща милитаризация, прокси войни, войни с дронове, заплашително дрънкане на оръжие. Светът се тресе по шевовете си и очакванията за хаос и безпорядък във всички области нарастват.

В доклада на FAO се въвежда нов индикатор –

хранителна несигурност

Която може да бъде умерена и крайна. Хората, изживяващи умерена хранителна несигурност, се сблъскват с проблема да си осигурят храна и поради недостиг на средства консумират по-малко или с по-ниско качество храна. Хората, изживяващи остра хранителна несигурност, обикновено не си дояждат, а често гладуват по цял ден или по няколко дни.

През 2018 г. 9,2% от световното население, или малко над 700 милиона, се намират в състояние на крайна хранителна несигурност. Умерена хранителна несигурност е характерна още за 17,2 % от световното население, или за 1,3 милиарда души. Общо 26,4 % от световното население, или около 2 милиарда души, се намират в състояние на хранителна несигурност. Между 2011 и 2017 г. в повечето държави по света (84%) недохранването на населението се увеличава.

Гладът е особено пагубен за децата. Днешният неолиберален капитализъм

убива чрез глад по едно дете на всеки три секунди

Въпреки че обективно може да изхрани много повече хора от тези, които живеят днес на планетата (3). Смъртта на 45% от децата под 5 години е резултат на недохранване. При гладуващите деца, които все пак оцеляват, хроничното недохранване води до намалени интелектуални способности, влошено физическо развитие, повишени рискове от хронични болести. Това показват изследванията. Недохранването на около 2 милиарда души има множество негативни следствия, размерът на които се изчислява на над 2 трилиона долара годишно. Но системата е така устроена, че това продължава и тенденцията се засилва.

Бурният възход на глобалното неравенство има множество измерения. Едно от най-важните е хранителното неравенство между социални групи и региони. Едно малцинство, което може да си позволи всичко, и нарастващо количество от хора, които нямат достатъчно средства дори за храна, да не говорим за други неща.

Според доклада на ООН неравенството увеличава вероятността от крайна хранителна несигурност. Тя е три пъти по-висока в държави с високо подоходно неравенство (21%), сравнено със страни с ниско неравенство (7%). Неслучайно и у нас медиите през последните години непрекъснато съобщават истории на деца, починали от недохранване. През 2017 г. Цанка Миланова, изпълнителният директор на Българска хранителна банка, заяви, че гладуващите у нас са около милион и половина (4).

Милион и половина гладуващи и недохранени роди у нас преходът към капитализъм, наречен „преход към демокрация“. Хора, които ровят по кофите, молят се по изходите на метрото и централните улици на градовете за стотинки, за да си купят хляб, и които според пропагандаторите на днешния капитализъм са щастливи и свободни. Защото може да умират от глад, но имат правото да хвалят или псуват Бойко Борисов. Може да просят, но имат „свобода на словото“. А не са само те. Неслучайно през последната година у нас стана популярна фразата „Системата ни убива“. Да, системата убива милиони хора – и у нас, и по света.

При разгръщащата се световна технологична, валутна, финансова, търговска война, при тенденциите на намаляване на световния икономически растеж и прогнозираната нова криза темповете на убийство чрез глад на деца и възрастни вероятно ще се увеличават. Цените на хранителните стоки в повечето държави в света нарастват и възможностите за достъп до тях на определени социални групи намаляват. Системата ще убива и по много други начини. Няма да става по-добре.

А онези, които пренаписват историята, за да обяснят на българчетата какво е „престъпен режим“, нека кажат какъв е „режимът“, който убива от глад по едно дете на всеки три секунди.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз ви казах

    34 5 Отговор
    Системата ни убива А вие не не ние сами се убиваме Ето сега
  • 2 С две думи

    80 6 Отговор
    Че това се знаеше много отдавна-факт.И докато имаше соц.страни--капитализма подьржаше някаква средна класа-даваше им да живеят добре--да не би да поискат и при тях социализьм...А сега няма противовес на капитализма-затова капиталистите вече си показаха истинското лице--пари...пари....пари--и даже смьртта на милиони не ги спира.

    Коментиран от #34

  • 3 Емил

    15 82 Отговор
    Отдавана не бях чел толкова нелепа и примитивна пропаганда на руския социализъм! Явно съвсем са я закъсали с опорните точки от Москва или с парите, та плащат за такива недомислици!

    Коментиран от #32, #76

  • 4 Госあ

    20 4 Отговор
    "Духът на Латинския квартал и сега, както и в миналото, се дава от младежта, дошла от всички краища на света, за да демонстрира универсалната нужда на нашето време от наука. Интересна е младежта на Латинския квартал. Тя е законодателят на живота. Той започва с книжарниците – музеи на човешката мисъл, и завършва с кафенетата – арена на спорове, в които остротата на мисълта се цени еднакво високо, както и нейната дълбочина. Пак тук, на левия бряг на Сена, е другият оазис на изяществото, запазен от векове – Монпарнас, миналият и сегашен рай на парижките художници. Те, чийто брой надминава 40 000 души, в 20 000 ателиета и в много прочути и неизвестни галерии демонстрират всички възможни стилове и вкусове на изкуството да се изобразява. Тук е духовната основа на разноликия Сартр. От тук тръгват по Франция и света песните на Жак Брел и Лео Фере. В Латинския квартал са най-горещите почитатели на човечния Азнавур, възторжените зрители на Жан Луи Баро, магьосника на театър „Одеон”." Това е левия бряг на Сена. За десния никой не говори, той е населен с банките и търговците. Пропит с алчност, поквара и агресия. Мисля че,никой няма нужда от него.
  • 5 Така е

    54 4 Отговор
    СИТИЯТ НА ГЛАДНИЯТ НЕ ВЯРВА !
  • 6 Хахаха

    11 56 Отговор
    Ми в целия свят не е капитализъм ...
    Гладуващите са в соц. лагера.

    Авторът е пълен тъпанар.

    Коментиран от #54

  • 7 Реалист

    48 5 Отговор
    ТОВА Е ЖАЛКАТА ИСТИНА !!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #74

  • 8 Госあ

    28 5 Отговор
    Ако сте чели Съмърсет Моъм, сте разбрали дори в "добрата стара" Англия (щото не мисля че е съвсем добра и стара) която днес изобщо не прилича на себе си, къде е било мястото на низшия търгаш. Най ниско в йерархията. Това избуяване на тези нахални, полуобразовани и алчни създания доведе до това положение Европа.
  • 9 Кой68

    25 9 Отговор
    Нали бе виновен "комунизма"-дето никога не е имало?Демокрацията е прекрасно нещо но ние неможахме да се научим да живеем свободно,а я превърнахме във свободия........
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 27 Отговор
    Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. Социалистическа държава, В ТОЧНИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, няма и не е имало, това е една фикция в стил Оруел. Нашето НРБ си беше с еднолично корпоративно-тоталитарно управление.
    Нормалният път е гражданите на богатата държава чрез данъците си да обезпечават социалната дейност на държавата и по този начин да създават условия за просперитет на цялото общество. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика.

    Коментиран от #43

  • 11 Захи Медова

    3 19 Отговор
    По принцип ний моделките сме на диетка постоянно. Всички девойки също . И без това от плюскането се затлъстява. Бъдете позитивни !

    Коментиран от #15

  • 12 Наблюдател

    7 32 Отговор
    Доколкото знам, не капитализма а нацизма и комунизма бяха обявени за престъпни режими. Голодомора бе съзнателно предизвикан от болшевиките а доносника от ДС Проданов не е научил нищо ново от 1989 година насам.

    Коментиран от #18, #64

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 1 Отговор
    СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА
  • 14 Наблюдател

    9 28 Отговор
    Куба и Венецуела сигурно са пример за икономически просперитет.
  • 15 По принцип

    25 2 Отговор

    До коментар #11 от "Захи Медова":

    Вии моделите сте анирексички по собствено желание. Тук не става въпрос за плюскане и преяждане, а за едно нормално дневно хранене. Хората не ядът защото нямат, а не като вас щото така ви е скимнало. Едно няма нищо общо с другото.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 4 Отговор
    БЕЗ ДОМ ВИКТОР ЮГО

    Коментиран от #20, #23, #27

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор
    МНОГО ХОРА РАБОТЕЩИ В АЕЦ КОЗЛОДУЙ ВЗЕМАТ ХРАНА С КУПОНИ И КОЯТО ХРАНА НЕ ИМ Е НУЖНА НЕ Я ДАВАТ НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ А Я ХВЯРЛЯТ В КОНТЕЙНЕРИТЕ ЗА СМЕТ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 4 Отговор
    МНОГО ХОРА РАБОТЕЩИ В АЕЦ КОЗЛОДУЙ ВЗЕМАТ ХРАНА С КУПОНИ И КОЯТО ХРАНА НЕ ИМ Е НУЖНА НЕ Я ДАВАТ НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ А Я ХВЯРЛЯТ В КОНТЕЙНЕРИТЕ ЗА СМЕТ
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Романът "БЕЗ ДОМ" е от Хектор Мало
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 5 Отговор
    ГОСПОДИН ВАСИЛ ПРОДАНОВ НЕЕ ТЬПАНАР А ТЕБ ТИ ЛИПСВАТ ПЬРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ ВЬЗПИТАНИЕ И 2 ЯВНО ТИ Е ШИРОКО ОКОЛО ВРАТА ПО ПОЛЕКА ДРУЖЕ КОЛЕЛОТО СЕ ВЬРТИ
  • 22 Димов

    33 5 Отговор
    За да забогатее един, трябва да обеднее друг. Това е основата на капитализма.

    Коментиран от #26, #40

  • 23 Госあ

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На Виктор Юго е "Човекът който се смее". Този роман много добре се вписва в темата освен това. Велик !
  • 24 Наблюдател

    5 22 Отговор

    До коментар #18 от "сикиш":

    Като са иззели житото от селяните, бе путлераст. Чети поне малко от независими източници.
  • 25 Еее

    26 5 Отговор
    След време в учебниците по история ще пишат за демократичната диктатура как е убила милиони хора от стрес и глад без военни действия.
  • 26 Госあ

    27 4 Отговор

    До коментар #22 от "Димов":

    "Зад всяко богатство неминуемо стои измама или кражба" Балзак
  • 27 Димитър

    26 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Всъщност Без Дом е на Ектор Мало, но и в нея и в Дейвид Копърфилд на Динекс, старият капитализъм е описан много подробно, и практически почти по нищо не се отличава от днешният капитализъм, особенно в страни като нашата. Прав е този, които написа по-горе, че капитализмът е добър единствено в конкуренция с друга система като комунизма. Не говоря за социализъм, защото такъв днес не съществува никъде. Има много социалистически партии, но те са псевно социалисти, създадени от капиталистите и пряко контролирани от тях.

    Коментиран от #39

  • 28 Сесесере

    7 31 Отговор
    Много глупава статия, Васко ! В днешно време, в България подчертавам даже и при управление на КГБ , който не го мързи е мноооого сит приятелю , затова стига дрънка глупости! Да не говорим , ако си работлив и роден и възпитан в западните демокраций, какво може да стане. Ако си в Сомалия , Русия или Венецуела все тая! Има ли комунисти загинал си от глад, колкото и да ти се работи, даже и няма да те пуснат да избягаш!

    Коментиран от #30, #33, #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ГГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор

    До коментар #28 от "Сесесере":

    А ТИЯ КОЙТО НЯМАТ ФИЗИЧЕСКА ВЬЗМОЖНОСТ КО ПАЙМ С ТЯХ

    Коментиран от #68

  • 31 Бесен

    25 2 Отговор
    Само да ви речам, че даже и свобода на словото нямате! Кажи нещо за ЛГБТ и си блокира и отрязан. Изнеси информация за далавери на управляващите и ще осъмнеш уволнен ако не и с някакви фалшиви обвинения. От 38 мо място по свобода на словото за 5-6 години стигнаме 128 мо и държави кат Уганда и камерун ни изпреварват...
  • 32 Етъп

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Как може да наречеш доклада на оон за гладуващите по света,глупако!Истината е комунистическа пропаганда,а?!Пффф
  • 33 Димитър

    25 3 Отговор

    До коментар #28 от "Сесесере":

    Като ти гледам и стилът на писане, и правописът, ти си типично дете на демокрацията - неук, гневен на нещо и някого, и горд от това.
  • 34 Хасан

    28 4 Отговор

    До коментар #2 от "С две думи":

    Страха от социализъм и социалистическа революция караше капутализма да има социална политика ..
  • 35 за предимстват на демокрацията

    21 2 Отговор
    Едни хора преживявали някак - не добре но и никак не зле. Обаче дошъл един мазен, алчен, гаден тип и казал: - Вие сте зле защото не работите много. Аз ще ви помогна! Казал мазника и ги подпукал от бой. В резултат те заработили повече и изкарали повече. Основната част обаче прибрал мазника, а на хората дал нещо все пак, но не за друго а за да може да им каже: - Видяхте ли! Сега сте по добре! Продължаваме с демокрацията. Продължаваме с боя! А малоумниците измежду хората казали -Ураааа. Да живее демокрацията!! А хитреците пък казали - Я дай да ти помогнем с боя! Така мазника си останал с голямата печалба , като нямало нужда да се мори да бие. Да живее демокрацията. Да живее лъжата лицемерието и цинизма!!!

    Коментиран от #62

  • 36 Димов

    26 5 Отговор

    До коментар #28 от "Сесесере":

    Заплатата на директорът във фирмата, с която работя в момента, е 12000€. Заплатите на заварчиците му са по 600€. Как мислиш, дали тоя директор работи 20 пъти повече от заварчиците си?

    Коментиран от #41

  • 37 Капатализмът

    16 4 Отговор
    убива с всичко, което се продава, а при него както е известно се продава всичко. Това обаче е демократично. Как звучи само =демократично убит"
  • 38 ннстд

    18 4 Отговор
    Това си го пише и в полит икономията на капитализма. В трудовете на Карл Марс също. Нищо ново - капитализмът и неговата рожба демокрасията убиват чрез глад. Така и е тук .
  • 39 НАТО ВЕЦ

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Димитър":

    Прекрасни с "битовизма" си описания на капитализма има в разказите на Хашек. Отисанието е "лековато", но който има глава на раменете си може да се разплаче.
  • 40 НАТО ВЕЦ

    23 2 Отговор

    До коментар #22 от "Димов":

    В същност, за да забогатее един, трябва да обеднеят много.
  • 41 Директор

    8 20 Отговор

    До коментар #36 от "Димов":

    Да ама заварчиците му носат ли таа отговорност дето я носи директора бе? Те само си заварят и не мислат за нищо друго, пък директора мисли за още 100неща. Айде да ва зависливите дето прайте се сметка на другите.

    Коментиран от #42, #58

  • 42 Гъл

    23 5 Отговор

    До коментар #41 от "Директор":

    Колко струва тая "отговорност" дето всъщност я няма? Аз я оценявам на 2 стотинки. Обаче мазния гаден долен тарикат с тоягата дето бие я оценява на 12000 и повече. И така мазния гадняр взима парите не за друго а защото държи тоягата! Но лъже че било видите ли заради някаква си "отговорност". Можеш ли да спориш с гадняра дето държи тоягата?
    Особено ако около теб са само едни малоумници с промити от пропагандата мозъци? Да живее демокрацията! Да живее лъжата, лицемерието и цинизма!!!

    Коментиран от #44, #50, #59

  • 43 НАТО ВЕЦ

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Вземи почети пак внимателно Оруел. Там няма "фикции" и "антиутопии". Човека описва едно конкретно общество и то не е "комунизъм" или "социализъм". Твърденията от подобен род са голословна пропаганда. Личното богатство не води до богата държава. До сега "трикълдауна" никъди на се е "случил". Функцията на държавата е точно да преразпределя ресурси и тя не очаква доброволност, а го налага силово. Също така е добре да разбереш, че "социалната държава" не е "социалистическа" и обратно. Социалното е резултат от преразпределяне на "блага", а "социалистическото" се определя от собствеността върху средствата за производство на тези "блага".

    Коментиран от #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ДЕМОНкрация!

    22 3 Отговор
    Не просто има гладуващи, ами има хора без възможност да си купят лекарства и да отидат на преглед. Освен това хората масово ядат фалшиви храни, за да могат производителите да си увеличават печалбите. Капитализмът е системата на Злодеите, които целят превръщане на Земята в Ад - съсипани хора и природа! Политиците мн добре знаят това, но са от Сектата на Злото и те целят точно тези гадории! Още 2000 година си бяха поставили задача на Новото Хилядолетие за борба с глада, но вместо гладните да намалеят те станаха повече и с още по-фалшиви храни. Така че политиците като Макрон само ги говорят тия от десетилетия за да залъгват балъците, но реално нямат никакво желание да помогнат
  • 46 анова

    19 3 Отговор
    Най много ме боли че с цел печалба огромни фармацевтични компании разработват вируси с цел да съсипват хората после пускат лесарства които са чиста шарлатания с парите от печалбите продължават да потискат хората и така до без край

    Коментиран от #60

  • 47 едър капиталист

    17 4 Отговор
    Капитализма гласи: ДА ГО ДУХАТ БЕДНИТЕ!!! :)
  • 48 едър капиталист

    14 4 Отговор
    Капитализма гласи: ДА ГО ДУХАТ БЕДНИТЕ!!!
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 12 Отговор

    До коментар #43 от "НАТО ВЕЦ":

    С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
  • 50 Гъл

    17 4 Отговор

    До коментар #42 от "Гъл":

    Наивници и гaдняри! Eтo тoвa прaви дeмoкрaциятa и нeрaвeнcтвoтo oт хoрaтa! Cиcтeмa хищник - жeртвa. И aкo ce нaмeри някoй рaзумeн зa дa нe бъдe жeртвa и eднoврeмeннo c тoвa eтичeн зa дa нe бъдe хищник, oткривa чe в тaзи cиcтeмa нямa cвoбoдa. Кoлкoтo и дa ce тръби нaлявo и нa дяcнo чe видитe ли тoвa билo cиcтeмaтa нa cвoбoдaтa! НЯМA cвoбoдa! Имaщ caмo двe и тo дocтa нeприятни възмoжнocти. Или гaдняр - хищник, или мaлoумник - жeртвa. Дa ви уринирам нa cиcтeмaтa гaднa! Дa живee дeмoкрaциятa! Дa живee лъжaтa, лицeмeриeтo и цинизмa! Дa живee изтрeблeниeтo нa Бългaрcкия eтнoc! Трий ! Трий! С това доказваш че не си гадняр, който защитава гаднярска система?
  • 51 onq s konq

    5 12 Отговор
    Жестоката истина за Света ,че ВЕЧЕ Е СВРЪХПРЕНАСЕЛЕН.След няколко Десетки години обаче бройката на Свръхпренаселеност ЩЕ СЕ УДВОИ!Още през миналия век Мислителят поп Малтус изказва теорията,че "Войните са естествен регулатор на Населението",която при Соца естествено бе определена като "Антихуманна".Възможно е първите 2 Световни войни да са изиграли някаква роля в "регулиране на населението",но 3-тата евентуално ще бъде УНИЩОЖИТЕЛНА за човечеството .И какво правим в такъв случай?Агитация за ползване на презерватив,или икономическо поощряване като в Китай семействата да имат само по 1-2 деца?Да бъдем точни:Ограничение на прираста е НЕВЪЗМОЖЕН с подобни методи.А дали ще нахраним бедните или ще ги оставим гладни,няма никакво значение,защото те ПАК ше продължат да се размножават на макс.Е..,ако са нахранени ще бъде далеч по-интензивно!И нека не се забравя,че всеки с раждането си иска далеч не само да яде,а и да консумира в пълен мащаб всички "екстри" на живота- т.е. да има жилище,кола,вила,да пътува по света,да купува ЕЖЕДНЕВНО разни вещи.И всичко това е свързано с разход на Енергия и Суровини,КОЕТО ПЪК замърсява и убива природата,увеличана Парниковия ефект,който пък вдига нивото на Океаните и намалява Сушата,т.е. отнема на увеличаващото се население територия за съществуване и Земеделска земя за изхранване.Наскоро гледах по ТВ-то КОЛКО ВОДА/питейна/ е необходима за отглеждене само на 1 крава за месо- както за напояване на фуража който изяжда,така и за хигиен

    Коментиран от #61

  • 52 onq s konq

    3 7 Отговор
    ...така и за хигиената по отмиване на фекалиите и карантията след заколването...и как територията на Краварника/за Щатите беше филмът/ остава като поразен като лунен пейзащ,след което Краварникът се премества на Следващата територия за "поразяване"...Та така в общи линии стои въпросът с Недохранването на населението...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Голям прос

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Преди 10.11.1989г да си виждал в България да ровят по кофите? А сега? Или то си върви с демокрацията. Автора много точно е описал ситуацията. На теб харесва ли ти да гледаш тъпаци със много пари как си живуркат по плажовете в света? Ти от тях ли си или само гледаш? За да забогатее някой, трябва да обеднеят много други. Ако не си от тях, си мазохист.
  • 55 Голям прос

    18 1 Отговор
    Демокрация било власт на народа. Голям майтап! Навремето, когато румънците бяха по-гладни от нас две кучета, румънско и българско, се срещнали на Дунава. Българското питало къде отива. - Отивам в България да се наям. А ти? - Аз отивам в Румъния да се налая. Сега е обратното
  • 56 Хасан

    1 12 Отговор
    Причината е дисбаланса в света ..Русия има най гооямата територия и иска още земи ..Сащ са най богатите и искат да са оше по богати, Китай са най многобррйни и искат още
  • 57 Поручик Балканец

    3 14 Отговор
    Това трябва да го прочетат на стотиците хиляди, които клечат в Турция, Либия, Мароко и Мексико и дебнат да се промушат през някоя дупка в "капитализма".
    Миналата година бях в Куба. Там също си мечтаят да се махнат от "сития" социализъм.
    Василее, ама и ти ги пишеш едни, като за дърти сенилни баби.
  • 58 Димов

    14 3 Отговор

    До коментар #41 от "Директор":

    Като стане брак по продукцията, директорът не го отнася, а го отнася работника с глоба. Когато, преди 8г, станал сакатлък, директорът се разминал с мъмрене, производственият с условна, а работникът е останал осакатен за цял живот. Как мислиш, кой го е отнесъл и кой е продължил да щипе каките по офисите? Много обичам разни чантаджийчета да ми обясняват, колко им тежала отговорността и едвам им стигали хилядите, че да спят спокойно.
  • 59 Димов

    14 4 Отговор

    До коментар #42 от "Гъл":

    Остави го тоя чантаджия. Отговорностите на шефовете са само на хартия. Като стане нещо, почват да дърпат я работника, я отговорника по ЗБУТ. Наказанията на шефовете са само административни и в повечето случаи ги размиват между многото директори в администрацията (технически, производствен, ЗиБ, закупуване, финансов, ЧР и т.н.). Опичат си питката така, че да няма следи към тях. Извикал те да бачкаш събота и неделя. Нямаш заповед. Стане ли нещо, веднага казват, че не са те викали и си дошъл по собствено желание, че едва ли не си нахлул без тяхно знание и си направил беля, с която застрашаваш имиджа на фирмата. Знам им заобикалките наизуст. Омръзнали са ми.
  • 60 Димов

    15 3 Отговор

    До коментар #46 от "анова":

    Това е един от най-големите проблеми на капитализма. Здравето е машина за пари, и вече не е подвиг и дълг да го опазваш, а хипократовата клетва е някаква отживелица. Лекарите гледат на пациента като на касичка.
  • 61 Димов

    11 3 Отговор

    До коментар #51 от "onq s konq":

    Това, за пренаселението е вярно. Хората са се превърнали в брутални консуматори. Китай и някой други страни, може и да не се справят с проблема, но в България пак сме напред с материала. Тук населението се топи с нов метод (социалнополитически) - икономическа, културна и правна репресия. За сега има голям успех. Скоро и в други страни по света.
  • 62 Гъл

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "за предимстват на демокрацията":

    Нещо повече! Мазника с времето открил че с помощта на мазните гадняри хитреци и тарикатаи, които му помагали с боя и заради самия бой, може да дава на малоумниците, които обичат "демокрацията", дори много по малко, от колкото имали преди да дойде мазника! Да живее демокрацията! Да живее лъжата, лицемерието и цинизма!
  • 63 жжжж

    6 12 Отговор
    При капитализма, благата са разпределени неравно. При социализма, мизерията е разпределена по равно.
  • 64 От кого бяха обявени за престъпни?

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    От парламент с рейтинг около нулата съставен от 240 добре охранени на държавната ясла свине. Не, благодаря, от дупетати унищожили България оценките не са актуални.
  • 65 no name no face no number

    5 2 Отговор
    avanti popolo alla riscorsa, bandiera rossa e la liberta.....Fuck off democracy= стар тираничен капитализъм
  • 66 Усмивката

    3 6 Отговор
    Добре де.Защо аджиба една партия не се именува капиталистическа.Да речем...Капиталисти граждани за европейско развитие на България(КГЕРБ).Всеки писка лоши са тия ,лоши ония, а провинени камо ли осъдени няма.Демагози бол.Точно колкото и балъците.Некъв си Маркс дал неква характеристика на човек с пари за капиталист.И цял куп демагози от край време сочат ,дръще го крадеца ,пазете се те са злото.В Библията съвсем кратко е даден отговор на тоз въпрос.,,Отдавайте кесаревото кесарю, а Божието Богу".Ма кой да чете

    Коментиран от #71

  • 67 Tate

    4 1 Отговор
    Отново и отново Прав е ,това е неолибералният модел ,ние не сме хора и нямаме права ! Но имаме ръце крака ,лопати ,мотики,някои имат и пушки ,ножове !!
  • 68 И аз да кажа

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "ГГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тези, които имат реални проблеми, заслужават подкрепа, но поради нашето нехайство и корупция, от социалните фондове се възползват вероятно 3-4 пъти повече хора от реално заслужаващите ( мнимите инвалиди и ромите, които не работят).
  • 69 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    комунизма го плюят като идеология и зло,обаче капитализма го натикаха под полата на ,,демокрацията,, и още си стои там...Бе пърдюха е.....И наистина ТОЙ трепи ....просто НЯМА друг на света сега...Дори и в Китай....
  • 70 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    интересно що постоянно ни заливат с такива статии?капитализма доведе бедността по света до изключително ниски нива.реално краино бедни живеят само в регионите с огромна раждаемост в африка и азия.
  • 71 НАТО ВЕЦ

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "Усмивката":

    Примерът ти за партия е неудачен, понеже ГЕРБ е новото БКП, със старите партийци, но има "капиталистически" или поне водейки се от максимата, че капитализъм е равно на демокрация, всички партия пишещи се "демократи" са такива. Явно не си чел нищо от Маркс, щом твърдиш, че той има "демагогско" отношение към капитала и капиталиста. Маркс е истински евреин и твърдо вярва в капитала. За това и го описва и посочва слабостите му, не с цел да го унищожи, а да го поправи. Когато пише "Капитала", а и след това той няма идея, че ще бъде обявен за "баща на комунизма". Това просто е невярно. От друга страна, ако държиш да си грамотен капиталист, чети Маркс. Говорейки за "крадеца", той не би могъл да бъде осъден по законите на "демократичната" държава, тъй като "крадеца" е законотвореца. Библията не казва това, което твърдиш, а и не е лошо първо да разбереш, що е то "кесар". Определено не и такива, като управляващите ни. Титли те им са "министри", демек служители.
  • 72 Дявол с евангелие

    4 0 Отговор
    Гладуващите нарастват с 15 милиона годишно. Населението на Земята с много повече. Увеличението на Гладуващите е предимно в държавите с родовообщинен строй. Никой капиталист или комунист не е виновен, че някой, който няма храна за себе си създава 10 деца.
  • 73 Разбирачев

    2 7 Отговор
    При комунизЪма всички са мизерници
  • 74 Разбирачев

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Жалък си ти, я кажи в коя капиталистическа държава гладуват?

    Аз знам за Венецуела, Русия, Куба, Северна Корея.Там все са прости комуняги.
  • 75 А комунизъма

    1 0 Отговор
    Се появи да смени ролите и да ограби парите на част от богатите и да ги натрупа в ръцете на част от бедните. Просто игри на пари. А им казват политики.
  • 76 марко доктора

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Руски социализъм има само в кухата ти кратуна.Там картината не е по-различна.Ама нали и ти трябва да се изходиш.Препоръчвам ти да не ядеш червени домати,защото може да са комунистически.Голям специалист по всичко си.Може би си и раждал.
  • 77 Valpet

    0 0 Отговор
    Авторът на статията е съвсем точен. Но половината от форумците, които го обиждат са гладни от доста време. Затова авторът трябва да им подхвърли парченце хляб, преди да започне да ги вразумява. Разбира е, някои от тях пак ще продължат да го ругаят, защото не им предложил и малко сиренце.