9 Юли, 2012 15:51 1 675 7

Борисов: Не се меся на медиите

  • бойко борисов-
  • симеон дянков-
  • медиите-
  • белене-
  • общините

Дянков: Ако Перник, Кюстендил, Кърджали бяха държава до сега да са банкрутирали

Борисов: Не се меся на медиите - 1
Снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът Бойко Борисов  заяви, че не се меси на медиите и за това авторитетни и независими  фондации  като Конрад Аденауер и Хансзайдел могат да направят  кръгли маси  с участието на журналисти и гражданското общество и ако е необходим Закон за медиите, те да го предложат.

Премиерът се срещна със създателите на сайта Politikat.net Асен Генов и Константин Павлов-Комитата по повод "Бойкометър"-а на неговите обещания от началото на мандата. С тях той се договори да имат регулярни срещи на всеки шест месеца, за да могат да изпитват кабинета от първа ръка.
Срещата се проведе в сградата на Министерския съвет. На нея присъстваха още зам. министър-председателите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, както и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Според Борисов проблемът на свободата на медиите не е, че им влияе правителството, а че им влияят собствениците.

Въпросът за медиите, той е свързан с гражданския контрол и недоразуменията, преди няколко дни казахте на Цветанов, че журналисти, които обслужват мафията не са журналисти, „Репортери без граница” казаха, че в началото на годината България се намира на 80-то място по медийна свобода. Според Вас ниското място по медийна свобода се дължи на това, че медии обслужват мафията и дали правителството може да направи нещо по въпроса тази медийна среда да се подобри?
Борисов: Само в последните дни ние сме ударили мафията с над 400 милиона само от хашиш, като прибавите по кокаиновите афери – 40 тона и всичко е в арестите, с една дума много лесно е да си направиш и изградиш с пари медия в България, да си платиш да си наемеш журналисти, дори в чужбина да си платиш платени публикации, не е никакъв проблем, но примерно в Германия трябва да го посочиш това. Моят колега в Унгария Виктор Орбан понеже завари подобна ситуация, направи един Закон за печата и Брюксел го размаза. Брюксел никога не наказва директно, но минаха няколко месеца и хайде половин милиард евро глоба за еди какво си, хайде от структурните фондове малко и всъщност така на Орбан му се случиха лоши неща след Закона за печата. Затова ние в този момент не се месим по никакъв начин, защото вие виждате, че има няколко телевизии, които програмата им от сутрин до вечер е анти-ГЕРБ, анти-мен, има вестници, които от първия до последния ред само това пишат, половината са откровени лъжи и никой не им търси сметка. Има национални телевизии, предавания, които всеки ден ме осмиват и мен и министрите – вече три години. Проблемът със свободата на медиите не е, че правителството им влияе или президентът или Народното събрание и вие прекрасно го знаете, а собствениците им в зависимост от своите ориентирани интереси. В момента, в който аз казах, че искам да отстраним посредниците на газ, една медия ме размазва от сутрин до вечер, от първа страница до карикатурата отзад е с мен. Защото просто искам да спася цената на газа, махайки тези няколко посредника. Такива, които хвалеха г-жа Кунева години наред, а на мен над логото години наред излизаше да изчистим боклука от София и ми слагаха карикатури от тиква нататък...Тогава никой не се обаждаше и не казваше има ли свобода, няма ли свобода. Или сега, ако вземете едни медии само хвалебствия за г-жа Кунева и яростна атака срещу мен.И понеже аз съм навикнал, ние какво ли не сме понесли от черния пиар и накрая излезе Първанов и му каза на Станишев, че е дал срещу него един милион и той си изигра своята роля. Аз съм помолил Конрад Аденауер да направим и Ханзайдел да се обединят, най-демократичните фондации, и да направят те кръгли маси с журналисти, медии, гражданското общество и всичко това да го разтълкуват и го сложат на масата. Те да предложат да се направи Закон за печата по този начин и аз от името на партията тогава мога да поема ангажимент в парламента да бъде внесен, но това трябва да го кажете вие гражданското общество и медиите. В противен случай идеално нещо да ви предложа сега, утре ще прочетете в същите тези медии "Борисов иска да сложи юзди на медиите", аз мога да ви кажа заглавията от сега.

Коя е мафията, която обслужват медиите?
Борисов: Може да е енергийна, може да е криминална, може да е земеделска, в зависимост от сектора и съответно, ако четете в различните медии, които собствениците им имат ангажимент към това нещо в едните или не се отразява нищо, а в другите се развива като огромен балон, може би да е фармацевтична, финансова. Когато наемеш някой журналист да погази своето свободно право на виждане, това вече по никакъв начин не го разбирам.

Каква ще е реакцията на парламентарното мнозинство на ГЕРБ на подписаното споразумение за АКТА в контекста, че ЕП го отхвърли, подписът ще бъде ли оттеглен?
Разбира се. И е факт. България беше първата, която го отхвърли и нашите евродепутати гласуваха завчера против. Нашата парламентарна група ще доведе нещата до край.

Обещанието за Белене - казусът правно ще бъде приключен до април 2012 година. До този момент нямаме информация, че Белене е приключен документално, юридически като казус. Какво е актуалното състояние на случая?
Борисов: Има две съдебни дела – едно в Париж, едно в Женева. Актът на парламента и решението на МС са документално решение на този проблем, от тук нататък са технически и технологични действия, които в момента са Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, НЕК и Росатом вървят към приключване на проекта. Да това обещах и ние сме го приключили и в парламента и в МС сме казали не на този проект, в този му вид и това не може тук да се променя, а технологично може и в години да го търкаляме, защото в момента сме взели решение да правим проектна компания, искаме този реактор, който е платен почти, да го преместим на Козлодуй, за това водим кореспонденция с ЕС, с руснаците, с фирми, които могат да направят така наречения хибрид на базата на руския реактор, да направят контурите, електрониката, системите за защита, за да имаме надежден реактор в Козлодуй. В тази тема няма какво да се направи дали да отбележиш да или не. То е ясно, че е не. Толкова са нагли и толкова лъжат и понеже ние сме сами управляващи, когато излязат няколко човека подред да повторят една лъжа за публиката тя става истина. Ето вие самите сега ми казвате за договора за Белене, вие нямате точен въпрос. Може ли един човек, било то станал и премиер, да си представи, че такива безобразия могат да бъдат направени, за да може дори да не го нарече договор тогава. И вие като се хванете за тази думичка договор може да ми го отчетете като несвършено обещание. Има споразумение, което е от  2006 г. Било е нужно само на базата на това споразумение Станишев след това да сложи само един подпис и да е приключено Белене и да се строи вече. Това искам хората да го знаят, защото те толкова лъжат, подкрепени са медийно много в тези 20 години преход и една лъжа като се повтори 20 пъти, тя излиза истина. 2006 година правят споразумение за ядрена централа, дават си 12 месеца срок сиреч 2007 година. Ти би ли предположил, че ядрена централа ще се строи със споразумение?

Вие твърдите, че хората в едно демократично общество са недисциплинирани, какво имате предвид, изявлението е пред в. „Капитал” през  2006 г.
Нямам спомен в какъв контекст съм го казал, но примерно сега затварянето на Орлов мост приемам, че това са най-демократичните хора, техният глас се чу и когато си направиха шествие до президентството и когато щом пожелахме ги приехме тук, участваха на всички кръгли маси в парламента, трябваше ли да ги дърпа полицията на Орлов мост и да ни показват по света при положение, че чукат на отворена врата. Аз разбирам, ако бях казал: "Я да си гледат работата, това ще е закона, заминавайте си", тогава приемам да има граждански протест. Законът и демокрацията изискват да запазваш правата и на другите хора, иначе цялата политическа система ще падне. Примерно, ние ГЕРБ може да направим така, че да имаме само 2000 души, не ни трябват повече и който дойде на власт, затваряме Орлов мост. И всяка партия да си направи по 1000 -2000 души платени, защото имаме държавни дотации и какво ще направим?

Намалял ли е правителствения дълг? 2007 г. ГЕРБ излиза с програма, според която ще излезе с истински плосък данък върху доходите с 10% върху необлагаем минимум от 1000 лева, вместо сегашната социалистическа иновация.
Борисов: 2007 година Стоян Мавродиев написа една програма, без да мине на задълбочено разискване през партията и той я беше пуснал и ние веднага след това я свалихме тази програма, защото има неща, които и днес са факт – плоския данък. Той тогава работеше много близко с Института за пазарна икономика, даже аз правих среща с тях и им възложих да пишат и те бяха вкарали всички крайни десни мерки, които може да има в програмата на ГЕРБ. И когато седнахме след това с експертите и Дянков да разискваме по темата, тогава Влади Горанов дойде и ни каза, че ситуацията в държавата е страшна - вече половин милиард е дълга, тези предишните си направиха умишлено голяма разлика в приходите, оказа се, че те не са шест нагоре, а са шест надолу сиреч ножица от 12%, която не може да се компенсира и ние за това всичките тези неща спешно ги свалихме и ги махнахме от програмата. А и 2007 година имаше ръст от 6-6,5% на икономиката и нямаше криза, кризата ни връхлетя в деня, в който влязохме на избори.

Дянков: При все това, в края на нашия мандат дългът спрямо вътрешния брутен продукт процентно ще бъде по-нисък, отколкото сме го приели в средата на 2009 г., така, че това обещание, макар, че е дадено 2007 година ще се изпълни. В момента дългът ни се е качил малко, защото ние имаме двойно заплащане – януари следващата година плащаме първата част от дълга на Милен Велчев, за да стане това ние трябва да вземем нов дълг, от януари ще падне пак и понеже сме спестили около 360 милиона лева от лихвите, всъщност до юли следващата година 4 години мандат общият ни дълг ще бъде по-нисък – ще бъде 14,3% от това, което заварихме и беше 14,8% . По-интересно е това за гаранциите, което казахте, което аз смятам, че сме го изпълнили на 100% . От самото начало аз като финансов министър ви казвах, че няма да дам нито лев гаранция за АЕЦ Белене. Това е факт. По същия начин миналата година имахме тежка стачка заради това не дадохме гаранция и не дадохме заем за БДЖ, защото казахме: "Писна ни", предишните три правителства са взимали или големи гаранции, или чисти заеми от държавния бюджет, след това те са потъвали тези пари и са се появявали като голяма тежест на БДЖ, но това, че не взехме гаранция ни костваше едномесечни борби. По НЕК и БЕХ преди около два месеца имаше такава тема, защото предишното правителство беше дало такава гаранция за 500 милиона лева, финансовото министерство каза, че е против да се дава такава гаранция и НЕК си ги изплати и БЕХ започва да ги изплаща. Така, че откакто ние сме на власт, нито една гаранция не е дадена за заеми или за заеми в бъдещето

Актуална ли е идеята, че ставката на ДДС ще е до 15%?
Дянков: С времето да, но за това ни трябва втори мандат. Аз също го говорех това през 2009 година. Аз също го говорех това, но нямах идея колко ще е дълбока тази криза. Също никой в света нямаше идея, че кризата като започне да си отива, в края на 2011 година Папандреус се изпъна и каза дайте да правим референдум в Гърция, за това което работихме две години в ЕС, и срина с още една година европейската икономика. Така, че да, някои от тези неща се забавят във времето, но пък факт е, че всички други си вдигаха данъците, а ние не сме пипали никакъв данък три години.
Борисов добавя: 25% ДДС в Хърватска. Ние не го намалихме, но и в момента сме с най-ниските данъци. Всички останали – Унгария мисля, че искаше дерогация за 27% ДДС. А правителството събира най-лесно пари от ДДС. За това всички почти без нас в Европа се изкушиха и вдигнаха ДДС , от 20, ако вдигнем на 21% е един милиард в бюджета събран повече.
Дянков: Всъщност освен нас само Швеция и Германия не са вдигнали ДДС
Борисов: Това не само трябва да ни го смятате като изпълнено обещание, а и отдолу да пишете едно браво, справихте се отлично.
В нощта на изборите през 2009 година обещахте 50% от Данък общ доход да се връща обратно в града и това е справедливо, в момента каква е ситуацията?
Борисов - справедливо е, че докато има работеща икономика и държавата не е в криза, когато има работещи региони. Да, като кмет на София, даващ огромния продукт зачитам, че трябва да се върнат 50% от бюджета. Какво направихме ние за да може от тези 50% да има за пенсии, заплати, да има за тези общини, където се обезлюдяват и където няма икономика,  това е дълъг процес, ние помогнахме на София да усвои много еврофондове. На 30 август пускаме столичното метро Държавата е водеща 80% фондове, милиарди от ЕС. Южната дъга, ние дадохме голяма част от парите, ако някой поне помни какво беше само преди 2 години на Южната дъга и сега като мине по естакадите разбира разликата. Направихме в София спортната зала, мостът на бул. "Брюксел".

Дянков: Едно нещо, което преди три години не беше ясно е, колко зле се управляват общинските финанси в една значителна част от българските общини и във финансовото министерство ни трябваше три години – преди две седмици дадохме план за Националното сдружение на общините как искаме от следващия бюджет вече да има стимули и да има рейтинг на общините, по какъв начин си държат финансовото състояние, защото аз, като финансов министър, съм за финансова децентрализация – една част от парите, които ние събираме да отиват директно в общините, но те трябва да имат същите стимули, да държат нисък дефицит, да не дават гаранции, както държавното правителство. Пък какво се оказа, има десетина – петнадесет общини – Перник, Кърджали, Сливен, Кюстендил, които имат такива големи дефицити и дългове, че са като Гърция, смисъл, че ако това беше държава, отдавна да е банкрутирала. За да има истинска финансова децентрализация трябва да има много повече видимост и прозрачност в общинските финанси.

За главния секретар на МВР, за Мишо Бирата и записа с Ваньо Танов вижте втората част на интервюто:

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕЛБ

    1 1 Отговор
    И ОБИРДЖИИТЕ НЕ СЕ МЕСЯТ НА БАНКИТЕ.
    ТЕ ДОБРОВОЛНО СИ ДАВАТ ПАРИТЕ.
  • 2 Гено

    0 1 Отговор
    Подмазва се, само да докопа втори мандат и да продължат плюскането.
  • 3 Репресиран

    0 1 Отговор
    Хахаха,вица на деня.
  • 4 Котарака

    0 1 Отговор
    Определението за този човек е само едно....НАГЛЕЦ.

    Коментиран от #7

  • 5 Окрадения

    0 1 Отговор
    Тоя вече само като го видя и ми се повръща.

    Коментиран от #6

  • 6 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Окрадения":

    a kato vidish Stanishev ...........
  • 7 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Котарака":

    nagleca tarsi na Pozitano.............