Last news in Fakti

22 Септември, 2019 10:11 4 073 17

Един така дискретен СЕМ

  • сем-
  • бнр-
  • петър волгин-
  • хоризонт-
  • силвия великова
Един така дискретен СЕМ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България е пълно с държавни структури, които не служат за нищо. Затова е много трудно да кажеш коя от тях е най-безсмислена. Съветът за електронни медии със сигурност е в челната тройка на безсмислието. По закон той би трябвало да регулира радио и телевизионната дейност в страната и да избира генералните директори на БНТ и БНР. Напълно прозрачно и безпристрастно, разбира се. И когато има проблем в някоя от двете обществени медии, СЕМ би трябвало да съдейства за неговото най-бързо разрешаване. Да видим дали това е така, като вземем за пример последните събития в националното радио. Припомням станалото. Забранен е достъпът до ефир на Силвия Великова - и като водещ, и като репортер. Без всякакви логични обяснения. Нормално е да помислим, че СЕМ веднага ще се намеси. Най-малкото веднага да поиска обяснение от ръководството на радиото за тази очевадна проява на цензура. И намеса наистина се случва. Само че не от страна на Съвета за електронни медии, на когото това му е работата. Намесва се самият премиер Бойко Борисов, благодарение на когото Силвия Великова отново може да говори по радиото. С присъщия си, необременен от условности език, г-н Борисов нарича цензорите "главанаци" и ги заплашва, че ще има санкции, ако не оправят "безобразието". В това свое изявление премиерът каза и още нещо изключително важно, на което обаче не беше обърнато достатъчно внимание. Цитирам: "Председател съм на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор /на генералнния директор на БНР - б.а./ и ако не оправи това безобразие, ще отида в парламента и ще накарам парламентарната група да му поиска оставката".

Опаааа!В закона е записано, че шефовете на БНР и БНТ се избират от членовета на СЕМ. И пак СЕМ е органът, който може да ги уволни. За никакви парламентарни групи в закона за радио и телевизия не са говори. А Бойко Борисов ни казва нещо съвършено различно. На практика ни осведомява, че никакъв СЕМ няма никакво значение, а тези които назначават и уволняват шефовете, са управляващите. Разбира се, ние винаги сме били наясно с този факт. Винаги сме знаели, че човек може да застане начело на БНТ или БНР, само ако е получил одобрението на управляващите. Просто сега Бойко Борисов озвучи една отдавна известна публична тайна. След подобно признание идва съвсем логичният въпрос - а за какво ни е СЕМ? Защо трябва да има орган, който безмозъчно да подпечатва решенията на управляващите? Тъй или иначе те решават кои хора да ръководят обществените медии. Нека пак те да си ги назначават и да си носят отговорността за избора. Така е много по-честно.

Съветът за електронни медии трябва да бъде закрит час по-скоро, а шефовете на БНР и БНТ нека се избират от министър-председателя. Някой може да каже, че това не е демократично. А нима сегашният вариант е особено демократичен? Седят едни хора в някакъв орган, получават огромни заплати и чакат да дойде нареждането, за да го изпълнят без никакво замисляне. В това ли се изразява демокрацията? СЕМ е една от многото държавни хранилки, където биват назначавани хора, близки до различни властови центрове. Ето защо демокрацията ни най-малко няма да бъде накърнена, ако въпросният орган бъде премахнат. Даже може и да спечели. Защото днешното все по-силно недоверие към демократичните институции и механизми се дължи именно на факта, че хората усещат фалша им. Уж има някакъв "независим" орган, но на всички е ясно, че важните решения се взимат от властимащите. Така че, колкото по-малко са безсмислените институции като СЕМ, толкова по-големи са шансовете за оздравяване на демокрацията.

Автор: Петър Волгин

Източник: infacto.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Jacques Yves Moineau

    43 5 Отговор
    Тц. СЕМ не може да се закрие. Членовете му и техните семейства са гласове за ГЕРБ.
  • 3 Бенатова

    17 9 Отговор
    А моите прически и командировки? Аз не съм Менда и ще посърна един ден без прическа.
  • 4 ???

    29 1 Отговор
    КЕВР също го конкурира за първото място.Онзи ден писаха ,че щом щом КЕВР са казали ,че "Балкански поток" е печеливш трябва да се строи.А дали някой ги пита изобщо.Ами ако баха казали -"Не"?
  • 5 ЕДИН

    14 30 Отговор
    ТАКА ОТКРОВЕН БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛ , АМАН ОТ БОКЛУЦИ !
  • 6 пък и да се напъва по голямо ще изсере

    19 3 Отговор
    Абе Волтин , какво е виновен човекот , че е тъп и уйдурдисва нещата кога как му е удобно , без много да се напряга.
  • 7 Истината

    6 41 Отговор
    Руския боклук Волгин отдавна трябваше да бъде изхвърлен от БНР като руски хибридник и агент на влияние.
  • 8 хайде бе

    4 38 Отговор
    Педалчето да се прибира по Волга!
    Там загорели бърлаки ще го дарят с русофилски ласки !
  • 9 Име

    24 1 Отговор
    Имаше скоро една статия за размиването на отговорността. Всички тия пазаритни агенции, съвети и т.н. са направени за да се еазмива отговорността на управляващите от батака в който са навряли държавносста. И да горят бушончетата по тези структури, вместо министрите и кабинета.
  • 10 Име

    19 1 Отговор
    Имаше скоро една статия за размиването на отговорността. Всички тия пазаритни агенции, съвети и т.н. са направени за да се еазмива отговорността на управляващите от батака в който са навряли държавносста. И да горят бушончетата по тези структури, вместо министрите и кабинета.
  • 11 Политолог

    3 15 Отговор
    СЕМ не служел за НИЩО, а другарят Волгин служи на Москва
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Нео

    1 13 Отговор
    Но и вие ,товарищ Волгин, сте на държавната софра! Поредният паразит, който не може да си намери препитание в частният сектор!
  • 14 Иван Иванов

    7 0 Отговор
    Писмо до Светослав Костов:
    Уважаеми г-н Костов,
    В никакъв случай и при никакви обстоятелства не казвайте кой Ви е натискал по телефона за С.В.! Първо, всички знаят, че това е Д.лян П.евски. Второ, това е тайна, която не бива да излиза от Вашата уста. Трето, на 25-ти т.м. сагата "БНР" приключва - започват местните избори! Смело, Светльо, кураж, Костов!
    От доброжелател
  • 15 Българофил

    1 4 Отговор
    Ех, Волгин Волгин, ах защо не си Темзин?
  • 16 Национален Ефир

    1 3 Отговор
    Хайде сега пак Бойко виновен . Бас държа ,че Бойко и представа си няма как и защо са избрали този ген директор нито е лобирал за него. Да , не е точен в идеята си парламентарната група да свали ген директор , но нещата са така объркани ,че в яда си можеш да кажеш и някоя глупост. И още нещо явно не е ГЕРБ които са избрали ген директор , а СЕМ . Някой ще каже ,че ГЕРБ имат свои хора , няма свои хора , това са едни хорица нагаждачи , на които им плаща някой друг , този някой друг може да се обадил на ген директор да свали Силвия Великова . Така ,че Волгин въпреки някои правилни изводи които прави , не е разбрал или не иска да разбере кой кара влака в медиите . А това със сигурност не е ГЕРБ и Бойко Борисов , въпреки възможността на Борисов да се намеси в някои случаи. Това са групички по интереси , които ненавиждат ГЕРБ и Бойко Борисов защото отвреме на време , Бойко им попарва интересите.
    Може би са онези рублофилски приятели на които Г-н Волгин симпатизира.И още нещо , много добре стана ,че уволниха Силвия Великова / после Бойко я върна / . Така стана наистина интересен скандал , след който може би някои истини за това кой дърпа конците ще излязат наяве.
  • 17 123

    0 0 Отговор
    Прав е Волгин!