Last news in Fakti

29 Септември, 2019 10:03 5 565 24

Въпросът пред Радев: Може ли моделът „Гешев“ да получи 7 години власт?

  • румен радев-
  • главен прокурор-
  • иван гешев

Едва преполовил мандата си, президентът Радев вече е рекордьор по налагане на отлагателно вето

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на републиката Румен Радев скоро ще бъде изправен пред отговорността да финализира процедурата по избор на нов главен прокурор. Излишно е да се ползват патетични думи относно важността на това събитие. За всеки български гражданин е ясно, че става дума за определяне хоризонта на развитие на държавата през следващото десетилетие.

Целта на този текст е да хвърли светлина върху проблема от обществена и политическа гледна точка, а не от юридическа. Този подход позволява да се посочат ключовите въпроси, на които трябва да отговори президента, без да се губи аудиторията необременена от конституционноправна и наказателнаправна компетентност. Строго специализираният анализ е непосилен за кратки текстови форми, още повече той не би бил нищо повече от синтез на вече проведен правнополитически дебат.

Необходимо е да се подчертае, че последното, което президентът ще оценява след 24 октомври е личността на кандидата за главен прокурор. Наличието на дискреционна власт е недискусионен въпрос, произтичащ от естеството на реда за избор. Смисловите прилики между отлагателното вето и предвидената възможност за възобновяване на процедурата при неиздаване на указ е проблем, върху който трябва да разсъждават конституционалистите. Присъединявам се към твърдението на Васил Мръчков, че „в рамките на това производство обаче не могат да се обсъждат въпроси, свързани със суверенната и дискреционна преценка на държавния глава за професионалните и нравствени качества на назначеното от него лице“[1].

Правната уредба, празнотите и простора за реакция

Любопитна е правната уредба на правомощието на президента да назначи или не кандидата за главен прокурор, при все че през 1999 г. е наличен прецедент за отказ.[2] Наблюдава се своеобразна законодателна аномалия – в Конституцията властта на държавният глава за преценка е най-широко разгърната, а в Закона за съдебната власт и Правилата за назначаване на председател на ВКС, ВАС и главен прокурор тя е отразена само частично. Конституционният съд не се е произнасял по тези въпроси. Не би било пресилено да се подозира, че както Парламентът, така и Висшият съдебен съвет подценяват разпоредбата на чл.129, ал. 2 от КРБ[3] и не се съобразяват с нейната цялост. Например, възможността държавният глава да не освободи главния прокурор, когато са налице предпоставките за това, не е отразена в ЗСВ. Липсва яснота и относно съдържанието на повторното предложение за същия кандидат по смисъла на чл. 173, ал. 2 от ЗСВ. Добавката „същият кандидат“ не е известно дали е в духа конституционната разпоредба – Конституционният съд не е сезиран с такова питане. Не е спорна логиката на твърдение в посока, че при толкова празноти в уредбата на финализирането на процедурата по избор на главен прокурор, пред държавния глава е разгърнат простор за реакция.

Преди да стигне до професионалните и нравствени качества на кандидата за главен прокурор, се налага президентът да даде оценка на наказателната политика на държавата през последните години, както и на резултатите от работата на сегашния главен прокурор и проведената реформа в правосъдието със създаването на специализиран наказателен съд.

Улеснение предизвиква еднозначността както на понятието „наказателна политика“, така и на субекта, който я реализира. Тя произтича от разпоредбата на чл. 105, ал. 2 от КРБ. В същия дух изрично подчертава и Борис Велчев „едва ли някой се съмнява, че наказателната политика в държавата е част от общата политика по осигуряването на обществения ред и националната сигурност“.[4] Навярно е уместно да се припомни, че правораздаването не е част от наказателната политика на държавата. Съдът не се бори с престъпността, а защитава правата и законните интереси на гражданите и гарантира равенство и състезателност в процеса.

Няма как да се премине към избор на нов главен прокурор, без да се анализира обществения дебат, предшестващ създаването на специализирано наказателно съдопроизводство най-малко по три причини. Първо, създаването на особената юрисдикция беляза края на мандата на предишния главен обвинител и началото на действащия. Второ, дейността на специализираната прокуратура е естествена есенция на дейността действащия главен прокурор, което е очевидно от цялостния анализ на публичните му изявления за периода. Трето, номинирането на актуалния кандидат е недвусмислено послание от съдебната власт към българското общество, че посоката е правилна, удовлетворителна и трябва да бъде императивно продължена.

Франкенщайн и правосъдието

Създаването на специализирана наказателна юрисдикция с цел борба с организираната престъпност постави под въпрос както дефинициите за правораздаване, така и тези за наказателна политика. Заслужи битийност Франкенщайн, който на две инстанции води наказателна политика, а на последната се връща към правораздаването.

Дискусията, предшестваща създаването на специализирано наказателно законодателство, беше белязана от обществено разделение, ескалиращо до образуване на конституционно дело № 6 от 2011 г. Извън обхвата на изложението е да се проследят детайлите, но е наложително да се маркират главните противостоящи си идеи.

Становищата на ВАС /Висшия адвокатски съвет/ и на СЮБ /Съюз на юристите в България/ са налични, както и тези на Главна прокуратура и Министерство на правосъдието, респективно мотивите за конституционносъобразност на КС. Както е известно, „натежа“ аргументът, че щом Върховният касационен съд е последна инстанция и по делата разглеждани от специализирана юрисдикция, то критерият „извънредност“ е невалиден, респективно жалбата за противоконституционност е неоснователна.

Доводите за „извънредност“ към онзи момент са превантивни опасения за накърняване демократичните устои на държавата. Интерес представлява реакцията на прокуратурата в становището по конституционното дело – „не е допустимо да се предполага бъдеща незаконосъобразна практика на компетентните органи и тя да се ползва като довод“. Има се предвид предоставената от закона възможност прокурорът чрез определяне на квалификацията на престъплението да предопределя превратно подсъдността към специализираната юрисдикция. Това правомощие е изцяло в обхвата на дискреционната власт на обвинителя и не подлежи на съдебен контрол. С други думи, възможността за „законен“ произвол беше облечен в съответствие с КРБ. Горчива ирония предизвикват думите на Морис Дюверже за българския основен закон, че е създаден „за ангели“.

Но да се върнем на държавния глава.

След безусловно необходимия анализ на реформата в наказателното правосъдие чрез създаване на специализиран съд, президентът има възможност на преценка не какво предстои да става, а как е било през последните години. Тя се състои в следното – до каква степен новата правна уредба на наказателното правосъдие реализира наказателната политика на изпълнителната власт относно борбата ѝ с организираната престъпност. Доколко беше успешна? Справи ли се специализираната прокуратура, която иска още седем години шанс за изява? Не е мястото да се отделя внимание какви нови антикорупционни структури се учредиха през този период, по замисъл да помагат в реализацията на тази политика.

Едва преполовил мандата си, президентът Радев вече е рекордьор по налагане на отлагателно вето на законодателните инициативи на парламентарното мнозинство. Категорично последователен е в посланията си към българските граждани, че в държавата има дефицит на справедливост по вина и на трите власти. Във всичките си речи не пропуска да акцентира за крещящата нужда от промяна.

Финализирането на процедурата по избор на главен прокурор има само два възможни изхода. Държавният глава, олицетворяващ единството на нацията, е призван да даде знак на българите дали справедливостта предстои или е невъзможна. Нещо повече, критичен момент на важен избор може да предостави нови възможности за преосмисляне разпределението на властовия ресурс в държавата. Кой друг, ако не електорално най-легитимният човек в България.

[1] В.Мръчков, „Ред за избиране на главен прокурор“, Правен свят, 18 декември 2012 г.;

[2] УКАЗ № 6 от 15.01.1999 г. за връщане на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на Бойко Илиев Рашков за главен прокурор на Република България за повторно предложение.

[3] 129, ал. 2 КРБ Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

[4] Б.Велчев, „Проблеми на наказателната политика в Република България“, Сиела, 2012 г., с. 96.

Авторът е адвокат в Софийската адвокатска колегия

Коментарът на Стефан Гайдарски е публикуван в Де факто


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззззззззз

    37 4 Отговор
    Докато не се унищожи мафията в България и съвестен прокурор да назначат няма да изкара дълго щото ще го самоубият.
  • 2 Valio

    45 13 Отговор
    Как пък нямаше други кандидати а само тоя тъпак......
  • 3 Калинката на ГЕРБ

    36 13 Отговор
    Изборът е ясен и на малките деца! Гешев е бъдещият прокурор на БГ, които има за цел прикриването на злоуоотребите с Евро фондове от ОПГ ГЕРБ!
  • 4 БСПедер

    8 38 Отговор
    Плачкат ли комунденца с червени дупенца 😂😂😂👍
  • 5 Гешев е номер 1

    9 30 Отговор
    А ти бе, модел руска партенка, за какъв се мислиш?

    Коментиран от #10

  • 6 onq s konq

    24 5 Отговор
    Пред Радев НЕ СТОИ НИКАКЪВ ВЪПРОС,защото НЕ ТОЙ РЕШАВА кой да е Гл.Прокурор.А Законът е пределно ясен:Пленумът на Висшия Съдебен Съвет прави предложение до Президента за номинация на определен Кандидат.Президентът МОЖЕ ДА ОТКАЖЕ назначаването му,но САМО ПЪРВИЯ ПЪТ.След ПОВТОРНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ на ВСС за СЪЩИЯ КАНДИДАТ,Президентът вече НЯМА ДУМАТА Е Е ДЛЪЖЕН да го назначи.Тва е положението!
  • 7 Кинжал

    10 6 Отговор
    Напротив може да наложи Вето.
  • 8 Кинжал

    23 7 Отговор
    На вторият път народът излиза на улицата.

    Ветото на народа.

    По-добре да не стига до втори, че за ГЕРБ може да е последното управление.
  • 9 Николай

    6 11 Отговор
    Над какво разсъждава? Човек с юридическо образование - ПРОКУРОР!!!
    Той с кое образование и коя специалност се изказва? Отново силно "НЕПОДГОТВЕН"!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Жоро гоцев

    11 20 Отговор
    Мръсните социалисти газ пикаят ,при мисълта,че ще им се потърси отговорност. Ще трябва да доказват с документи,че не са крадци. А те такива документи Нямат. Идва видовден.
  • 12 Мордекай

    10 25 Отговор
    Страх тресе престъпната сган и компартията като майка на мафията в БГ, правят всичко възможно да спрат Гешев . Да се надяваме че вече не са в състояние да пазят престъпния контингент тия червени маймуни.

    Коментиран от #16

  • 13 fuck T

    5 13 Отговор
    „На всички срещи с Русия се обсъждат кандидатите, които социалистите в България подкрепят – например, за президент, но детайли от срещата на Нинова с Решетников не зная“, призна Малинов
  • 14 Пацифист

    17 3 Отговор
    Не знам кой какъв е, а от нашите данъци платихме на Страсбург:

    "Ти си престъпник, и като такъв на колене".

    Делата спечелени тогава са за над 200 000 евро.

    Като гледам, народът не е леко, ами много, изключително гневен.
  • 15 Усмивката

    13 4 Отговор
    Естествено че правната подготовка може да убегне на всеки го.Но затова Президентът има съветници.Нима един пожарникар може да конандва министрите бидейки неправист.А защо се сискутира тоз елементарен казус.Ако народа му е дадена по конституция власт да упражнява своя избор.конституцията позволява и такава е и кой е този който подлага на съмнение демократичните норми и правила.Сега мафията и конституцията ли ще променя.Светът върви напред към по добро ,ние назад и назад....
  • 16 Усмивката

    13 5 Отговор

    До коментар #12 от "Мордекай":

    Брачед.Вземи справка и виж кой избира Гешев.Компартията и мафията нямат цвят и лице.Червени боклуци е анахронизъм.Употребяват го болшевишки остатъци за пропаганда и изкривяване политическата обстановка с цел......чети Левски,




    За такива, злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно - смърт, смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни, наказанието е с....... За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри, наказанието е с.......

    За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е см....
  • 17 Справедливост

    12 6 Отговор
    Кога ще се накажат ГЕРБ на тях все БСП им е виновен или да не краде БСП а да краде ГЕРБ ? Докога ще се краде и няма затвор то не бяха магистрали то не бяха Апартаменти то не бяха къщи за гости ?На Фандъкова не и стигнаха 10 гд още иска да краде ? Фандъкова дано колко си отркаднала толкова деца внуци да страдат?Дай боже на децата и ? Както оправи улици така деца и внуци да си получат ????
  • 18 Герб

    11 5 Отговор
    Означава ГЕРБ----Г-ГРАБИ Е-ЕВРОПЕЙСКА Р-РЕПУБЛИКА Б-БЪЛГАРИЯ ? Герб-ГРАБИ Е-ЕВРОПЕЙСКА Р-РЕПУБЛИКА Б-БЪЛГАРИЯ ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    ПРЕЗ И ДЕНТЪТ НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НА РОДИНАТА -НАШИТЕ !!!! ВСЕКИ ТИРАДЖИЯ Е ПО-ПО-ПО ИЗМЪЧЕН ,НАТОВАРЕН И ИЗТОРМОЗЕН ОТ" ФЪРКАТИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛЯРИ "/ ОТ НИКОГО НЕ НИ ЗАЩИТИЛИ/ !!!!!!! МАКС 20ЧАСА ПОЛЕТ-ГОДИШНО И " ПРЕЗ И ДЕНТ "!!!!!!!!
  • 21 МИХАЙЛОВ

    3 1 Отговор
    ...ТЪПУНГЕРА ГЕШЕВ
    Е ИДЕАЛНИЯ ВАРИАНТ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР
    НА МАФИОТСКАТА, ТЕРОРИСТИЧНА, РЕКЕТЬОРСКА
    И ПО СЪЩЕСТВО
    ТОТАЛНО ТОТАЛИТАРНА И ФАШИСТКА ХУНТА - ГЕРБ....
    ...И ТАЗИ ПРОКЛЕТА МАФИОТСКО - ФАШИСТКА ХУНТА - ГЕРБ
    ВЕЧЕ СИ ГО Е ИЗБРАЛА
    ВЕЧЕ СЕ Е ДОГОВОРИЛА С ТОЯ СКАПАН ПЛЪХ
    И ЩЕ СИ ГО СЛОЖИ... ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР...
    ...С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ГЛАВНА ЗАДАЧА И ЦЕЛ -
    ДА ПРИКРИВА, ПОТУЛВА И ЗАМАЗВА
    ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ХУНТАТА - ГЕРБ
    И НА ВСИЧКИ ГЕРБЕРСКИ ГАУЛАЙТЕРИ, ШЕФОВЕ И ЧЛЕНОВЕ...
    И ДА ОПРАСКВА С ПРОКУРОРСКИ РЕПРЕСИИ И ТЕРОР
    ВСИЧКИ ДРУГИ
    ПО ПОРЪЧКА НА МАФИОТСКАТА СГАН НА ХУНТАТА - ГЕРБ
    ПО ПОРЪЧКА НА ШЕФОВЕТЕ И ГАУЛАЙТЕРИТЕ
    НА МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ...
    ...ПОСТАВЯЙКИ ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР
    МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ
    ОКОНЧАТЕЛНО И НЕОБРАТИМО
    ЩЕ ПРЕВЪРНЕ БЪЛГАРИЯ
    В ЕДНА ХИБРИДНА - ТОТАЛНО ТОТАЛИТАРНА,
    КОМУНО - МАФИОТСКА И ФАШИСТКА ТЕРИТОРИЯ
    ...ЩЕ ПРЕВЪРНЕ БЪЛГАРИЯ
    В ПЪРВАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА
    КОЯТО ИЗЦЯЛО Е ОКУПИРАНА
    ОТ ЕДНА МАФИОТСКО - ФАШИСТКА ХУНТА...
  • 22 МИХАЙЛОВ

    2 2 Отговор
    ...ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ...,
    ДА ФОРМАЛНО ПОГЛЕДНАТО
    ТОЙ НЕ РАЗПОЛАГА С ЕФЕКТИВНИ ЗАКОНОВИ ПРАВОМОЩИЯ
    ДА СПРЕ ХУНТАТА - ГЕРБ
    ДА СИ ГО ИЗБЕРЕ И СЛОЖИ ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР...
    ...НО ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ
    ИМА МНОГО ПО-ЕФИКАСЕН, ВИСОКО МОРАЛЕН,
    СПРАВЕДЛИВ, МЪДЪР И НАПЪЛНО ЗАКОНЕН ХОД И РЕШЕНИЕ...
    ...И ТОВА РЕШЕНИЕ МОЖЕ ДА ПРЕОБЪРНЕ
    ОТЧАЯНИТЕ ОПИТИ НА МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ
    ЗА ТОТАЛНО ГОСПОДСТВО
    ЗА ФАШИСТКО - МАФИОТСКИ РЕЖИМ И ДИКТАТУРА
    И ЗА МАФИОТСКА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ...
    ...СЕГА ПЪРВО ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ САМ ТРЯБВА ДА РЕШИ
    ДАЛИ ДА СТАНЕ ЧАСТ ОТ МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ
    И ЕНИЧАР, СЛУГА И ПОДЛОГА НА ТАЗИ ХУНТА...
    ...ИЛИ ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО ДА ЗАЯВИ
    ЧЕ НЕ ПРИЕМА КАНДИДАТУРАТА НА ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР
    И ДА ОТКАЖЕ ДА ПОДПИШЕ УКАЗА ЗА ИЗБОР НА ГЕШЕВ...
    ...ВТОРО - ТЪЙ КАТО ВСЕ ПАК ХУНТАТА - ГЕРБ
    ЩЕ СИ СЛОЖИ ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР,
    ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ТРЯБВА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА
    В ЗНАК НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ТОЗИ ИЗБОР НА МАФИЯТА - ГЕРБ...
    ...ТРЕТО - ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ТРЯБВА ДА ОБЯВИ
    СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЩОБЪЛГАРСКИ
    НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ СРЕЩУ МАФИОТСКАТА - ХУНТА
    И ДА ПРИЗОВЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ
    ЗА ОБЩА ПОЛИТИЧЕСКА СТАЧКА
    И ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ
    С ЕДНО ЕДИНСТВЕНО ИСКАНЕ
    ЗА НЕЗАБАВНА И БЕЗУСЛОВНА ОСТАВКА
    НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ХУНТАТА - ГЕРБ...
    ...ЗА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ДОЙДЕ ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО
    И ТОЙ НЯМА ПОВЕЧЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА МАНЕВРИРАНЕ
    А ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ СЪДБОВНО РЕШЕНИЕ...
    ...ИЛИ ДА ПОВЕДЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
    КЪМ СВОБОДА И СПРАВЕДЛИВ
  • 23 Borislav Popov

    3 0 Отговор
    Усетиха от прокуратурата, че няма да им се отвори парашута и отсега вият на умряло и станизират президента. Всеки нормален непредубеден човек би го отхвърлил.
  • 24 Истината

    2 0 Отговор
    Браво на Президентът. Избрал съм го да рита гербаците в та@ш@ците. Щом чувам канско герберско квичене значи добре си върши работата. Пак няма да ви се получи номера другари гербари..