Last news in Fakti

13 Септември, 2019 19:01 7 495 126

Защо Полша и България забравиха, че СССР ги е освободил от фашизма?

  • българия-
  • полша-
  • освобождение-
  • фашизъм-
  • ссср

Българите предоставят своята територия за работата на абверщеле – разузнаването на Третия райх

Защо Полша и България забравиха, че СССР ги е освободил от фашизма? - 1
Илюстративна снимка
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„След Полша и България предложи СССР да не се счита за страна, освободила Европа от нацизма и обвини Москва, че е донесла на страните от Източна Европа половин век репресии. Защо съвременните поляци, българи и прибалтийци имат такава кратка памет“, разсъждава писателят, публицист и член на Централния съвет на Руското военно-историческо общество Армен Гаспарян в материал за руския ежеседмичник „Аргументи и факти“, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Според мен, подобни обвинения бяха очаквани. Защото тези страни в голямото си мнозинство през 30-те години заемат диаметрално противоположна позиция. Всички те се заиграват с фюрера. Поляците мечтаят заедно с Адолф Хитлер да нападнат „азиатско-болшевишкия ад“.

Българите предоставят своята територия за работата на абверщеле – разузнаването на Третия райх. На територията на прибалтийските държави са разположени нацистки военни бази. Така че защо да се учудваме, когато потомците на загубилите искат да направят точно същото?

А що се касае до техните подскоци и гримаси по отношение на Русия... Според мен, ако Хитлер не беше унищожавал евреите, жителите на Европа отдавна щяха да са го реабилитирали. А освен това щяха да са доказали, че той е бил принуден да нападне превантивно азиатско-болшевишкия Мордор. Защото главното зло в световната история днес е Сталин. И рано или късно тази схема ще бъде реализирана.

Вече има предпоставките за това. Мнозина не обърнаха внимание как през тази година в навечерието на 22 юни цяла редица западни медии писаха за това, позовавайки се на заявления, направени на 22 юни 1941 година от фон Рибентроп, Хитлер и Гьобелс. Защото Хитлер за тях е свой, те го разбират.

Връщайки се към заявлението на България, искам да припомня, че преди две години те не поканиха Русия на празненствата по повод 150-тата годишнина от освобождението на страната от османско иго. Независимо, че това бе направено от руската армия под управлението на нашия изтъкнат генерал Скобелев. А през Първата световна война българите-братушки воюват срещу Русия.

Поляците още преди това се договориха, че действително хитлеровската окупация е била много трагичен епизод, но тя е продължила 6 години, а съветската – 45! При това те не споменават колко милиони са налели „съветските окупатори“ в икономката на Източна европа, че СССР е отделял огромни средства за Полша още през 1944 година, когато нейната територия е била току-що освободена от немците.

Както не обясняват и това, как е бил провокиран глада в Украйна през 1946 година, който самите украинци вече наричат „третия голодомор“. А тогава са гладували, защото самите гладувайки, сме изпращали продукти на поляците. Тогава никой не си е мислел, че тази публика ще се окаже толкова неблагодарна.

Но поляците няма да си спомнят за тази историческа истина. Защото всичко това вече не им е интересно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 асад123

    75 70 Отговор
    500 турско и 45 руско. Само не съм сигурен кое робство е по-лошото

    Коментиран от #6, #21, #83, #113, #123

  • 4 El comandante

    110 76 Отговор
    На всичкото от горе България плаща репарации на тия освободители на тия братушки , и същите тия ватници миризливи изнасят държавният архив и златото на България.! Уникални освободители.!!!
  • 5 Кап. Некрасов

    97 54 Отговор
    Защото освободителите забравиха да си тръгнат 😱
  • 6 Коментар📝

    61 28 Отговор

    До коментар #3 от "асад123":

    ЗАБРАВИ И 10Г.ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ И ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВАЩ НА ГЕРБ И ГЛАВАТА БОКО МИЛИАРДЕРА

    Коментиран от #23

  • 7 МА ТЕ СА

    5 17 Отговор

    До коментар #2 от "Жоржи Радев грипен off":

    ОБЩО ДВАМА.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гаргамел

    44 44 Отговор
    Ми щото не всички сме тъпи и примити мозъци бе русофилистици невръстни
  • 10 Ронин

    29 27 Отговор
    Шарка парка господин Сорос и ще реабилитират и Юда Ескариотски!
  • 11 Johansson

    70 57 Отговор
    Това само комунистическа подлага ще измисли това.
    1. В БГ никога не е имало фашизъм
    2. Ссср НЕ са освободили , А ЗАРОБИЛИ.
  • 12 Sith

    55 26 Отговор
    Нямаме къса памет! А от теб писателю, нямаме нужда, да ни тълкуваш преживяното. Докато претендирате, че имате монопол на историята отношенията никога, с никой няма да ви бъдат нормални.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българите

    41 17 Отговор
    Не сме забравили, защото не сте ни освободили от ГЕРБ, СДС, НДСВ, ДПС,..... Ако ни бяхте освободили, щяхме да помним.
  • 15 ТНТ

    57 24 Отговор
    Защо таваришч Гаспарян не каже нещо за съюза между нацистка Германия и СССР?! Говоря за пакта Молотов-Рибентроп?! И защо ни обявява война през септември 1944-та, като до последния момент поддържа редовни дипломатически отношения с "фашистка" България?!
  • 16 Българин

    40 23 Отговор
    Агенция "Фокус", още докато поручик беше жив се изявяваше като проруска медия а сега са решили да се състезават с Поглед инфо за острие N°1 на руската хибридна война срещу България и за надъхването предателите русофили против българските институции. Материала е христоматиен пример за руското фалшифициране и изопачаване на историята и няма нищо общо с историческата истина. И в никакъв случай не насърчава "конструктивен дебат", каквито претенции имат факти. Просто публикувано то е поредната гнусна и българофобска руска лъжа.
  • 17 Българин

    44 19 Отговор
    Първо не участва във войната само русия , а второто е най лошото което се случи с тези държави, станаха КОНЦЛАГЕР ЗА НАРОДА СИ , И РУСИЯ СЕ ОТНАСЯШЕ КЪМ ТЯХ, КАТО С РОБИ ! Окупаторите определяха и налагаха производството , икономиката и стандарта на живот на хората!
  • 18 Наблюдател

    41 26 Отговор
    Обикновено руските арменци са най-ревностните защитници на руските имперски интереси. И ЛЪЖАТ като руски арменци. Справка Сергей Лавров - Калантарян.
  • 19 Нео

    45 22 Отговор
    Простият отговор е: защото наистина не ги е освободила. За съжаление нещата винаги са по-сложни. За България основният въпрос е : Имало ли е фашизъм в България? Отговорът не е прост също. Имало е фашистки организации, но пък сме спасили евреита си и т.н. Светлина върху итговорът може да хвърлят архивите, но точно този който си приписва това освобождение не ни ги връща и не дава пълен достъп до тези архиви. ЗАЩО? За Полша мисла отговорът е по-лесен. Полша и Русия воюват отдавна. В Полша не е имало проруски партизани. Руснаците на два пъти избиват много поляци /Катин/ или позволяват избиванети им /Варшавското въстание/. Така че руснаците са дари много хиляди причини поляците да ги мразят.

    Коментиран от #73

  • 20 Америка

    44 27 Отговор
    Ама кой е казал че сме искали свобода от фашизма.
    Тази ''Свобода" ни донесе комунизъм и загуба на територии.

    Коментиран от #104

  • 21 Хахаха

    29 36 Отговор

    До коментар #3 от "асад123":

    По лошо е когато човекът е роб на чуждите манипулации и повтаря като папагал глупостите, които му се внушават от русофобите.

    Коментиран от #24, #112

  • 22 име

    22 10 Отговор
    тоя бърка историята и политиката.
  • 23 А БЕ

    29 21 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар📝":

    Ако беше живял по време на РУСКОТО РОБСТВО сега щеше да оцениш, това което се прави !
  • 24 Българин

    42 32 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаха":

    Хиляди пъти съм повтарял на руската измет, че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #60

  • 25 Гошо

    37 26 Отговор
    Комунистическата идеология е избила близо 10 пъти повече хора от фашистката. "Освобождаваш" някого от кървав и репресионен режим, за да му наложиш друг кървав и репресионен режим. Няма как да се говори за освобождение в такъв случай, по-скоро СССР е следвал интереса си - да наложи своята идеология, която е не по-малко зла от фашистката.
  • 26 Истината за руските окупатори

    30 23 Отговор
    Анджей Вайда в едно интервю казва: „За всичките години окупация успяхме да научим москалите само как се връзва вратовръзка, на нищо друго”.
  • 27 Истината за руските окупатори

    40 31 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.

    Коментиран от #84

  • 28 Жоро

    37 31 Отговор
    Абе путлегейзер мизерен..Това не е било освобождение а геноцид,избити са над 30000 българи,десетки хиляди репресирани...В България не е имало нито една шваба,нито българска пушка е гърмяла срещу Руската кочина...Същата кочина Русия кара Сащ и Великобритания да бомбардират София,и то без причина...Същата кочина Русия на Сталин която е в коалиция с Хитлеристка Германия и участва активно в терора на Европа...И сега подлогите ще почнат да квичат на свинско..

    Коментиран от #33, #109

  • 29 Истината за руските окупатори

    35 23 Отговор
    За Астрид Линдгрен Втората световна война представлява битка между две чудовища: на болшевизма и на нацизма. А ако трябва да избира по-малкото от двете злини, лично тя би предпочела нацизма: "За нас, шведите, една отслабена Германия може да означава само едно: че руснаците ще ни стиснат за гушите. Бих предпочела до края на живота си да казвам "хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат при нас. Не мога да си представя нищо по-отвратително от това", е записала Линдгрен в дневника си на 18 юни 1940 година.


    По-нататък тя споделя неща, дочути от случайна гостенка, финландка, за зверствата, извършвани от "руските окупатори" - за разстрели на деца, издевателства и изнасилвания. "Господи, не допускай руснаците да дойдат и при нас!", моли се писателката.

    Коментиран от #87

  • 30 Димитър

    44 22 Отговор
    Защо Полша и България забравиха, че СССР ги е освободил от фашизма?
    Защото нито полша се управлява от поляци, нито българия се управлява от българи. С колониите е така - правиш и приказваш каквото ти наредят господарите, а народът нека си говори каквото иска, кой го слуша.

    Коментиран от #32, #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Димитър

    35 35 Отговор

    До коментар #28 от "Жоро":

    Избити са няколко хиляди фашисти кряскащи хайл хитлер, като теб. За сметка на тях са спасени милиони! Сега е обратното, демокрацията погуби, уби и прогони от страната ни милиони, за сметка на няколко хиляди облагодетелствани! Затова ще настане време и ще хванем отново оръжията да ви изметен, скотове фашистки!!!

    Коментиран от #48, #49

  • 34 ПОЗНАВАЧ

    31 21 Отговор
    Ами защото никакво освобождаване не е имало. Едно най-безцеремонно натрапване. Факт!!
  • 35 Димитър

    27 26 Отговор

    До коментар #32 от "Само питам":

    Вие, вие и проамериканското управление сте истинските врагове на България! Още колко милиони хора ще убиете и прогоните, докато народът се осъзнае???

    Коментиран от #38

  • 36 Ей заради това е....

    23 13 Отговор
    Защото го ядохме 45 години директно и още 30 г индиректно. Те заради това... друго въпросче?
  • 37 Те тоя Гаспарян

    28 11 Отговор
    Най много плюе по България. Забравиха арменците, че ги спасихме от турският геноцид.
  • 38 Само питам

    32 25 Отговор

    До коментар #35 от "Димитър":

    Безродните русофили, като едни истински руски еничари сте избили по руска заповед повече българи отколкото са загинали през войните. Вие сте най-големите българофоби и национални предатели
  • 39 Българин

    24 22 Отговор

    До коментар #30 от "Димитър":

    Путлерастите русофили не сте народа, бе безродник. Вие никога не сте били и никога няма да бъдат българи.
  • 40 Сталинчо

    13 8 Отговор

    До коментар #13 от "NikNay":

    Това е съмата истина.Трябваше да смажем сволачите!

    Коментиран от #79

  • 41 моля

    5 18 Отговор

    До коментар #32 от "Само питам":

    Прочети трудовете на Стефан Цанев, там ще видиш цялата бай Ганьовщина, за която сте виновни повечето сънародници булгарикус! Ще видиш фактите и ще разбереш, защо от това народ не става, откакто ъъпия Борис раздели българите уж за да ги обедини. Същата простотия е и сега... Тук, не Русия, Сащ....

    Коментиран от #43, #55, #105

  • 42 Рашка с чашка

    36 10 Отговор
    Виждате ли наглеца-,, българите, братушки, воюваха срещу Русия " през ПСВ. Къде бе, драги, българите воюваха срещу Русия? На руска територия ли, или в българската Добруджа? Слава на генерал Колев, който ги направи за смях, руснаците в Добруджа!
  • 43 Само питам

    29 13 Отговор

    До коментар #41 от "моля":

    Плюеш с особена наслада по българският народ. Като типичен русофил. Но със сигурност пишеш хвалебствия за Русия и руснаците.

    Коментиран от #50

  • 44 Руснак

    17 21 Отговор
    Колко пъти да ви казвам защо защото и те като българите са неблагодарно племе.

    Коментиран от #46

  • 45 Госта

    26 18 Отговор
    За пореден път трябва да се повтори на руските курви,че СССР никой не е освобождавал!!!!!!!!Как ще “освободят” като Хитлер ни е съюзник,идиоти,малоумници,долу съветските паметници до един!!!
  • 46 Българин

    25 13 Отговор

    До коментар #44 от "Руснак":

    Според руската измет за какво, докога, и по какъв начин българският народ трябва да бъде благодарен на днешна Русия и на Путин?
  • 47 Поручик Балканец

    30 6 Отговор
    Българите подават ръка на арменците през Арменския Геноцид 1915 и хиляди арменци намират тогава своя втори дом в България.
    Българите спасяват своите евреи от нацистките камери през 1943.
    Затова е много странно и обидно, че срещу България и българите плюят най-много руски арменци и руски евреи.
    Няма добро ненаказано.
  • 48 Рашка с чашка

    20 17 Отговор

    До коментар #33 от "Димитър":

    От къде на къде демокрацията да е прогонила милиони българи?? В началото на 90-те избягаха най-много, но не защото бягат от демокрацията, напротив, тогава им се отдаде за пръв път възможност да избягат ПРИ демокрацията на запад, без да рискуват да ги застрелят на границата. За убит при опит за бягство от НРБ даваха на граничарите наборници по десет дена домашен отпуск. На старините и офицерите, парична награда.
  • 49 Жоро

    23 18 Отговор

    До коментар #33 от "Димитър":

    Абе подлого свинска,такива лизачи като теб на кочината трябва да ги бият с тояги...Ти си българофоб в България...Ти си по долу от всичко долно!!!...В България не е имало нито привърженици на Хитлер ...Убитите от кочината Русия са били интелектуалци,обикновенни селяни защитавали жените и дома си от Руската измет...Демокрацията не е убила никой...Но 50 години комунизъм в България убиха и репресираха стотици хиляди българи.!
    Чу ли бе предател свински

    Коментиран от #88

  • 50 моля

    8 15 Отговор

    До коментар #43 от "Само питам":

    Не плюя, а пиша с вид тъга истината. Ето и ти даже не знаеш фалтите, а си го изкара на мен. Та погледни се сам.... Ето и тук ще се избиете, оплювате, делите на фашисти и комунисти, като ВЪЛЦИ сте, а казваш, че лъжа??? Ми такива сте от 8 века и затова не сме нафод. Сами се преценете! А какви сте? Орел, рак и щука.
  • 51 Заинтересован.

    14 20 Отговор
    Всички които плюят по Русия също плюят и по задниците си и се гъзят на Бойко и разни други отрепки....

    Коментиран от #53

  • 52 Реалист

    25 7 Отговор
    Нормалните хора не харесват поробителите си , само измекярите им се кланят !
  • 53 Шопо

    16 10 Отговор

    До коментар #51 от "Заинтересован.":

    Ти си отрепка. Надаш се да дойдат пак руснаците и да ти дадат, щото не си кадър сам да си изкараш. Мъжка пачавра!
  • 54 Гледач

    13 19 Отговор
    Кой е освободил БЪЛГАРИЯ ОТ фашизма 😮😮😮???А вие ТЪПИЛИ СТЕ ?АААА ЗА ПОЛША ДА НЕ ГОВОРИМ?ЧЕ СССР СА ИЗБИЛИ ПОВЕЧЕ ПОЛЯЦИ ОТ ГЕРМАНИЯ

    Коментиран от #58

  • 55 Шопо

    15 8 Отговор

    До коментар #41 от "моля":

    Всъщност простакът си ти - смачкан не особено умен маргинал, некадърен, със слаба психика и огромни комплекси, обвиняващ всички други за собствените си проблеми.
    Българите, добри, лоши, но са НАШИТЕ. Разбра ли, нищожество?! Заври си Стефан Цанев в задника!

    Коментиран от #89

  • 56 Усмивката

    12 8 Отговор
    Много лежа.Много нещо.Тия руснаци все са сиб същитв.Няма да се покаят.Атеизма е второто зло ,наред с Хитлеризма.Донесли много болка ,много изкупителни жертви, много страдание на половин земно кълбо.Нима това е нищо.Атеизма съществува и се заражда сред филосовските среди през 19 век в противовест на теизма.В такъв смисъл е вид анархизъм.Опит за подреждане на безредието.Това СССР превърна в глобална философия учение ,и не само.Беше първопричина за появата на държавни формирования на безбожието.И да се гордрят с миналото си на защитник и борец за православие и християнски ценности е ......идиотизъм.
  • 57 NikNay

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "NikNay":

    Ха ха ха, толкова ти е IQ , че почна да копираш и никове . Милиционерски номера въртиш , а ?
  • 58 Рашка с чашка

    21 6 Отговор

    До коментар #54 от "Гледач":

    За Полша е ясно, но наглите искат благодарност и от балтийските страни! Същите които СССР превзема през 1939г! От 1917 са независими, дори са членки на ОН! В пакта Рибентроп-Молотов остават в съветското влияние и те си ги окупират. Сега обаче казват че били неблагодарни за освобождението! Интересно какво мислят за Финландия, която се опитват да,, освободят " но ядат дървото.
  • 59 забраванко

    15 7 Отговор
    гомунистически боклуци
  • 60 селянин 1

    11 11 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Хиляди пъти съм повтатял..че от тва хибридно българче,по голем,,мелез,,нема.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ПРЖИВЯЛИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ СЪВЕТИЗАЦИЯ

    20 8 Отговор
    Без да сме нападали СССР той ни обяви война и не ни освободи а ни превзе но след като сме обявили неутралитет . Колко репарации платихме за това че не сме нападали СССР и че не сме дали един войник във войната до тогава ? Кой и как докара съветизация на България и три фалита ??? Къде отиде златото ни през шестдесетте години ? Има още много въпроси за които на уважавания писател, публицист и член на Централния съвет на Руското военно-историческо общество няма да му е интересно да отговори . Ако не знае защо тези народи имат такова отношение ще му кажа , просто е . Нека иде в тези държави и направи интервюта както с местни историци така и с гражданите . Ще му бъде обяснено подробно подобаващо и изчерпателно . Нека не си задава наивни въпроси !
  • 63 Рашка с чашка

    21 8 Отговор
    Крайно време е да решат руснаците дали са православна Русия или атеиски СССР, който е унищожител на Русия. Защото химна на сегашната Русия е съветския - Саюз нерушимий! Санкт Петербург е в Ленинградска област и до сега! Имат медии Комсомолец и Червена звезда! Знаците на бойната им техника са червена звезда, все още! Сталин, грузинеца, който е избил повече руснаци от немците е герой, а Власов е предател и до днес. Президента им е от КГБ и е назначил патриарха, който е офицер от КГБ. Защитават съветските паметници като свои, все едно само руснаците са били в СССР и единствено те се гордеят със съветското минало от всички бивши съветски народи. И това въпреки че руснаците нито са създали, нито са управлявали СССР.
  • 64 За да си припомнят

    7 5 Отговор
    пак трябва да бъдат освободени.
  • 65 Странници

    17 14 Отговор

    До коментар #13 от "NikNay":

    Ех, провере историята на българската икономика. БВП на глава. За 45 години "робство" стандарта е нараснал минимум 10 пъти!!! Населението - почти 2. За 30 години демокрация, БВП на глава с отчетена инфлация е нараснало 2,7 пъти, а населението е намаляло с около 30%. Те руснаците Ви се нервят, че толкова жестоко се отнасяте към общата история и така пентите и своето и тяхното минало. Мислите си, че със плюнка ще отскочите в 22ри век. Жалко, факт! По спокойно и тва е. Минало заминало! Пък с тия глушости, че 1 милион бг армия са щели да пращат и Хитлер да бие се излагате. 1 милион щяха да отидат и никой да не се върне! Какво щеше да е бъдещето на България... нз нз

    Коментиран от #68, #75

  • 66 акуд

    6 8 Отговор
    Васил Лъвски щеше да се справи сам. ако не беше предаден от кремъл

    Коментиран от #110

  • 67 someone

    7 1 Отговор
    който отрича историята е обречен да я повтори , коментиращите по горе не са изключение от правилото.
  • 68 Гошо

    11 9 Отговор

    До коментар #65 от "Странници":

    БВП не се увеличава 10 пъти току-така. 10 пъти увеличение за 45 години - не съм чувал да има такъв случай в света. Това е все едно да вземеш някоя от най-най-бедните държави в света и след 45 години да бъдат на нивото на Германия - реално това е много трудно постижимо, да не кажа невъзможно. Такива драматични промени не стават толкова бързо. Освен това свободните пазари и силната демокрация са се доказали като двата най-важни фактора за икономически просперитет, а през комунизма нито един от двата не е бил налице.

    Коментиран от #90

  • 69 ай де бе

    15 14 Отговор
    Всичко описано в статията- нито България, нито Полша го прави по собствено желание. И двете страни са окупирани от американски войски и бази. Правителствата са поставени. Сценарият се пише в американското посолство и марионетното правителство изпълнява.

    Коментиран от #76

  • 70 onq s konq

    13 6 Отговор
    Руснакът - автор определено се опитва да НАЛОЖИ руско тълкувание на нещата,така както 45г в целия Източен блок.Да,ама сега ситуацията е КОРЕННО РАЗЛИЧНА и напъните му будят само презрение и съжаление у Бившите "Държави - роби"!И така:Правилният въпрос е НЕ дали помнят Поляци и Българи Руското "освобождение",а ДАЛИ МОГАТ НЯКОГА ДА ГО ЗАБРАВЯТ...защото 45 г. включват като срок ПОНЕ 2-3 ПОКОЛЕНИЯ разбити съдби и ПРЕДОСТАТЪЧЕН БРОЙ "БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ" ЖЕРТВИ НА "ОСВОБОЖДЕНИЕТО"!А КОЙ ги е молил Руснаците да ни освобождават от Фашизма на Хитлер,след като ТЕРИТОРИАЛНО на БГ беше предоставена територия ПОВЕЧЕ ОТ ОЧАКВАНАТА като СЪЮЗНИК?Ама влиза си Руснака като "Победител" в България и заявява:"Ето уже наше"!...след което изпокрилите се по горите Крадци на мандри получиха Управленските постове в страната и нарекоха с благодарност неумитите "Войни на Сталин " "Братушки"!

    Коментиран от #91

  • 71 NikNay

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Жоржи Радев грипен off":

    Глад, а?

    Коментиран от #77

  • 72 NikNay

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "NikNay":

    Копираш ми ника ,а? Въртиш Милиционерски номера, а? Ма вземи смени текста бе а не само името.
  • 73 Гошо

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Нео":

    За България основния въпрос е бил дали ще остане в границите си от 7 сепрември 40 г А не, имало ли, нямало ли фашизъм Време е историците съвсем сериозно да обяснят на новодемократите ,че благодарение на "мъдрата "ни политика ,стигаме до абсурдната ситуация на 8 сепртеври 44 да сме във война с цял свят , за трети път в разтояние 30г се оказваме най върлите окупатори на Балканите /говоря от гледната точка на Гърция и Сърбия /и отново сме загубили поредната и на свой ред всички съседи точат зъби за разфасоването ни Е това е било ,другото са манипулации

    Коментиран от #93

  • 74 защото

    7 6 Отговор
    не ги е освободила, а заробила! И фашизъм е имало само в Италия. Стига с тоя фашизъм, като дори не знаете какво означава това!!! Евала на поляците
  • 75 Роко

    10 7 Отговор

    До коментар #65 от "Странници":

    Добре бе пич по времето на комунизма са течали реки от мед и масло, а би ли ми обяснил: Защо правителството на Андрей Луканов въведе купони за храна? Или си прекалено малък и не помниш? Нещо да кажеш за режима на тока?
  • 76 Роко

    9 3 Отговор

    До коментар #69 от "ай де бе":

    Приятелю в Полша дори немците ги мразят по малко от руснаците мразеха ги и когато бяха съветска колония мразят ги и сега
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Кире

    10 3 Отговор
    Има една руска поговорка :Дошъл си-благодаря,отишъл си си-много благодаря!'' и трябва по-често да им я припомняме.
  • 79 NikNay

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Сталинчо":

    Почна сам да си говориш. . . . . .
  • 80 NikNay

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "NikNay":

    Ей ама толкова ти се иска да си като мене, а? Ама с безсмислиците които пишеш няма как да стане - не е достатъчно само да ми копираш ника . . . . . .
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Лекар БГ

    11 6 Отговор
    СССР е"освободил"поляците,като нахлува 14 дни след 1.9.39г.в Полша,като съюзник на нацистите.Освободил ги е чрез клането в Катинската гора.Също,от позициите на Червената армия край Варшава,от където руснаците са гледали,как СС брутално се разправят с Варшавското Възстание....и не се намесват!
    СССР обявява война на България,която е с ново Правителство,което спешно иска да скъса с нацистка Германия.България,която не е воювала във ВСВ.Идват и налагат режим копи-пейст на този в Москва.Все неща,които този"автор"услужливо е забравил да спомене.
  • 83 само отговарям

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "асад123":

    сегашното 30-годишно
  • 84 хубави стихове

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Истината за руските окупатори":

    и ние навремето пеехме песни от рода на "генчо,пенчо,атанас и аз"
    А за Вазов да си чувал?И той има хубави стихове
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 до админа

    2 0 Отговор
    или този,който ме изключи за две седмици-пак съм тук и пак няма да спестявам нищо на олигофренските писаници на "вашите"хора.Може пак да ме "баннете" с номера,че "кода не отговаря".Но ако се имате за медия с претенции за свободно слово....
    PS.
    Зная да броя от 1 до 10
  • 87 и аз да ти кажа

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Истината за руските окупатори":

    една жена на спирката каза
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 само отговарям

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Шопо":

    а ти си изкарай Стефан Цанев от задника и го прочети
  • 90 ех гошо гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "Гошо":

    прочети поне някоя книжка,различна от пипи,дългото чорапче-отричаш световно известни факти

    Коментиран от #119

  • 91 ехоооо

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "onq s konq":

    здрасти,пак си тук!!!Пропусна 69 коментара!69...не ти ли говори нещо?
  • 92 Morgoth

    9 1 Отговор
    Защото фашистите владееха България 3 години, а "освободителите" останаха 45!
  • 93 Поручик Балканец

    7 2 Отговор

    До коментар #73 от "Гошо":

    Абе, Гошо, какви глупости пишеш ти тука? Не ви ли учат на история във вашето училище?! Последните две правителства на България преди руската агресия 1944 са леви, на БЗНС - и това на Александър Малинов, и това на Константин Муравиев. Още правителството на Малинов обявява неутралитет изгонва немците и излиза от войната. А след това започва мирни преговори с англичаните. И България не е в състояние на война със целия свят, а само със САЩ и Великобритания. Със СССР към 5 септемвери не сме в състояние на война. Даже сме имали активни дипломатически отношения и всички комуникации на Германия със СССР и обратно са вървяли през България. А на 5 септември 1944 СССР обявява война на България, за да изпревари англичаните и да окупира България, за да я направи своя колония.
    Откъде се пръквате такива нагли и неграмотни?!
  • 94 Българофил

    6 1 Отговор

    До коментар #88 от "и аз да ти кажа":

    Алоооо партийния секретар!!! Всички изброени от теб "герои" съгласно закона в страната ( тогава и сега) са били терористи. А с тях няма друг начин за разбирателство. Власт се печели с избори, не с оръжие, др. партиен секретар!!!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Армагедон

    4 0 Отговор
    Съдбата на България и българите е решена след срещата на Чърчил,Сталин и Рузвелт още преди Червената армия да навлезе в България и СССР да обяви война на България през септември'45г и са последица от отношение на победителите към православните народи.За поляците нещата стоят по друг начин.Така,че всички глупости дето сте ги написали в коментарите до тук са си изцепки на хора не познаващи световната история.И генералисимост Йосиф Тито воюваше на страната на победителите с партизаните си през ВСВ,но Югославия бе "разбита" на отделни държавици двадесетина години след смъртта му.А във Франция и в много други страни от Западна Европа е имало съд за фашизираните политици и даже е имало и смъртни присъди ,като в България след войната. Явно ние не сме си извадили поука.
  • 97 Армагедон

    1 0 Отговор
    Опс поправка-още преди Червената армия да навлезе в България през септември '44-та година"
  • 98 ГЕНОЦИД а не ОСВОБОЖДЕНИЕ

    9 1 Отговор
    ПОЛША И БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВЯТ НЕВИННИТЕ ЖЕРТВИ от КОМУНИСТИЧЕСКАТА РУСКА ИНВАЗИЯ и 45г ТЕРОР. Хенрик Глембоцки: През 2017 година се навършват 80 години от началото на Големия терор на НКВД. В последно време се занимавах с малко познатата на обществото тема за "полската операция" през 1937 и 1938 година. Тази операция е само част от сталинистките репресии, когато биват избити руснаци, украинци, беларуси, евреи и хора от други националности. Историята на живеещите тогава в Съветския съюз поляци е много особена. По заповед на шефа на НКВД Николай Ежов, срещу тях е проведена специална операция. Според данните на правозащитната организация "Мемориал", са били разстреляни най-малко 111 000 от общо 140 000 репресирани поляци. Тоест на всеки 100 арестувани поляци са били разстреляни 80 души. Според други данни, броят на жертвите достига до 200 000, тъй като НКВД разстрелва поляци и при други операции в рамките на Големия терор, като кулаци например.
  • 99 БЕЗСКРУПУЛЕН АГРЕСОР

    8 1 Отговор
    То се вижда днес наследството . Полша мрази до дъно червените поробители а желае да стане като Германия. Това важи и за умните Българи докато само глупаците вярват че Русия е освободител.
  • 100 ТЕРОР ГЛАД ГНЕТ СТРАДАНИЯ

    6 2 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ДАДЕ МИЛИОНИ НЕВИННИ ЖЕРТВИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ КЪРВАВ РЕЖИМ. САМО ЗОБА И ОМРАЗА ЗА ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ ОСТАВИХА. АЛА ЗА ПОКОРНИТЕ ТЕХНИ ПОДЛОГИ БЯХА ТЕ ИДОЛ И БЛАГОДЕТЕЛ.
    За 45 г българският дух беше смазан. До ден днешен не можем да се възстановим от тази варварска инвазия и окупация. Ограбени изтезавани в много мъка истинските Българи загинаха в червените освободителни - концлагери. Комунистическия агресор е 1000 пъти по-жесток от фашистите.
  • 101 Николай

    4 1 Отговор
    Защото не ги е освободил а окупирал. Забравихте ли, че всеки петък гледахме задължително руска телевизия. И да искаш няма българска.

    Коментиран от #111

  • 102 изчадия от дълбините на ада

    7 1 Отговор
    Тези човекоподобни издънки пръкнали се от дълбините на ада имат нахалството да се обявят за освободители. Дали обсадата на Ленинград не ги доведе до такива долни човешки страсти да измъчват и тероризират невинните си жертви. Явно там бяха освирепели от глад и не искам да си помисля на каква цена са се измъкнали живи. Колко ли техни другари са си дали живота на тях.
  • 103 Иван Гешев корумпираното

    3 1 Отговор
    Кой е казал, че фашизмът е лошо нещо!? Хайде стига вече с тези комунистически и посткомунистически опорки само и само да се кланяме и да ближем краката на бледоликите цигани! Как не ви омръзна да промивате мозъци толкова години наред!
  • 104 Обявен за общодържавно издирване

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Америка":

    Един да каже нещо вярно и право в очите на неандерталците, лансиращи ни комунистическата идея! Адмирации, човече!
  • 105 СПОКО

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "моля":

    Арменчо, като им са разклатят краката на тия ще им ударим едно текме и хайде пак сме браушли, ами ся нали знйш - търгпвийка, келепирец, туй - онуй... а да не забравя - абе КОЙ ПЪРВИ ОБЯВИ СТАЛИН ЗА ИЗВЕРГ?? някъде 1956 май беше
  • 106 ЖАЛКИ ДЕМОНИ НА ЗЛОТО

    10 2 Отговор
    АНТИХРИСТА са е родил във вашите зами и той наш освободител не може да бъде. Дяволът иска да бъде признат за ОСВОБОДИТЕЛ. От божията милост ли ни освободихте безбожници. Турците 500г не успяха да ни променят вярата в БОГ. А вие сатанински лакеи превърнахте голяма част от българите в родоотстъпници предатели безбожници и слуги на сатаната. Погледнете САЩ как освободиха западна Европа и вече над 70г са в рая за който ние мечтаем. А тези гниди русофилите защо си изпращат децата на запад да учат и живеят а не в Сибир на заточение.
  • 107 оставете ни на мира престъпници проклети

    8 2 Отговор
    Полша захвърля на бунището на историята на комунистическите си паметници от благодарност към похитителите на свободата им. Всички държави са отвратени от съветския кървав деспотичен комунизъм. Единствено в у нас най верните им слуги се разпореждат безнаказано сеят руска пропаганда и омраза и спъват развитието на страната.
  • 108 MIM-104 Пейтриът

    7 1 Отговор
    MIM-104 Пейтриът - нека заменим всички съветските паметници с една такава система насочена на изток за да ни опази от бъдещо зловещо " освобождение" от узурпатора -RUS.
  • 109 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Жоро":

    "Същата кочина Русия кара Сащ и Великобритания да бомбардират София,и то без причина..". ХАХАХА,...не е истина колко са изглупели някои от "матриала". Момче, прегледай се, такъв срив на мисловна дейност може да се дължи и на тумор.
  • 110 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "акуд":

    "Васил Лъвски щеше да се справи сам. ако не беше предаден от кремъл" ХАХАХА Радой Ралин пасти да яде! Я гледай какви творци да се пръкнали у форумЪ. Почвам да им записвам творчеството, пък може някой лев да падне, ако събера достатъчно за хумореска.
  • 111 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "Николай":

    Е, явно си пропуснал факта, че след 89-та по националната телевизия има новини на турски. Нещо да кажеш?
  • 112 Боян Костадинов

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаха":

    Сгреших оценката! За мене Съветската армия ни освободи от убийците на Ястребинчетата , Вапцаров и хиляди още ...
  • 113 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "асад123":

    "500 турско и 45 руско. Само не съм сигурен кое робство е по-лошото" Виждам, че ти трябва помощ в разсъжденията. По-лошо е това, при което нацията се стопява по-бързо за единица период. Трябва ли ти още помощ или ще ползваш някой от актуалните доклади на "приятелите" си?!
  • 114 На корена му ряпа

    2 1 Отговор
    Не знам с каква цел се изкривява истината. Защо трябва да разсъждаваме с категории от идеологията на СССР? Не е имало фашизъм в България!!! И Хитлер не е бил фашист! Хитлер е бил СОЦИАЛИСТ. Национал-социалисти (Германия) и интернационал-социалисти (СССР) са се били на източния фронт. При това СССР с любезната подкрепа на САЩ - дори Катюшите са на американско шаси. Ако някой не знае - да се запознае с договора за ленд-лийз, един неоспорим факт, който руснаците удобно премълчават, а днес дори и се опитват да оспорят. Сталин, обаче е казал в Техеран, че без помощта на Америка, ОН не биха победили във войната. Типично по руски - ОН, а не СССР... Днес обаче нещата звучат наопъки СССР освободи Европа...(ха-ха)
    Но за се върнем към фашизма - реално погледнато два социалистически режима се бият на източния фронт и единият от тях побеждава с любезната подкрепа на капитализма.
    Та, кой каза да помним историята?
  • 115 Арим

    2 1 Отговор
    Развеселен,др.Сталин се съгласи с думите на Чърчил:Разбира се,че разликата между мен и Хитлер,е само в дължината на мустаците!
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Арим

    2 2 Отговор
    Развеселен,др.Сталин се съгласи с думите на Чърчил:Разбира се,че разликата между мен и Хитлер,е само в дължината на мустаците!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #90 от "ех гошо гошо":

    10 пъти увеличение на реалното БВП (тоест след инфлация) прави малко над 10% средно увеличение на година за целия 45-годишен период. Ако добавим 3% средна инфлация, значи номиналният БВП се е увеличавал с над 13% годишно за 45 години! Подобен растеж е прецедент в световната история. Какви книги трябва да чета, които да твърдят обратното? Мемоарите на Тодор Живков? Дай пример с една държава с подобен растеж.

    Коментиран от #125

  • 120 Иванов

    4 1 Отговор
    Освободили ни от фашизма, че да го заменят с друг вид фашизъм - наречен комунизъм. Стига с тва освобождаване -вие нормални ли сте? Каква свобода е имало след 44 -та година?На словото ли? На придвижването ли?На политическите партии ли? Имаше евтин салам и леб- тва беше голямата полза. Нищо друго.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Test

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "асад123":

    Ами не си живял по време на турското робство и няма как да прецениш
  • 124 Стоян Гергов

    2 0 Отговор
    СССР не ни е освободил от фашизъм . СССР победи нацистка Германия .
    СССР реално ни донесе фашизъм под логото на комунизма /социализма . Реално СССР и неговите подлоги ни докараха Фашизма . Не случайно те забраниха книгата на ЖЕЛЕВ - Фашизма , защото се видяха в нея едно към едно.
  • 125 Инженер Стрезов

    1 1 Отговор

    До коментар #119 от "Гошо":

    Какъв растеж бе глупак , 3 фалита на държавата и бърсане на задници с партийни вестници . Такава въшкарска държава в историята на човечеството не е съществувала като НъРъБъ.

    Коментиран от #126

  • 126 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "Инженер Стрезов":

    Преди да наричаш хората с цветущи имена, първо прочети цялата дискусия. Не защитавам НРБ, даже напротив.