Last news in Fakti

6 Юни, 2012 10:01 999 0

Медиите срещу расизма в спорта

  • медиите-
  • расизма-
  • спорта

Месец преди началото на летните олимпийски игри Бирмингам посреща спортни репортери от целия свят на форум срещу дискриминацията и за етика в журналистиката

Медиите срещу расизма в спорта - 1
Снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пратеник на Факти.бг ще бъде на събитието - Теодор Николов

В Европа само една четвърт от новинарските теми са за жени, въпреки че те наброяват повече от половината от европейското население (според глобален медиен мониторингов проект за 2010 г.). Докато имигрантите представляват около 10% oт населението на ЕС (Eвростат, 2011 г.), мигрантите и етническите малцинства са по-малко от 5% от главните действащи лица в новините в Европа (Ter Wal, 2004).

Лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални (LGBT) хора представляват по-малко от 1% от населението, което виждаме по телевизиите. 20% от британското население е с увреждания, но по-малко от 1% е представено по британската телевизия (CDN 2009-10 Доклад за напредъка).Чрез източниците, които използват, темите, които подбират и трактовката, която избират, медиите влияят на дневния ред (за какво да мислим) и общественото възприятие (как да мислим) за съвременните дебати. Ето защо Съветът на Европа смята истински приобщаващата информация – където всеки може да участва като наблюдатели, играчи, продуценти и т.н. – да бъде решаваща за социалното сближаване и демократичното участие. Но днес твърде много хора са все още изключени от обществените дебати.

The MARS – Медиите срещу расизма в спорта – EС / съвместна програма на Съвета на Европа решава да се съсредоточи, макар и не изключително, върху спорта, защото той се смята за важна сфера за изграждане на социално сближаване, тъй като е също основен сектор на инвестиции в медийната индустрия. Въпреки че медийното отразяване на спорта не отразява социалното и културно многообразие и не осигурява равенство за всички. Само 5% от статиите в пресата обхващат културни и социални аспекти на спорта, 40% от всички спортни статии се отнасят само до един източник, а 20% не се отнасят до никакъв източник; спортистите жени имат четири пъти повече шанс да бъдат отразени от жена журналист отколкото от мъж, а по-малко от 5% от спортните новини и истории се правят от жени журналисти (Play the Game, 2005).

Опирайки се на стандартите, определени от различни структури в Съвета на Европа относно медийния плурализъм, изразяването на разнообразие и недискриминация и резултатите от антидискриминационнанта кампания на Съвета на Европа 2008-10, The MARS – Медиите срещу расизма в спорта – EС /съвместна програма на Съвета на Европа има за цел недискриминацията и изразяването на разнообразие като текущ ъгъл на медийно покритие. Чрез този подход, прилаган за отразяването на спорта, MARS иска да насърчи иновативните начини на производство на медийно съдържание, които могат да бъдат възпроизведени във всички медийни сектори и да се използват от каквато и да е форма на медийно отразяване. Като се стимулират кръстосани медийни практики в областта на обучение, етика и производство, MARS цели прилагането на всеобхватен и междукултурен подход към производството на медийно съдържание. За постигане на тези резултати, програмата MARS предлага медийни професионалисти (студенти по журналистика и обучаващи, журналисти, мениджъри и др.) да участват в

Национални и Европейски медийни срещи и медийни работни обмени  

Замислени като първи стъпки към европейска медийна мрежа срещу расизма и за междукултурен диалог. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА