9 Юни, 2012 19:33 5 047 4

Кипър се зарази

  • кипър-
  • гърция-
  • евро
Кипър се зарази - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Все по-ясно проличава, че "гръцката болест" е на път да повали и други държави. Особено засегнат в това отношение е Кипър, където местните банки са тясно свързани с гръцките, коментира Дойче веле.

В Кипър политиката и банковото дело са тясно обвързани. Една от особеностите на местната политика е, че президентът комунист Димитрис Христофиас управлява с подкрепата на една националистическа партия, докато консервативната опозиция се сближава със социалистите с оглед на обща стратегия за предстоящите президентски избори през 2013.

Принципно политиците в Кипър са на едно мнение: правителството трябва да си напише домашните и Кипър трябва да продължи да съществува като финансов център. Какво обаче означава това конкретно? Тук интерпретациите се различават. Управляващата партия АКЕЛ например предупреждава за опасността от прекомерните икономии. Те биха задушили стопанството, както се вижда от примера с Гърция, смята говорителят на партията Георгиос Локаидис.

Прагматичните комунисти

"Основният проблем е банковата криза, а не либералната финансова политика и структурните проблеми на икономиката", казва Локаидис. Навсякъде населението е принудено да пести, за да могат правителствата да овладеят банките. Това обаче няма да реши проблемите, а ще ги изостри. "Когато Гърция въведе първите мерки за икономии, дълговете на страната възлизаха на 115 процента от БВП. След две години политика на икономии дълговете достигнаха 165 процента от БВП. Това трябва да ви говори нещо!", заявява Локаидис в телевизионно интервю.

Неговите аргументи странно напомнят за реториката на лявата гръцка партия Сириза. Но левите политици в Кипър са значително по-прагматични от колегите си в Атина. Така например кипърските комунисти изненадващо гласуваха заедно с всички други партии за рекапитализиране на "Лаики Банк" с държавни средства. Все пак банката е вторият по големина банков институт в страната. "Евентуален фалит би имал катастрофални последици за банковата система и за цялата икономика", обяснява говорителят на АКЕЛ.

Помощ от Брюксел?

До края на юни "Лаики Банк" трябва да получи финансова инжекция в размер на 2 милиарда евро, за да покрие изискванията на европейския банков надзор. Кипърското правителство обаче не разполага с тази сума. Алтернативата е помощ от Брюксел, заем от Русия или използване на средства от втория спасителен пакет за Гърция. Най-добрият вариант би била помощ от спасителния европейски фонд, смята депутатът консерватор Христос Стилианидис.

"Правителството трябва да насочи погледа си към заем от европейския спасителен механизъм, за да може да запази ненакърнен имиджа на Кипър като финансов център. Ние трябва ясно да сигнализираме, че се подчиняваме на стриктна финансова дисциплина", казва той.

Президентът Христофиас трябваше да направи правителствени промени още през 2011 година, когато се тръгнаха слухове, че Кипър е подал молба за помощ в Брюксел. Катализатор на кризата стана голямата експлозия на склад за боеприпаси в Лимасол, при която загинаха 13 души и беше разрушена голяма част от енергийната инфраструктура. Възстановяването струва два милиарда евро. Това отговаря на десет процента от общата икономическа сила на островната република и би затормозило още повече кипърското стопанство.

Бърза ратификация на фискалния пакт

Въпреки или точно поради това страната трябва да даде ясен знак за повече финансова дисциплина, подчертава Стилианидис. "Затова апелирам за възможно най-бързо ратифициране на европейския фискален пакт. Ако заметем проблема под килима, ни очаква същата съдба както Гърция", заявява той. А времето напредва. Две рейтингови агенции вече понижиха кредитния бонитет на страната. Независимо от това лявото кипърско правителство обещава дългосрочна солидна финансова политика. През 2014 година управляващите възнамеряват да представят балансиран държавен бюджет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деян Ванков

    2 0 Отговор
    ЗАЩО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОДПОМАГАНИ БАНКИТЕ? АМИ ДРУГИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ! КОЙ КАКВОТО Е ДРОБИЛ ДА ГО СЪРБА! С КАКВО СА ПОВЕЧЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ФИРМИ ...
  • 2 ххх

    0 0 Отговор
    За държава с територия под 10000 км2 и население под 1 млн, тези 2 милиарда са адски много...
    ОПределено ще трябва да се променят доста неща ако искат да живеят както до сега
  • 3 Диян Славов

    0 0 Отговор
    с това че държат и оперират с твоите и моите пари. А като ги инвестират хазартно го д...ме и ти и аз, оттам и държавата и накрая газ на педалите за село да садим домати и да ги продаваме за да си купи краставици
  • 4 Грую

    0 0 Отговор
    Причината е че хората станаха михлюзи, а правителствата алчни за данъци и за правителствени разходи. Отдавна забравиха, че всъщност бюрокрацията следва да се използва само за качествено управление на държавните финанси, а не за шуробаджанащина, за назначаване на свои хора и какви ли не некадърници със съмнителни заслуги към още по-съмнителни личности. оттам дойде и измихлюзването на хората. никой не ще да работи за малко пари и да плаща данъци за да храни разни нехранимайковци с връзки. И ако не се измисли някакво лекарство за тази болест и още по зле ще става.