Last news in Fakti

25 Септември, 2019 10:00 9 234 17

Кой, кой, кой, кой, кой?

  • бнр-
  • криза-
  • важен въпрос-
  • кой

Това е най-важният въпрос, когато говорим за кризата в БНР

Кой, кой, кой, кой, кой? - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой, кой, кой? Това е въпросът. Един политик от близкото минало повтори няколко пъти тази питанка по време на заседание на Народното събрание. Дано не ме съди за авторски права на култовата му серия от бурни въпросителни. Да ме извиняват и протестиращите от 2013 година, които не спираха да питат кой в крайна сметка е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В крайна сметка Мая Манолова, макар и от втръсване, пое отговорността. Но! Друга е идеята и към друг е насочено днешното ''КОЙ''.

Скандалността на случилото се и това, което продължава да се случва в Българското национално радио, е чудовищна. Има свален от ефир журналист, след предполагаемо оказан външен натиск върху генералния директор, който до момента абсолютно отрича за такъв, както и спиране сигнала на Радиото, което е абсолютен прецедент в цялата му история. Крайно неприятен прецедент. Най-лошото за свалената от ефира на ''Хоризонт'' съдебна репортерка Силвия Великова е това, че тя не може да докаже твърденията си и фактически ситуацията е дума срещу дума.

От друга страна, когото и да попитате на улицата за този казус, всеки един ще вярва и ще заеме страната на журналистката Великова, понеже сме в България и си знаем как и какви неща се случват тук. В това число и аз, позволете ми да вземам страна. Без никакво съмнение обаче, генералният директор на БНР Светослав Костов вече трябваше да е подал оставката си заради споменатото вече спиране на сигнала на Радиото. Мнозина експерти, някои от тях работили в Радиото, обясниха, че такова нещо няма как да се случи без знанието на генералния директор. Но дори и да влезем в хипотезата, че може, само заради самия гаф, хората в цивилизования свят подават оставки. Както и заради простата житейска закономерност, че когато колективът не те иска и ти си загубил всякакъв авторитет пред него, просто си тръгваш. Другата възможност е СЕМ да го освободи. Всъщност и по-добрата възможност.

Важното в случая обаче е друго и хората в БНР не бива да го забравят. Напоследък се остава с впечатлението, че има прекалена концентрация върху това Светослав Костов, генерален директор на БНР от около 4 месеца, да си подаде оставката и след това Радиото да си върне нормалния начин на работа, както е било допреди скандала. Не, не трябва да се свежда проблемът до него и неговата оставка. А трябва въпросът ''Кой е оказващият натиск над БНР'' да се задава от сутрин до вечер от всяка една уважаваща себе си медия и всеки един уважаващ себе си журналист, докато не се изясни кой е потисникът на свободното слово.

Създалата се криза в Българското национално радио е голям шанс да излезем от задкулисието и да се опитаме да бъдем едно по-добро, по-спокойно, по-свободно и такова общество, в което страхът не е водещ. Този момент от историята, дава поле за отпушване на свободата на словото. След един генерален директор, идва друг. И? Ако не се получи отговор на въпроса ''КОЙ'', ако не се извоюва тази победа за свободата да мислиш и да се изразяваш свободно, няма да има никакъв смисъл от вече проявената смелост, дело на Силвия Великова, Ивайло Савов и другите журналисти от ''Хоризонт''.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен човек

    25 0 Отговор
    Не съм аз,не съм аз,не съм аз,не съм аз!

    Коментиран от #10, #11, #16

  • 2 ДОКО

    29 12 Отговор
    БНР Е В КРИЗА ЗАЩОТО ОЩЕ НЕ Е ИЗЛЪЧИЛО ПОРЕДИЦА РАДИОПРЕДАВАНИЯ ЗА ВЕЛИКИТЕ ДЕМОКРАТИ НА БУГАРИЯ А ИМЕННО БОКО И ЦВЪКО...А КОЙТО НЕ ОТРАЗЯВА ПАРТИЯ ГЕРБ РЕДОВНО ПАДА ТОЙ ДУХОВНО И ПАРАТА СПИРА ОТВЕДНЪЖ И ОТДАЛЕЧ КРИЗАТА ПРИСТИГА И КАЗВА СТИГА СТИГА..
  • 3 Още от време оно

    46 6 Отговор
    Отговора е делян пеевски. Който уж е в опозиция, но си направи верига лафки, изкупи вериги магазини за техника, боко тиквата му продасе Булгартабак, остави го да ограби КТБ, придоби десетки вестници и ел.медии.
  • 4 Кос

    16 40 Отговор
    Слушайте, че няма да повтарям! Това беше поредния опит да се свали правителството и Великова е замесена, но всичко се опитва да се прикрие (поне до изборите), защото не успяха и си вкараха поредния авто гол!!!

    Коментиран от #8

  • 5 Лекар БГ

    44 2 Отговор
    За мен отдавна въпросът не е КОЙ ,а КОИ.КОЙ не е сам и едниствен.Конгломерат от клептократи,мошеници,олигарси и ниско морални политици обобщава КОЙ.Подкрепен и начадърен от "Правосъдието",този модел се превръна във всепоглъщаща медуза с особено големи размери.Та после,какво ни било здравеопазването,правораздаването,журналистиката,заплатите,монополите и пр.,и пр..Само в изкривените представи на един самоповярвал си лъжец и демагог от крайно селяндурски тип,всичко това е небивалица.И всичко е по мед и масло.Нали знаете КОЙ е Той???
  • 6 коййй бе

    19 1 Отговор
    Свойййй !

    Коментиран от #7

  • 7 да да

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "коййй бе":

    На ``Свой ``каза Ехото.....
  • 8 Хихихихи

    17 12 Отговор

    До коментар #4 от "Кос":

    И значи, преврат викаш? Аууууу! И си вярваш? А гласовете говорят ли ти, говорят!
  • 9 Всички знаят

    20 10 Отговор
    В България не се случва нищо, ако Великият вожд не разпореди! Стига с тоя КОЙ! Ще дойде видов ден!
  • 10 Цацаратурата

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Обикновен човек":

    Цацаратурата, Цацаратурата.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 лой ски

    17 2 Отговор
    Пеевски и марионетката му Гешев!!!
    Най-наглите от МАФИЯТА в БГ!!!
  • 13 Бай Благой

    5 4 Отговор
    Озоновият слой добре че ви спреха тъпото радио да чуеме че съществувате защото иначе не блестите с неудобни въпроси по интересни теми
  • 14 Знае е се

    5 2 Отговор
    Кой - с две думи - управляващият режим.
  • 15 Why

    4 0 Отговор
    До Пешо Здравков:
    Момче, записвай си - дълги години работих с японци. Тате ми споделиха, че никога няма да се оправим докато питаме КОЙ! Малка държава сте и виновните се прикриват един друг (свинските черва). при нас въпросът е; Защо,защо, ... На 5-то защо всичко е ясно!!!
  • 16 Кой,кой,кой,кой

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Обикновен човек":

    Боко,Баце,Туквун,Буда,Главанак,Вълшебник,Пунта Мара ,........и братовчед му от зайчарника
  • 17 Ташо Журналиста

    1 0 Отговор
    Кой бе , Кой . Кой освен Пеевски , човека на Мая Манолова , която сега се е декизирала като кандидат кмет.