Last news in Fakti

4 Септември, 2019 10:05 6 802 11

Уволнени или скрити. Какво се случи със знакови журналисти в последните години?

  • журналисти-
  • журналистика-
  • свободна европа-
  • полина паунова

От българския ефир изчезнаха знакови лица

Уволнени или скрити. Какво се случи със знакови журналисти в последните години? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Промяната на програмната схема на БНТ, свалянето от ефир на знаковата водеща за националната телевизия Искра Ангелова и анонсът за предостоящото уволнение на Камен Алипиев – Кедъра, далеч не са единствените случаи на "скриване" от екран на журналисти с характер. В последните години от българския ефир изчезнаха знакови лица – някои от тях уволнени, а други просто скрити зад кадър.

Отстраняването на журналисти обаче не засегна само телевизиите, макар там да е най-видимо. През 2016 година внезапно "освободена" от БНР се оказа една от символните водещи на "Хоризонт" Лили Маринкова. Уволнението ѝ предизвика възмущението на много нейни колеги, които тогава разпространиха протестна декларация, определяйки решението на генералния директор на БНР Александър Велев като "абсурдно действие". Последва и реакция от международната организация "Репортери без граници", която определи случая като проява на груб политически произвол. Две години по-късно с решение на Върховния касационен съд уволнението на Маринкова бе отменено. На следващия ден бившият шеф на БНР възстанови журналистката на работа и веднага я пенсионира.

Подобни случаи в обществената телевизия обаче са много повече. Главният продуцент на БНТ Роберт Ковачев, който отговаряше за публицистичните предавания, бе съкратен от там без каквито и да е обяснения. Впоследствие журналистката Мария Чернева напусна телевизията, след като ресорът ѝ, здравеопазване, бе отнет от новоназначената шефка на дирекция "Информация" Уляна Пръмова. По-късно Чернева се върна в телевизията. А пък Пръмова, която бе назначение на бившия вече директор на БНТ Константин Каменаров, бе уволнена от неговия наследник Емил Кошлуков.

Свалени от програмата на националната телевизия бяха и предаванията "Светът е 7" и "Плюс това", а водещите им, макар и в структурата на БНТ, вече не са в ефир. Става дума за Евгения Атанасова, Йоана Левиева и Милена Цветанска.

Уволнена, а в последствие върната на работа, бе и една от продуцентките на "Денят започва с култура" – Весела Петрова. Именно от културното предаване на БНТ започна и един от публичните скандали, довели до протести на граждани. Това се случи след като в тогавашният програмен директор на БНТ1 и настоящият генерален директор, Емил Кошлуков, поиска културните теми да бъдат заменени с лайфстайл. Уволнена от БНТ бе и Валя Ахчиева.

Сходна е и ситуацията в Нова телевизия, откъдето "освободени" бяха знакови за медията журналисти.

През лятото на 2017 година частната телевизия се раздели с директора на новините Дарина Сарелска. В прессъобщението за "раздялата" между Сарелска и Нова телевизия бе посочено, че именно тя е "допринесла за издигането на медията като информационен лидер", но не бе спомената причината за освобождаването ѝ.

Месец след това от екран бе свалена и дългогодишната водеща на сутрешния блок Анна Цолова. Телевизията анонсира, че журналистката ще прави "лайфстайл предаване", което така и не стартира. През октомври 2018 година в интервю Цолова съобщи, че е напуснала медията след като е разбрала, че ново предаване няма да има. Без да коментира подробности за отстраняването ѝ от сутрешния блок, тя обясни, че времето на слизането ѝ от екран не е избрано от нея.

Това лято от Нова телевизия бяха "освободени" още две от символните лица на медията – Миролюба Бенатова и Генка Шикерова. Ръководството на Нова телевизия им предложи да работят на граждански договори. Първоначално и двете не коментираха случилото се, а публикуваха еднотипни съобщения в социалните мрежи за прекратяване на отнощенията си с Нова. Дискусия предизвика начинът на съобщаването от страна на журналистките - те честитиха рождения ден на премиера Борисов. По-късно Шикерова публикува свое разследване, което Нова телевизия не е излъчвала в продължение на почти една година.

Автор: Полина Паунова

Източник: "Свободна Европа"


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смоко

    17 0 Отговор
    Е какво не е ясно, има хора не могат да си кривят душата и те пречат, но има такива които правят каквото им се каже и съответно заемат добри позиции. Специално БНТ,БНР изпълняват държавни поръчки, просто е държавата им плаща. А те държавните поръчки не са в интерес на държавата - обикновенно обслужват партиен интерес на водещата в момента партия.
  • 2 пурко

    4 0 Отговор
    БНТ и БНР трябва да се обединят. БТВ също имат радиа, работещите от тв четат новините по радиата им.
  • 3 Гостилничаря

    13 0 Отговор
    БНТ, БНР, държавни медии на издръжка на бюджета, какво очаквате, прозрачност без граници ли!? Естествено че който е неудобен си отива оттам, политическата маша отстранява неудобните на деня. Май бяхме опашкари по свобода на словото (то по кое не сме!?).....
  • 4 Иванчо

    11 2 Отговор
    Добре дошли обратно в тоталитатризма! Това са видимите резултати от това, че в същност той никога не си е отивал. След като децата, внуците и всички потомци на комунистическия режим ни управляват, заемат всички ключови позиции и въобще държат определени хора на каишка, какво друго да очакваме освен репресии, потискане свободата на словото и опит за смачкване на гражданското общество и бунтовниците срещу режима? Познато ли ви е?
  • 5 Какво

    0 0 Отговор
    Е знак? Неподходящ израз, клишенце...
  • 6 тогава ?

    6 7 Отговор
    липсват ли на някого ???
    НЕ!
    тогава ?
  • 7 Woldemars

    5 8 Отговор
    Свободна Европа ли пише?!
    Значи статията е само за еврогейските интереси!
  • 8 Бърдоквата

    3 2 Отговор
    Голям кеф, логопедичният инвалид Кедъра най-после е аут! Поздравления за Кошлуков.
  • 9 сутрешно кафе

    6 1 Отговор
    Така цитираните имена на "велики" журналисти са креатура на не актуални кръгове в момента. Просто са сменени със следващите. Нима уволнените журналистки от БНТ, например са допринесли с нещо за обществената справедливост? Държавните медии са места, в които работят хора с протекции, привилегии и връзки. Кошлуков просто разтуря стари "приятелства" и компании, на тях не им е приятно, защото смятат, че им се полагат тези привилегии и постове вечно. И всичко това се описва като посегателство върху свободното слово...Ами, не е вярно. Даже изглежда много приятно всичко това, поне има някакво размърдване по щатното разписание, ако не друго.
  • 10 1234578

    1 0 Отговор
    Който ви казал, че Валя Ахчиева е журналист. Ви е излъгъл.
  • 11 Трендафил

    1 0 Отговор
    Драга Павлинке, какво значи "знакови"? Журналист е този, който по даден проблем оставя нещо написано - мнение, статия....Водещите, били журналисти, голям майтап - Боби Лазаров, хубавата Натали, Кедъра, били журналисти? Не знам коя си и какво работиш, но като пишеш, моля дръж равнището! Висящи пред камерата - водещи, били журналисти, не, те са ЖУРНАЛЯ! Чуй им говора, българския езикт, ако разбираш и тогава ги защитавай!